Dom kallas Rasister

I går kväll när jag arbetade sändes tv-programmet ”Dom Kallas Rasister” av Lena Sundström. Tack och lov så finns webb-tv, en fantastisk möjlighet att se program när man SJÄLV har tid! Här kan du kolla när DU har tid.

Först en kort intervju med Lena Sundström om själva programmet:

Och så själva programmet; Dom kallas Rasister:

Igår skrev jag om programmet Välkomna nästan allihopa och nu om detta program. Jag gillar att dessa främlingsfientliga eller rasistiska personer blir tillfrågade i de program jag skrivit om. Det är den delen jag tycker så oerhört mycket om med Sverige och vår yttrandefrihet!!

Även om deras uttalanden i sig inte gör mig glad, utan tvärt om tycker jag oftast att de är elaka, ointelligenta och ibland riktigt obehagliga. Framför allt stämmer det inte ihop särskilt väl med min egen bild av mångkulturen i vårt land.

Jag tror inte att dessa tv-program får en person som tagit stark ställning för rasism och främlingsfientlighet, att plötsligt vända på kappan och blir antirasist. Men jag tror att vi alla blir påverkade av alla intryck vi får i samhället och i vår omgivning. Även våra barn. Och för de personer som hör dessa rasistiska ”fakta” som sällan stämmer särskilt väl överens med de områden i vårt samhälle som faktiskt är som mest mångkulturella, kan jag inte låta dem stå oemotsagda. Ibland finns det anledning att kritisera det som sker i vårt samhälle och självklart finns det skäl att kritisera både massor av Svenskar och invandrare. Självklart finns det anledning att granska och kritisera mycket av vår invandrarpolitik, precis som det finns med det mesta av vår politik.

Världen går inte framåt utan kritiker, granskare och utvecklare. Men det är en enorm skillnad att kritisera ett system och att kritisera en persons ursprung. Det finns en enorm skillnad mellan att kritisera en regering, eller en partipolitik, mot att kritisera någons hudfärg. På samma sätt är det också en ofantlig skillnad på att kritisera vad någon GÖR än att kritisera hur någon SER UT!

Något som ofta slår mig när jag debatterar med främlingsfientliga eller rasister och som även Lena Sundström är lite inne på i intervjun ovan, är att främlingsfientliga personer ofta säger:

 • H*n har hört att det är så, men när man frågar efter informationskälla så kan personerna oftast inte uppge dessa, man bara ”vet”
 • Att man sällan känner några invandrare väl, men om man gör det så är det just den/de personerna som utgör undantaget, medan de flesta andra (de man inte känner) fortfarande är si eller så…
 • Att man sällan tror att information från ”samhället” stämmer. Man tycks oftast tro att sanningen alltid är en helt annan, en sanning som talar ”mot” invandrare och mångkulturen och att man bara försöker ”skydda” invandrare. Att ”samhället” (d.v.s. i detta fall antirasister eller förespråkare för mångkultur) står i maskopi med varandra och försöker dölja ”den verkliga sanningen”. Såtillvida är det ofta en omöjlighet att få en person som redan har bestämt sig för att ändra åsikt eller faktiskt inse att ens egen sanning kanske inte stämmer så väl med verkligheten, då man alltid tror att all presenterad fakta är påhittad.
 • Att man i statistik om till exempel brottslighet/arbetslöshet/fattigdom alltid tycks tro att det är ursprunget som avgör, inte yttre faktorer såsom man gärna kan erkänna att det kan vara en förklaring till svenskar i samma situation. Som exempel en brottsling som är invandrare, eller som har ett invandrarursprung på något vis, handlar om ursprunget, inte om att personen i fråga har haft sämre sociala förutsättningar, utanförskap (som rasister och främlingsfientliga för övrigt är väldigt duktiga på att skapa för just personer med invandrarbakgrund eftersom man aldrig anses vara tillräckligt svensk för att kunna bli betraktad som en del av Sverige och vårt samhälle, oavsett hur många generationer man har levt i Sverige), fattigdom eller helt enkelt växt upp i en miljö som har påverkat personen på ett negativt sätt.

När man diskuterar Svenskar, missbruk och brottslighet så tycker jag ofta man hör att man kan förstå att en person har blivit missbrukare eller kriminell då personen växt upp i en förort med dåligt rykte, föräldrarna kanske varit delvis arbetslösa eller kanske till och med själva har ett missbruk och personen är uppväxt i fattigdom och misär. Det är en vanlig förklaring till att en Svensk person ”hamnat snett”.

Men för en invandrare som kanske hamnat i kriminalitet eller missbruk, så handlar debatten sällan om uppväxtförhållanden eller fattigdom, utan allt för ofta så får man då höra att ”de tror de kan komma hit och beté sig hur som helst”, eller ”de drar med sig skit från sina hemländer” eller till och med att det skulle vara ”genetiskt”.

Självklart har alla främlingsfientliga och rasister inte exakt samma åsikter eller föreställningar i alla frågor som rör invandring, invandrarpolitik, integration eller mångkultur, på samma sätt som antirasister också har olika synsätt och åsikter, men det jag gett exempel på ovan är de frågor jag ofta tycker att de upprepas i dessa debatter, från olika debattörer, från Sverigedemokrater till andra med invandrarfientliga åsikter.

Jag vet inte hur man kan komma tillrätta med rasismen i vårt samhälle, men jag vet dessa ”sanningar” som inte alls stämmer med min realitet eller sanning, jag och många andra som faktiskt lever goda liv i mångkultur som har berikat oss, jag vet att jag inte tänker låta dessa påhittade ”sanningar” få stå oemotsagda i alla fall…!!

bloglovin

Follow mrsxanadus on Twitter

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

7 svar på ”Dom kallas Rasister

 1. Fatou! Du är klok som en bok! Jag kommer länka till detta kloka inägg, genast. Stor kram, LiLo

  LiLos senaste inlägg..nnnn Database Errornnnn Error establishing a database connectionnnn

 2. Såg nyss programmet och första kommentaren ang. programmet är; VÄNSTERVRIDET.

  Nej, Bevara Sverige Svenskt! Vill inte vara en minoritet, vill ha mitt eget land, eget folk, egna kultur och religion. Helt OK när judarna skulle få dessa kraven godkända (Israel skapas), men inte den stackars svensken. Idag ska vi inte ha några gränser alls heter det, Sverige är en enda stor flyktingmottagning.

  Kungar kämpade för Sverige och svenska folket genom seklen och för vad, frågar jag mig själv…För att vi, dess arvingar, idag ska ta ett nationellt självmord där vi utrotar vårt folk, kultur, religion och VÃ…RT LAND?! Sverige är verkligen den politiska korrekthetens land.

  Vi behöver inte fler invandrare. Vi behöver DEFINITIVT inte fler invandrare med utomeuropeisk bakgrund med annan religion! Det är vi som får ta smällen. Demokrati sparkar alltid minoriteten i röven, vi får leva efter majoriteten. I Sverige är det dock tvärtom, här kysser majoriteten MUSLIMEN i röven tills vi till sist blir minoritet själv.

  Blir fruktansvärt ledsen och arg över folkets moral i dessa dagar. En röst från en nationalistisk skåning/svensk/halvpolack – hahah… oh the irony :’)

 3. 16 år: Då måste jag förstås fråga dig följande:

  Exakt vilken Svensk kultur är det du syftar på, som du anser att du inte kan utöva?

  Exakt vem eller vilka förhindrar dig att utöva den?

  Exakt vilken ”smäll” är det du anser att du får ta i och med invandring?

  Om du nu anser att demokrati sparkar dig (?) i röven, så måste jag ju fråga om du hellre vill leva i en diktatur, som då bör vara alternativet?

  Samtidigt som jag undrar om du verkligen på allvar tror att ”Svensken” är i minoritet i Sverige?

  Vi hade nyligen en liknande debatt på min blogg:

  http://fatou.se/2010/08/sverige-debatt-pa-youtube/

  Sedan kan jag säga att jag blir ”fruktansvärt ledsen och arg över” din kränkning av demokratin som har byggts upp av folket under många, många år i vårt land av såväl Svenskar som invandrare och som jag anser att man bör bevara om något!!

 4. Svensken KOMMER ATT BLI minoritet med våran flyktingpolitik, bara vänta och se. Det hela har dock en högre mening

  Har vid flera tillfällen blivit kallad diverse grejer bara för att jag gått med någon Sverigekeps. Har också upplevt tillräckligt av mångkulturen. Ett ex ; dessa inavlade blattehorderna/blatteorcherna som vill slåss och sparkar på en (+diverse könsord) för att de inte får en cigarett av mig, en främling.

  Ska du nu säga att det finns idioter inom alla etniciteter? Många säger så, dock har jag aldrig blivit bemött på det viset utav en svensk och det är ju lite lustigt när vi faktiskt är många fler svenskar, ellerhur? Nej, jag har stött på så sjukt många jävla särbarn inom blattesläktet och negroiderna…varför är det så? Inavel tror jag. Untermenschen är vad de är.

  Demokrati tror jag inte på. Demokratin varade vadå, en hundra år(?) tills riket Sverige föll samman och det inte var populärt att vara svensk. Nej, det håller inte. (förresten var det inte några jävla invandrare som byggde upp vår demokrati)

  Förresten så är jag ingen skinnskalle eller nått sånt heller och det är inte därför jag fått otrevligt bemötande från invandrare.

  Ein Volk, ein Reich, ein Führer! Hell seger!

 5. 16 år: Med en relativt lång kommentar, tror jag inte du lyckades svara på en enda av de frågor jag ställde till dig i mitt svar till dig…! Bara en massa kränkande påståenden som saknar relevans helt och hållet och som inte ens bygger på någon form av statistik eller utredning…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

No Trackbacks.