Sociala mediers makt

Så sent som igår länkade jag till Svava ´s blogg om att hon har många läsvärda inlägg om just SD. Härom dagen läste jag ett inlägg hos Svava om hur hon misstänkte att det var något som inte stod helt rätt till när det gällde Sverigedemokraten som hävdade att han blivit överfallen av två personer och fått ett hakkors inristat i pannan. I inlägget redogör Svava noga varför hon tvivlar på sanningen i det rapporterade fallet.

Själv var jag inte alls insatt i det här fallet, men läste Svava ´s inlägg, följde länkar etc. och min slutsats var att jag inte kunde hitta någon anledning att tro att Svava hade fel.

Idag läser jag att flera medier rapporterar om att den här personen nu är misstänkt för att ha tillfogat sig själv dessa skador. Om det visar sig stämma så tycker jag det är oerhört upprörande! Jag hoppas i så fall att han får stå för konsekvenserna av det!

Nyhetskanalen

Aftonbladet

Igår länkade jag, liksom en väldigt, väldigt stor del av BloggSverige till Emelie ´s lysande, välskrivna, berörande och sorgliga inlägg om sin mamma: Sveket. Strax därefter stormade det i hela Sverige runt just detta inlägg!! På kvällen hittade jag, genom Aggeman, ett inlägg som visade sig ha gett internationell spridning på den här nyheten! Idag är det åter en huvudnyhet i kvällspressen och omnämns även i The Washington Post!

Jag vill inte på något sätt jämföra dessa nyheter med mitt och theWitch ´s arbete runt uthängningarna av de bostadssociala lägenheterna i brf Vivalla som vi har grävt i under en rätt lång tid nu, men jag vill ändå ha med det i detta inlägg, då jag vill visa på hur bloggvärlden faktiskt idag gör skillnad. I stort eller i smått. Men faktum är att det inte längre går att förbise bloggens betydelse!

Det finns ingen ”ära” att suga åt sig i ”Vivalla-gate”, utan jag ser det mest som en tragisk händelse som skedde i brist på eftertanke. Däremot så är det uppenbart att vi var med och ”öppnade upp” för debatt, då många i föreningen anser att märkningen av bostadssociala lägenheter bara är toppen av ett isberg. Sedan styrelsen valde att stänga igen hela sin gästbok för öppen dialog, så valde några boende i föreningen att starta upp en egen blogg; Vivallabloggen, där man kan debattera det de upplever som missförhållanden i föreningen.

Sedan man valde att stänga igen gästboken så har jag och theWitch fått massor av mail från boende som dels tackat oss, dels skickar massor av information om andra missförhållanden i bostadsrättsföreningen och missnöje med styrelsen och dels ber oss att inte släppa taget nu, bara för att märkningarna är borttagna, då det här som de uttrycker det ”bara är toppen på ett isberg”!

Som sagt: Det är svårt att idag bortförklara att bloggar och annan social media (Facebook och Twitter var med och gav ”Emelie-inlägget” enorm spridning till människor på nätet innan media började rapportera om det!) är en kanal att räkna med eller att det är ”nonsens”.

Ibland kan det hjälpa en människa eller några stycken och ibland kan det faktiskt komma att påverka ett helt val!! Det är stort!! Bloggvärlden är stor! Sverige är inte så stort, men vi som bor här är betydelsefulla. Varje person. Vi räknas och vi är någon. Varje enskild individ. Och därför räknas också våra röster i morgon. Tro inget annat. Varje person kan påverka och tillsammans kan vi göra en enorm skillnad!

Varje blogginlägg kan ha betydelse för någon enskild eller för ett helt land. Det är tillfälligheterna som räknas och varje röst. Och varje individ. DU räknas!

bloglovin

Follow mrsxanadus on Twitter

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

7 svar på ”Sociala mediers makt

 1. Ett otroligt bra inlägg Fatou!!!
  Du får ihop såväl det stora (Sociala Medier)
  som den lilla makten som gör skillnad (Vår Röst i Valet).
  Det intressanta här är att det faktiskt är en riktig
  demokrati-movement för de sociala medierna består
  faktiskt av röstberättigade individer!

  *applåder och visslingar*

  Ha en bra valvaka!

 2. jag måste faktiskt erkänna att jag skrattade högt när jag såg länken om arnold… (lite lullig så här på småtimmarna)

  jag var så helt säker, och jag blev så utskälld av smånassarna

  kram 🙂

 3. Bloggen är fortfarande en ganska ny företeelse och i detta val har det slagit igenom rejält.

  Nyheter, tankar, funderingar, åsikter sprids med blixtens hastighet vilket gör att en bloggpost från en person kan få stort genomslag och det väldigt fort.

  Bloggen blir som en brainstormin, feedback, metaplansekvens eller något annat där tankarna , idéer kommer fram, de tankar och idéer som andra tycker om eller håller med om lyfts fram, debatteras och dissekteras, analyseras till en sådan stor grad att media kan inte hålla frågan borta även ifall de skulle önskat det.

  Det finns större chans att få sin röst hörd idag än för 10-15 år sedan vilket i längden flyttar makten närmare folket. Det tycker jag iallafall.

 4. Du skriver alltid så bra!
  Sociala medier har blivit ett bra verktyg att påverka i stort.
  Även om det många gånger används på fel sätt, så är du en av många fantastiska bloggare som har hjärtat på rätt ställe och som inte tvekar att kämpa för den som har det svårt.

  DU är fantastisk Fatu!

 5. MDAMZ/Inspirerar: Ska kolla! 🙂

  Anna-Lys: Varmt tack!! 🙂

  Fredrik Jönsson: Ligger efter här, men ska försöka hinna läsa ikapp mig! 😉

  Svava: Haha, den här gången hade du i alla fall fel, Svava! Skönt va?!! 😀

  essbeck: Ja, bloggen har nog slagit igenom sedan länge, tycker jag, men äntligen lyfter man annat än mode och skvaller, vilket gör att jag tror bloggarna håller på att få en större tyngd i samhället! Inte minst det här valet har visat på det och det känns toppen! 🙂

  Mysan: Tusen tack för fina, värmande ord! De är så sköna att få! ♥

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

No Trackbacks.