Sverige-debatt på youtube

Härom dagen när jag satt och kollade in Blackout ´s videos på youtube för mitt inlägg som jag skrev då, så hittade jag en kommentar till ett av klippen, nämligen DETTA! Det är från när tjejerna dansade på fotbollsspelaren Martin Mutumba ´s fest i Rinkeby.

Från ingenstans dök följande kommentar upp:

”kunde dom inte ha svensk musik istället?”

Den som kommenterat kallar sig ”swedenowns 1”

Utan att följa dess kanal, skrev jag ett svar:

”De är DANCEHALL-dansare! Hur många Svenska Dancehall-låtar finns det? Jag kommer inte på EN ENDA!! Sedan om det finns, så måste den ju vara BRA också. Då klassar det in i deras dans! / Blackouts Manager”

Till svar fick jag då detta:

”kanske för danca som idioter inte är svenskt och detta är Sverige, inget fel på folkdansce”

Ursäkta, men då började jag skratta. Jag brukar inte skratta åt folk som stavar fel eller inte kan följa grammatik när de skriver, då ingen är perfekt. Men det är i mina ögon väldigt ironiskt att någon som anser sig vilja värna om det Svenska och kritiserar andra för att inte vara ”tillräckligt Svenska”, skriver så fruktansvärt illa, att det är svårt att snappa budskapet!! Jag följde kanalen och såg att personen hade mest klipp från SD, men även en del musik-klipp från Ultima Tule och liknande, som favoriter. Och ja, då drog jag mina egna slutsatser. Mitt svar blev följande (de hamnade lite i oordning i postningarna, men jag lägger in dem rätt här):

1 ”Först och främst, om man värnar om det Svenska, så kan man ju börja med att värna om det Svenska språket, när man skriver på Svenska.

Vem har sagt att det är något fel på folkdans? Både jag och en av dansarna här ovan har faktiskt dansat just Svensk folkdans! Har nu? Du som vill värna det Svenska, men inte kan stava på Svenska!”

2 ”forts. Om du inte kände till det, så kan jag upplysa om att man har rätt att dansa precis vilken dans man vill och till vilken musik som helst i Sverige och det är en av de fantastiska sakerna med just Sverige!!

För övrigt så tycker jag inte någon av dina kommentarer har särskilt mycket med ovanstående klipp att göra. Kanske du skulle ta den här debatten på annat håll?”

3 ”Och du! En sak till! Du skriver att tjejerna dansar som idioter! Är det därför de vunnit SM i både Street, Dancehall och Reggaeton?

Om du dansar bättre än dem, så är det ju bara att lägga upp ett klipp för att bevisa det! 😛

Det är annars rätt synd om dig om du är så inskränkt att du anser att alla miljarder människor i hela värden, dansar som idioter, för att de inte dansar Svensk folkdans! Det är din förlust!

Personen skriver ett nytt svar:

”dansa är inget fel på men så kallad Street OSV är patetisk och ingen talang

Säger inte jag kan det men skulle inte vilja heller

Ser fan löjligt ut att hoppas runt så där, lika patetiskt som hip hop musik och djs men nu slutar vi här, säger bara i Sverige borde vi ha svenska saker och vill folk göra annat så visst en förening är väl ok men man ser ju fan överallt detta trams, folk som leker amerikaner”

Tack! Det var ju snällt att personen i fråga kan tillåta alla som vill utöva något ”osvenskt” att ha en förening i alla fall…! 😉

Och jag kan förstås inte låta bli att svara på det också:

”Leker Amerikaner? Dansen ovan är som sagt Dancehall och den kommer från Jamaica och inte någon annanstans ifrån. Otroligt trist världen skulle bli om man bara fick dansa de danser som kommer från det land man bor i!

Att bara få ha Svenska saker i Sverige måste begränsa ditt liv enormt, skönt att det finns de som kan se saker i ett lite vidare perspektiv!”

swedenowns1 kommenterade förstås även den kommentaren:

”hehe ne jag gillar starkt saken från Japan men poängen är dessa invandrare som knappt känner sig svenskar borde färst se svenska saker och sen när dom är mer svenskar, kan bättre svenska OSV då kan man börja med detta

En person som bor i område som inte känns svenskt och enbart ser saker som detta från utlandet kommer bara bli mer och mer segrierad”

Och jag var inte sen med att svara:

”Jaha, snackar vi invandrare nu? I så fall är du ÄNNU MER fel ute, för ingen av personerna i denna video är INVANDRARE!! Som sagt: det är svårt att diskutera med någon som har rätt dålig koll och bara utgår från sina egna fördomar och det har du bevisat väldigt starkt med dina kommentarer här. Som sagt: ALLA tjejerna ovan är födda och uppväxta i Sverige och ingen av dem är INVANDRARE, även om du nu trodde det!

Ingen av dem bor heller i ett SEGREGERAT område!!”

Debatten fortsätter med:

”orka med denna meningslösa diskution

rinkeby är SEGREGERAT område och andra generations invandrare är inte svenskar”

Jag svarar:

”Nej, som sagt det är fel forum, jag fortsätter denna debatt på min blogg nu, men vill bara rätta dig ännu en gång:

Rinkeby anses vara ett segregerat område (din stavning av Svenska går framåt), men INGEN av tjejerna ovan bor eller har någonsin bott i Rinkeby. De var inhyrda som dansare till en fest för AIK-spelaren Martin Mutumba.

Ingen av tjejerna (jo, en) är i så fall vad du kallar andra generationens invandrare. Alla tre är däremot Svenskar. Länkar kommer i min blogg.”

Jag låter honom få sista ordet på youtube och fortsätter debatten här:

svarta är svenskar LMAO

Eller nej, jag måste ge ett litet svar:

Nu får du nog bestämma dig, eller menar du att alla med ljus hud är Svenskar då? 😀 Sedan tillbaka till huvudfrågan: Hur ser din egen Svenska folkdans ut?

Länkar till vad som definieras som andra generationens invandrare:

USK

Uppsala Kommun

Sverige mot Rasism

Det som blir lite extra roligt i just den här diskussionen (ja, swedenowns 1, det stavas så) är att han i en kommentar ovan skriver:

”…dessa invandrare som knappt känner sig svenskar borde färst se svenska saker och sen när dom är mer svenskar, kan bättre svenska OSV då kan man börja med detta…”

För att sedan hävda att HAN INTE ANSER ATT DE ÄR SVENSKAR, trots att de som sagt alla tre tjejer har Svenska som modersmål, är födda och uppväxta i Sverige, inte bor i segregerat område, är svenska medborgare. Två av de tre tjejerna har en svensk förälder. De har alla växt upp med midsommarafton, julafton med Kalle Anka och julgran, gått i Svenska skolor, två av dem inte ens passar in i statistiken under ”andra generationens invandrare”. Ingen av dem har bott i något annat land, trots att de alla tre är vuxna idag.

Så vad är det då som krävs? Att de slutar med sina andra danser och börjar dansa Svensk folkdans?

Hur ska man kunna ”känna sig svensk” om man blir dömd på hudfärg och dansintresse?

Jag kan säga att generellt så blir jag irriterad när främlingsfientliga personer ska ”sno åt sig” den Svenska flaggan, folkdansen etc. För mig tillhör detta ALLA som är bosatta och verkar i Sverige och sanningen att säga skulle jag bli mäkta stolt och glad över om de som inte bor eller verkar i vårt land också vill föra dessa kulturarv vidare ut i världen.

Men den här gången hade jag svårt att bli arg. Ibland måste man bara skratta, för att en del människor är så väldigt tragiska i sig själva. Det är svårt att debattera ett ämne som man inte riktigt har koll på. Eller vräka ur sig grejer man inte riktigt vet vad sanningen är. Att bara sitta och gissa efter sina egna föreställningar, som kan vara nog så uppåt väggarna…

Jag försöker att inte skratta, men jag tycker att kommentarerna säger mer om den här personen än någon svensk flagga i världen kan lyckas med!

Nej, låt oss alla i världen få njuta av varje lands tillgångar och kulturarv. I stället för att tränga in oss i ett hörn och krampaktigt hålla fast i den svenska flaggan, eller vad det nu må vara och tro att vi klarar oss själva och inte behöver andra.

Vi behöver resten av världen och den behöver oss, så är det bara!! Och Svensk måste man få vara om man känner sig svensk. Eller?

bloglovin

Follow mrsxanadus on Twitter

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

41 svar på ”Sverige-debatt på youtube

 1. Sitter här och småler faktiskt. Både åt dina härliga svar och denna persons envishet. Men det är väl med detta som med allt annat. Bara att låta dem hållas och tro det dem tror. Inget man säger eller gör kan förändra dem ändå.

  Detta med invandrare är en kivig fråga. För oavsett vad som anses rätt enligt statisik med mera får man aldrig glömma att människor har sina egna åsikter i såna här frågor.

  Finns dem som anser att mina barn inte är svenska för att deras pappa är halvsvensk. Så det går att hårddra det i alla oändlighet misstänker jag.
  Mina barn är svenska punkt slut. Ingen diskussion i mina ögon överhuvudtaget.
  Enligt vad jag kan utröna av dina länkar är inte min man andra generationens invandrare heller då hans mamma är svensk och han är född i Sverige 🙂
  Vilket spelar mig mindre roll personligen. Hudfärg eller etniskt ursprung har mkt lite relevans för mig när jag möter andra människor.

  Jag läset en otroligt bra kommentar på Facebook som jag bara måste citera i detta sammanhang.

  ” Jag är selektiv rasist. Jag hatar svin helt enkelt.” Kan man grovt översätta till att man helt enkelt inte har agg mot människor för ras eller annat trams. Man dömer andra utefter personerna dem faktiskt är inget annat.

  Att denna swedenowns 1 inte bara står för att det handlar om hudfärg och inget annat.
  Barnsligt och navit är det enda jag tänker på här. Så därför småler jag och hoppas personen i fråga växer upp en vacker dag..

  Kramar till dig

 2. Linda: Tack för din långa kommentar. Ja, men det är ju PRECIS det som gör mig så irriterad!! Att några är så snabba på att tala om vad folk är. Det är väl självklart att dessa personer som valt att leva i Sverige och som är uppväxta här är ”Svenskar”. Det utesluter förstås inte att de även känner ett hemmahörande med ett annat ursprung. OCKSÅ!! Självklart kan man vara Svensk och ändå ha annat påbrå och till och med trivas med det också och anamma det!

  Men hur långt tillbaka ska man gå i släktforskning för att våga kalla sig ”Svensk”?

  Jag blev också full i skratt av just naiviteten på just den här personen som kommenterade…! 😀

  Han hade nog missat att tänka igenom vad han egentligen menar eller tycker, innan han kommenterade.

  Vad lätt det hade varit för honom att ”kritisera” om tjejerna varit invandrare, inte kunnat så bra Svenska och bott i Rinkeby. Men trist… För då hade han inte behövt fundera på sina egna fördomar… 😉

  Kram tillbaka!

 3. Att du orkar.

  Dessa personer anser, på fullt allvar, att om deras karta inte stämmer med terrängen är det terrängen det är fel på. Inte undra på att de saknar förmåga att orientera sig i livet utan jämt och ständigt går vilse.

 4. Svarten: Oftast orkar jag inte. Men ibland kan jag bara inte låta bli… Det är ett rent nöje att visa hur kartan liksom inte alls stämmer med terrängen. Kanske dags att rita om kartan lite? Hahaha… 😀

 5. Jag tycker att swedenowns1 ägnar förvånansvärt mycket tid och energi åt något som inte intresserar honom. Sedan är det ju komiskt att se hur diskussionen glider från att handla om dans till att handla om invandrare.

  Det är inte utan att jag kommer att tänka på det gamla Stenmark-citatet: ”Hä int lätt å förklar för nån som int begrip”!

 6. …litet nyfiken på i vilket fack han stoppar min son som både är ”svart”, med svensk ( ”vit”)mamma och en pappa som aldrig bott i sverige???…är min son också invandrare då?…

 7. Agneta: Haha… JUST den kombinationen tänkte jag också på, angående en av flickorna ovan, vars pappa aldrig heller bott i Sverige… 😀 Jag tror din son ”leker” Amerikan, precis som tjejerna ovan ibland anklagas för att ”leka Jamaicaner”, trots att INGEN av dem någonsin utgett sig för att ha jamaicanskt ursprung, utan tvärt om är stolta över de ursprung de har…. Men nu råkar de älska dancehall, vara duktiga på att dansa det OCH dancehall råkar ha sitt ursprung på Jamaica… 😉

 8. ….*grubblar ännu….*,,,,,kan min son kanske gå under beteckningen ”adopterad”??? *blir bara ännu mer förvirrad*

 9. Agneta: Eller kanske rent av ”importerad”. Eller nej, men kanske Svensk med Amerikanskt skinn? Eller Amerikan med Svensk hjärna? Eller kanske rent av VÄRLDSMEDBORGARE med lite Amerikanskt hjärta och Svenska ben? 😉 Man får verkligen anledning att grubbla här… Snacka om att göra en enkel sak, mycket komplicerad. Men han ”leker” väl med tåg, i alla fall? 😉

 10. Japp…Svenska Statens Järnvägar är hans passion…

  Han är helt enkelt så svensk man kan bli…han är ett ihop-plock a ´la IKEA 😀 inte en enda del fattade dock….svenskare än så kan han ju inte bli vet ja 🙂

 11. Rasism handlar mest om rädsla tror jag. Och kanske lite dumhet.

  Man möter även utbildade trevliga personer som ger uttryck för rasistiska åsikter.

  Mest handlar det kanske om hur man är uppfostrad?
  Men jag hävdar att infödda 100:de generationens svenskar inte är mer eller mindre rasistiska än andra.
  Många invandrargrupper är öppet rasistiska mot andra invandrargrupper tycker jag. Typ rasistiska på det sett svenskarna var på -50 talet. Dit SD vill att vi ska tillbaka.

  ”Är jag svensk? Min mamma säger att jag inte är det.” sa en kompis dotter till mig. Hon var runt 10 år då. Då ville hon vara vit och ha rakt hår.
  Nu, när hon är tonåring, är det bara Afrika som gäller och hon definierar sig och sina kompisar som blattar och skämtar om det. (Hon har sitt ursprung i Sverige och Västafrika)
  De ungdomarna är knappast mindre svenskar än blonda ungdomar som lyssnar på hårdrock eller Per Gessle.
  Det är bara en annan typ av ungdomskultur.
  Det är naturligt att man väljer att umgås med folk som gillar samma musik och accepterar en som man är

  En sak som jag tror är att om ett par generationer kommer svenskhet inte mätas i pigmenthalt i hud och hår. Inte heller i för och efternamn, stil eller musiksmak.

  För de små barnen är det ingen alls skillnad på Derin och Edvin eller Nalin och Malin. Begreppet ”dum” eller ”snäll” är den måttstock de bedömer varandra efter. Inte dömer de varandra efter namn 🙂

  På ett föräldramöte i sexårs sa en fröken att ”det är så duktiga barn som inte reagerar på alla konstiga namn på vissa kompisar i klassen, det är roligt att se” då svarade en pappa: ”Ja, som Anna Karlsson! Det är ju faktiskt otroligt att ingen har reagerat på det!” (hans dotter heter Anna Karlsson)

  Jag skrattade för det var ju så självklart att sexåringarna inte reagerar på vad sina klasskompisar heter. De har ju ingen erfarenhet av vilka namn som borde anses ”konstiga” -alltså de namn som inte förekom på 70-talet när fröken var nyutexad lärare! 🙂 Lite komiskt att fröken inte insåg det… Lite oroande också kanske. -Dömer fröken barnen olika efter vad de heter och kommer ifrån…?

  Min son funderade: ”det är dumt att det är nästan inga bruna personer, eller bara 1 brun person och resten vita, i tecknade barnprogram -när det finns fler bruna än vita i verkligheten!”
  I hans verklighet i skolan är det ju så (och i världen också förövrigt)

  Imponerad att du orkar ge svar åt ignoranta kommentatorer som swedenowns1 (som troligen just har gått ut grundskolan?)

 12. Herregud, man blir ju mörkrädd. Är det lagligt att vara så korkad?! Ja jag vänder mig till dig, Swedenowns 1.

  Korkad och trångsynt. Och dessutom misshandlar du vårt svenska språk. FY!

 13. Mari: Din kommentar speglar många av mina egna tankar och funderingar.

  Jag håller med dig om att det finns en rasism åt alla håll. Jag har bemött det helt motsatta, fast i samma sak, på min dotters blogg.

  En som kallade sig Bubba kommenterade en gång hos henne:

  ”sen tycker jag det e lite löjligt med massa ”dans-brudar” som int ens är jamaicaner ska leka som att dom kan så mycket av jamaikansk dancehall kultur”

  Jag svarade då:

  ”bubba: Så du menar att man bara kan dansa den dansstil som kommer från det land man själv har ursprung? Då skulle det inte finnas mycket dans i varje land. Just den här kommentaren har Binta fått tidigare i sin blogg och den är bara sååå dålig. Självklart ska man kunna dansa den dansstil man gillar och lära sig mer om den dansen OAVSETT vilket land man själv kommer ifrån! Vad gäller tjejerna i Blackout kan jag säga att INGEN av dem ”låtsas vara Jamaicaner”,utan tvärt om är de stolta över både sitt svenska/gambianska/kongo/ghana-ursprung. De har ju till och med sytt fast flaggor i några av sina danskläder med sitt eget ursprung! Att de sedan dansar en dans som har sitt ursprung från ett annat land är ju toppen!! Det är just DET som kallas vidsynthet och mångfald. Motsatsen är inskränkthet och tack och lov är inte det något som utmärker tjejerna!”

  Efter att ha funderat en stund, så gav han mig faktiskt rätt i sak:

  ”Ok då jag håller med den att man inte måste va jamaican för att dansa dancehall..det var faktiskt lite trångsynt kommentar av mig och trots att ja tycker det ser tacky ut ocg respektlöst så finns det ju värre saker i världen än daggering. så jag kör 180 graders vändning och säger: Peace

  /Bubba”

  Inlägget är några månader gammalt, men finns att läsa här: http://tonarsdotter.wordpress.com/2010/05/24/on-stadge-firediblackz-s-a-p-and-aidonia-maaaaaad/#comments

  Jag är emot all form av rasism. Oavsett från vem den kommer. Å andra sidan borde man inte bli förvånad. Ignoranta och okunniga människor finns överallt, i alla länder och alla kulturer.

  Jag håller också med dig om att vi snart inte kommer att mäta ”Svenskhet” i nyanser eller namn.

  Jag ser att din son är en riktig världsmedborgare! may him stay strong in life!! swedenowns 1 ser ut som han gått ut grundskolan, men enligt uppgifterna han lämnat på youtube så är han faktiskt en 23-årig man. Svårt att tro, men det står så… 🙂

  Kiqi: Instämmer! Otroligt liten värld hans värld måste vara. Och att behärska Svenska i skrift borde vara en av de första kriterierna när man sitter på nätet och kritiserar och talar om vilka okända människor man tycker verkar vara ”tillräckligt svenska” och kritiserar att folk inte vill ta tillvara på den Svenska kulturen. ”Sopa rent framför din egen dörr, innan du börjar sopa framför grannens”, är ett gammalt Svenskt ordspråk, som är värt att fundera på! 🙂

 14. Poängen med mina kommentarer var att ett område som rinkeby där dom flesta inte känner sig som svenskar borde lärs sig svenska, mer om svensk kultur OSV innan dom ser mer saker från utlandet
  Säger inte dom måste enbart göra svenska saker men dom borde börja med att försöka komma in mer i samhället innan dom ser saker från andra länder

  Invandrare i segregerade områden kommer inte bli mindre segregerade om det mesta dom ser kommer från utlandet
  När jag bodde i Spanien som ung så såg jag mest på spanska saker (tv, tidning OSV), snacka spanska med folk OSV
  Satt inte i mitt hus och enbart såg saker från andra länder samt snackade svenska

  Tredje generationens invandrare kan nog vara en början att bli svensk men i min mening måste en person ha minst 1 svensk förälder, ha svenska som språk 1 samt uppväxt med svensk kultur (jul, kalle anka OSV) för att vara svensk
  Personen måste känna sig svensk och inte bara för personen är född i Sverige
  Om nu dom svarta är svenskar som du säger så har jag inget emot det men att dom gör mer saker från utlandet samt av alla platser i ett segregerad område som rinkeby så kan man inte direkt tro dom är svenskar

  En typiskt svensk gör inte alltid allt svenskt men det känns bara som ju mer andra/tredje generations invandrare Sverige har så börjar samhället förändras
  Det marks i att tex mindre och mindre folk gillar svenska band och då syftar jag inte på hip hop, mer folk bryr sig om saker i utlandet än om Sverige
  Liksom hur många kan nationalsången i detta land
  Känns mest som ju mer invandrare ska blanda sig med lokal befolkningen i tex Sverige ju mindre av lokal befolkningen känner sig stolta att vara från deras land
  En invandrare i tex Japan anpassar sig
  En invandrare i Sverige gör det ej

  Men avslutar det här med att säga att dom svarta i videon kanske är svenskar men dom hjälper ej segregeringen och därför i min mening ska det förbjudas där tills folk åtminstone känner sig svenska först och sitt hem land sen
  Vill inte Sverige ska bli USA där alla tekniskt sett är amerikaner men ingen som känner sig det pga typisk amerikansk kultur som baseboll, amerikansk fotboll OSV

 15. Herregud! Kunde inte låta bli att kommentera. Först och främst måste jag ge dig beröm för dina härliga svar. Det går inte att ta personen på allvar. Vilken hemsk grammatik.
  Att han gång på gång vill avlsuta diskussionen säger mig, att han någonstans känner att du har rätt. För det har du.
  Fick mig ett gott skratt i alla fall. Tack för att du lade ut det här! =)

 16. >swedenown1: Vad har du för belägg för att invandrare inte skulle se på svensk TV, läsa svenska tidningar och prata svenska? Om de pratar sitt modersmål sinsemellan kan man väl knappast ha någon åsikt om. Eller hur gjorde du när du bodde i Spanien och träffade svenskar; Pratade du spanska med dem, och i så fall varför?

  Du tar jul och Kalle Anka som två exempel på ”svensk kultur”. Nu är ju inte något av det svenskt, men skulle du kunna räkna upp några saker som du menar kännetecknar Den Svenska kulturen. Det behöver inte vara någon diger lista, det räcker om du ger tio exempel.

  Vad menar du när du skriver ”tredje generationens invandrare”? Det är ett uttryck som knappast lär existera utanför de rasistiska leden.

  Du skriver ”Personen måste känna sig svensk och inte bara för personen är född i Sverige
  Om nu dom svarta är svenskar som du säger så har jag inget emot det men att dom gör mer saker från utlandet […]”

  Om du hade läst de svar du har fått, så borde du ha förstått att tjejerna i videon inte bara ÄR svenskar, utan att de även KÄNNER SIG som svenskar. Vad är problemet? Och varför är det så viktigt för dig hur de känner sig?.

  Det tycks vara väldigt viktigt för dig att man inte ”gör saker från utlandet”, så jag utgår från att du avstår från att t.ex äta pizza/hamburgare/kebab, åka skateboard, spela fotboll, se ickesvenskspråkiga filmer, spela badminton, lyssna på ickesvensk musik osv osv. Det är naturligtvis helt ok att du gör dessa val, men det skulle nog tillföra diskussionen en del om du gav exempel på vad du gör istället.
  Det är helt i sin ordning om du väljer att lyssna på Sven-Ingvars och Timoteij, men varför är det viktigt för dig vilka val andra människor gör?

  Du skrev i en tidigare kommentar ”svarta är svenskar LMAO”. Vad vill du ha sagt med det?
  Är man svensk om man är vit? Betyder det då att infödda finländare, norrmän, amerikaner osv är svenskar, medan färgade svenskar inte är svenska?
  Utveckla gärna ditt resonemang, för det där blev lite trassligt.

 17. swedenowns1: Poängen med dina kommentarer, tror jag har framgått, även om det i vissa är lite rörigt. Poängen med mitt inlägg är att du inte riktigt har koll på det här runt dina åsikter och att du ändrar din fokus, efter den information du får. Det är lätt att slänga ur sig grejer eller kritik mot andra, som är helt baserad på din första uppfattning, utan att du har så mycket belägg för det du skriver.

  Ett bra exempel är att om man tittar på dina kommentarer så framgår det tydligt att du börjar med att kritisera att dessa personer inte dansar till svensk musik. Vilket jag påtalar är ganska givet då dansen inte är svensk, sedan kritiserar du att de inte dansar Svensk folkdans (jag har fortfarande inte fått svar, på vilken sorts folkdans du själv utövar! Kan det vara schottis eller polka?)

  Sedan ändrar du det till att DU inte tycker det ser bra ut. Det ser ut som om folk ”leker amerikaner”. När du sedan får veta att det inte är något ”amerikanskt” då hamnar frågan på invandring. När du sedan får reda på att de inte är ”invandrare”, så ändrar du problemet till att de är ”svarta” och att de bor i ett segregerat område. När du får reda på att de inte ens gör det, så flyttar du fokus till att de nu inte ens bör uppträda i ett segregerat område, som de var inhyrda till…

  Ja, din förflyttning på fokus tycker jag säger allt.

  I tillägg så talar DU OM att de inte känner sig Svenska, för att de dansar dancehall, men när du får veta att de faktiskt känner sig helt svenska, så talar du om att eftersom de är ”svarta” så är de inte svenskar. För att i din senaste kommentar ändra dig igen och nu ”accepterar” DU att de är Svenskar.

  Nu kan jag ju tyvärr meddela att oavsett vad DU tycker, så påverkar inte det på något sätt vad de känner sig som. Även om du tycker att vissa inte är Svenskar, så kommer de att känna sig som det om de anser sig vara en del av det Svenska samhället, språket etc.

  Däremot kan jag säga att jag inte tror att det hjälper att personer som du pekar ut folk som bor i segregerade områden, att känna sig som en del av det svenska samhället, när det finns folk som står och talar om att de inte är svenskar.

  Självklart finns det en problematik i segregerade områden. Det finns många som inte känner sig som en del av vårt samhälle eller som inte kan så mycket om det Svenska, men inte blir det bättre av att de inte anses få kunna ta del av det för att de är för svarta/religiösa/segregerade/invandrade/andra eller tredje generationens invandrare.

  Att uttrycka sig med tredje generationens invandrare, är bland det dummaste i dina kommentarer, då det verkligen sätter stämpel på att i stort sett ingen som på något sätt känner till någon bakgrund av släkt som har kommit till Sverige har rätt att känna sig svensk.

  Av de människor jag själv känner i Rinkeby, kan alla Svenska, alla försöker ta till sig av det svenska som de tycker om och tror ska kunna vara till gagn för samhället och dem själva. Att dra alla Rinkebybor eller andra invandrartäta områden, hjälper knappast dessa personer.

  Men för de allra flesta så handlar det om att man försöker förstå, komma in i samhället och bli en del av det. Man kanske inte tar till sig allt. Om man är emot tjurfäktning för att det skadar djuren, så börjar man inte automatiskt älska tjurfäktning för att man flyttar till Spanien. Däremot kanske man börjar dansa flamenco, eller älskar naturen i Spanien, eller vad som helst.

  Jag tror att hela världen håller på att förändras och att varje land i världen blir allt mer internationellt. Influenser från andra länder gör att alla länder vidgar sina vyer. Det tycker jag är positivt, då jag inte tror att de som gillar att fira midsommar med nubbe och sill, slutar med det för att det finns kebab att köpa.

  Själv är jag helt svensk, älskar massor av ”svenska” grejer i vårt land. Jag älskar till exempel den demokrati vi har.

  Det du skriver, är att: ”och därför i min mening ska det förbjudas där tills folk åtminstone känner sig svenska först” du vill faktiskt förbjuda så positiva saker som dans i ett segregerat område. Det rubbar vår demokrati totalt och jag tycker i sanningens namn att det låter helt rubbat!! Det känns som om vi har bra mycket större problem än att förbjuda dancehall i Rinkeby. Särskilt som det inte finns många Jamaicaner eller andra västindier som bor i Rinkeby ens…

  Som sagt, jag älskar en massa ”svenska grejer” såsom demokrati, yttrandefrihet etc. Jag älskar också att alla barn har möjlighet att gå i skola, få sjukvård och svenska, hemlagade köttbullar. Jag älskar höstmörkret och att sitta med tända ljus och dricka varmchoklad, jag älskar vår natur, särskilt naturen i norr och jag är verkligen helt galet förtjust i Palt. Däremot gillar jag inte alls midsommar med sill och nubbe eller den inskränkthet som oftast är mest tydlig i mindre orter…

  Men jag älskar också mentaliteten och hjälpsamheten bland Afrikaner, jag älskar ALL sorts dans och ser det som en fantastisk, positiv underhållning som inte har några gränser, allt från Flamenco till dancehall, sabar, och bugg.

  Gör det mig till mindre svensk? Inte en chans!! Att ta till sig vissa saker av olika kulturer kan bara vara av positiv utveckling. Vad skulle det hjälpa världen att jag satt och tryckte i mig sill och nubbe mot min vilja? Eller hoppade små grodorna runt midsommarstången? Hur skulle det hjälpa segregationen, invandringen eller ens den svenska kulturen?

  På samma sätt som jag blir upprörd över att tjejerna ovan ofta får kritik för att de dansar ”för utmanande” trots att det alltid tjatas om kvinnans frigörelse, på samma sätt som jag blir upprörd när extremister och andra bakåtsträvare försöker hämma tjejernas dansstil, som de av egen fri vilja och med eget engagemang och hårt arbete försöker uppnå, för att några tycker att det ser ”för utmanande ut”, på samma sätt blir jag upprörd över din åsikt att man ska ”förbjuda denna dans i segregerade områden”. För i mina ögon så är ni alla samma skrot och korn och ni försöker uppnå samma resultat, även om ni har olika agendor för skälet till det!

  Låt våra ungdomar utvecklas och hjälpa till att öppna ögonen för framtiden, så länge de inte skadar någon person eller gör något olagligt. Var i stället GLAD att det faktiskt finns driftiga personer som är villiga att arbeta hårt för sin brödföda och samtidigt underhålla och göra folk glada.

  Sedan skriver du: ”Men avslutar det här med att säga att dom svarta i videon kanske är svenskar men dom hjälper ej segregeringen och därför i min mening ska det förbjudas där tills folk åtminstone känner sig svenska först och sitt hem land sen”

  Deras intention är dock inte att hjälpa någon segregering. De var, som sagt, inbokade för ett evenemang i Rinkeby och de åkte dit och gjorde sitt jobb och hade förhoppningsvis rätt roligt under tiden.

  Hur skulle det gå till med detta förbud menar du? Ska du eller polisen stå där och stänga av privata fester för att de dansar ”för osvenskt”? Eller ska du stå där och avgöra att dessa får gå in och titta på festen, för de ”känner sig svenska”, men ”Mohammed med turban får stå utanför, för han ser så osvensk ut!”

  Du kanske skulle fundera lite mer på det här?

  Om man inte gillar det så kan man ju enkelt låta bli att titta, eller helt enkelt själv göra det man tror på och utveckla det! Men min erfarenhet av dessa ”klagare” som dig är att de allt för sällan har något att själv komma med, än att just klaga på andra!!

  Vad har du själv gjort, rent konkret för att hjälpa integrationen på traven? Hur ofta har du varit i Rinkeby och visat upp ”den svenska kulturen”? Hur ofta har du varit i Alby och dansat polka? Hur ofta åker du till invandrartäta områden och visar upp det Sverige som du vill lyfta?

 18. Angel: Ja, man måste få skratta ibland också, även om ämnet har ett allvar i botten! 😀 Ja, klockan är fel, men det går per automatik, så jag vet inte hur jag ska ställa om den! Den är inställd på Stockholmstid… 😉

  theWitch: Det är frågor som skulle vara väldigt intressanta att få svar på i den här debatten! 😀 ”Om du hade läst de svar du har fått, så borde du ha förstått att tjejerna i videon inte bara ÄR svenskar, utan att de även KÄNNER SIG som svenskar. Vad är problemet? Och varför är det så viktigt för dig hur de känner sig?.” Skrattar högt!

 19. Jag kom på att jag faktiskt har ytterligare en fråga till swedenowns:
  Jag är, så långt tillbaka jag själv känner till (och förmodligen i ytterligare många generationer), vad du antagligen skulle kalla för ”äkta svensk”. Men jag kan inte påstå att jag KÄNNER MIG som svensk. Betyder det att jag, med din logik, inte är svensk?
  Och hur känner man sig förresten, när man känner sig svensk?

 20. theWitch: Den kommentaren är jättebra, då jag själv har funderat mycket på den. Faktum är att jag känner mig mest Svensk när jag är utomlands. När jag sitter och längtar efter kaviar och knäckebröd. När jag är sjuk och vill prata svenska med läkaren. Då känner jag mig så väldigt svensk. Medan här i Sverige så finns det många gånger jag ”känner mig osvensk”. Till exempel när ”alla andra” käkar sill och dricker nubbe och jag inte vill vara med. Då känner jag ett utanförskap, som jag själv har försatt mig i…

  Det påminner mig också om en av mina ungdomsvänner. Hon är född i Eritrea, men uppväxt i Sverige. Hon kände sig alltid så ”Eritreansk”, ”Afrikansk” och ”osvensk”. Hon talade flytande svenska, gick på discon med oss andra, hade pojkvän i tonåren, åt gärna svensk mat, men också Eritreansk. Hon var precis som oss andra, men de omkring oss såg henne alltid som ”Afrikanen” eller ”Eritreanen”. Så blev Eritrea fritt. Det blev fred mellan Eritrea och Etiopien och hon bestämde sig för att resa dit på besök. Sedan hon kom hem struntade hon i hur folk såg henne, för hon sa att nu kände hon sig som en ”riktig svensk”. Hon hade aldrig känt sig så svensk som när hon var i Eritrea och sedan dess har hon alltid ansett sig vara ”Svensk” men med ursprung från och kunskaper om Eritrea och med ”språkbonuset” att hon kan Tigrinia.

 21. Ja, kära nån. Har skrattat så tårarna har sprutat, höll på att kissa på mig till slut.Finns inte mycket att tillägga…men jag tror precis som du, Fatou, att hela världen håller på att förändras och att alla länder i världen blir allt mer internationella, och med det kommer också rasismens möjligheter att existera bli mindre och mindre.
  Snart så tar jag mitt pick och pack, och åker till Alby för att dansa lite polka efter jobbet, så har i alla fall jag dragit mitt strå till stacket för att hjälpa sergega..seragago…suggestionen eller vad det nu heter 😉

 22. När jag var liten var jag väl invandrare, eftersom båda mina föräldrar hade en invandrad förälder och två halva blir väl en hel? Men det var då det, nu har ju begreppet ändrats…
  Jag var så stolt över det, men nu är jag ju bara en vanlig svensk som alla andra, men håller verkligen med om att det är jättesvårt att veta hur fasen man ska känna sig då.

  Du är jätteduktig på att bemöta sånt här trams Fatou! Integrationsminister tycker jag du borde bli, jobbet blir kanske ledigt i september?

 23. LiBi: Haha, ja visserligen så hoppas jag också att jobbet som integrationsminister blir ledigt i år, men jag har dock inga planer på att kandidera för jobbet! 😉

 24. Jag älskar och utövar svensk spelmansmusik, och särskilt bingsjöpolskorna som står i en klass för sig. Det roliga är att de har fått en så fantastisk harmonik och rytmik, inte för att Bingsjö är en liten avkrok i skogen, utan för att Bingsjö ligger vid en korsväg där människor från andra trakter ständigt passerat. Spelmansmusiken fortsätter att utvecklas och tar in nya influenser från olika länder. (lyssna t ex på Ellika Frisell och Solo Cissokho). Kulturutövare har alltid låtit sig inspireras av andra utövare, och då är frågan om deras ursprung ganska oväsentlig. I någon mån är vi alla kulturutövare då vi ju faktiskt pratar. Vi har ett språk.(minst)Språket utvecklas ständigt och tar in nya influenser utifrån. Frågan är vid vilken punkt utvecklingen skulle ha stannat för att passa Swedenowns och för att vara lika…eh…svenskt som hans signatur? (och Kalle Anka)

  Mer kuriosa: Den enda köksväxt som har sitt ursprung i Sverige lär var kålroten. Allt annat är invandrat. Ett samhälle som inte utvecklas och tar in influenser utifrån är dömt att gå under.(Tack för potatisen!)

  Jag har tittat rätt mycket på svenskproducerad tv (film och tv-serier)det sista halvåret. En sak som slagit mig och som jag tycker är rätt obehaglig är att alla (alla!) unga fruar, flickvänner och tilltänkta flickvänner hittills varit smala och blonda. Ibland kan det finnas en brunhårig vännina, eller en blond rund vännina. En mörklockig tjej har skymtat förbi som affärsinnehavare. Men alla som synts i rollen som åtråvärd har varit blonda. Kanske ska tillägga att de varken har glasögon eller sitter i rullstol eller ens haltar lite. Brrrr! Det är inte utan att man får riktigt obehagliga associationer. Dags att lägga fyrtiotalet bakom oss tycker jag.

 25. Lilla grisen: Härligt!! Det är det jag älskar!! Att alla får göra det DE tycker om och kan stötta och ta inspiration av varandra!! UNDERBART!!

  Dessutom tycker jag du dragit ditt strå till stacken nu med segregationen, frågan är vad ”gnällspikarna” och de som alltid är så snabba på att kritisera har bidragit till? Knappast något, misstänker jag.

  Tack för din kommentar!!

 26. Konstigt vet ni vad det mest svenska är. Jo, samerna de var här först. Och inte är det deras musik vi hör på radion, inte deras historia vi läser i skolan. Deras land, sampi, invaderades av olika folkslag som kom att kalla sig svenskar. De stal landet, förbjöd deras religion och förslavade under lång period samerna. De förbjöd dem att tala sitt eget språk och de som vidhöll sin samiska kultur och religion brändes på bål. Den sista samen brändes i Arvidsjour 1633. då hade sedan länge häxbränningen upphört. Vi får idag läsa om de brända häxorna som den svarta del det är i vår historia, men ingen historiabok i skolan skriver om stölden av sdameland och tortyr och bålbränningen av samerna. Än idag har samerna svårt att hävda sin rätt till landet de förvaltade långt före folkslagen som kallar sig svenskar kom hit. Svenskarna förfasar sig över vad engelsmännen, senare kallad amerikanerna har gjort mot urbefolkningen indianerna. Svenskarna förfasar sig också över vad engelsmännen, senare kallade australienare har gjort mot urbefolkningen auberginerna. De senare har i vart fall bett sin urbefolkning om en officiell ursäkt det är mer än de så kallade svenskarna har gjort. Ja, det mest svenska och det över tid längst svenska vi har är skändat, straffat och otaliga försök har gjorts för att krossa den kulturen, levnadssättet och språket. ”Storsvensken” slår sig för bröstet men vet sällan vem han är, var han kommer ifrån, eller vad hans försök att bygga en specifik svenskhet har kostat. Naturligtvis har det under generationer vuxit fram en nation som är Sverige med svenska invånare. Men den har vuxit fram ur många olika nationer och folkgrupper. Det märkliga är att dem vi kritiserar; amerikaner och australiensare vet var de kommer ifrån och också tillstår att bildandet av deras nationer började med en blodig stöld. Något svenskarna aldrig nämner eller ser. Sist men viktigast av allt det är skönt att vara människa, oavsett färg och nationell bakgrund så är det alldeles speciellt vackert att vara människa. Eller hur?

 27. mamma: Tack för din kommentar! Kanske ska tilläggas då, riktat till swedenowns1 att ”mamma” är ingen mindre än en av tjejernas mormor, som är same själv, vilket gör en av danstjejerna i videon till 1/4 same. Vilket i sin tur då kan tyckas att om man nu ska gå på ”vem som var här först”, så har vi antagligen mer att säga till om i det här landet, än dig.

  Nu är vi (tack och lov för dig) av den åsikt att en befolkning BERIKAS av mångfald, även om man kan känna viss tveksamhet för någon med dina åsikter, men vi ger dig ”lov” att stanna kvar, trots att du egentligen kanske inte ens är helt Svensk, du kanske bara är 23:e generationens invandrare…? 😛

 28. Jag bara menade att invandrare i segregerade områden har många problem
  Allt från att dom kan dålig svenska, svårt att få jobb, umgås sällan men svenskar OSV och att börja bygga massa moskéer samt att ta in saker influerade av andra länder är inget fel i det men vad kommer det hjälpa många som inte känner sig svenska att få se mer saker ej från Sverige

  För övrigt har jag varit i Rosengård så jag vet att många där inte känner sig svenska samt kan dålig svenska
  Jobb utanför Rinkeby är en bra början att försöka få invandrare att känna att dom faktiskt bor i Sverige

 29. >swedenowns1: Ok, nu måste jag försöka bena ut det här;
  Genom att skriva saker som
  ”kunde dom inte ha svensk musik istället”
  “kanske för danca som idioter inte är svenskt och detta är Sverige, inget fel på folkdansce”
  ”Ser fan löjligt ut att hoppas runt så där […]”
  ”svarta är svenskar LMAO” osv, så ville du belysa att invandrare i segregerade områden har många problem. Har jag förstått dig rätt då?
  Vill du vara snäll och förklara sambandet mellan dina kommentarer och det påståendet. Jag är säkert inte ensam om att inte förstå.
  Tycker du själv att du på något sätt bidrar till en integration med dina kommentarer? I så fall; Hur?

  Du har med stor tydlighet visat att bristande kunskaper i det svenska språket inte är något isolerat invandrarproblem. När det gäller invandrare, så finns det ju dessutom fullständigt naturliga förklaringar till detta. De skall lära sig ett nytt språk, och det är inte så lätt alla gånger.
  Själv pratade du säkert flytande och absolut felfri spanska från dag 1, då du bodde där. Eller hur?

  Att invandrare ofta kan ha svårt att få arbete här i Sverige kan vi knappast skylla dem för. Det beror snarare på de fördomar som finns här.
  För inte ens du tror väl att invandrade ingenjörer och läkare själva väljer att arbeta som t-baneförare och städare när de kommer hit?
  Vad gör du själv konkret för att få våra invandrare att känna sig välkomna?

  Det är helt fantastiskt hur du byter fokus när du inte kan argumentera. Och det är helt otroligt att du väljer att inte svara på de konkreta frågor du får.

 30. theWitch: Tack för ännu en klockren kommentar!! Det är PRECIS de frågorna som jag skulle vilja ha svar på. Att kritisera att musiken inte kommer från Sverige, på en dansgrupp som är inhyrda för ett uppträdande, är inte RIKTIGT samma sak, som att diskutera invandring och invandrartäta områdens problematik. Jag ser överhuvud taget ingen koppling däremellan, förutom att de gjorde ett uppträdande i just Rinkeby! Vilket ju, i min synvinkel är ett väldigt bra ställe att göra ett uppträdande på, så folk där får underhållning, som de uppenbarligen vill titta på…!

 31. Jag är en aktiv utövare av folkdans och blir lite full i skratt. Valsen har sitt ursprung i Österrike, polkan kommer från Böhmen, Schottis från Skottland. Midsommarstången har sitt ursprung i Tyskland osv. Kultur har alltid influerats från andra håll och ständigt utvecklats och förändrats.

  Man blir lite mörkrädd när man ser hur okunniga en del människor är. De bara upprepar inlärda argument utan att förstå vad det säger.

  Tack för att du bemöter och argumenterar så bra!

 32. Inna: Tack för DITT bemötande!! Och tack för att du bevarar den Österrikiska, Böhmiska, Skottska och Tyska kulturen! 🙂

  Men jag håller med: ALL kultur tar influenser från något annat. Kanske ett annat land, en annan kultur, en annan dans etc. Om vi inte blev påverkade av andra, så skulle det vara svårare att skapa nytt! Vi behöver ALLA varandra, för vissa är det bara lite svårare att inse det…! 😉 Tack för din kommentar!

 33. Vilsen människa. Jag lider med sådana människor. Usch vad tragiskt det är att man ens kan se ner på en annan människa. Oavsett vart man kommer och inte kommer ifrån så är alla lika värda. Det handlar om Vem man är, inte ”vad” man är. Vi lever i en värld Gemensamt. Spelar ingen roll vilket land man kommer ifrån för allt är Vårt, Allas..

  Stackars hjärntvättade människa.. som inte ens kan folkdans 😉

 34. svar till den NÅGOT förvirrade killen; slår vad om att dem tjejerna som du påpekade om lever ett mycket mer berikat och fullt liv än du gör med dina åsikter, hur fan kan en människa orka vara så trångsynt? måste ta mycket energi.

  Visst det finns dem som på ett eller annat sätt hamnar utanför samhället men man kanske ska tänka ett steg längre, att dem är MÄNNISKOR, som kanske har upplevt saker och känner rädsla och finner trygghet i det som är sig likt.
  Dem som flyr hit från krig och får assyl, hur lätt är det att bara börja om sitt liv i en helt främmande del av världen? är det så konstigt att man håller fast vid traditioner osv, jag anser dt fullt normalt.
  Jag tycker snarare att man ska fokusera på att göra den övergånen bättre.

  Sen är jag själv född här men har föräldrar från Iran, har tack och lov aldrig stött på någon som har behandlat mig illa, jag är svensk, och jag är iranier, punkt slut.Jag har det bästa av två världar och är så glad för det!

  hoppas du börjar tänka lite, inse att vi alla är människor.

 35. Pingback: Välkomna nästan allihopa… I have a Dream…

 36. Pingback: Ibland blir det bara SÅ himla fel | Tonårsmorsa – Fatou

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

 1. […] större kunskaper idag. Men så dyker det upp debatter som den jag nyligen hade på min blogg: Sverige-debatt på Youtube och jag inser att den här debatten är viktigare än någonsin. Att våga ta den. Att våga belysa […]

 2. […] utan kom att handla om fördomar, svenskhet och… ja, ni kan själva läsa inlägget HÄR! Glöm bara inte alla kommentarer, för de är egentligen huvudbehållningen av hela […]