Är det möjligt att det ens är tillåtet?

Härom dagen pratade jag med min vän Häxan. Hon berättade att hon av en tillfällighet hamnat i en portuppgång hon inte brukar vara i och där hade börjat se sig omkring. När hon kikade på namntavlan som alltid brukar finnas i trappuppgångar, så upptäckte hon att man hade markerat bakom vissa namn med ”U-a K”, vilket inte är så svårt att förstå att det är en förkortning på Uppsala Kommun.

Uppenbarligen så är det Uppsala Kommun som står som ägare till vissa av dessa lägenheter och följaktligen så hyrs lägenheterna troligtvis ut som bostadssociala kontrakt. I folkmun kallade ”soc-lägenheter”.

Att man i den föreningen Brf. Vivalla valt att ”hänga ut” folk på det här sättet är för mig obegripligt!! Att det ens är tillåtet är för mig en gåta.

Den här typen av ”allmänt beskådande” av familjetragedier, som ofta ligger bakom anledningen till att människor får bostadssociala kontrakt, gör mig ledsen, upprörd och förbannad. Eftersom jag vet att flera av dessa familjer i både denna bostadsförening och andra, är just barnfamiljer så gör det mig extra ont att man valt detta sätt att annonsera ut vilka som innehar bostadssociala kontrakt.

Läs gärna mer hos Häxan, som skrivit mer om detta.

bloglovin

Follow mrsxanadus on Twitter

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

12 svar på ”Är det möjligt att det ens är tillåtet?

 1. Hm, jag vet inte huruvida de får skriva det på den där tavlan, men på dörrarna har de visst rätt att sätta upp sina skyltar. Jag själv bor i en väldigt liten stad. Genom socialförvaltningen är det ganska många som får hjälp med bostäder hos det kommunala bostadsbolaget, oftast missbrukare och barnfamiljer, ofta är det barnfamiljer med föräldrar som är missbrukare. Det står oftast ingenting på tavlan vid entrén, men på nästan alla dörrar ser man deras skyltar tillsammans med namnskyltarna. Då vet ju alla ändå att ”här bor det socialfall”. Men då måste man ju ändå gå upp i trappuppgångarna för att se det. Ã… andra sidan är det ju i princip samma sak. Vet inte riktigt vad anledningen är till att deras skyltar ska sitta så där.

 2. MaryCaroline: Jag tycker det är i stort sett lika illa. Det innebär ju i praktiken att alla deras barns kompisars föräldrar som kommer för att hämta och lämna sina barn hos dessa familjer, vet att man har ett bostadssocialt kontrakt. Till vilken nytta, undrar jag då? Själv känner jag till många barnfamiljer med bostadssociala kontrakt, där det inte finns något missbruk. De jag känner till som tidigare varit missbrukare har vanliga hyreslägenheter med där socialtjänsten står som garanti på kontraktet. Ibland för att de trots missbruk inte har så mycket skulder, ibland för att de under behandling och utsluss har hunnit betala av sina skulder och ibland för att de fått skuldsanering under behandlingstiden och därför haft möjlighet att få ett eget kontrakt och inte ett bostadssocialt.

  Om man har ett aktivt missbruk brukar man ju inte få bo varken i en bostadssocial lägenhet eller bo med sina barn.

  Oavsett livssituation så tycker jag det är helt felaktigt att skriva ut vilka lägenheter som är bostadssociala, oavsett om det står på dörrarna, i trappuppgången etc.

  Anders Sporring: Ja, jag håller helt och hållet med!!

 3. Det verkar ju helknäppt!! Jag bor i ett miljonprogram med förmodligen ganska många grannar som har ”bostadssocial” lägenhet, men som tur är finns det inte angivet någonstans.

 4. Skamligt. Vet inte hur det är strikt rättsligt, men rent etiskt helt förkastligt.Illa nog att en brf gör på detta sätt, men att en kommunal socialförvaltning gör/tillåter det, är skandalöst, tycker jag.
  Redan i socialtjänstlagens portalparagraf pratar man bl.a om respekten för människors integritet.Samma socialtjänstlag gäller faktiskt även i Uppsala.

 5. Pingback: Organiserad stigmatisering och pennalism : theWitch - blogged on a true story

 6. Monica: Tur det, för som det verkar så är det några som har det här systemet. Hoppas de inte är så många bara och hoppas de som har det tar bort det.

  Levidag: Jag håller verkligen med dig och hoppas att det här upphör så snart som möjligt. Det känns inte värdigt alls.

 7. Pingback: Styrelsen för brf Vivalla har reagerat : theWitch - blogged on a true story

 8. Pingback: Oerhört olämpligt av brf Vivalla

 9. Pingback: Intressanta inlägg «

 10. Pingback: Media uppmärksammar brf Vivallas stigmatisering av boende

 11. Pingback: Media uppmärksammar brf Vivallas stigmatisering av boende : theWitch - blogged on a true story

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

 1. […] Nu har även Tonårsmorsa bloggat om saken. Andra bloggar om Brf Vivalla, Riksbyggen, Uppsala kommun, Stigmatisering, Uthängning, […]

 2. […] har också skrivit om brf Vivallas uthängningar i sin blogg. Inte heller hon fick någon respons, så hon skrev till slut i föreningens […]

 3. […] skrev jag om bostadsrättsföreningen Vivalla i Uppsala, som valt att hänga ut bostadssociala hyresgäster till allmänt beskådande i […]

 4. […] inlägg som gjorts av The Witch som senare följdes av ytterligare ett inlägg   ämnet.   Tonårsmorsan följde upp Häxans inlägg med ett eget. Senare följde också Tonårsmorsan upp med ett inlägg […]

 5. […] Är det möjligt att det ens är tillåtet? Oerhört olämpligt av brf Vivalla […]

 6. […] stigmatisering och pennalism Styrelsen för brf Vivalla börjar få kalla fötter Tonårsmorsa: Är det möjligt att det ens är tillåtet Oerhört olämpligt av brf Vivalla har nu media börjat intressera sig för hur brf Vivalla […]