Veckans debatt: Kungahus eller ej

Den här veckans debatt handlar om kungahusets vara eller icke vara.

Som barn hade jag en granne som stått högvakt utanför slottet. Det tyckte jag var lite spännande då. Sedan kommer jag ihåg att jag läste en damtidning hos min farmor med en bild på kronprinsessan Victoria som stod och höll armarna runt en stor prydnadskrona och rubriken var: ”En dag ska jag ta över det här!” Då tyckte jag hon såg mallig ut, eller så var jag kanske bara avundsjuk?

Som tonåring var jag väldigt emot det här med kungahuset. Sedan gick det många år när jag över huvudtaget inte brydde mig om vi hade ett kungahus eller ej. Nu är det närmast hysteri runt det kommande bröllopet för kronprinsessan Victoria och Daniel Vestling. Jag var till en början fullständigt ointresserad. Men. Min son har visat ett förvånansvärt stort intresse för det kommande bröllopet och ibland har jag funnit mig själv titta med ett intresse som fått mig själv att häpna.

I sanningens namn så tycker jag att det känns väldigt omodernt att ha en stadschef som blir vald av endast det skäl att h*n ärvt sin tron. Samtidigt så inser jag att det finns ett visst PR-syfte med ett kungahus och framför allt att vi har många äldre som faktiskt är genuint intresserade av kungahuset.

Sedan kommer vi till den ekonomiska frågan. Det kostar att ha ett kungahus. Frågan är om det kostar mer än det smakar? Enligt en ny undersökning är dock det Svenska kungahuset i det närmaste på REA, då det anses mycket billigare i drift än de flesta andra Europeíska kungahus. Det är ändå inga småpengar vi pratar om…

Nu kommer också Daniel Westling att bli kunglig. Först tänkte jag att det var ju skönt att det då inte bara handlar om blodsarv, utan att en ”kille av folket” också kan bli kunglig. Men i nästa stund inser jag då också att vad är då poängen med hela grejen?   Om ”vem som helst” kan bli kunglig, så varför ska vi ens ha något kungahus? I alla fall som är uppbyggd på det sätt det idag är? Då kanske vi lika väl kan rösta in kungligheterna i vårt land? Eller av skaffa kungahuset helt?

Ja, det är lite av mina funderingar om kungahuset! Hur tänker du? Frågeställningar för debatten:

 • Är du för eller emot kungahuset?
 • Motivera gärna för- och nackdelar eller varför du är för eller emot.
 • Är du intresserad av kungahuset generellt?
 • Följer du vägen till Victorias och Daniels bröllop?
 • Vad är ditt starkaste skäl till att du tycker att kungahuset ska vara kvar, eller till att du tycker att vi ska avveckla det?

Om du har egna frågeställningar, så får du förstås gärna utveckla dem!

bloglovin

Follow mrsxanadus on Twitter

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

10 svar på ”Veckans debatt: Kungahus eller ej

 1. Jag är republikan och vill alltså avveckla kungahuset som är en odemokratisk och omodern kvarleva. Ärftliga ämbeten hör förstås inte hemma i ett demokratiskt samhälle med höga jämlikhet- och jämställdhetsambitioner.

  Man måtte vara både döv och blind för att inte snappa upp vad som händer i det absurda skådespel som utgör kronprinsessans förestående bröllop. Jag söker dock bara upp information som intresserar mig, till exempel diskussionen apropå brudöverlämningen och huruvida en tronföljares bröllop kan anses vara en privatsak.

 2. ”Hur mycket bröllopet kommer att kosta vet ingen riktigt ännu. Men siffror på mellan 60-75 miljoner har nämnts. Till det ska läggas renoveringen av Haga slott för 40 milj, där bröllopsparet ska bo gratis och dessutom spärra av en stor del av parken för oss vanliga ofrälse…
  Vi skattebetalare betalar ju redan deras lön.
  Kungens apanage uppgår till ca 110 miljoner årligen! Men inte — är han så dum att han slösar dem på dotterns bröllop, när han kan få oss att pröjsa det också.”

  Citat jag snodde från en fb-grupp som heter privatisera kungahuset:

  http://www.facebook.com/profile.php?id=1846772845#!/group.php?gid=5918396588

  Det finns många, speciellt gamla människor, för vilka kungahuset faktiskt har en enorm betydelse.
  Jag tycker inte att man ska göra sig löjlig över deras äkta kärlek för kungafamiljen.

  Men i mina ögon räcker inte det för att motivera att så mkt av vära skattepengar går till kungafamiljen och deras slott etc.
  Barn och gamla i Sverige har det svårt och även om 110 mille/ år inte kan hjälpa ALLA dem, så åtminstone ge en trygg skolgård med rastvakter på ett par skolor eller en
  kokerska/ kock (som ger gamlingarna nykokt potatis istället för sodhexos (-storköks)äckliga skalade potatis med ”skinn”) på ett par äldreboenden.

 3. cruella: Jag håller framför allt med dig om att kungahuset är en odemokratisk och omodern kvarleva. Det är nog mitt eget starkaste argument för att inte ha ett kungahus. Det känner verkligen inte ”2010” i alla fall!

  mariebrima: Ja, det är mycket pengar, sett till att det är en familj som får njuta av de slantarna. I ett större perspektiv så är det dock inte några större summor när det gäller att de skulle kunna göra bättre samhällsnytta. Sedan är ju frågan hur mycket de faktiskt drar in som PR för både företagare i Sverige och för landet i sig? Det är lite svårare att räkna ut.

  En sak som jag tycker är intressant i båda era kommentarer är cruellas: ”huruvida en tronföljares bröllop kan anses vara en privatsak” och mariebrimas: ”och dessutom spärra av en stor del av parken för oss vanliga ofrälse…”

  Det är ju, som bekant ett väldigt fåtal som får ta del av bröllopet på nära håll (något annat är antagligen praktiskt omöjligt) men det blir lite lustigt att det blir en utvald skara som får ta del, samtidigt som det är vi alla som pröjsar för det hela…

 4. Jag är emot kungahuset, inte dem som personer, men sättet att leva på och av våra pengar. Läste i dagens Piteå Tidning att Piteå Kommun skall skänka 5000 kr i bröllops present- visserligen till ngn fond…men hallå, vi har det nog knapert…samtidigt står det i dagens tidning att de handikappade kanske inte kommer att få vara ute i sommar- mkt pga brist på resurs/personal/pengar…med 5000 kanske de skulle komma en bit på vägen…

  Däremot tycker jag att det är ”fint”, ser bra ut med ett land som har monarki….men kanske vi skall välja kung också?…de måste ju tjäna in sina egna pengar…leva av sitt eget inte av folkets pengar…

  Så nä, det får bli att det skall avskaffas!!!

  Jag bryr mig inte alls om det stundande bröllopet…

  satsa i stället pengar där VI behöver dem…

 5. Anna S:

  Ja, nu tror jag i och för sig inte att de 5000 skulle räcka till att anställa ens en person att ta ut de handikappade mer, men visst, jag håller med om att det blir väldigt snett att ge pengar till de som uppenbarligen inte behöver dem och dessutom redan har hela sina liv finansierade av skattepengar, medan det finns de som har det svårt redan, inte ens ska få vara ute i sommar pga ekonomiska resurser.

  Jag håller med dig och att kungahuset i sig inte fyller en tillräckligt stor funktion för att kvarvara i nuvarande form.

 6. Självklart förstår jag att man inte kan anställa en för 5000 kr, men att vi kan omprioritera….med ett bidrag på 5000 kr till handikappomsorgen i stället, (självklart behöver de mer, men vi lägger ju pengarna på så mkt otroligt dumt)då skulle skötarna kunna hitta på ngt EN dag med några brukare istället för ingenting på en hel sommar. Det räcker med en liten promenad till parken i stan, få köpa en mjukglass på vägen hem å så är den dagen räddad!

  Det är bara saken i sig att våra skattepengar hela tiden går till fel ändamål…skola och omsorg får hela tiden lida, å det dras ned- försämras. Medan Kungens barn kan gå i de allra bästa skolorna med superpedagoger både i och utanför vårt land…Silvias mamma får direkt hjälp i Sverige, av ngt proffs-då hon drabbats av Alzaimers…inte vi svensson som redan bor här…mm

  Nä låt oss avskaffa Sveriges största bidragstagare!!!

 7. Pingback: En kung av folkets nåde « Svenska visioner

 8. Pingback: Nu har jag bestämt mig (Vickans bröllop och Mabou som prins Daniel)

 9. Pingback: Web Hosting

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

 1. […] som bloggar om valmonarki: Gotiska Klubben, Under Wermlandsörnen, Svensson, Tonårsmorsa, Frida […]

 2. […] Jag har funderat ett tag nu. På det här med att vara royalist. Jag har följt det här med Vickans bröllopsförberedelser på lite avstånd. Funderat. […]

 3. Web Hosting skriver:

  […] This post was mentioned on twitter […]…

  […] Read this remaining post here […]…