Unga flickor och pojkar som mår dåligt

För bra precis ett år sedan skrev jag om boken 14 år till salu av Caroline Engvall. Boken handlar om en ung tjej som efter en våldtäkt börjar med ett självskadebeteende genom att ha sex med olika män.

Författaren Caroline Engvall bloggar nu för unga utsatta på Aftonbladet. Ämnet har nu åter uppmärksammats på flera håll:

Jag tycker det här ämnet är mycket viktigt och jag har inget faktaunderlag på detta, men jag har anledning att tro att sexuella övergrepp av olika slag och våldtäkter mycket ofta ligger bakom just:

  • Både sexuellt självskadebeteende och annat självskadebeteende (till exempel att skära sig)
  • Självmordsförsök

Lite underligt kan jag tycka att det är att jag inte finner en enda vetenskaplig avhandling/forskning på hur sexuella övergrepp/våldtäkt utfaller i samband med självskadebeteende och självmordsförsök, trots att det ofta nämns hand i hand på diverse olika sidor. Finns det någon som känner till något mer om detta?

Enligt en artikel i Aftonbladet i dag så har en tjej av fem och en kille av tio i årskurs 9 skurit sig någon gång.

Andra som bloggat om boken och detta viktiga ämne:

Ludmilla: 14 år till salu och även Unga och nätsex

Ord av Jerry: 14 år till salu (2009)

bloglovin

Follow mrsxanadus on Twitter

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

4 svar på ”Unga flickor och pojkar som mår dåligt

  1. Pingback: Ta ungdomarnas bekymmer på allvar « Kent Persson (m) blogg

  2. Jag såg filmen Precious på DVD igår. Den handlar om en tonåring i Harlem som blir våldtagen av sin pappa och gravid för andra gången. Den är så grym. Det jävliga är ju att det inte är en unik historia, inte i USa…men inte i Sverige heller. Tyvärr finns det många flickor (och även pojkar) som utnyttjas av vuxna på alla sätt och vis. Det gör så ont i mig att det är så.

  3. Det här är mycket viktiga frågor du lyfter fram! Varför mår våra unga så dåligt, vad kan vi göra och varför finns det så lite forskning? SER vi inte, elller väljer vi att inte se?

  4. Britt: Den filmen såg jag ett tv-program om (tror det var Oprah) och har velat se sedan dess!! Den verkade så otroligt bra så jag är övertygad om att jag kommer se den!!

    Tofflan: Ja, det här är ett väldigt viktigt ämne för mig, som mamma till flera barn i den åldern och själv inte mådde bra under min tonårstid! Det är frågor jag gärna lyfter och har gjort tidigare många gånger i min blogg och säkerligen kommer göra igen! Jag tror många vuxna väljer att inte se. Det är smärtsamt och ställer också höga krav på oss vuxna och då är det mycket lättare att blunda… Tyvärr!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.