SD som bromskloss för vår mänskliga utveckling Del: 2

Scouterna

Del 1 kan du läsa här: Mellan dammråttor och politik Del: 1

Även om jag kan känna mig kluven till att ett så pass litet parti som Sverigedemokraterna, får så enormt mycket uppmärksamhet i media, bloggar och även i folkmun, så väljer jag ändå att skriva lite om mina tankar runt just Sverigedemokraterna och även hur mina tankar går runt den röst jag tänker ge.

Min starkaste kritik ligger förstås i Sverigedemokraternas invandrarfientliga politik.

Tidigare artiklar om SD:s bakgrund som jag tycker det är viktigt att komma ihåg:

SD:s mörka historia

SD:s hemliga etniska plan

Sverigedemokraternas 33 punkter

En sak som ofta slår mig när jag läser SD:ares olika ideér och åsikter på nätet. Både i deras partiprogram, men också olika artiklar och allmänna åsikter från personer som säger sig planera att rösta på SD i valet, är att när de talar om invandrare, flyktingar, mångkultur, så talar de ofta om personer som jag inte känner igen, trots att jag lever i en mångkulturell familj och trots att jag sedan barnsben levt med och bredvid invandrare. Jag har träffat en massa invandrare som varit idioter. Precis som jag träffat en massa Svenskar som varit idioter.

Frågan om vem som är svensk har jag redan skrivit om nyligen i DETTA inlägg. I Sverigedemokraternas invandrarpolitiska program skriver de: ”Svensk är den som har en helt övervägande svensk identitet, och som av sig själv och av andra svenskar uppfattas som svensk.” Att man dessutom kritiserar att invandrare inte vill anpassa sig till Sverige, samtidigt som man vägrar acceptera att en person som ser sig som svensk, kan svenska, är ”anpassad” till det svenska samhället på alla vis, är svensk för att den inte ”ser svensk ut” gör med all säkerhet utanförskapet större och viljan att ta till sig från den svenska kulturen mindre.

Men jag har aldrig träffat de där invandrarna som ”inte vill” bli en del av det svenska samhället. Jag har träffat invandrare som lärt sig Svenska på nolltid och så har jag träffat de som det tagit lång tid och mycket kämpande för att lära sig språket. Men jag har faktiskt ALDRIG träffat en endaste invandrare som INTE VILL lära sig det svenska språket.

Jag har mött invandrare som haft svårt att få arbete. Jag har träffat de som till och med har gett upp under långa perioder, för att de tappat hoppet om att någonsin få ett jobb. (Precis som jag träffat Svenskar i de situationerna) Men jag har ALDRIG träffat en invandrare som inte VILL ha jobb, eller som rent av tackat nej till ett jobb för att de hellre vill leva på bidrag.

De finns säkert. Det finns uppenbarligen en massa människor som är väldigt oliktänkande och ”udda”. Men dessa personer finns naturligtvis inom alla kulturer, länder och religioner.

Det rimmar lika illa som den omtalade, av TV4 stoppade reklamfilmen om SD. När jag såg filmen första gången, så kunde jag inte låta bli, trots den allvarliga undertonen, att gapskratta. Man har i filmen som du kan se HÄR framställt det som om ett gäng burkaklädda kvinnor med barnvagnar som vapen, jagar en   Svensk pensionär med rollator, för att sedan visa att de springer mot att rösta för invandring, samtidigt som pensionären röstar för just pensionärerna.

Inte nog med att bilden man först gör, är väldigt osannolik. Jag har då aldrig hört talas om burkaklädda kvinnor med barnvagnar och i grupp, jaga svenska pensionärer med rollator. Tvärt om tycker jag personligen att burkaklädda kvinnor utstrålar ”låt mig vara i fred” och inte som några blodtörstiga pensionärshatare. Jag tror de flesta av oss som kommit i kontakt med många invandrare, tvärt om kan vittna om att många utomeuropeiska kulturer snarare är mer måna om och tar väldigt väl hand om äldre människor.

Opinionsbloggen om SD:s reklamfilm.

Dessutom har jag alltid ogillat när man i politiska debatter eller rent allmänt också, för den delen, ställer olika ”svaga” grupper eller bara grupper av människor mot varandra. Om detta skrev jag redan 2006 och jag tycker det är lika aktuellt idag, om inte än mer aktuellt. Just detta gör SD. Man väljer att ställa olika grupper mot varandra. I detta fall pensionärer mot invandrare. Det är så låg nivå att jag blir spyfärdig!

Informationstavla om Uppsalahögarna i Gamla Uppsala

En annan sak som jag ofta reagerar på, i debatter med just Sverigedemokrater, eller om man vill göra det enkelt och konkret, om man läser deras invandringspolitiska program så skriver man att man är emot mångkultur:

Med mångkultur avser Sverigedemokraterna ett samhällssystem där främmande kulturer jämställs med, eller värderas högre än, ursprungskulturen och där staten på olika sätt uppmuntrar invandrare att behålla, eller förstärka, sina ursprungliga identiteter.

Man skriver också att man deras alternativ bland annat är:

Ett stärkande av den svenska kulturen

I andra diskussioner och artiklar läser jag ofta om Sverigedemokrater som anser att de inte har rätt att utöva Svensk kultur, men jag ser aldrig några konkreta exempel på vad de inte kan utöva och varför de inte kan det. Eller som i en kommentar i min blogg nyligen (som i detta fall inte utgav sig för att vara SD:are, men ändå hade liknande uppfattning om den svenska kulturen):

Vill inte vara en minoritet, vill ha mitt eget land, eget folk, egna kultur och religion.

Jag ställde några simpla frågor till den här personen, men har ännu inte fått något svar. Nu vänder jag mig till alla som någon gång uttalat liknande innebörd:

Exakt vilken Svensk kultur är det du syftar på, som du anser att du inte kan utöva?

Exakt vem eller vilka förhindrar dig att utöva den?

Samtidigt som jag undrar om du verkligen på allvar tror att “Svensken” är i minoritet i Sverige?

Jag skulle verkligen vilja ha ett uppriktigt svar på dessa frågor.

Ett bröllop i Uppsala förra året med folkdräkter. Vackert. Svensk kultur. Men handen på hjärtat: hur många Svenskar gifter sig i dag i Svenska folkdräkter? Jag har aldrig sett en Sverigedemokrat i Svensk folkdräkt, dessutom är även folkdans en blandning av influenser från olika länder…

Ett annat problem med personer och SD:are som skriver ut i svarta rubriker om att:

”Muslimer är terrorister och passar inte in i vår kultur”

”Invandrare vägrar assimilera sig”

”Utomeuropeiska invandrare vill inte bli en del av det Svenska samhället”

”Invandrare vill inte lära sig Svenska eller blanda sig med svenskar” etc.

Ett stort problem jag ser med dessa uttalanden är att man dels förstärker ”vi och dom-känslan”, men framför allt, med denna skrämselpropaganda, som ovan nämnda reklamfilm är ett ypperligt exempel på, som oftast kommer sig av personer som sällan själva umgås med eller i många fall inte ens kommer i kontakt med några invandrare. Dessa uttalanden kommer sällan från personer som lever i invandrartäta områden eller har barn som går i dess skolor, vilket gör att de VERKLIGA problem som finns då kulturer möts, eller helt enkelt för att det är avskärmade, segregerade områden, försvinner i ramaskriet från personer som faktiskt har extremt lite med verkligheten i invandrartäta områden att göra!! (Själv anser jag att de största problemen med dessa områden är en klassfråga och inte vilket ursprung invånarna har, då liknande problematik alltid funnits i dessa områden, långt innan vi hade så många invandrare i Sverige som vi har idag. Om det har jag skrivit tidigare: Finländare drar kniv och muslimer vill införa sharialagar!)

Manifestation för Pela och Fadime i Stockholm för några år sedan

Det gör mig förbannad! Låt de personer som bor i de invandrartäta områdena komma till tals om den problematik som faktiskt finns där, med språkbrister i både skolan och bostadsområdet, problem med unga tjejers rättigheter att bestämma över sina liv. Låt dem komma till tals och också komma med ideér om hur problemen skulle kunna lösas i stället för att smutskasta och försöka vinna politiska populistiska poäng med denna skrämselpolitik, som inte kommer att ta oss framåt, utan som kommer att ligga som en bromskloss för vår mänskliga utveckling!

En runsten i den Uppländska naturen

Vore det inte rimligare, bättre och mer logiskt att försöka finna en väg där vi alla KAN leva tillsammans? De flesta av oss klarar ju faktiskt det alldeles utmärkt och känner dessutom att mångkulturen berikar våra liv, i stället för att förstöra!

bloglovin

Follow mrsxanadus on Twitter

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

21 svar på ”SD som bromskloss för vår mänskliga utveckling Del: 2

 1. Jag har hört en del klaga över att skolavslutningar flyttas från kyrkan till mer neutrala lokaler och att det beror på invandrare. Personligen så är jag ateist så jag ser det mer som ett framsteg gentemot att ALLA ska kunna vara delaktiga i skolavslutningen utan att det ska kännas konstigt. Fast det får jag förstås inte säga högt för då får jag mothugg om att ”det är tradition” och ”så har det alltid varit” och ”det är inte religiöst, bara fint” och så vidare.

 2. Tess: Jag har hört talas om det där, men faktiskt inte från någon invandrare, utan debatten har så vitt jag sett hållits av Svenskar. Även om jag inte själv anser att jag ”tog skada” av skolavslutningar i kyrkan som barn, så kan jag nog hålla med om att vi idag borde skilja religionen från skolan, oavsett vilken religion det gäller. Skolan ska undervisa om religioner, inte köra egna religiösa koncept. Men även OM det nu hade varit invandrare som drev denna fråga, så undrar jag fortfarande om det berättigar till att minska invandring och flyktingmottagning? Alltså om några invandrare tycker att man ska ha skolavslutningar utanför kyrkan, så betyder det då att Svenskar hindras från att utöva sin religion/tradition etc. och då ska invandrarna ut?

 3. Just detta stycke i ditt inlägg berör mig djupt:
  ”Jag har mött invandrare som haft svårt att få arbete. Jag har träffat de som till och med har gett upp under långa perioder, för att de tappat hoppet om att någonsin få ett jobb. (Precis som jag träffat Svenskar i de situationerna) Men jag har ALDRIG träffat en invandrare som inte VILL ha jobb, eller som rent av tackat nej till ett jobb för att de hellre vill leva på bidrag.”
  Jag är själv arbetssökande (och svensk) sen lång tid tillbaka, men jag har också nyligen varit patient. Det gladde mig att se mångfalden i vården – i alla personalkategorier fanns invandrare – från undersköterska till överläkare. DET var kul och som jag ser det mycket givande att ha folk omkring sig som kommer från andra kulturer. Den enda som var otrevlig under min sjukhusvistelse var en svensk…
  Det jag vill säga med detta är:
  1) det finns massor av svenskar som hellre tar emot bidrag än arbetar – dock är jag själv ingen av dem. Jag tar INTE emot bidrag, men jag är arbetssökande.
  2) invandrare tillför och berikar våra liv!!!!
  3) jag tror tyvärr att SD får för mycket uppmärksamhet när det bloggas så förbaskades mycket om partiet, men jag fattar att det är svårt att låta bli. Det kliar i mina fingrar…

 4. Att utgå från att de som ogillar mångkulturalismen och dagens invandringspolitik gör det för att det går runt och ogillar invandrare i allmänhet är ju rent trams. Snarast är det ju ofta tvärtom när just invandrare är de som mest lider av dagens misslyckade politik.

  Faktum är ju att väldigt få, vare sig infödda eller invandrare, om de själva får välja vill bo i det samhälle man nu försöker skapa där människor från jordens alla hörn skall bo sida vid sida utan någon gemensam historia/kultur och utan några gemensamma normer/traditioner/sociala koder/referensramar. Det visar tydligt historien, verkligheten och forskningen på området. Att invandrare söker sig till områden där släkt, vänner och landsmän bor är lika naturligt som att infödda i stor utsträckning väljer bort dessa områden om de kan. Det har inte främst med ”rasism”, ”klass” eller bostadspolitik att göra, t.ex. så väljer svenskar som emigrerar till Spanien att i stor utsträckning bo i områden med andra svenskar, inte för att de är ”fattiga”, tycker illa om spanjorer eller tvingas till detta av spansk bostadspolitik utan helt enkelt för att man föredrar det. Forskning från Storbritannien visar samma sak:
  ”We’ve done work here which shows that people, frankly, when there aren’t other pressures, like to live within a comfort zone which is defined by racial sameness. People feel happier if they’re with people who are like themselves.”
  http://news.bbc.co.uk/2/hi/programmes/happiness_formula/5012478.stm

  Omfattande invandring och mångkulturalismen leder därför helt naturligt till segregation och ett etniskt splittrat samhälle vars destruktiva konsekvenser bl.a. Robert Putnam undersökt,
  “A bleak picture of the corrosive effects of ethnic diversity has been revealed in research by Harvard University’s Robert Putnam, one of the world’s most influential political scientists. His research shows that the more diverse a community is, the less likely its inhabitants are to trust anyone – from their next-door neighbour to the mayor.
  …
  The core message of the research was that, ”in the presence of diversity, we hunker down”, he said. ”We act like turtles. The effect of diversity is worse than had been imagined. And it’s not just that we don’t trust people who are not like us. In diverse communities, we don’t trust people who do look like us.””
  http://www.ft.com/cms/s/0/7e668728-5732-11db-9110-0000779e2340.html

  Att försöka lösa problemet genom att svenskar skall omvandlas till ”mångkulturella”, ”fördomsfria” kosmopolitiska människor är ett lika destruktivt och dödsdömt projekt som kommunisternas försök att skapa den ”klasslösa människan”. Hur goda intentioner man än har leder det till slutändan bara till elände eftersom det helt enkelt strider mot den mänskliga naturen.

  Sd är därför mer en bromskloss för denna destruktiva samhällsutveckling än någon bromskloss för ”mänsklig utveckling”.

 5. Tofflan: Ja, jag är övertygad om att mångfald är svaret på väldigt mycket i vårt samhälle! Jag håller med om att deras utrymme blir stort, som jag skrev ovan, känner jag mig kluven till det, samtidigt som jag tycker det är viktigt att lyfta fram debatten och ta på den, i stället för att sopa den under mattan! Ja, trevliga och otrevliga finns det ju av alla sorter och har knappast med ursprung att göra! Hoppas du piggnat till efter din sjukhusvistelse!

  Roger Svensson: Att det är politiken och inte personer man kritiserar från SD:s sida har jag hört upprepas rätt ofta den senaste tiden, men det är första gången jag hör att det till och med skulle vara av HÄNSYN till INVANDRARE som man kritiserar invandrarpolitiken…!

  Sedan måste jag säga att av de intervjuer jag sett och inlägg i olika debatter, gjorda av SD:are så har det inte varit så att man har vurmat för invandrarna i sig och bara kritiserat politiken. Tvärt om så finns det en stark främlingsfientlig attityd av många av de som röstar på SD och även av de som är förtroendevalda inom partiet: http://www.youtube.com/watch?v=hoag-XGwpt8&feature=related

  Ja, det finns ju rätt många exempel på det om man vill finna dessa.

  Jag är fullt medveten om att det finns kritiker till mångkultur, precis som det finns de som förespråkar den.

  Sedan skriver du att: ”Att invandrare söker sig till områden där släkt, vänner och landsmän bor är lika naturligt som att infödda i stor utsträckning väljer bort dessa områden om de kan.”

  Detta innebär ju inte per automatik att de väljer att bo i områden som redan hade sociala problem innan deras inflyttande. För dessa områden de s.k. ”miljonprogrammen” fanns ju långt innan Sverige hade så många invandrare. Att man gärna vill bo nära släkt och landsmän betyder ju inte att man valt att bo i just Rinkeby/Gottsunda/Alby etc. utan de flesta har ju ”hamnat där” p.g.a. bostadsbristen och svårigheter att få bostäder på annat håll. Jag känner ingen i dessa områden som från början valde att flytta just dit, även om de också finns. Däremot finns det så klart de som väljer att bo kvar, för att de råkar ha just släkt eller landsmän där eller helt enkelt för att de känner sig hemma i ett område de har bott länge i…

  Men jag tror att de flesta av både Svenskar och invandrare är emot den segregerade bostadspolitiken. Jag har i alla fall inte träffat någon som tycker att det är bra och positivt. Men att därifrån tycka att vi ska ta emot färre invandrare eller tycka att man ska rösta på SD är ju ett väldigt stort steg…!

  Du skriver: ”Att försöka lösa problemet genom att svenskar skall omvandlas till ”mångkulturella”, ”fördomsfria” kosmopolitiska människor är ett lika destruktivt och dödsdömt projekt som kommunisternas försök att skapa den ”klasslösa människan”. Hur goda intentioner man än har leder det till slutändan bara till elände eftersom det helt enkelt strider mot den mänskliga naturen.”

  Var har du funnit underlag för att det skulle strida mot den mänskliga naturen att leva i ett mångkulturellt samhälle? För i så fall kan man ju lugnt säga att SD gjort ett totalt misslyckande. Om det är så att det är emot den mänskliga naturen att leva i en mångkultur, så borde SD ha röster som överstiger 50 % med råge… Vilket jag hittills inte sett.

  Själv är jag övertygad om att den mänskliga utvecklingen vidgas rejält genom mångkulturen, precis som att resa och i största allmänhet vara mångsidig, utvecklar oss människor…

  Nils: Vart vill du komma med denna länk? Har du planer på att söka asyl? Go ahead! Vem stoppar dig?

 6. Pingback: Skenhelig « Tofflan – en tragisk komedi

 7. Utan att nämna namn föreslår jag att du kollar upp vilken etnicitet ledarna i Sveriges tyngsta kriminella gäng idag har; Original Gangsters, Naserligan, Jugoslaviskst nätverk, Asir, Black Cobras, Black Scorpions, Werewolf Legion, Joksos arvtagare, Tigrana mfl.

  Jag vet inte vad nettokostnaden för flyktingmottagning, SFI kurser och assimilation är. Men jag vet att jag inte är beredd att betala med det lidande dessa gäng har orsakat.

  Det är tragiskt och osunt för åsiktsfriheten om vi inte kan diskutera detta utan att kalla SD ”nazister” och ”rasister”!

  Är rasism och nazism de enda argument SD ´s motståndare har? Orden är så missbrukade att de snart kan ersättas med ”blaha”.

  En sak är solklar: Om man vill att skattepengar skall gå till vård, skola, äldre- och barnomsorg. INTE en flyktingmottagning som inte ens kan skilja på behövande och kriminella från andra delar av världen, finns bara ett val:

  Sverigedemokraterna!

  //Fredrik

 8. Svava: Jag håller med helt och hållet!! Jag trodde han satte sin sista potatis där, men jag hade nog också fel… Läste ditt inlägg för några dagar sedan och skrattade gott! Ska försöka bli bättre på att kommentera…! 😉

  Fredrik: Ja, fast kriminella gäng har ju funnits i en väldans massa år innan vi hade så många invandrare i Sverige, så det var nog knappast de som ”uppfann” dem i Sverige. Sedan vet jag inte alls om dessa personer har kommit varken som flyktingar eller ens har gått SFI. Jag misstänker att de flesta är födda och uppvuxna här i Sverige och av de som inte är det, så finns det med all säkerhet en massa förklaringar till att människor väljer att bli ”outsiders” i ett samhälle.

  Eller tror du på fullaste allvar att det är URSPRUNGET som avgör om vi blir kriminella eller ej?

  Faktum är att ett välfärdssamhälle BÃ…DE kan ha vård, skola, äldre- och barnomsorg och flyktingmottagning. Man måste inte välja.

  När det gäller flyktingmottagning så trodde jag förresten att SD var för fortsatt flyktingmottagning?!!

  För mig är inte SD ett tänkbart val och tack och lov inte för de flesta andra Svenskar heller. De står för människor indelade i ett A-lag och ett B-lag och det skulle jag aldrig ställa mig bakom!

  Alla människor som under en period behöver visst stöd i sitt liv (vilket de flesta av oss gör någon gång i livet) och jag tycker alla människor är värda det stödet från samhället och sina medmänniskor!

 9. ”Faktum är att ett välfärdssamhälle BÃ…DE kan ha vård, skola, äldre- och barnomsorg och flyktingmottagning. Man måste inte välja.!”

  Fantastiskt underbar klok mening Fatou!

 10. @ Tonårsmorsa

  Nu har ju t.ex. Sd många med invandrarbakgrund på sina listor (i förra valet faktiskt fler än de etablerade partierna) så att partiet skulle präglas av någon sorts allmän motvilja mot invandrare kan ju knappast vara sant. Men naturligtvis går det att hitta enskilda representanter och en del som sympatiserar med partiet som har den inställningen. Men det är ju inte invandrare som drivit på den här utvecklingen och vill ha dagens politik, tvärtom i många fall, som t.ex. den här skomakaren i Rosegård: http://www.aftonbladet.se/debatt/article232853.ab

  Ja, invandrare söker sig i stor utsträckning frivilligt till större städer där landsmän och släkt bor, t.ex. araber till Malmö och assyrier/syrianer till Södertälje. Vilket exakt bostadsområde de har möjlighet att få bostad i påverkas dock av bostadspolitiken. Det finns naturligtvis ingen som säger att man tycker segregation är bra, men väldigt få etniska svenskar väljer frivilligt att flytta till något invandrarområde och i t.ex. Malmö och Södertälje flyr många etniska svenskar till och med från själva staden pga. den omfattande invandringen.

  Historien, verkligheten och forskningen visar ju helt tydligt att ingen väldigt få vill leva i en ”mångkultur”, som en minoritet bland andra minoriteter, med vilka man inte har någon gemensam historia/kultur och inte har några gemensamma normer/traditioner/sociala koder/referensramar. Tittar man på historien så har alla ”mångkulturella” imperier, där man försökt få olika folkgrupper att leva samman under samma tak, alla gått under i mer eller blodiga etniska konflikter: från romarriket via Ottomanska imperiet, Habsburgska kejsardömet fram till forna Jugoslavien. Tittar man på verkligheten så väljer de flesta att bo i områden med folk av samma etnicitet och det gäller i princip alla länder med olika folkgrupper, inte bara Sverige, och det är rätt oberoende av ”socioekonomisk status”. Forskning visar samma sak, i den artikel jag länkade till tidigare så stod det ju klart och tydligt:
  ”We’ve done work here which shows that people, frankly, when there aren’t other pressures, like to live within a comfort zone which is defined by racial sameness. People feel happier if they’re with people who are like themselves.”

  Det finns eller inget folkligt stöd för någon mångkulturalism. Tittar man t.ex. på SOM-institutets undersökningar tycker cirka 80% av befolkning att ”invandrarpolitiken bör hjälpa flyktingar och invandrare att anpassa sig till svensk kultur och tradition” i stället för ”invandrarpolitiken bör hjälpa flyktingar och invandrare att bevara sin nationella kultur och tradition”, dvs. mer assimilationspolitik än mångkulturalism.
  http://www.som.gu.se/digitalAssets/1294/1294255_231-240.pdf

  Nu är inte riksdagsval någon folkomröstning om mångkulturalismen eller invandringspolitiken. Segregationen har fungerat ”bra” och de som främst drabbats är ju de etniska svenskar som inte har ekonomiska möjligheter att fly de invandrartäta bostadsområdena samt naturligtvis invandrarna själva. ”Medelsvenssson” har inte drabbats direkt än, och problemen har även i stor utsträckning tidigare mörkats i gammelmedia, så denna fråga har inte legat i topp när man lagt sin röst i valen.

 11. Jag kan ge dig svar direkt, följande personer har kommit som flyktingar till Sverige och de är första generationens invandrare:

  N D – Naserligan
  M S – Bandidos
  D A – Original Gangsters
  M S – Jugoslaviska nätverket
  S G – Asir
  A D – Tigrarna
  S A – Black Cobra
  S O – Black Scoropion

  -Jag kan inte sluta att undra varför dessa personer flydde sina hemländer. Kommer hjälpen vi erbjuder i form av asyl och PUT rätt personer till godo? Varför kan inte ett PUT eller medborgarskap hävas om det visar sig att personen fått detta på oriktiga grunder, eller utövar grov kriminalitet i Sverige?

  Jag kommer rösta på SD för att dessa frågor bör besvaras mer konstruktivt än med ”rasism”!

  //Fredrik

  Fotnot: Denna kommentar är redigerad av blogginnehavaren, då jag inte vill medverka att namn i detta sammanhang hängs ut i min blogg av flera olika skäl. Jag låter ändå kommentaren få kvarstå för att jag tycker den fyller en åsikt som jag gärna vill bemöta. / Fatou

 12. LiLo: Ja, man måste ju faktiskt inte välja i alla lägen. Man måste inte avstå från sin egen kultur, för att man tycker om en annan kultur också. Man måste inte heller välja mellan att ta hand om våra pensionärer och samtidigt ha flyktingmottagning som är värdig. 😉

  Roger Svensson: För att slippa återupprepa en åsikt som redan skrivits om, när det gäller mångkultur, så hänvisar jag till mitt gamla inlägg, där du och Fredrik också var med och debatterade. Särskilt hänvisar jag till den kommentar Maria M skrev den 13/10 kl.20:50

  http://fatou.se/2009/10/svar-pa-en-kommentar-om-rasism-och-mangkultur/#comments

  Men utan att behöva gå så långt tillbaka i historien så kan man ju se att det är rätt lätt för de flesta av oss människor att bo i områden som har många invandrare, men som inte är de mest ”extremt” invandrartäta områden, även kallade ”ghetton” och segregerade bostadsområden.

  Även det tyder ju ganska tydligt på att det handlar om klassfrågor och inte vilket ursprung folk har.

  Ang undersökningen du hänvisar till, så kan man ju göra rätt många tolkningar tvärt om än vad du har hänvisat till ovan också:

  Svenska folkets attityder till invandrare och rasism över tid 1993-2004
  (procent):

  ”Jag skulle inte tycka
  om att få en invandrare
  från en annan del av
  världen ingift i familjen”

  Där svarade 25 % 1993 att de instämde i påståendet, medan 2004 höll bara 15 % med om det. Om man även ser den första siffran från 1993, så är det ju en väldigt låg procent av de tillfrågade som verkar vara emot ingifte av personer från andra länder = mångkultur.

  Den del av undersökningen som du hänvisar till visar att de allra flesta tycker att det är viktigare att invandrare och flyktingar anpassas till svensk tradition och kultur än att bevara sin nationella tradition och kultur.

  Jag menar också att det är oerhört viktigt. Att förstå språket och kulturen är jätteviktigt. Men jag menar också att det ena inte behöver vara en motsättning till det andra. Bara för att man lär sig ett nytt språk och en ny kultur, så behöver man inte överge sin ursprungliga. Faktum är att jag anser att man inte ens behöver ”tillhöra” en annan kultur för att ta del av den eller utöva den.

  Man kan vara helt svensk och älska sill och Janssons Frestelse, samtidigt som man engagerar sig i firandet av Halloween och går och dansar Salsa. Samtidigt som man äter injera och bulgur och spelar kora. Samtidigt som man fastar under ramadan och dansar kurdisk folkdans, lär sig tala Kinesiska och utövar yoga… etc.

  Jag tror det är berikande för människor att inte fastna i invanda mönster, bara för att vissa saker är okända. Det behöver som sagt inte innebära att man överger Janssons Frestelse eller midsommarstången. Tvärt om tror jag att utbytet kan bli än större om man har goda kunskaper om sin egen historia, bakgrund och kultur, när man tar del av andra länders traditioner.

  Om jag ser på människor i min omgivning så är det faktiskt de som är öppna i sinnet och orädda att lära känna nya människor och kulturer som faktiskt verkar må bäst och vara mest avslappnade och ha uppnått ett liv de är tillfreds och nöjda med.

  Du skriver också: ”Nu har ju t.ex. Sd många med invandrarbakgrund på sina listor (i förra valet faktiskt fler än de etablerade partierna) så att partiet skulle präglas av någon sorts allmän motvilja mot invandrare kan ju knappast vara sant.”

  Jag vet inte vad det finns för vanföreställningar om att invandrare själva inte kan känna främlingsfientlighet? På samma sätt som en Svensk kan känna islamofobi kan naturligtvis en person från vilket annat land som helst känna samma sak. På samma sätt som en Svensk kan vara rädd för Italienska maffian, eller Kurdiska traditioner etc. kan naturligtvis vem som helst från ett annat land känna samma sak…

  Du skriver vidare att gammelmedia mörkat dessa frågor. Det där är ju också ett typexempel på vad SD-anhängare hävdar. Men samtidigt så är ju faktum att SD får en enormt stor uppmärksamhet i media i dag, trots att det är ett av de minsta partierna.

  På samma sätt som Ny Demokrati i valet 1991 endast fick 6,7 % av rösterna, men som ändå fick en ENORM mediauppmärksamhet på liknande frågor som SD idag går framåt på. Så det där med att bli ”mörkade” håller inte längre.

  Idag har vi dessutom en uppsjö av bloggar och andra sociala medier som för ut de i mina ögon främlingsfientliga budskapen, så det finns alla tänkbara möjligheter att föra ut dessa budskap som du talar om.

  Fredrik: Ja, som du ser så har jag av olika skäl valt att inte lägga ut hela namnen ovan, men sammantaget antar jag att du vill påvisa att dessa personer inte bär typiskt ”svenska namn”.

  Av de du tar upp (det finns ju en hel del fler kriminella gäng som har ledare med mer svenskklingande namn) så är det ju en hel del som kom hit som barn eller mycket unga vuxna. Att de alla skulle ha kommit hit för att starta kriminella gäng tvivlar jag skarpt på:

  Av de du tar upp här har jag hittat följande info:

  ND kom till Sverige i tidigare 20-års åldern.
  MS finner jag inga uppgifter på när han kom till Sverige, men med tanke på att han dömdes för sitt första brott i Sverige redan som 16-åring så är det rimligt att tro att han kom hit som väldigt ung.
  DA kom till Sverige redan som 8-åring (kanske planerade han redan då att bli yrkeskriminell för ett ökänt gäng?)
  MS kom till Sverige som 11-åring
  SG är född 1976 i Uppsala
  AD är född 1975 och kom till Sverige i mitten av 80-talet, d.v.s. runt 10 års ålder…
  SA finner jag ingen info om var han är född eller när han eventuellt kom till Sverige
  SO finns inte heller information att tillgå vem han är, eller om han ens är ledare och i så fall för vem. Black Scorpions är ju dessutom en underavdelning till Black Cobra.

  Naturligtvis finns inget försvar för kriminalitet. Alla som bor i Sverige är ju tvungna att följa svensk lag, oavsett ursprung och om man inte gör det, så riskerar man ju att frihetsberövas, vilket många av ovan nämnda namn också gör under både många och långa perioder.

  Att utvisa dem, vet jag inte riktigt vad det skulle hjälpa? Särskilt som många av dem är uppvuxna här i Sverige och har sina familjer här, det är ju bara att skjuta problemet i från sig och kriminaliteten riskerar att flyttas till annat land, som i fallet för ovan nämnda DA, som sedan länge inte befinner sig i Sverige, men vad jag förstår fortsätter sin kriminella bana.

  Att lyfta fram dessa extrema och kriminella organisationer vet jag inte riktigt vilket syfte du har med? Att alla invandrare eller flyktingar vill bli gängledare för kriminella gäng, eller att de är mer benägna att begå brott, eller vaddå?

  Ska vi då diskutera kriminalitet och invandring så visar ju undersökningar (hänvisar här till dokumentären ”Dom kallas rasister” som jag nyligen bloggade om.) Exempel:

  Skillnaden på kriminalitet nu och för 15 år sedan:

  Minskat: bilstölder, ungdomskriminalitet, mord, dråp, bostadsinbrott etc.

  Ökat: Bland annat våldtäkter

  Samma risk i dag som för 15 år sedan: risk att bli överfallen.

  Brott som kan kopplas till etnicitet:

  Utrikesfödda har 2.5 gånger högre risk att hamna i kriminalitet. När det gäller kriminalitet så är klassfrågan en betydligt högre riskfaktor.

  Endast grundskoleutbildade har 5.7 gånger högre risk att hamna i kriminalitet. Låginkomsttagare har 5.3 gånger högre risk.

  Däremot är Sverigedemokratiska väljare överrepresenterade i båda grupperna!!

  Det kanske du ska fundera på, jag tänker på att du skriver att du kommer att rösta på SD!!

  I 70% av fallen med dödlig utgång så känner offer och förövare varandra.

  Bekanträdsla borde därför rent logiskt sett, vara större än främlingsrädsla!!

 13. @ Tonårsmorsa

  Det måste ju vara väldigt trevligt att leva i din verklighet där man aldrig behöver välja eller göra några prioriteringar! Har du något sorts bottenlöst ymnighetshorn?

  Att ta till sig kulturella influenser från andra som man har något bra att tillföra, anpassa samt inlemma dem i den egna kulturen, kalla det ”mångkultur” om du vill, är ju enbart positivt. Det i sig kräver ingen massiv invandring av människor från andra kulturer, t.ex. så har ju inte Halloween-firande kommit till Sverige för att vi har haft omfattande invandring av amerikaner. Däremot är den sk mångkulturalismen enbart destruktiv, dvs. att sträva efter ett samhälle där människor från jordens alla hörn skall fås att leva sida vid sida utan någon gemensam historia/kultur och utan några gemensamma normer/traditioner/sociala koder/referensramar.

  Visst, ett mindre antal skötsamma invandrare i bostadsområdet som arbetar och har en genuin vilja att anpassa sig är ju absolut inget problem. Börjar de bli alltför många som inte har möjlighet att få ett arbete, har svårt att anpassa sig (vilket ju inte är så underligt om de sitter hemma, bara umgås med släkt/landsmän och bara träffar andra invandrare) och där några av dessa dessutom missköter sig grovt så blir ju området snabbt olidligt att bo i! Ungefär som lite salt i ärtsoppan bara är bra, men den blir oätlig när man vräker ner hela saltpaketet …

  Att de flesta vill bo tillsammans med människor där majoriteten är ”som en själv” har inte främst med ”klass” att göra. ”White flight” förkommer ju t.ex. även i radhus/villaområden i Södertälje när assyrier/syrianer börjar ta över och, som sagt, svenskar som emigrerar till Spanien bosätter sig ju i stor utsträckning i områden med andra svenskar.

  Att man kan tänka sig ingifte av någon från ett annat land har ju väldigt lite att göra med vare sig stöd något stöd för en mångkulturalistisk politik eller stöd för dagens invandringspolitik! Snarast visar det på att den mycket stora andel av befolkning som vill ha en restriktivare invandringspolitik INTE gör det för att man tycker illa om invandrare i allmänhet (vilket man nog gör om man inte kan tänka sig ingifte av någon från ett annat land oavsett person).

  Kultur handlar om betydligt mer än maträtter, högtider, musik och dans. Kommer man t.ex. från en patriarkal hederskultur så lär denna vara ytterst svår att förena med kulturen i ett modernt sekulärt samhälle. Så att det inte skulle finnas någon motsättning mellan olika kulturer är ju inte sant.

  Då har vi alltså konstaterat att Sd i alla fall inte lider av någon allmän ”invandrarfientlighet” utan mer av ”främlingsfientlighet” vilket tycks bestå i att man är fientligt mot t.ex. islamism och maffian. Varför man inte skulle vara ”fientlig” mot dessa företeelser har jag dock svårt att förstå …

  Det är inte bara ”Sd-sympatisörer” som hävdar att gammelmedia tidigare försökt mörka problemen med invandringen, utan det gör även journalister själva. T.ex. Janne Josefsson:
  ”Jag tillhör en yrkesgrupp som har förskönat det riktigt ordentligt skulle jag vilja säga och har hållit inne med väldigt mycket, och dolt mycket. Det är ett av de värsta sveken som vi journalister har gjort oss skyldiga till under de åren jag har jobbat i alla fall.”
  http://www.youtube.com/watch?v=TtIsnktYyFA
  Naturligtvis är det svårare i dag än tidigare att mörka problemen i och med att de social medierna vuxit fram och brutit gammelmedias monopol.

 14. Jag är andra genaretionens invandrare, mina barn är mulatter och jag ska rösta på SD. Varför? Jag vill inte ha en fortsatt islamisering av Sverige. Jag vill inte att fler kriminilla från ba öststaetrna ska komma. Och framförallt; jag vill inte att mina barn ska utsättas för mer rasism. Rasismen vi råkat ut för har alltid varit från vissa utländska grupper, de flesta muslimer men inte alla. Grupper från de baltiska länderna är också ohyffligt rasistiska.

  En bekant till mig var ute med sin man (svart) och deras baby i vagnen. De mötte en kvinna i slöja som loskade på deras baby och skrek om neger. Som jag berättat i ett annat forum så har mina barn blivit överfallen av en rysk tant. Hatblickarna och kommentarerna är fruktansvärda-det är för mig helt sjukt att människor kommer till MITT land och trakasserar mina barn-som de tycker är ja, vad?

  Jag vill inte ha in mer människor med ett sådant hat mot svarta!!!

  Islam. Jag gillar inte islam och jag tycker att det är under all kritik att islamister får härjasom de gör. I Rinkeby trakasseras kvinnor av islamiska brödrarskapet när de vill gå på lokal och dansa-i Rinkeby får inte kvinnorna fika på torget-för männens anser att kvinnor inte ska sitta på cafeer.

  Jag har kurdisk väninnor som inte får bestämma över sina liv; de hotas med mord om de tex väljer att gifta sig med någon deras familj inte valt ut; männen de ska gifta sig med måste vara muslimer, icke-muslimer kallas för grisar, kufar, tjejerna för horor.

  En väninna till mig kan inte ens åka till kurdistan och hälsa på-jag är en hora i deras ögon. Jag har haft svenska pojkvänner och lever med en svensk man. jag är en skam för dem.

  Flickor och pojkar tvingas in i äktenskap.

  Jag har levt i en muslimsk miljö (och ett muslimskt land) i 20 år. För mig var det att leva i ständig diskriminering.

  Jag såg svenska fria tjejer sluta med fritidsaktiviter och bli arabiska muslimska kvinnor med slöja, som inte längre gör egna val.

  Jag såg hur männen var ute och söp och låg runt medan fruarna inte ens fick sitta en stund på torget!

  jag valde att inte böja mig och levde som jag önskade, och skilde mig. Alla gamla vänner blev förbjudna av sina män att umgås med mig-hur kan en vuxen person bestämma över en annan på pga kön?

  Sexism är lika allvarligt som rasism.

  I praktiken så ser de fletsa genom fingrarna när det gäller sexism, FI är bla de värsta partierna.

  Jag blev fri när jag kom bort från den miljön (arabisk muslimsk) och det var underbart.

  Fick nya väninnor som inte upprepade som papegojor vad deras män sa.

  Träffade en svart afrikansk muslimsk man. Det var inte lika hemskt ofritt som i den arabiska miljön, men kampen för att respekteras som kvinna fanns där hela tiden (utom den första tiden).

  Vi fick barn-nu säger fadern att barnen måste bli muslimer. Måste???

  En religion där stening är straffet för otrohet, där mannen får ha fyra hustrur och ha sex med slavinnor, där slaveriet är accepterat, vars profet tog en nioåring (som lekte med dockor) som hustru?

  En religion där det i haditherna står att icke-muslimer är otrogna och att att det är en bagatell att mörda kuffar osv osv…

  Homofobin i islam….två män/kvinnor som har sex med varandra ska straffas med döden.

  I Rinkeby byggs en moske med pengar från en fruktansvärd diktatur där kvinnor är helt förtryckta-och media håller käft.

  Så det finns fler sätt att se på saker.

 15. Jag vill också kommentera det du sa om att du aldrig träffat en invandrare som inte vill arbeta eller tackat nej till ett arbete…det har jag. Jag var gift med en och de flesta av hans 100 kompisar ville hellre sitta på olika fik och spana in lättklädda tjejer (som de samtidigt föraktade) och supa och gå på nattklubbar än att arbeta.

 16. Roger Svensson: Fast jag anser ju att om flera bär med sig sin historia och sedan skapar en ny, gemensam så har man helt plötsligt rätt många delar av historien som man kan sammanfoga. En historia bakåt i tiden, hänger ju sällan löst för sig, jorden är en enda och oftast hänger vår historia från jordens alla hörn samman på rätt många ställen och fortsätter även in i varandra på de mest outgrundliga vägarna.

  Det är klart det finns ett samband och en röd tråd genom andra världskrigets förintelse och dagens förtryck av Palestina. Sydafrikas apartheidsystem hängde inte ensamt i luften, utan var understött av stora delar av västvärlden etc.

  Sedan skriver du: ”Det måste ju vara väldigt trevligt att leva i din verklighet där man aldrig behöver välja eller göra några prioriteringar! Har du något sorts bottenlöst ymnighetshorn?”

  Klart jag för val och prioriteringar. Varje dag. Varje stund. Men varför göra det när det inte behövs? Varför krångla till det som är rätt enkelt! Jag tror det handlar om inställning helt enkelt!

  Som sagt invandrargrupper i sig utgör sällan problem i bostadsområden, där verkar vi vara överens. Däremot så anser jag fortfarande att de problem som finns i invandrartäta områden, är en klassfråga i första hand, då dessa problem fanns där långt innan vi hade så många invandrare (jodå, ett par gäng Finländare hade vi, men de räknas knappt till invandrargrupperna idag, kan tyckas). Problemet är då åter hur man sätter ihop (frivilligt eller ofrivilligt) större grupper av ”utsatta” människor såsom personer med missbruksproblem, sociala problem, ekonomiska problem, problem med utanförskap och arbetslöshet, problem med psykisk ohälsa och för den delen även fysisk ibland.

  Jag menar fortfarande att det är DET som är problemet. Inte vilken religion eller vilket ursprung personerna har. Sedan kan problematiken vara särskild för de olika grupperna, men problemen finns där och de växer med ytterligare stigmatiseringar.

  När det gäller normer/sociala koder /traditioner etc. så menar jag att vi inte står så långt ifrån varandra som vi tror. De allra flesta människor strävar efter att att finna ett tryggt boende, en försörjning, att få det ekonomiskt bättre och bättre, trygghet och omsorg av sina barn, omsorg av våra äldre.

  I grunden tror jag de flesta har samma grundsträvan, även om det alltid kommer att finnas outsiders och även om det alltid kommer att finnas de som inte klarar av att leva ”innanför ramarna”…

  När det gäller ”mörkandet” av journalister, så får ju det stå för Janne Josefsson. Jag tror inte heller att han kan tala för hela journalistkåren, men även om han kunnat det, så menar jag fortfarande att i alla fall sedan tidigt 90-tal har främlingsfientliga partier haft möjlighet att föra ut sina budskap och jag tror i sanningens namn att inte det finns en enda person i Sverige som har missat de budskapen…

  Morsa till mulattbarn.: Även om jag varit med om exakt samma sak när det gäller att få barnen bespottade av människor (fast i mitt fall uteslutande av Svenskar och Finländare, vad jag kan minnas), så kan jag ändå inte känna några sympatier med dina åsikter även om jag beklagar vad du och dina barn har fått utstå.

  Men din egen rasism luktar lika illa som många andra jag brukar debattera med i detta ämne. DU har råkat ut för personer (var du nu har hittat dessa sophögar, är för mig en gåta) som betett sig illa mot dig och andra kvinnor i din omgivning och så ska ALLA muslimer/Öststatare/Balter etc. dra skampålen för det!

  Då kan vi ju bara vända på hela steken och säga att alla män borde förvisas från Sverige då de står för drygt 80% av de brott som begås i vårt land och endast 20 % kvinnor. Vad är skillnaden? Om vi nu ändå ska dra alla över en kam…

  Självklart ska vi ALDRIG acceptera flickor och pojkar som tvingas in i äktenskap eller att kvinnor i Rinkeby inte får gå på café! Vilket blir lite märkligt, för jag har ofta gått på café i Rinkeby med kvinnor från många olika länder utan att de fått problem för det.

  Men detta som du ger som exempel är ju inte tillåtet i Sverige så du som ser allt detta, som jag uppenbarligen har missat det mesta av, eller endast hört rykten utan att faktiskt se, har ju en skyldighet att anmäla detta. Särskilt där barn är inblandade!!

  Du skriver: ”I praktiken så ser de fletsa genom fingrarna när det gäller sexism” I praktiken så verkar ju du själv också göra det, om du nu inte har anmält de missförhållanden som du åsett och erfarit.

  När det gäller religionen så kan du finna mycket skrivet i alla religioners texter som finns i skriften men som i praktiken inte efterlevs eller ens är önskvärda av de flesta människor med en tro.

  Ang. Islam och tolkningar, så har jag tidigare svarat på en kommentar som jag väljer att kopiera in här för att slippa upprepa mig (dock är jag osäker på om länkarna ännu funkar?):

  ”Det är så underligt det där att när man säger att man är kristen, så är det ingen som ifrågasätter bibliska texter såsom: “den man älskar, agar man” eller “öga för öga, tand för tand” etc. Allt det du nämner ovan finns även i bibeln.

  Exempel tagna ur bibeln: “1 Mos 4:23
  P
  Lemek sade till sina hustrur:
  “Ada och Silla, lyssna till mig,
  Lemeks hustrur, hör mina ord.
  Jag dödar en man för ett sår,
  en yngling för en skråma.”

  Om slaveri:
  “1 Mos 41:12

  Hos oss hade vi en ung hebré som var slav hos gardesbefälhavaren. Vi berättade våra drömmar för honom, och han tydde dem för oss, varje dröm för sig.”

  Om barnäktenskap kan du dels läsa att heliga Birgitta endast var 13 år gammal när hon giftes bort här: http://sv.wikipedia.org/wiki/Heliga_Birgitta

  Vidare om barnäktenskap både inom Kristendomen och Islam kan du läsa här: “Än mer omdiskuterat är äktenskapet med favorithustrun Aisha:
  “Aisha … utsågs till hans hustru när hon var bara sex år. Bröllopet stod när hon var nio och Muhammed 50. Efter tidens sed var detta inte särskilt uppseendeväckande. I Iran är det utifrån profetens exempel fortfarande nio år som gäller som giftasålder för flickor”, (Wibeck, s. 220)

  Kristendomens bibel anger aldrig en lämplig giftasålder. Men man kan notera, att i romarriket var många flickor gifta redan i 12-årsåldern, och äktenskap med tioåringar var inte ovanliga (Rodney Stark, The Rise of Christianity. A Sociologist Reconsiders History, s. 105 ff).” Dessa två stycken är hämtade från SVD här:
  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/artikel_416867.svd

  Men vad än våra religiösa skrifter säger, så är barnäktenskap och bigami förbjudet enligt lag i Sverige och oavsett vem som än skulle komma på tanken att praktisera dessa föråldrade traditioner, hoppas jag blir anmälda för sina brott!

  Vad din väninnas släktingar i Kurdistan anser om henne är knappast något vi kan påverka här i Sverige, i alla fall inte på kort sikt. Men det som sker här i Sverige kan vi naturligtvis och ska förstås påverka.

  Det du skriver att du och dina barn har blivit utsatta av en Rysk tant, muslimer och balter what ever, har jag och min familj också blivit utsatta för. Fast av Svenskar och Finländare. Innebär det nu att jag ska börja hata alla från Sverige och Finland (det kan bli svårt att se mig själv i spegeln då, om jag ska hata mig själv också).

  Din kommentar vittnar bara att du typ har fått det mesta på bakfoten och inte riktigt vet hur du ska hantera det. Rösta på SD du, men annars så är ett hett tips att rösta på Folkfront:

  Då åker vi ut allihop! Du och jag och våra ungar i en salig blandning!

  Nej, jag har sagt det förut och jag säger det igen: rasism luktar lika illa varifrån det än må komma!!

 17. Läste ditt långa svar här – fantastiskt bra.

  Jag är innerligt trött på alla som inte fattar att Islam inte är ett smack mindre fredligt än kristendom.

  Kramar och guldstjärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

 1. […] Bloggaren Tonårsmorsa skrev ett intressant inlägg om SD idag. Det handlar också delvis om skenhelighet i vissas syn på invandrare. Jag lyfter ut ett citat som jag tycker är särskilt bra: […] Jag har mött invandrare som haft svårt att få arbete. Jag har träffat de som till och med har gett upp under långa perioder, för att de tappat hoppet om att någonsin få ett jobb. (Precis som jag träffat Svenskar i de situationerna) Men jag har ALDRIG träffat en invandrare som inte VILL ha jobb, eller som rent av tackat nej till ett jobb för att de hellre vill leva på bidrag. […] […]