Dagens snackis

Ur Resumé

Dagens stora snackis, i alla fall i de sociala medierna, har naturligtvis varit lilla Chloé och hennes mamma Nathalie efter programmet i Förkväll igår. Jag såg inte själva programmet då, men har sett det nu i efterhand.

Jag tycker inte att det är fel att ett barn (11 år) är intresserad av mode, även om det är ett intresse som är väldigt ytligt i sig. Inte heller tycker jag det är fel att uppmuntra sitt barn till att utveckla sitt intresse. Jag tycker också det är bra att man uppmuntrar sitt barn till att inte bry sig om främmande människors åsikter, på så sätt att man inte ska bli ledsen över att någon tycker illa om en, eller kritiserar en, så länge man själv lever på ett sätt som man valt och man trivs och utvecklas med det man gör.

Men jag tycker det är förbaskat tragiskt av en vuxen kvinna och dessutom en mamma att ge ett uttalande som detta:

”Hon har fått lära sig att inte ta åt sig vad andra tycker om det inte är de närmaste – man måste ju naturligtvis bry sig om vad familj och vänner tycker. Men folk som inte känner en – deras åsikter kan man inte ta åt sig av. Det kan ju vara arbetslösa och outbildade – på nätet kan plötsligt vem som helst få en röst.”

Det är egentligen ett uttalande som får mig att vilja gråta.

Vidare säger Nathalie:

”– Jag vill inte försvara mig. Det är inget konstigt att de har åsikter. Har man inte rest och sett så mycket så… Jag hade inte gett henne en Balenciaga-väska om jag inte haft butiken och haft en bra rabatt.”

Ännu ett tragiskt uttalande, om man tror att man är vidsynt genom att ha rest mycket, trots att siktet i första hand varit inställt på handväskor och mode!

För mig blir dessa uttalanden ännu ett bevis för att intelligens inte har att göra med varken fina utbildningar, samhällsklass eller hur berest man är. Det har att göra med helt andra mekanismer, som Nathalie troligen aldrig kommer att få möjlighet ta del av.

Jag beklagar verkligen Chloé att hennes beresta liv verkar handla mer om mode och jetset än att hon får möjlighet att även besöka gatubarn i Brasilien, Harlem i USA, en Indisk familj i fattigdom, HIV-smittade, föräldralösa barn på landet i Kenya, eller andra platser på jorden, som skulle kunna ge henne en mer nyanserad bild av hur vår värld ser ut! Av någon anledning får jag känslan att Chloé missat dessa hållplatser på sina resor med sin mamma och jag kan verkligen beklaga det!! Balansen på att lära sig förstå livet och världen tror jag ligger i just mångfalden. Mångfald såsom resa till platser där man både kan få njuta av ”lyx och överflöd”, platser där de flesta har ett skapligt normalt liv, med bostad, arbete och ett ”lagom” familjeliv. Men även fattigdom och konflikter. Det är mångfald för mig. Att kunna gå och käka på en fin restaurang på Östermalm om man vill det, eller handla grönsaker på torget i Rinkeby. Att lära känna människor från alla möjliga stadsdelar, samhällsklasser och kulturer.

Jag försöker hålla mig saklig, men är det något som gör att jag har svårt att hålla mig helt saklig, så är det just människoförakt för folk som är i ”underläge”. Jag mår helt enkelt rätt illa av Nathalie ´s taskiga attityd. Tack gode värld för att arbetslösa och outbildade kan göra sina röster hörda på nätet, så att inte personer som Nathalie är de enda som räknas!

bloglovin

Follow mrsxanadus on Twitter

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

12 svar på ”Dagens snackis

 1. Ännu ett klockrent inlägg av Fatou! Kan bara nicka instämmande åt dina slutsatser.

  /Av någon anledning får jag känslan att Chloé missat dessa hållplatser på sina resor med sin mamma och jag kan verkligen beklaga det!! /

  När det gäller fattigdom och dålig ekonomi i Sverige är det så laddat med skam eftersom vi har ett unikt system med möjlighet att ta studielån och skaffa sig en fin utbildning även om man har fattiga föräldrar.

  Har man sjabblat bort sina chanser får man skylla sig själv och får stå sitt kast liksom…

  Min kille är rätt hård och ärlig med vad han tycker.
  Han kommer från ett land där studier kostar mycket pengar och hans mamma hade inte råd att skicka honom på universitet.

  Han brukar säga att svenskar som har dålig ekonomi är dumma i huvudet.
  Jag tar åt mig därför att jag inte kan säga att han har fel.
  Även om JAG tror att det handlar mindre om intelligens och MER om hur mycket man VÃ…GAR….

  Jag menar för en person från arbetarfamilj krävs det att man måste våga bryta mönster för att ta steget in i en akademisk miljö och därmed börja klättra på samhällsstegen.

  ELLER ha självförtoende, mod, businessmantalanger och framåtanda nog för att starta ett vinstdrivande företag och få en bra ekonomi på den vägen.

  Det känns svårt för mig att bli riktigt upprörd av Nathalies ord, för hon verkar som du sa sakna vissa insikter och det är bara att beklaga.

  Bra skrivet inlägg.

 2. Jag läste först inlägget du länkade till på Facebook och senare tittade jag på Chloe med mamma.

  Jäntan som alltså inte fyllt tolv är alltså ensam hemma med sina kompisar när föräldrarna går på fest? Är det bra föräldraskap?

  Jag blev rädd av inslaget, inte för att det är fel att ha ett intresse, men för att det faktiskt finns människor som lever i denna artificiella modevärld..Hua!

 3. Jag läste först inlägget av Mymlan du länkade till på Facebook och senare tittade jag på Chloe med mamma.

  Jäntan som alltså inte fyllt tolv är alltså ensam hemma med sina kompisar när föräldrarna går på fest? Är det bra föräldraskap?

  Jag blev rädd av inslaget, inte för att det är fel att ha ett intresse, men för att det faktiskt finns människor som lever i denna artificiella modevärld..Hua!

 4. mariebrima: Tack för dina fina ord. Fast när det gäller fattigdomen i Sverige, så är den naturligtvis relativ. Det går ju inte att jämföra den med familjer som lever under knappa förhållanden i U-länder till exempel. Däremot så är det ju en fattigdom ändå, i våra mått mätta. Vilket innebär att vi mäter utifrån existensminimum som är uträknat i Sverige i svenska mått. Och faktum är ju att alla omöjligt kan vara rika och välmående! Det är en ren omöjlighet. Men jag tror inte heller att alla för den sakens skull tycker att det är ”okej” att leva under existensminimum. Däremot skapar fattigdom känslor av skuld, skam, misslyckande och dålig självkänsla, vilket naturligtvis inte gör det lättare att ta sig ur en svår situation. Ja, det här är ju egentligen en rätt stor debatt. Kanske ett lämpligt debattämne framöver?

  Anna: Underbart!! Jag älskar bloggkärlek och sprider gärna det konceptet vidare… Love is ll we need… ♥♥♥

  LiLo: Det fanns mycket att skrämmas av i det inslaget! Men jag tycker nog inte att det är så farligt om en 11-åring är hemma några timmar själv med kompisar på kvällen. Eller det beror ju i och för sig på hur mogen barnet är, vart man själv är och i vilket tillstånd och hur lätt man har det att ta sig hem… Men vad jag tycker är mer tragiskt är att det, som du skriver, finns människor som faktiskt lever i den ytliga världen. Utan att se allt det andra… Snacka om att leva inskränkt!

 5. Intressant vinkling. Jag har bara läst vad andra skrivit och inte skaffat mig en egen uppfattning riktigt. Mest för att jag inte tycker det är fasansfullt att 11-åringar intresserar sig för mode och det är vad de flesta valt att blogga om. Men de citat du lyfter fram är verkligen värda att förfasas över. Säger jag trots att jag är så välutbildad. 😉

 6. Veronika: Nej, jag tycker inte heller det är fasansfullt att barn/unga är intresserade av mode, även om det finns andra områden som kanske känns roligare att uppmuntra, men som sagt, det är inget ”ont” eller fasansfullt i det, i min värld. Att däremot känna förakt för och inte tycka att man ska få ”uttala sig hur som helst” för att man är arbetslös eller outbildad, tycker jag säger en hel del om mamman och är väldigt trist. Jag är inte särskilt modeintresserad själv, jag har utbildning, även om den inte är särskilt hög och jag är absolut inte arbetslös, men jag anser ändå att det finns en ”storhet” i att inte ”sparka på” dem som inte surfar fram i livet på en räkmacka eller de som inte är födda med silversked i munnen…!

 7. Otroligt uttalande det där. Men jag tror att det är rätt vanligt att ”fint folk” betraktar outbildade människor omyndigförklarade och mindre värda. Vi kanske ska ta ifrån outbildade folk rösträtten också när vi ändå är igång liksom.

 8. Dåliga mamman: Klockren kommentar! Älskar din sista mening! It says it all, liksom! 🙂

  mariebrima: Ska fundera… Men det lutar nog åt att det blir ett framöver…

 9. Elvaåringar är barn och är både påverkbara och ombytliga i en salig blandning, och jag förfasar mig inte särskilt över hennes modeintresse.

  Värre är ju om mammans kassa människosyn går i arv, och tyvärr är väl även den risken stor.

 10. cruella: Nej, jag kan bara hålla med dig. För mig är inte problemet att hon är intresserad av mode, hur ytligt det än må vara. Men mammans människosyn skrämmer mig!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

No Trackbacks.