Plötsligt händer det!

Skärmdump från Nyheter 24 med både missvisande text och bildtext

Ja, det är ingen storvinst i form av pengar, men ändå en storvinst för de boende i brf Vvialla som jag skrivit en hel del om den senaste tiden.

Nu har äntligen, äntligen de utmärkande skyltarna i trapphusen för de bostadssociala lägenheterna tagits ner!! Jag vill gratulera de boende i brf Vivalla. Både de som bor i de bostadssociala lägenheterna och alla de andra som bor där som insåg det stigmatiserande och förkastliga i detta hanterande av kommunens bostadssociala lägenheter med första hands kontrakt.

Såtillvida är jag glad. Det här är en framgång i kampanjen för att få bort stigmatiseringen i vårt samhälle.

Men. Tyvärr säger jag inte det här med enbart ett lättat hjärta. Jag är medveten om att samma företeelse finns på andra platser i vårt land och mer om det kommer jag att återkomma till.

Det som är trist i historien med brf Vivalla som skulle kunna vara slut här, med en ”Happy Ending”, tycks bara vara toppen på ett isberg. Under vårt undersökande om endast denna sakfråga om uthängningar i trapphusen, kom vi helt osökt i kontakt med annan kritik. Både mot styrelsen och även mot Riksbyggens representant i föreningen.

theWitch har skrivit mer om det HÄR!

Jag är också starkt kritisk till brf Vivalla ´s sätt att bemöta kritik. Igår lät man helt enkelt stänga ned hela sin Gästbok. I stället för att bemöta kritiken på ett öppet sätt, väljer man i stället att mörka och tysta ned. Det visar att det är väldigt svårt med öppenhet, förtroende och ömsesidighet i styrelsen, anser jag.

Men, som sagt, jag hänvisar er läsare som vill läsa mer om detta att läsa theWitch ´s inlägg som är en uppföljning av min kritik mot Riksbyggen, från inlägget jag skrev i förrgår: Vivalla-gate.

Jag, i min tur väljer att följa upp theWitch ´s inlägg med en annan sida av samma sak, så vi slipper upprepa vad den andre har skrivit. (Det finns så enormt mycket material i denna utredning vi gör, att vi skulle kunna blogga heltid om bara detta, både jag och theWitch.)

När media rapporterade om detta, så kändes det bra, då frågan känns viktig för oss att den lyfts. Vi var noga när vi pratade med reportrarna att det inte var VI som stod i fokus i denna fråga, utan att det är sakfrågan som är viktig för oss. Jag har också poängterat att anledningen till att människor får bostadssociala lägenheter är många och väldigt skilda.

Detta tog media fasta vid när de rapporterade om det här fallet och jag tror de flesta som följt detta inser att man varken behöver vara ”utslagen”, ”socialbidragstagare” eller ”missbrukare” för att få en bostadssocial lägenhet.

Nyheter 24 valde att hänga på den här rapporteringen, utan att kontakta oss och det är ju helt okej eftersom jag och theWitch tidigt var överens om att fokuseringen inte skulle handla om oss som personer, utan vi var bara en kanal ut för att skriva om detta och ge uppmärksamhet till missförhållandet med de uthängningar som brf Vivalla gjorde.

Men. Nyheter 24 valde ett helt annat synsätt och tillvägagångssätt. Kanske var tanken god från början (?), men i stället för att kritisera stigmatiseringen av bostadssociala lägenheter anser jag att man till och med gjorde saken värre. Man valde i stället att skriva följande:

”En bostadsrättsförening i stadsedelen Nyby i Uppsala hänger ut fattiga och utsatta i trapphuset.”

Även bildtexten är missvisande då man där skriver:

”Bor det några socialbidragstagare här?”

Här följer alltså ännu en fördom att om man får hjälp med en bostadssocial lägenhet så är man ”fattig och socialbidragstagare”!

Faktum är att det i Uppsala Kommun (jag är inte helt säker på hur det ser ut på andra håll i landet) så finns det många med bostadssocialt kontrakt som inte får några ekonomiska bidrag, precis som en person som bor i en bostadssocial lägenhet i brf Vivalla har kommenterat hos theWitch och som jag skrivit om tidigare:

”Jag är inget “socfall”. Anledningen till att jag bor i den här lägenheten var att jag tvingades fly från en pojkvän som höll på att slå ihjäl mig. Det var akut och bostadsköerna är långa. Jag jobbar men har så dålig lön så jag kan inte ta lån och köpa lägenhet. Det här var enda sättet att få tak över huvudet. Att jag inte spelar hög musik (har ingen stereo)inte duschar efter kl 19.00 ,inte väsnas eller stör spelar tydligen ingen roll. Det som är viktigt för dom andra som bor här är att jag bor i en soclägenhet och styrelsen pekar ut vilka dom ska spotta på.

Dessutom så betalar jag mer än 1000 kr MER i hyra än dom som har köpt likadana lägenheter som den jag hyr. Trotts att dom betalar hyra + lån så betalar jag alltså mer än 1000 kr mer!!!!! Ja såna överhyror tar kommunen från samhällets utsatta!!!”

Detta med överpriser i bostadssociala lägenheter gäller inte bara i brf Vivalla ´s bostadssociala lägenheter, utan det har jag fått bekräftat från flera håll i dessa lägenheter runt om i Uppsala. De som köpt sin lägenhet har till exempel 5000 i månadskostnad för sin lägenhet, sedan betalar de, låt oss säga som exempel ca: 1000 kronor på lån och amorteringar för sitt boende. Då är de uppe i en totalkostnad på ca: 6000 kronor, men om de sedan säljer sin lägenhet så har de möjlighet att få tillbaka en del av dessa pengar, som de betalat av på lån och dyl.

Den som hyr en bostadssocial lägenhet med ett första hands kontrakt av kommunen betalar alltså en hyra till kommunen för samma lägenhet på drygt 7000 kronor / månad. Den dag hyresgästen flyttar kommer den inte få tillbaka ett öre och äger inte heller något alls i sin lägenhet.

Så att man kallar dessa hyresgäster för ”fattiga” är totalt missvisande. I sanningens namn så har de ju högre utgifter för samma boende!!

Visserligen så kan man säga att de flesta av dessa hyresgäster inte har möjlighet av olika skäl att ta ett lån för att köpa ett boende, de är inte heller ”tillräckligt rika” för att slänga upp kontanter till att köpa ett boende (å andra sidan är det nog inte så många som kan det i vårt samhälle idag…!).

Att man väljer att ta ut så höga hyror från kommunens sida har jag ingen aning om vad anledningen kan vara, men jag lovar att de som fått en bostadssocial lägenhet genom kommunen inte kommer att protestera, utan fortsätta betala de höga hyrorna, då de har svårt eller saknar möjligheter att annars ha ett eget boende över huvudtaget…

Så jag anser att Nyheter 24 bara spär på de fördomar som finns mot personer med bostadssociala kontrakt och den verkliga problematik som gömmer sig bakom anledningen till dessa kontrakt kommer inte till sin rätt.

Hur som helst så är jag sammanfattningsvis glad att brf Vivalla tagit ner de uthängande skyltarna, samtidigt som jag inte kan låta bli att undra varför man inte valde att göra det i ett första läge, när vi påtalade olämpligheten runt dessa uthängningar? Det hade besparat dem från både negativ uppmärksamhet, en massa jobb och grävande från rätt många personer. Dessutom kan jag tycka att de då hade ”räddat ansiktet” på ett betydligt snyggare sätt…!

Du vet väl att du har möjlighet att betygsätta brf Vivalla på sidorna Rejta och Reco. Gör det!

Sammanfattning, Andra bloggare som har skrivit om Vivalla-gate:
Britta: Intressanta inlägg
Ilona Szatmari Waldau: Skamligt av bostadsrättsföreningen
editor@OurComments.org: Förening pekar ut bostadssociala lägenheter
Svarten: Brf hänger ut bostadssociala lägenheter

Och så theWitch, förstås!

bloglovin

Follow mrsxanadus on Twitter

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

6 svar på ”Plötsligt händer det!

 1. Tänkte egentligen bara titta in och gratulera för ”a job well done”, men sen såg jag rubriken i skärmdumpen från Nyheter 24 och satte kaffet i halsen.
  Hur som helst. Du och theWitch har åstadkommit en positiv förändring genom ert agerande.Verkligen en påminnelse om att alla kan göra något och att en enskild människa faktiskt har möjlighet att påverka samhället,om viljan finns.Civilkurage som bäst.

  Varför brf Vivalla inte tog ner skyltarna i ett första läge tror jag helt enkelt beror på att ”de” fortfarande har precis samma människosyn som innan.Tror inte ett ögonblick på att de tagit ner skyltarna för att de insett något viktigt och tycker annorlunda idag. Jag tror att de tog ner skyltarna enbart för att det hela till slut väckte så mycket negativ uppmärksamhet gentemot dem själva,så de kände sig tvugna att göra det.Tyvärr. Hoppas jag har fel.

 2. Det är ju jättebra att ni följer upp även dom misstag och tokigheter som vissa medier lyckas få till i den här frågan!! Dom menade säkert väl som du ju sa.. men det blev ganska galet ändå!!

 3. Hej,

  Så sant som du säger ”lev idag” Klart att dom har samma människosyn som förut. Varför skulle dom ändra sig nu?? Men som du säger så måste dom ju ta bort skyltarna pga all uppståndelse kring det. Detta är så sjukt!

  Helt klart måste det till en extra stämma innan årsstämman för den är inte förens april maj 2011. Vem vet vad som kan hända till dess.

  Om allt ska gå rätt till så ska en skrivelse ut till var och en i föreningen och tala om vad som händer/hänt och sker och att dom samtidigt påtalar att en ny styrelse bör utses då dom anser sig själva som misslyckade.

  Händer det ingenting utan att man fortsätter att mörka precis som med gästboken så får man trycka på valberedningen i föreningen som får tala om för styrelsen att en extrastämma ska hållas omgående.

  Helt klart är att vi har en ordförande som gång på gång agerar och missbrukar sin roll som ordförande och hans undersåtar springer hans ärenden när det blir obekvämt. Detta missbruk har pågått på tok för länge nu och det är verkligen på sin plats att det sker en förändring. Men ska det bli en förändring så ska det banne mig till att alla som bor i föreningen kommer på stämman och gör sin röst hörd. Det kan inte bli någon ändring om vi ska låta gamlingarna styra för då blir det som det blir. Gamlingarna är den enda tröst som Bernt har tyvärr då dom blir itutade hans skit! Kanske med lite tur så har dom hört talas om detta vi radio för datorer har dom ju inte.

  Bernt Jonsson ordf i brf vivalla är en rasist och en maktmissbrukare! Helt otroligt att ingen har anmält honom till diskrimineringsnämnden för det vore väl på sin plats.

 4. Levidag: Ja, det tror jag också stämmer! Det som är trist är när folk underskattar andra. I ett väldigt tidigt skede så nämndes det att media kunde vara intresserad av detta, men då var vi inte så intressanta att svara på frågor till eller ”upprätthålla” sitt anseende inom föreningen. Efter radions första sändning tog det en och en halv timme innan de första mailen började ramla in… Men även om de inte fått insikt i riktigt hur illa dessa uthängningar är, så hade det varit väldigt mycket smartare att bemöta frågor och kritik på ett helt annat sätt än styrelsen i brf Vivalla gjort och det kan hända att det även blir det som blir deras fall…?

  Bitten: Ja, jag misstänker att de hade goda intentioner och ändå så kan det bli så himla fel…! 🙁

  Loppan: Även om det verkar som om det är väldigt många som upprörs över styrelsens förfarande i kritiken som har kommit, så krävs det nog att någon person tar tag i saker och det verkar du uppenbarligen kunna göra!

  Ang ordföranden, så är det sånt jag nu har hört på annat håll, i andra sammanhang och om de skildringarna av honom stämmer, så är det ju väldigt illa!

  Jag ska med stort intresse följa din blogg och gästboken i den, så vi får bra uppföljning i det som händer… 🙂

  Lycka till!! 🙂

 5. Pingback: Sociala mediers makt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

 1. […] vill inte på något sätt jämföra dessa nyheter med mitt och theWitch ´s arbete runt uthängningarna av de bostadssociala lägenheterna i brf Vivalla som vi har grävt i under en rätt lång tid nu, men jag vill ändå ha med det i […]