För att vi inte ska glömma historien bakom apartheid

När jag var en rätt liten tjej så fick jag först veta av min mamma att i Sydafrika så pågick något som kallades Apartheid (rasåtskillnad). Hon berättade för mig att apartheid i Sydafrika betydde att de svarta som bodde där, inte hade samma rättigheter som de vita. Jag var häpen över att det där med apartheid kunde få fortgå utan att någon mäktig person stoppade detta.

Det var så uppenbart felaktigt och jag blev tagen av det min mamma berättade. En dag berättade min mamma om en politisk vän som var Sydafrikan. Han hade en svart och en vit förälder och han hade fått fly från Sydafrika då vita och svarta inte fick ha relationer och den här personen var ett enda stort lagbrott. Det där var så konstigt för mig. En människa som var olaglig?

Några år senare så hade vi Operation Dagsverke i skolan. Vi skulle arbeta en dag och pengarna vi tjänade skulle vi skänka till ANC, som då var en motståndsrörelse i Sydafrika. Jag minns att jag tyckte att jag kände mig värdefull och viktig som fick vara med och delta i något som kunde göra skillnad för människor som hade det svårt och som förde en politisk kamp!

När jag blev lite äldre så började jag engagera mig mer i ANC och försökte lära mig mer om situationen i Sydafrika. Jag fick mitt första barn, Binta och jag namngav henne som första namn till Winnie, efter Winnie Mandela, Nelson Mandela ´s dåvarande fru. Jag ville ge mitt första barn ett storslaget namn.

Jag var också med i Södra Afrikagruppernas sångkör tillsammans med Lamin, min dåvarande make (R.I.P.) som både sjöng och spelade trumma (djembe).

Vi hade en hel del tillställningar, uppträdanden, insamlingar och fester till förmån för ANC. Det var en viktig del för mig med nästan bara glada minnen så här efteråt.

Så kom den där stora, häftiga dagen. Dagen vi hoppats på så stort och dagen vi nästan inte trodde skulle komma. Nelson Mandela frigavs efter att ha spenderat 27 år på fängelseön Robben Island. Han satt alltså fängslad sedan långt innan min födelse och helt plötsligt skulle han nu friges.

Vi skrattade, grät, förundrades och kände en verklig lycka! Nelson Mandela släpptes fri!!

Free at last, God almighty he was free at last!

Strax efter han frigavs, ca en månad efteråt, kom Nelson Mandela till Sverige som det första land utanför Afrika som han besökte, då hans bäste vän Oliver Tambo var sjuk och fick vård i Sverige.

Under Sverigebesöket fick jag möjlighet att möta den stora ledaren, föredömet och levande legenden Nelson Mandela. Jag har berättat om det mötet i ett tidigare blogginlägg: En hyllning till en MYCKET stor man

Åren gick. Fyra år efter frigivningen av Mandela, fick ANC till slut den politiska makten i Sydafrika. Vi fick höra om Sydafrikas svårigheter att resa sig som ett enat land efter alla år av apartheid! Men våra liv gick vidare.

En dag kom en av mina döttrar hem och frågade vem Nelson Mandela var och varför han var så viktig? Jag blev chockad. Främst för att hon då gick i mellan- eller högstadiet och hade missat en så viktig del av historien. En del som inte ens låg långt borta i historien. Jag hade genomgångar med barnen här hemma, men fortfarande upprörs jag av att det inte finns med mer i historieundervisningen i skolan.

Lika viktigt som det är att lära av historien när det gäller andra världskriget, lika viktigt är det att minnas apartheidregimen i Sydafrika och att lära av den!

Förra veckan kom min ”extradotter” hem hit och bad mig föreslå en karismatisk ledare som hon kunde skriva om i skolan. Jag föreslog genast Nelson Mandela och blev så förvånad då hennes kunskaper om Nelson och Sydafrika, apartheid och ANC var minst sagt skrala. Så till min hjälp letade jag fram ett skolarbete jag gjorde när jag pluggade på komvux för många år sedan.

I tillägg är det nu valtider och jag påmindes igen om Moderaternas politik när jag läste Häxans inlägg om Moderaterna genom historien och blev påmind om att de inte stöttade ANC, sanktionerna eller det Svenska stödet:

1960-talet: Ja till apartheid. Moderaterna tog avstånd från alla sanktioner mot apartheidregimen i Sydafrika och var emot det svenska stödet till ANC,

Jag hoppas så många ungdomar som möjligt läser denna serie, för jag kommer nu att lägga upp det i min blogg som en snabbkurs, eller sammanfattning, eller vad man ska säga. Naturligtvis är arbetet färgat av mina personliga åsikter, men det är ett relativt välskrivet arbete som jag fått ett högt betyg på.

För oss som minns apartheidregimen är det också en viktig påminnelse, då jag själv, trots att jag anser att jag var väldigt insatt på den tid det begav sig och till och med skrivit arbetet själv, fick många aha-upplevelser och minnen när jag läste arbetet igen.

Arbetet heter Konflikten i Sydafrika 1910-1994 och är indelat i fyra avsnitt, men eventuellt kommer jag att dela upp det något mer, för att det ska passa i bloggform.

Relaterat:

En levande legend fyller 90 år

Tidigare Bloggat:

ANC inte längre terrorister

En hyllning till en MYCKET stor man

Nelson Mandela är en stor man(Installationstalet 1994)

bloglovin

Follow mrsxanadus on Twitter

 

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

16 svar på ”För att vi inte ska glömma historien bakom apartheid

 1. Ja, apertheid har förekommmit och förekommer på flera ställen i denna ruttna värld-i saudiarabien så anses svarta fortfarande vara slavar.Och så är det tyvärr på många håll i världen. I Ryssland är rasistdåd mot svarta och asiater mycket vanligt förekommande. (därför vill jag inte ha hit ryssar]

  http://www.pelafadime.se/Dokument/haideh_dnartikel.pdf

  här är en länk om hedersvåldet som är sanktionerat i en rad andra kulturer.

 2. Jag måste säga att det är märkligt att du faktiskt valt en religion som accepterar slaveri-Muhammed hade själv slavar och nämde aldrig att det var fel.

 3. Morsa till mulattbarn.: Ja, fast en rätt stor skillnad är ju om det är lagstiftat eller ej. Jag har inte hört att något annat land i modern tid skulle ha lagstiftningar som gör att svarta inte har samma lagliga rätt just för att de är svarta. Om det är så i Saudiarabien så är det verkligt illa. Har du någon källhänvisning där som styrker ditt påstående om det? Samma sak i Ryssland. Självklart är det illa nog om svarta och asiater blir utsatta för rasistdåd (det är ju lika illa vem det än vänder sig emot), men som sagt det är skillnad om man lagstiftat om det i ett land eller om det är enskilda personer som begår lagbrott och riskerar att bli dömda och straffade för detta.

  En annan väsentlig skillnad är ju trots allt också att de svarta i Sydafrika fanns där långt innan boerna kom och i stort sett tog över landet och lagstiftade mot de boendes mänskliga rättigheter och dessutom kriminaliserade personer för att de vägrade att acceptera att bli behandlade som mindre värda människor.

  Av dina kommentarer igår och idag att döma så tycker jag att du är av precis samma skrot och korn, eftersom du på samma sätt som apartheidsystemet och SD drar ”alla muslimer/Ryssar etc.” över en kam.

  Det var nog fler som hade slavar än Muhammed under den tiden och det innebär knappast att de flesta eller alla muslimer idag tycker att det är okej med eller själva har slavar…

  Kvinnoförtryck är inte lagligt i vårt land. I många andra länder är det också förbjudet och där det ännu inte är olagligt, så kan vi inte rösta emot, men du har förstås all möjlighet att kämpa mot kvinnligt förtryck på olika sätt, inte minst genom väldigt bra internationella organisationer världen runt!!

  Men som jag skrev till dig igår: Rasism luktar lika illa och skadar lika mycket, oavsett vilket håll eller vem det kommer ifrån!

 4. har läst din blogg ett tag nu, och blir mer och mer förtjust över all matnyttig information jag får om världen i allmänhet och gambia i synnerhet. tack.

  skönt att få ytterligare ett mycket gott skäl till att inte rösta på moderaterna 🙂

 5. Mama Aisha: Vad roligt!! Hoppas du ska trivas i fortsättningen med. Om det är något särskilt du vill läsa om, så tar jag alltid tacksamt emot tips att blogga om! 🙂

  Bitten: Jag är väldigt glad att du hittat hit och jag har en liten aning om din slingriga väg! 😉

 6. allt om gambia slukas med hull och hår (dotterns far är därifrån) 🙂

  vi ska, inshallah, åka dit jag och hon i början på nästa år 😀

  kommer jag på något specifikt, så lovar jag att jag kommer att fråga 🙂

 7. Mama Aisha: Jo, det kommer en del om det snart, men först blir det serien om Sydafrika och Apartheid. Har du läst hela reseberättelsen från Gambia. Den la jag ner mycket tid på och tycker själv den är välskriven och intressant. Du kan finna hela den serien under fliken Om Gambia högst upp! 🙂

  Bitten: 😉

 8. klart jag läst mer eller mindre allt om gambia 😀 har nog några avsnitt kvar, men det mesta är läst 🙂 fast det tål ju att läsas igen förstås 😉

  oooo mer om gambia -längtar-

 9. så, då var alla inlägg om gambia lästa. igen 🙂

  kan knappt bärga mig tills jag och dottern befinner oss i gambia…

  alla människor vi aldrig träffat, all god mat vi måste prova och landet jag (dottern har tyvärr ingen uppfattning om sånt än, hon är bara 2..) på något sätt saknar och längtar efter fast jag aldrig varit där.. skum känsla det där…
  för att inte tala om all punkter på min shopping lista: mortel i trä, churay (i mängder), sängkläder, sandaler, kläder, tyg, kryddor, löshår, café touba, mango, musik o.s.v….

  när jag läste dina inlägg kom jag att tänka på några frågor jag har.

  -vi kommer med största sannolikhet bo hos släktingarna, är det ok även om man som förälder har en smula ansträngd relation till fadern ifråga? eller är det tryggare att bo på hotell?
  -vad är lämpligt att ta med som present till de närmaste?
  -ska man stanna 2 eller 3 veckor (beroende på möjligheter förstås)?
  -har du fler trevliga recept?
  -har dina barn fått hemspråksundervisning? eller har de fått möjligheten att lära sig sina pappors modersmål på annat sätt?
  -vad bör vi inte missa när vi är i gambia?
  -har du några tips på hur man ger sitt barn så mycket som möjligt av den gambiska kulturen fast man befinner sig i sverige?

  sen har jag säkert glömt hälften av allt jag undrar över, men men.. får jag svar på hälften blir jag fantastiskt glad 😀

 10. Mama Aisha: Vad kul med en så energisk läsare! 🙂

  Ja, ni har verkligen något härligt att se fram emot! Svar på dina frågor:

  -Alltså det är oftast enklare att bo hemma hos någon, då det alltid är dyrare att ta sig från hotellen med taxi och dyl. Men det är svårt att säga när du har en ansträngd relation till svärfar… Kanske hotell är mer praktiskt då?
  -Mobiler är ju alltid populära, även om de inte är sprillans, kameror är ju också hett. Toppar till tjejer, kläder och teknik i största allmänhet. Ta också med många ”småpresenter” typ provparfymer, ett par fotbollar (finns billigt och utan att vara pumpade på Clas Ohlsson t.ex.), såna leksaker barnen får från Mc Donalds och pennor och dyl är också alltid populärt… Bland kvinnor är ju toppar, parfym, örhängen och skor väldigt populärt.
  -Helst 3 veckor, men vi hann ju bara stanna två sist. Men på 3 veckor hinner man mycket mer, särskilt om det är första gången man åker, då kulturchocken kan bli rätt stor första veckan…
  Jo, jag har en massa recept, men det är sällan jag lagar Gambiansk mat just nu, men jag ska se vad jag kan finna…
  Nej, barnen har inte fått hemspråk då det helt enkelt inte fanns någon hemspråkslärare i min stad… Jag har använt
  många ord på Wollof när barnen var små, för att de skulle lära sig känna igen och så har de lärt en hel del från farmor och andra släktingar, men de har inget flyt i språket, men kan många ord. Jag skulle dock gissa att det skulle räcka med ett par månader i Gambia för att de skulle lära sig tala med lite bättre flyt.
  -Oj, det är så mycket, marknaden i Serekunda bör man inte missa, jag ville ju gärna åka till James Island sist, men lyckades missa det… 🙁 För mig är vardagen det som fascinerar mig mest. Kvinnor som står och tvättar för hand, flätar håret, stöter ingredienser i mortlar, landsbygden, det färska brödet på morgonen i de små närbutikerna, afra (grillad kyckling eller lamm) i de små afra-grill-stånden. Sedan är jag galet förtjust i de öde stränderna. Där jag kan gå och gå och gå och vinden smeker min kind och där allt är liksom bara… livet. Krokodilpoolen går ju ”alla” turister till och det är ju kul, men själv har jag varit där så många gånger att det inte är någon ”grej” längre… Men har man inte varit där ska man absolut dit. Under vår senaste resa älskade jag att gå på Sabar (dansen) när det anordnades och där skulle jag ha kunnat sitta än, om jag inte hade behövt åka hem… 🙂 Men allt är så olika våra liv i Sverige att varje liten småsak i Gambia blir ett stort äventyr. Försök resa med öppet sinne, så är jag säker på att du får en resa du aldrig kommer att glömma…!
  -Nu vet jag inte vart ni bor, men i Augusti brukar de ha ”Gambian cultural week” i Stockholm, dit tog jag nästan alltid döttrarna när de var små. Ena dagen är det fotboll, ena debattdagar, andra dagen har de sabar, sedan är det en öppningsfest och en avslutningsfest. Det brukar vara väldigt spännande och kul för både vuxna och barn. Sedan finns det väldigt bra sagor för barn om Gambia. Eva Susso har skrivit många bra, för både stora och små barn: http://sv.wikipedia.org/wiki/Eva_Susso Sedan kan man ju laga Afrikansk mat, kanske fira någon högtid som man gör i Gambia. Mina barn har fått välja om de vill ha julklappar eller presenter på Tobaski. Om ni bor i Stockholm eller Göteborg är det ju lite enklare, där kan man ju sätta barnen i Darra (typ av koranskola för barn, de brukar ha det en gång i veckan eller så), lära sig spela trumma eller danser från Gambia och Senegal. Det finns många sätt, det gäller att tänka ut vad man själv är intresserad av också, så det passar ihop. Sedan finns det ju mycket info på nätet nu för tiden som man kan ”läsa in sig på”. När mina barn var små så satte jag på dem Gambianska kläder när det passade. Till exempel om vi var bjudna på Gambianska barndop, eller liknande. Ju äldre de blivit ju mer blev de ”emot” dessa kläder, så när de var lite större så gjorde vi ”en deal”. De hade Gambianska kläder på under dopceremonin och sedan fick de byta om till ”vanliga” kläder. Nu när de är ännu lite äldre, så sätter de ”frivilligt” på sig Gambianska kläder för vissa tillfällen. När vi nu senast var i Gambia, så skulle vi gå på grejer där man ”bör ha” Gambianska kläder på sig. De tjejer som var med oss, tyckte det var rätt konstigt, medan mina barn tyckte det var helt okej och till och med ville ha det på sig. Det gäller även dopceremonier här i Sverige nu. Då föredrar de oftast att ha Gambianska kläder på sig då de vet att ”alla andra” har det.

  Som sagt, det finns många sätt, men det bästa är nog om man själv är lyhörd och intresserad, för då får man mycket info ”gratis”. Fråga om allt du tycker är konstigt eller inte förstår, så får du säkert en massa bra info själv, som du sedan kan välja att dela med dig om det känns bra! 🙂 Lycka till!! ♥

 11. då tänker vi ganska lika när det gäller att få in det gambiska i livet för barnen 🙂

  tack för alla svar! det är så skönt att få en svensks syn på gambia, det blir inte riktigt samma sak att fråga en gambian 🙂

  ser fram emot fler recept och mer intressant läsning (om både gambia, apartheid och annat) 🙂

  nu vet jag inte vad det heter på wolof men abaraka baake 🙂

 12. Ja, rasim är förjäkligt. Men du verkar ha svårt att ta till dig min erfarenhet. Om jag sagt att mina barn råkat ut för svenska rasister så hade ditt svar nog varit ett annat.

  Jag talar om mina erfrarenheter-pch flera väninnor som har barn med svarta män har samma upplevelser.

  http://barenakedislam.wordpress.com/2010/08/01/lebanon-muslim-apartheid-policies-forbid-blacks-from-entering-swimming-pools/

  Rasimen mot svarta är något som pågår över hela denna värld, arabvärlden speciellt.

  Det är viktigt att läsa sin historia. Visste du om att den muslimska arabiska världen tog lika många slavar som amerika?

  Jag har svårt för att du talar om hur hemskt det är med rasism-apertheid, och ändå VALT att stå bakom en religion vars egen profet hade slavar. Vad säger det om Muhammed?

  Vad spelar det för roll att det var brukligt för araberna att ha slavar? Gör det Muhammeds gärningar bättre?

  Borde inte en profet faktisk vetat bättre? Om han var god borde han varit mot slaveriet (och barnäktenskap)…..eller?

  Du vet att islam accepterar slaveriet-och du är en konvertit. Du kan inte välja bort vissa besvärande delar av en religion-den finns där fast du väljer att blunda.

  Islam-slaveriet.

  Eftersom mina barn anses som mindre värda människor för många-så måste jag alltid stå på deras sida.

  De ska veta att Muhammed hade slavar och att han ansåg att han hade rätt att ligga med sin svarta slavinna-av enda orsak att hon var svart-normalt sätt är väl de gärningar att förakta.

  Det är tur att vi bor i Sverige, både du och jag, våra barn skulle ha varit mycket utsatta om vi bodde i ett arabiskt muslimskt land.

  Du kan bättre än bara ropa rasism så fort någon vill har en annan syn på saker och ting.

  Jag ska ge dig all info du behöver om slaveriet, rasism osv

  Hur du kunnat missa det är för mig en gåta. Men börja att kika på denna länk och prata med folk i din omgivning.

  Rasism finns överallt.

  också i islam-din religion.

 13. Morsa till mulattbarn.: Jag har inga problem med att förstå dina erfarenheter. Alla som ser videon i din länk har förstås anledning att bli berörda och upprörda, men jag förstår inte din kritik i det mot mig? Jag har ALDRIG påstått att det inte finns rasism i andra länder eller att folk med olika religioner kan vara rasister…! Tvärt om, faktiskt!

  De som har dessa erfarenheter och kunskaper får naturligtvis och bör naturligtvis sprida det i världen. Det borde inte få förekomma någonstans. Uppenbarligen så finns det ju också personer som sprider detta i bloggar och dyl som upplever det. Det är BRA!

  Mitt problem är inte att mothugga om att det finns rasism i andra länder eller för den delen varken i arabvärlden eller inom Islam.

  Mitt problem är att jag anser att du har samma rasistiska värderingar, fast vänt mot andra grupper. (Muslimer och Ryssar bl.a.)

  Jag har valt att skriva om rasismen i Sydafrika då jag har en del erfarenheter i det ämnet, har läst mycket om det, skrivit om det, arbetat aktivt för ANC och växt upp med den kunskapen.

  Att jag väljer ETT ämne att inrikta mig på, bör ju inte tvinga mig att skriva en massa andra ämnen också, eller? Du är ju i din fulla rätt att själv starta en blogg och skriva om de orättvisor som DU ser och har kunskap om.

  Min poäng var INTE att säga att det är okej att ha slavar. Min poäng är att världen såg väldigt annorlunda ut på den tiden och att de flesta religioner och länder hade slavar då. Idag är slaveri inte särskilt accepterat i världen och där den ännu är det så är ju du i din fulla rätt att kämpa emot det, precis som många av oss gjorde när det gällde apartheid i Sydafrika eller för den delen massa andra historiska ämnen som folket i världen har bekämpat gemensamt.

  Men att säga att: ”Jag gillar inte rasismen från araber/muslimer/ryssar etc. så nu hatar vi dem i stället!” Det funkar inte för mig! Det är exakt samma rasism. Att döma ut hela folkgrupper på grund av vad en del/många/de flesta/några stycken tycker.

  Jag tar upp många ämnen och aspekter på olika ämnen i min blogg. Jag skriver om allt från vardag, till apartheid, hemlösa, rasism, barn, tonåringar, dans, you name it. Mänskliga rättigheter och antirasism ligger mig varmt om hjärtat. Att däremot anklaga mig för att jag INTE tagit upp ett visst ämne är lite som att kasta sten i glashus. Då ställer jag motfrågan: Om detta ämne ligger dig varmt om hjärtat, vilket det uppenbarligen gör: varför startar du inte en egen blogg och böjar informera om detta? Och ännu hellre: starta en organisation för dessa personers mänskliga rättigheter.

  Att jag inte skriver så ofta om kampen mot cancer, betyder ju inte att jag inte tycker det är värt att kämpa mot den.

  För övrigt har jag inget intresse för eller någon avsikt att diskutera min egen personliga tro med dig i min blogg, utan min tro är helt och håller mellan mig och min Gud.

  Därför kommer du inte heller att höra ett långt försvarstal från mig angående min religion.

  Generellt kan jag säga att självklart är rasism något som finns världen över. Jag har aldrig påstått något annat.

  Du skriver: ”Jag har svårt för att du talar om hur hemskt det är med rasism-apertheid, och ändå VALT att stå bakom en religion vars egen profet hade slavar.”

  Jag är emot ALL form av rasism. Om den kommer från en arab, en kristen, muslim, SD:are, muslim, homosexuell eller dig! Jag har aldrig påstått att rasism inte finns inom Islam eller någon annanstans. Slavar fanns på den tiden dessutom inom alla större religioner och jag är helt säker på att de flesta människor eller ens muslimer idag runt om i världen INTE tycker det är okej med slaveri!!

  Du skriver: ”Eftersom mina barn anses som mindre värda människor för många-så måste jag alltid stå på deras sida.”

  Ja, du måste stå på deras sida när de blir behandlade som mindre värda, men på samma sätt måste muslimska mammor och Ryska mammor stå på sina barn sida när du har de åsikter du har om dem.

  Ja, rasism finns överallt, men den luktar fortfarande lika illa, var eller vem den än kommer ifrån!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

No Trackbacks.