Välkomna nästan allihopa… I have a Dream…

För lite mindre än ett år sedan hade UR sin serie mot rasism. Den kördes både i TV och på radio och tv-serien hette Välkomna nästan allihopa. Radions serie hette Rasismens Historia.

Jag medverkade själv med en krönika på hemsidan: Främlingsfientlighet med krönikan: Ett Sverige för oss alla och hade möjligheten att förhandstitta på hela tv-serien. Jag tyckte oerhört mycket om denna serie. Det förstod nog alla som läste min blogg då, eftersom jag verkligen skrev mig varm om den. Jag tyckte om att man dels gick in på flera olika problemområden runt både främlingsfientlighet och invandring, om mångkultur, fakta, historia och mycket runt ungdomskultur.

Min vän Vivi medverkade också i den här satsningen HÄR!

För er som missade serien, så går den fortfarande att se HÄR! (Rekommenderas varmt)

Varför jag tar upp den här tv-serien igen, är dels för att ge chansen till er som missade den, att se den nu, men också för att nu finns det möjlighet att rösta på just den här serien i Kristallen (Det Svenska TEVE-priset 2010). Och även på en av de två programledarna, min vän Doreen Månsson. Tyvärr går det inte att rösta på den manliga programledaren Musse Hasselvall. Tyvärr säger jag då jag tycker att dessa båda programledare gjorde ett oerhört bra jobb som har lämnat spår i mig, i den här programserien!!

Om du vill rösta på Doreen eller serien Välkomna nästan allihopa, så kan du göra det HÄR! (Det finns förstås andra att rösta på också 😉 )

Ibland tänker jag, angående debatten om rasism och främlingsfientlighet att man kan släppa den, för att det trots allt är år 2010 och att folk är mer upplysta och besitter större kunskaper idag. Men så dyker det upp debatter som den jag nyligen hade på min blogg: Sverige-debatt på Youtube och jag inser att den här debatten är viktigare än någonsin. Att våga ta den. Att våga belysa problematiken. Att våga ta den ett steg längre! (I youtube-debatten kom vi också att debattera just ”när blir man svensk?”, vilket ett av programmen i SVT ´s serie just handlade om: När blir man Svensk?)

Debatten i min blogg om mångkultur och antirasism leder nästan alltid till att jag nedlusas med rasistiska kommentarer (som jag oftast inte kan släppa på), den leder nästan alltid till personangrepp mot mig. Men jag kan liksom inte låta bli. Jag vill inte låta bli. Det är som ett behov som finns inom mig. Jag vill att mina vänner, mina barn och andras barn, ja, alla människor på jorden bedöms efter hur de är, inte efter hur de ser ut.

För att citera Martin Luther King:

”I have a dream that my four little children will one day live in a nation where they will not be judged by the color of their skin but by the content of their character.”

Mitt eget bloggande om serien, det upphörde för att jag reste till Gambia då, annars hade jag säkert bloggat ännu mer om den. Här är det jag hann blogga innan min resa:

Rasismens Historia

Ett Sverige för oss alla

Varför funkar inte högerextremismen i Sverige?

UR ´s kampanj mot rasism fortsätter…

Min kloka vän säger kloka saker i TV

UR ´s kampanj fortsätter…

Tillägg: Läs gärna Svarten ´s inlägg och framför allt se videoklippet hos honom i samma ämne: Främlingsfientlighet, rasism och Slaveri

bloglovin

Follow mrsxanadus on Twitter

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

14 svar på ”Välkomna nästan allihopa… I have a Dream…

 1. Precis som alla ”anti”rasister hycklar du. Varför finns det inga konsekventa antirasister?

  Programmet ifråga ÄR, enligt dess egna logik, rasistisk. Ta bara introt till programmet, där man har med massa bilder från förr i tiden i Sverige, där svenskar gestaltas som allmänt äckliga. Vad det påminner om, är nazisternas ”Ewige jude”.

  Men enligt ”anti”rasistisk logik, så är det okej att hetsa mot vissa utvalda folkgrupper (svenskar, norrmän, danskar, tyskar, engelsmän…), men skulle man göra samma sak mot romer, afrikaner eller östasiater, skulle det direkt skrikas ”RASISM”.

  Hur kan du, om du säger dig ogilla rasism, hylla ett rasistiskt program?

  Ikväll kommer du förresten att ha ännu ett program att lägga på din hylla, nämligen Lena Sundströms ”De kallas rasister”.

 2. Rickard Melkersson: Ja, du har ju skrivit det tidigare i min blogg om det här programmet och precis som då, så anser jag fortfarande att du har helt fel. Jag har sett både filmen ”Ewige Jude” och introt till denna många gånger nu och den enda likhet jag kan finna är att båda filmerna är svart/vita. Att introt i Välkomna nästan allihopa skulle vara rasistisk håller jag absolut inte med om! Det jag ser är: staty, flyttfåglar, cyklist, landskap, höghus, svensk flagga, poliser, jaktplan, en äldre kvinna på en busshållplats, en Sverige-skylt, en koja, fabriksarbete, kondomtillverkning, nyfödd bebis, midsommarstångsresande och folkdräkter, en berusad kille bredvid ett studentflak, en vikingline-båt, en tjej som dansar och troskanten syns ovan jeansen på de lågt skurna byxorna, en grisfarmare som drar ut en gris från ladugården, en kundvagn med förmodat griskött, förpackat kött med förmodat griskött, en grisslakt, ett flygplan som dirigeras, en tårta där det står ”migrationsverket” och ett barn som gräver ner fingrarna i den och tar sig en rejäl smakbit, ett par på en farstukvist, en järnvägsövergång, vattenutsikt mot en sjö, en volvo, en man som sitter ner, en bilväg.

  För mig är det verkligen inget som är negativt!! Tvärt om, så tycker jag det ger en ganska allomfattande bild av det ”gamla Sverige”. Det Sverige där jag växte upp. Det är ungefär den bild jag har i huvudet av min uppväxt, den gamla volvobilen, landskapet, höghusområdet, midsommarfirande etc.

  Och det här med att slakta djur kan jag inte riktigt förstå att det ses som något så ”grymt” av många idag. På samma sätt som man genom att släppa filmer från andra länder om deras djurslakt och som på bilderna här. Alla som under någon period har bott på landet eller vistats där i Sverige eller något annat land har tagit del av någon sorts djurslakt. Jag har väldigt svårt att förstå hur man kan vara köttätare samtidigt som man förfasar sig över djurslakter. För mig är DET hyckleri!!

  Varför skulle det vara okej att hetsa mot svenskar, norrmän, danskar, tyskar och engelsmän? SJÄLVKLART är ALL rasism förkastlig och jag har även debatterat det tidigare.

  Att det här programmet skulle vara rasistiskt, håller jag absolut inte med om, men du har naturligtvis rätt att tycka vad du vill. Om det hade varit ”invandrare” på alla dessa bilder hade jag inte heller tyckt att det varit rasistiskt.

  Jag anser att du, baserat på både denna kommentar och tidigare kommentarer du skrivit i min blogg i samma ämne, ser spöken som faktiskt inte finns. Men det är väl så att om sanningen inte stämmer överens med ens egna åsikter så blir det mycket mer bekvämt att helt enkelt ändra på sanningen!!

 3. Det är ett vanligt missförstånd att den som kritiserar sitt eget folk för vad det vara månde är rasistisk enbart av den anledningen att man drar en linje runt en grupp och sedan sätter ett epitet på gruppen.

  Rasism är inte att säga ”vi svenskar är bra tråkiga som inte gillar sushi”. Det är inte heller att säga ”australiensare har ingen humor” (iofs har de uppenbarligen det, men som exempel).

  Själv fäller jag glatt kommentarer om kineser, indier, japaner och andra som grupp, men då handlar det om deras landstillhörighet, dvs sätt att vara som springer ur en kultur, och inte om deras hudfärg. Man kan därför säga att kineser är vänliga men lite blyga, att japaner är företagssamma och artiga och att spanjorer är duktiga på vinsorter utan att vara rasist, och ändå inse att detta inte gäller precis varenda individ, utan det är en svepande generalisering.

  Rasism är att hävda att människor av en annan ras (läs hudfärg, inte ursprungsland) än den man själv tillhör är mindre ”värd” i någon bemärkelse.

  Därför pratar Rickard Melkersson i nattmössan.

  Men den som vill känna sig missförstådd kommer alltid att göra det.

 4. Svava: Ja, jag har haft den diskussionen tidigare med Melkersson i samma ämne på min blogg och jag har verkligen försökt förtydliga att jag är STOLT över mitt eget ursprung, GLAD över att jag är Svensk, GÄRNA för flera svenska traditioner vidare och ÄLSKAR mycket av det som anses vara Svenskt och att det inte på något sätt behöver vara en motsättning till att vara FÖR mångkulturen. Att det inte är en motsättning att älska flera saker i det svenska samhället och den svenska kulturen, men ändå även ÄLSKA flera delar av den Afrikanska, Sydamerikanska, Asiatiska kulturen/maten/samhället etc.

  Man måste inte välja. Man kan faktiskt få både och, och jag menar till och med att det berikar oss att få flera sidor och flera olika influenser! Det stärker det samhälle jag vill leva i, i stället för att försvaga detsamma!

 5. Det är väl snarare så att jag måste ha en egen identitet, veta min individuella och kulturella historia och därmed vara trygg med min kultur, traditioner och ursprung. Vet jag inte vem jag är och är min nationella tillhörighet svag då blir också andra kulturer och individer från andra länder skrämmande. Ur den rädslan föds främlingsfientlighet och rasism. Den som vet vem den är och är trygg i sin kollektiva tillhörighet hotas inte av oliktänkande eller ”olikfärgade” för den delen.De kan välkomna det nya och se det som en tillgång ide liv de lever. Två som är trygga i sin kultur har inga svårigheter att mötas. Två individer som känner sig själv kan med öppet sinne och respekt möta en annan individ. När man inte vet vem man är är varje möte med en annan individ eller kultur ett hot.Det är rasisternas dilemma att i sin egen svaga identitet och okunskap i sin kollektiva tillhörighet skräms de av det som ser annorlunda ut. Istället för att stärka sig själv försöker de krossa det som skrämmer dem. Bakom hat och ilska finns alltid rädslor. Så det är därför som rasisterna, som många gånger påstår sig försvara det svenska, inte alls känns som typiska svenskar och de flesta av oss kan inte alls identifiera oss med det de kallar svenskt eller säger sig försvara. De är outstanders med andra ord väldigt lite svensk och mycket dåliga representanter för det svenska folket. Tack gode Gud för det.

 6. Jag såg den serien och tyckte att en del bra saker togs upp. Det här med att en del vill kasta ut ”alla” invandrare ur Sverige för att det blir bättre då… Sedan när de frågas närmare så kanske de känner någon med utländsk bakgrund och då dyker plötsligt kommentaren ”jo, men det finns ju undantag” upp. Vem bestämmer vilka som är undantag då?

 7. Jo, problemet är att många gör sig dummare än de är med flit, och det behövs inte.

  Säger jag att jag tycker tyska turister skräpar ner i svenska naturen är jag faktiskt också rasist och faktiskt inte ett dugg bättre och pilutta dig!

  Det finns definitioner av rasism i alla tänkbara uppsagsverk, så det finns ingen ursäkt för att fjanta sig så.

  Usch nu blev jag arg.

  🙂

 8. Pingback: Bravo Tonårsmorsa! «

 9. Pingback: Dom kallas Rasister

 10. mamma: Ja, det var ungefär den poäng jag försökte få in. Att man måste vara rätt trygg i sin egen kultur, för att kunna välkomna andras.

  Tess: Ja, precis. Vem bestämmer vem som är undantag och vem ska sätta kriterierna? 😉

  Svava: Precis! Många gör sig dummare än vad de är och dessutom är det många som bara tar ytterligheter som exempel och då blir det lite svårt att diskutera! Hoppas du lugnat ner dig nu! 🙂 ♥

 11. Era teorier om trygghet i ens egna identitet stämmer säkert. Men jag har, tyvärr (önskade att jag hade fel), rätt ändå. Vi svenskar (som VILL välja) förvägras våran identitet, det är det som jag menade.

  Den ”smältdegel” som ni vill ha, varför är det så att det enbart är det svenska som ska blandas ut till något helt annat, medans invandrarnas kulturer ska få bestå som fasta bitar?

  //Rickard Melkersson

 12. Kanke var lite hård i första kommentaren. Men i stort, så tycker jag ändå att jag har rätt i att det finns en ikonsekvens i sammanhanget, som jag finner oerhört provocerande.

  Du skrev en annan gång att din dotter inte fick vara med i något reggae-dansnummer eller liknande, för att hon är blandras och därmed inte tillräckligt svart.
  Detta ogillade du, vilket ju gör att jag kanske bör ta tillbka mina anklagelser om inkonsekvens mot DIG.

  Exemplet går dock ändå att använda till min fördel. Utan att uttala mig om deras policy var rätt eller fel, så vill jag ändå att du tänker på hur ett motsatt scenario skulle upplevas, om någon inte var tillräcklig vit för att medverka i någon slags aktivitet.
  Om din dotter inte hade fått vara med i en balett-grupp eller liknande, för att hon inte hade varit tillräckligt vit. Då tror jag att reaktionerna från din sida hade varit mycket starkare.

  På samma sätt är det märkligt att vissa sydafrikaner som intervjuades under VM i somras, sa sig heja på Ghana (det enda afrikanska laget som lyckades att ta sig till kvartsfinal under mästerskapet) FÖR att de är SVARTA.

  //Rickard Melkersson

 13. Rickard Melkersson: Men inte menar du väl, på fullaste allvar, att en Svensk här i Sverige tvingas in i någon annan kultur och att invandrare som flyttat eller flytt till Sverige kan leva kvar på exakt samma vis som den gjorde i sitt hemland? Från den dagen man sätter ner sin fot på Svensk mark så påverkas man och förändras som person, när det gäller i stort sett allt omkring en. Varför tror du annars att personer som bott i Sverige i några år och sedan åker på besök i hemlandet, kallas för Svenskar?

  Även om det finns folk som är bättre och sämre på att integrera sig och även om det finns folk som är bättre och sämre på att lära sig om det nya samhället, kulturen och språket, så har jag aldrig någonsin mött en person eller ens hört talas om en person som inte tar till sig delar av det nya land och samhälle man flyttat till och inte heller påverkas av det nya.

  Ja, det du skriver om är att min dotter inte ansetts ”tillräckligt svart”, det har också funnits tillfällen då folk har hävdat att hon inte ”får” dansa dancehall, då hon inte har något Jamaicanskt påbrå etc. (Hon är alltså av blandat ursprung, men ingen BLANDRAS då ordet ras absolut inte anses okej att använda om en människa 2010 i Sverige).

  Ja, det stämmer att jag på samma sätt har debatterat, kritiserat och kallat detta rasism. Märk väl att jag inte kallat det ”omvänd rasism”, för det finns inget som heter så. För mig är det rasism och den smakar lika illa för mig, oavsett vilken person det kommer ifrån.

  Jag tycker min reaktion mot rasism varit ”tillräckligt stark”, oavsett från vem det har kommit, men eftersom ”rättvisa” verkar vara ett väldigt viktigt ord för dig, så vill jag samtidigt påpeka att rasism visserligen finns i alla delar av världen och bland alla folk, MEN den rasism som finns i Sverige skulle jag våga påstå är mycket mer utbredd och uppenbar än den jag funnit i t.ex. Gambia, i Västafrika. Det är till och med så att vi som besöker landet behandlas med STÖRRE respekt än befolkningen och större tolerans. Det är helt okej att vi gör saker som man kanske ”kollar snett” om någon Gambian gör. Man skyddas av befolkningen vid situationer som kan bli farliga, man får gå före i sjukhusköer för att man är vit etc.

  Det tycker jag är väldigt fina gester, men det finns en sak som gör mig ont i det. När de kommer till Sverige eller något annat land, så blir de inte omhändertagna på samma sätt, utan då är de i stället andra klassens medborgare.

  När det gäller VM så tittar jag aldrig på sport och särskilt inte på fotboll. Om han sa att det är för att det är svarta, ja då sa han så och det är inget jag kan ta ansvar för, men om han sa att det är för att de är Afrikaner, så tycker jag inte det är särskilt konstigt, för om Europa hade ett enda lag med som var Europeiskt och de intervjuade en Svensk om vilket lag han hejjade på och han svarat det enda laget, för att de var Europeér, så skulle jag inte tyckt att det var konstigt alls.

  Sedan finns det förstås en historia och nutid i Sydafrika, som du säkert känner till, med en specifik problematik mellan svarta och vita, som inte ursäktar ett uttalande om ”svart/vit” men som kan vara en mycket bra förklaring. Jag har sett många vita sydafrikaner göra uttalanden negativa till de svarta i deras land och som vill lyfta fram vita som ”en bättre sort av människor”. Den kan vi påverka på längre sikt och i ett större perspektiv, men inte vad enskilda personer på andra sidan jorden säger under en intervju i TV.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

 1. […] Kolla in hennes tidigare inlägg också! Bra skrivet! >>Besök Tonårsmorsa.se […]

 2. […] Välkomna nästan allihopa… I have a Dream… […]