Veckans Debatt: Vad håller vänsterblocket på med?

Skärmdump från Aftonbladet

Jag är uppväxt med två politiskt intresserade föräldrar. Mina farföräldrar, särskilt min farfar var väldigt aktiv inom politiken och det har så klart präglat mig en del.

Min mamma var även hon mycket politiskt aktiv under min uppväxt och dessutom väldigt politiskt kunnig. Min pappa har aldrig varit politiskt aktiv, däremot intresserad och har röstat varje val, sedan han fick börja rösta.

Mina föräldrar har, liksom mig alltid röstat på partier i vänsterblocket, även om de röstar på olika partier.

Själv tycker jag det är viktigt att rösta och har ett starkt intresse för politik. Även om jag sällan skriver politiska inlägg, så är politik en ganska väsentlig och stor del av mitt liv. Jag hade en kort tid under min ungdom då jag var politiskt aktiv i ett ungdomsförbund. Det har säkert framgått i min blogg ändå, genom åren, att jag inte tillhör något av partierna i högerblocket…

Jag har alltid röstat efter min ideologi, och inte vad som skulle gagna mig själv ekonomiskt, även om dessa intressen i perioder har förenats.

Jag kommer absolut att fortsätta rösta. Jag kommer fortsätta rösta på partier inom det vänstra blocket. Allt annat strider mot allt det jag tror på.

Men. Jag är verkligen skitbesviken på valkampanjen!! Jag tycker att det högra blocket för fram en bra röst. De kommer med viktiga och konkreta förslag som engagerar! De gör sin röst hörd och inte nog med det; de gör det bra, även om det tar mig något emot att erkänna det! 😉

Faktum är att jag tycker vänsterblocket, med sossarna i spetsen gör en fullständigt katastrofal valförberedelse! Om jag stod och vägde osäker mellan blocken skulle jag få väldigt svårt att finna skäl att rösta på något parti i vänsterblocket!!

Jag är verkligen djupt besviken men inte förvånad över de sjunkande siffrorna för sossarna!

Till själva debatten:

 • Röstar du? Varför/varför inte?
 • Lägger du din röst efter vallöften eller ideologi, av ”gammal ohejdad vana” eller av något annat skäl?
 • Vad tycker du om årets valförberedelser?
 • Vilka valfrågor är viktigast för dig?
 • Vad skulle du själv kämpa för/emot om du vore politiker?
 • Hur mycket/lite skulle krävas för att du skulle byta block?

Om du har andra förslag på frågeställningar, så är det förstås bara att lufta dem bland kommentarerna. Så länge det handlar om politik och det gör ju hela vår tillvaro och vårt samhälle!

bloglovin

Follow mrsxanadus on Twitter

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

9 svar på ”Veckans Debatt: Vad håller vänsterblocket på med?

 1. Jag känner precis som du och jag tycker ett problem med sossarna har varit att det inte fanns någon lämplig person som tog över efter göran persson. Det är ju iofs delvis hans fel eftersom han tog så mkt plats och inte verkade släppa fram andra. Mona Sahlin De andra partierna har en tydlig ledare ibland tom flera tydliga personer tex bildt och reinfelt för moderaterna. Annars tycker jag att både vänstern och sossarna som du sagt fört en dålig valkampanj precis som sist när de förlorade. Jag kommer därför lägga min röst på miljöpartiet. Känns som det är det enda partiet som jag kan tänka mig just nu. Tycker det är skönt att de står lite utanför de politiska blocken. Tycker det är bra att de värnar om miljön, de har en trevlig människosyn och en bra hållning i konflikten mellan israel/palestina.

 2. Jag har faktiskt inte hängt med i valrörelsen. Tyckte mig höra att Mona hade gjort ett bra jobb i debatter.
  Men jag röstar på Vänsterpartiet.

  Skulle ALDRIG få för mig att rösta på alliansen. Hur bra valfläsk de än lockar med.
  Deras grundvärderingar kommer fram mer och mer ju längre de sitter vid makten har jag märkt. För dem är det individualismen som gäller. Till varje pris.

 3. Jag gillar Mona. Hon är en stark kvinna som har gått igenom mkt.

  En anledning till att inte rösta blått hittade jag på fb:

  ”Täbymoderaterna tycker att bidragstagare får nöja sig med 20 tänder om man är så ”lat” att man inte arbetar heltid. Fy fan. Detta valet är mer viktigt än något annat under min vuxna livstid.”

  Undrar om moderaterna övh vet att ätt många som jobbar timmar VILL jobba heltid, men inte får…?

 4. sarah: Nä, fast jag tycker inte ens att Göran Persson var en bra partiledare. Mona Sahlin gillar jag egentligen som person, men jag har förstått att det är många som är djupt missnöjda med henne och har haft svårt att släppa ”tobleroneaffären” trots att det var länge sedan. Däremot tycker jag tyvärr inte att Mona har gjort särskilt bra ifrån sig medialt som partiledare. Och som du skrev, så tycker jag både vänstern och sossarna hittills gör en väldigt dålig valkampanj!

  mariebrima: Jag kan tänka mig att rösta på fler än ett parti inom vänsterblocket, men liksom dig skulle jag aldrig rösta på Alliansen. Det går emot allt jag tror på!

  Jag tycker också att deras grundvärderingar kommer fram mer och mer och det jag ser som den starkast genomlysande kraften i mina ögon är: ”Sköt dig själv och skit i andra”!

  Eller som Afzelius så bra sa det i låten ”Svarta Gänget” (Länk till texten finns direkt under videon):

  http://www.hitslyrics.com/b/bjrnafzelius-lyrics-10269/svartagnget-lyrics-333563.html

 5. Ã…h jag älskar Björn Afzelius. Får barndomsminnen… (Han skulle ha fått leva längre! Oj. Lite utanför debatten kanske, men ändå inte. Han skulle ha tillfört en hel del om han hade levt idag, det är jag säker på…)

 6. mariebrima: Jag älskar också Afzelius, inte minst p.g.a. barndomsminnen! Men jag tycker absolut inte det är utanför debatten! Jag har svårt att komma på någon annan musiker som var/är så politisk som Afzelius var! Ja, det var en stor förlust för Sverige när Afzelius gick bort, det håller jag med om!

 7. Jag röstar och har röstat varje gång sedan jag fick lov. Jag har bytt parti och block några gånger så jag tillhör inte dem som röstar av gammal vana utan utifrån var jag befunnit mig i livet just då och vilka frågor som varit viktiga för just mig och min familj och då det parti/block som enligt mig bäst kunnat svara på mina krav/behov/åsikter.
  De viktigaste frågorna för mig just nu är vården och skolan.

  kram

 8. Jag har rört mig från slöröstning på sossarna på grund av familje-/uppväxttradition till alliansen. Har sett vad en långvarig sossepolitik gjort med min del av glesbygden och attityderna där och gillar inte det jag ser.

  Viktiga frågor för mig är jämställdhet och individens eget ansvar. Bra skyddsnät till verkligt behövande, generös invandring, enklare regler för företagare och uppluckrade regler på arbetsmarknaden så att det blir lättare att ta sig in och inte så laddat att kliva ut.

  Miljöfrågorna förstås, men det är svårt att få någon verklig reda i alternativen för en hållbar värld. Tar mitt privata ansvar genom att bo i lägenhet och inte äga bil, åka kollektivt, cykla och återvinna. Och jag slänger aldrig mat:-)

 9. Soulsister: Okej. Men om du röstar efter frågorna, röstar du då efter det parti som driver de frågorna som är viktigast för dig, hårdast, eller efter ”valfläsket”? Alltså de som ger bästa löften om då till exempel vård och skola? För rätt ofta så hänger de ju inte riktigt ihop.

  cruella: Då är du också en av de som bytt block. Upplever du själv att du har gjort den klassresan personligen också, eller är det bara valet av politik som du ändrat dig om?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

No Trackbacks.