Striden om Slöjan

Jag fick tips av en annan bloggare: Svejsan om programmet korrespondenterna som igår handlade om slöjans vara eller icke vara. Programmet igår hette Striden om Slöjan och efter att ha kollat det nu (tack igen till webb-tv) så gillade jag särskilt programmet för att det belyser att debatten om slöjans vara eller icke vara, inte stannar i Sverige, eller ens Europa, utan att det pågår världen över.

En viktig debatt. Min egen uppfattning är fortfarande att generellt bör man få bestämma över sin egen klädsel, men att det är viktigt att hålla debatten vid liv, då jag inte tycker det är okej med de kvinnor som tvingas till att bära slöja.

Men som jag nämnt och som även nämns i detta program, så verkar det som om slöjans spridning mer och mer verkar bli ett kvinnligt ställningstagande och i vissa fall verkar det till och med som om kvinnor börjar bära slöja som ett medvetet val och krav på kvinnlig rättighet.

Min mamma bloggade nyligen om ämnet: Tillåtet om Klädsel och nakenhet

Jag har själv bloggat om ämnet flera gånger:

Slöjförbudet i Frankrike

Slöja provocerar när våra fördomar inte kan besannas

bloglovin

Follow mrsxanadus on Twitter

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

14 svar på ”Striden om Slöjan

 1. jo, jag har också skrivit om detta…

  jag tycker också vuxna människor får göra som de vill – barn däremot ska vi skydda, och jag håller med om att det oftast verkar vara kvinnornas egna val

  dock har jag förstått att det finns tryck – inte från mannen i regel – utan från övriga kvinnor, som mor, svärmor, systrar mm

  jag tycker också vi ska skydda barnen i grundskolan genom att säga helt nej – vill de ta på slöja kan de göra det utanför skolan eller på gymnasienivå

  Svavas senaste inlägg..nnnn Database Errornnnn Error establishing a database connectionnnn

 2. Svava: Oj, vad svårt. Jag vet inte riktigt vad jag tycker där. Egentligen tycker jag nog att religionen ska lämnas så mycket utanför klassrummen som det går. Men att rent praktiskt ställa sig utanför klassrummet och plocka av slöjor från små flickor som vill bära dem…? Det känns inte så okej heller!

  Av de små flickor jag mött som har slöja, så har de verkligen sett fram emot att få börja bära dem och oftast tjatat länge om att få göra det, precis som de flesta barn tjatar om och ser fram emot att få ha ”mamma-grejer” eller ”pappa-grejer”, så det där känns jättesvårt. Ska nog fortsätta fundera på den saken!

 3. Detta är ingen lätt fråga… Jag har också bloggat om den, då gällde det Björklunds utspel om förbud i skolorna. Jag är emot förbud – av princip. Och jag tycker att så länge det är OK för kvinnorna själva, att de inte tvingas till att bära burka, niqab etc, så finns det ingen anledning att stifta förbudslagar. Samtidigt är det ovant att inte kunna se en människas ansikte. För döva personer, de som jag känner i alla fall, är det så gott som omöjligt att kommunicera med en kvinna i mer eller mindre heltäckande ansiktsslöja eftersom döva läser av ansiktsrörelser, läpprörelser etc.

  Nej, baske mig, det ÄR ingen enkel fråga…

  Tofflans senaste inlägg..nnnn Database Errornnnn Error establishing a database connectionnnn

 4. Nej, man kan inte rent praktiskt ta av slöjorna utanför klassrummet, men finns ett allmänt förbud kan man kommunicera med föräldrarna, som förhoppningsvis respekterar detta.

  Jo jag vet att det ofta är barnens egna val, men de väljer också bort mycket iom det valet, och det är inte rimligt att det beslutet ska ligga på en 12-13-åring.

  Jag förstår din tveksamhet, och jag är inte heller hundra, för ett motargument är ju att vi ska lära barn att acceptera varandra som vi är, oavsett hur klädseln ser ut, och att ska vi styra upp högstadieelevers klädsel finns fler ingrepp att göra (själv är jag trött på kalsongrumpor, du vet där byxlinningen hänger nedanför skinkorna).

  Så det är inte självklart.

  Svavas senaste inlägg..nnnn Database Errornnnn Error establishing a database connectionnnn

 5. Hej Fatou,

  Det finns nog ingenting som jag har så ambivalenta känslor inför som slöjor och då bortser jag från den religiösa aspekten som jag anser är en kulturell identitet förankrad i historiens vingslag (gäller även kristna eller judiska beklädnader).

  För det första tycker jag att slöjor bärs vackert, de ser så rakryggade och eleganta ut när de spatserar med sina slöjor. Samtidigt signalerar de intrigitet och tyvärr anonymitet. Jag kan inte ”läsa av” deras mening med vad de säger. Människor och djur kommunicerar inte bara med ord, utan med grimaser, rynkningar, blickar och annan ansiktsmimik och övrigt kroppsspråk. Vi är också skapta för att inhämta ett vitt spectrum av information i vår omgivning som påverkar vårt sätt att känna, handla och tänka, vilket burkor och slöjor förhindrar. (Jmfr när vi sätter lappar eller strutar på huvudet på hästar och hundar.)

  Nu blev mitt inlägg ett socialpsykologiskt och ekologiskt utvecklingspsykologiskt perspektiv, ser jag 😀
  I ett klassrum ”intonar” barnen lärarens mening genom att läsa av ansiktsuttrycken och deras förändring i relation till de ord som uttrycks (barn som saknar denna förmåga kallas autistiska). Vad jag försöker säga är att jag anser ansiktsslöjor vara mer begränsande för den mänskliga kommunikationen än vad som lyfts fram i debatten.

  Ã…h andra sidan finns det dagar då jag gärna skulle dra en slöja över huvudet och njuta av den begränsade sociala interaktionen. Att få meddela världen med ett tygstycke att jag vill vara själv med mig själv idag, låt mig va! 😉

  Ha en underbar dag!

  Anna-Lyss senaste inlägg..nnnn Database Errornnnn Error establishing a database connectionnnn

 6. Tofflan: Jag håller med dig. Jag är också emot att förbjuda folk hur de ska se ut eller vara, men ser samtidigt problematiken i att i ett öppet samhälle skyla delar av befolkningen. Både för döva (det hade jag inte tänkte på, men är ju helt logiskt) och av andra skäl där det är bra att kunna se någons ansikte.

  Svava: Ja, där tänker jag lite som min mamma skrev om i sitt inlägg, att ska vi förbjuda slöjan för slöjan i sig, så kanske vi ska börja fundera på att förbjuda för avklädda ungdomar, ungdomar med andra tveksamma symboler etc. Som sagt, det är ingen lätt fråga, men ett förbud känns ändå rätt främmande för mig…

  Anna-Lys: Ja, jag är helt med på vad du menar, då jag ser alla dessa svårigheter och samtidigt har svårt att stödja ett förbud…

  Sedan undrar jag lite hur många gäller det egentligen? Kvinnor som bär vanlig slöja över håret är ju rätt många, men de är kanske heller inte ett ”problem”? Men hur många i dag bär egentligen heltäckande burka? Hur många i arbetslivet och skolan bär det? Handlar det om 100 personer eller 7000? Det gör ju också en hel del skillnad.

  Om det är 100, så är det kanske inte till större problem än att vi kan ”stå ut”, på samma sätt som en svårt brännskadad till exempel kan ha svårt att visa vissa ansiktsuttryck, eller personer med ansiktsförlamningar etc. Men om det är så att det är 7000 personer, så kanske det är värt att fundera på. Som sagt, det är en väldigt svår fråga.

  Både du och Tofflan ovan kommer med aspekter som är viktiga att fundera över…! *Fortsätter fundera*

 7. Jag blir lite illa berörd när flickor i 6-årsverksamheten (förskoleklass) kommer till skolan i slöja.
  Barn tycker jag ska kunna klättra, springa omkring, leka vilda lekar och busa utan att behöva fudera på om slöjan ska halka på sned eller riskera att fastna och skada sig. Därför tycker jag inte heller om att många föräldrar piercar sina småflickor, jag föreställer mig att örhängena riskerar att fastna i nåt och riva upp örsnibben.
  Flickor ska väl inte behöva vara passiva små dockor.

  Låt gå att kanske dessa små sexåringar vill ha slöja ”för att storasyster har”.
  På samma sätt som andra flickor tycker det är spännande att prova mammas läppstift eller klackskor eller vill ha ”magtröja” och bleka håret precis som Hanna Montana.
  Men passar det verkligen i skolan?
  Jag tycker inte att det vore att kränka barnens integritet om man förbjöd slöja i lågstadiet.
  Inte om man förbjöd läppstift och högklackat heller.

  Och signalerna till de andra lågstadiebarnen…?
  Ser de annorlunda på de tjejer som har sjal?

  Men ett förbud mot burka i de högre klasserna i skolan vore bara skrattretande.
  Jag menar, hur många tjejerde handlar det om?

 8. Jag har också skrivit om slöjor och burkor. Jag tycker att man ska få välja själv. En lag emot att få bära det är helt fel. Det blir ju samma sak som att bli tvingad till att bära det, fast tvärtom. Dessutom tycker jag inte att det är ett stort problem i Sverige, då det inte är så många som bär burka eller niqab. Det finns värre problem och det känns som att vissa partier bara försöker fiska väljare och rida på den våg emot invandrare och muslimer som redan finns. Nej, jag tycker de ska låta det vara och att alla ska få välja själva, var man än bor och vem man än är.

 9. mariebrima: Ja, fast jag tänker också att barn ju är individer redan som barn. Om jag tar ett eget exempel ur mitt liv: Binta vägrade konsekvent att ha ”prinsess-kläder” på sig på dagis och egentligen nästan alltid, just för att hon klättrade upp på tak, slängde sig i lianer etc. Då insåg hon förstås att klackskor och klänningar hindrade henne från vilda lekar. Medan Jai då blev helt förtvivlad var gång hon inte fick ha klackskor eller prinsessklänningar med tyll. Oavsett om jag tvingade på henne mjukisbyxor eller hon tilläts ha sina prinsessklänningar, så satt hon mest i dockvrån och lekte med dockor. Hon lekte alltid rollekar och om ingen annan på dagis var intresserad just då, så skapade hon en massa ”Mållgan-människor” (påhittade) som hon pratade med och lekte med och även skällde på, när de inte uppförde sig! 🙂

  Hon har aldrig någonsin klättrat upp på något tak, aldrig någonsin svingat sig i lianer eller gungor. Hon ville verkligen ha sina klackskor och prinsessklänningar, då de inte heller hindrade henne i hennes lekar.

  Jag minns särskilt ett tillfälle: Jai var väldigt okomplicerad och sällan någon som ”bråkade” som barn. Men när hon verkligen bestämt sig för något, så var det svårt att få henne att ändra sig. Vi skulle gå till dagis och jag gissar att hon var 4-5 år. Hon hade klätt på sig klänning och klackskor och stod klar vid dörren när jag kom och sa att hon inte kunde gå till dagis på det sättet, då det var vinter och snöstorm och de dessutom skulle på utflykt just den dagen. Jai låg på hallgolvet och grät och skrek. Uppriktigt sagt så kan jag bara minnas ett annat tillfälle under hela Jai ´s barndom när hon var lika arg och förtvivlad.

  Till slut lyckades jag byta om på henne med rent tvång och vi kunde gå till dagis försenad med vanliga kläder under och overallen ovanpå, Jai förtvivlat gråtande hela vägen…

  Jag anser att det ju varit mycket lättare för mig som förälder att då kunna säga att det ”är förbjudet på dagis med dessa kläder” och kanske hade det då inte ens blivit en konflikt och dragkamp mellan oss, utan hon kanske hade förstått och gillat läget?

  Ã… andra sidan tror jag det är jätteviktigt att en förälder verkligen får ta denna typ av konflikter med sina barn! Jag har svårt med generella förbud. Vi lyckades jämka oss igenom Jai ´s barndom med kläder. Ibland fick hon gå till dagis med klackskor och prinsessklänning och ibland fick hon det inte. Medan Binta nästan alltid fick ha sina mjukiskläder, men vid enstaka tillfällen (fotograferingen till exempel) inte fick ha det.

  Jag tror inte något av barnen tog skada av detta, men jag tror på allvar att om Jai aldrig haft lov att komma till dagis med sina prinsessklänningar och klackskor, så tror jag det hade hämmat hennes personliga utveckling.

  Det var bara ett minne som dök upp när jag läste din kommentar…

  MaryCaroline: Ja, jag är också emot ett generellt förbud, samtidigt som jag kan se att det faktiskt kan finnas en viss problematik med de heltäckande burkorna som några av de som kommenterat här ovan plockar fram. Samtidigt skulle jag verkligen vilja veta hur många det faktiskt rör sig om som själva väljer att bära en heltäckande burka på sin arbetsplats och skola. Är detta ett problem generellt eller ett ickeproblem egentligen?

 10. Kapten Kurd: I länkarna i inlägget och bland kommentarerna ovan hittar du mina åsikter i den frågan, men lite kortfattat och generellt kan jag säga att jag är emot förbud om hur folk ska se ut eller vad de ska ha på sig. Men jag har förståelse för att det blir vissa svårigheter i samhället när ansikten döljs.

 11. Egentligen behöver det inte vara ett problem…här i Sverige pladdrar vi hela tiden om att alla ska få välja religon kultur och vad vi vill tillhöra, Kvinnans frigörelse från mannens förtryck för att skapa en balans i jamlikhet. För mig blir slöjor och burkor något som jag gärna ser ett förbud på tills flickebarnet är myndigt och själv bestämmer om hon ska dölja sig. Anser inte att småflickor ska behöva dölja sitt hår eller hud. Utan fritt kan ta ställning till slöjans vara eller icke vara.

 12. För mig signalerar en önskan om slöja-förbud bland mindre barn att man har svårt att förstå valet att bära slöja och att man egentligen tycker att det är något negativt. I grund och botten är slöjan endast ett stycke tyg. Men den har också ett symboliskt värde och genom att klassa den som förtryckande tar man sig också rätten att bestämma vem som är fri (till kropp och sinne) och vem som inte är det. Förbud mot slöja och heltäckande slöja blir då ett maktmedel som visar på en över och underordning där slöjan kommer att symbolisera det som anses som ofritt, underlägset och fel. Detta blir det som skiljer dessa förbud mot de förbud man har i Iran som också motiveras med argument om samhällets och kvinnornas väl och ve. ”vi är upplysta och vi vet bättre”.

  Slöjan är inte per automatik kvinnoförtryckande. Kvinnor som bär slöja är olika. Att förbjuda slöjan kommer inte att innebära att kvinnor automatiskt får större frihet eller att det förtryck som finns (globalt) kommer att försvinna. Du ändrar inte attityder över en natt med förbud. Förbud skapar en splittring som jag tror är extremt kontraproduktiv för samhället.

  Rätten att inte bli identifierad? Tja om jag tar på mig keps/hatt, solglasögon och skägg så är jag kanske oidentifierbar också. Skulle det uppstå ett stort problem med att bruqaklädda personer försökte begå diverse brott kanske det skulle kunna bli en aktuell fråga. Annars inte.

 13. MDAMZ/Inspirerar: Ja, fast för mig blir då frågan när det gäller små flickor skumt om man vill förbjuda det. I praktiken innebär det då att man kriminaliserar en flicka som vill bära slöja för att ”mamma gör det och man tycker det är fint”. Det tycker jag blir helt fel. Och hur ska förbudet efterlevas i praktiken, ska man slita av små flickor slöjan, då det är förbjudet, trots att de kanske absolut vill ha den på. Som i exemplet jag skriver om ovan?

  sarah: Jag håller med dig om att man då i grunden ser det som något negativt, trots att de som väljer att bära den oftast är av motsatt uppfattning. Jag förstår din poäng och håller med och tycker också din kommentar är viktig i det hänseendet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

No Trackbacks.