Dagen en viss tonårsmorsa blev blockad på Facebook…

Det här inlägget skrevs för ett tag sedan, man jag ville vänta med att lägga ut det, så det inte blev helt uppenbart vilka det handlar om…

Jag trodde aldrig dagen skulle komma, men nu vet jag hur fel jag hade. Idag blockade en person mig på Facebook och även om grunden till det verkar vara en trist historia för de inblandade, så kan jag inte låta bli att roas av det hela…

Det började för någon månad sedan med att en granne till mig för ca 16 år (!!) år sedan la till mig på Facebook. Jag kände inte igen namnet och hade ingen aning om vem det var direkt, men sedan förklarade hon för mig att vi varit grannar för många år sedan, i ett visst bostadsområde.

Ibland har hon skrivit något meddelande till mig på FB, som jag svarat på. Nu var det inte så att vi umgicks på den där tiden, men vi växlade säkert några ord lite då och då. Vid ett tillfälle vet jag att hennes dåvarande man / sambo (?) körde upp mig och Isa (17) på sjukhuset när hon fick en allergichock. Men annars har jag i alla fall inga minnen av att vi haft kontakt, men mitt minne kan förstås svika, även om jag inte tror att vi umgicks direkt, för då borde jag ha kommit ihåg henne. Hur som helst. Jag tror det var i morse när jag loggade in på Facebook, så hade en person som vi kan kalla Hamid* lagt till mig som vän på facebook och eftersom jag använder min facebook för nätverkande, så accepterar jag också alla som lägger till mig. Så jag accepterade både den här ”Hamid” och några fler som hade lagt till mig i samma veva.

Några timmar senare får jag ett meddelande från den här f.d. grannen sedan 16 år, vi kan kalla henne Marie*:

”vän med hamid*…………………….

………….. hahahaha… min idiot till granne…………… som skriker könsord mot mig och tycker synd om min man att han har mig som fru….. HEJ DÃ… FATOU.”
I sanningens namn fattade jag ingenting. Så jag skrev tillbaka:
Va?”
Så fick jag svar från Marie:
ja du.. har redan tagit bort millan* från facebook… HAN ÄR DUUUUUUUUUUUUUM I SKALLEN. PÃ… REN SVENSKA. HATAR HAN. . HAN SATT OCH DRYGA SIG MOT MIG EN DAG PÃ… GÃ…RDEN,UTAN ATT MILLAN AGERADE, SÃ… BAD HAN DRA Ã…T HELVETE.. SEN TOG MIN MAN ETT PRAT MED HAN… DÃ… PÃ…STOG IDIOTEN ATT JAG INTE RESPEKTERADE HAN ELLER HAN RELIGON…………………………….?????????????????????? JA DU HÖR…. HAN ÄR DUM I SKALLEN. OCH HAN SKA MODERATERNA HA SOM POLITIKER..”
Därefter kom en liten rättelse från Marie*:
”HANS RELIGION ,HETER DET…”
Då började det att lossna lite och jag förstod att det hade att göra med en av de personer jag accepterat på morgonen. Vem personen som jag valt att kalla ”Millan” är har jag ingen som helst aning om…
Så jag svarade följande:
”Hej Marie*! Du får ursäkta mig, men dina meddelanden är lite förvirrande. Jag har försökt reda ut vad som är problemet, men har i sanningens namn lite svårt, så rätta mig gärna om jag har fel:

Någon jag är vän med på facebook, är din granne som du är ovän med? Därför tog du bort mig som vän på Facebook? Denna någon heter Hamid*?

I så fall så är du ju i din fulla rätt att ha och ta bort vem du vill på facebook, så även mig. Men jag måste erkänna att det gör mig lite full i skratt. Först och främst, den enda Hamid* jag funnit bland mina ”vänner” på fejjan, är en person som jag inte har en aning om vem det är och därför inte heller någon jag själv har lagt till. Eftersom jag använder sociala medier som ett verktyg i nätverkande, så är det ganska naturligt att jag inte heller personligen känner många av de jag har där. Tvärt om, så har jag en hel del personer med helt motsatta värderingar och åsikter, då jag även använder mitt nätverkande till att debattera och det kan bli lite svårt med personer som har samma uppfattning som en själv. Då blir det inte så mycket till debatt…

Min facebook är inte ”privat” utan en allmän, vilket gör att jag accepterar alla som lägger till mig på den här öppna facebook-sidan.

Men även om nu den här personen hade varit en bekant till mig, så har jag lite svårt att förstå att man då väljer att ta bort någon för att den har en person man inte gillar i sitt nätverk. Betyder det att man måste stå för och ta ansvar för vad alla man har på nätverken gör? Även utanför Facebook, alltså?

Nej, som sagt, det var nog lika bra att du tog bort mig, eftersom jag inte har några kriterier för hur man ska uppföra sig, eller gör någon koll på folk, innan jag accepterar dem i nätverket.

För övrigt har jag ingen aning om vem Millan* är, som du nämner två gånger.

Ha det fint!”

Marie svarade mig på detta:
”Ämne: ja du…
Hamid* (här skrev hon för-och efternamn) heter idioten. Millan* var en god vän,oxå granne till mig och Hamid*, ********** heter hon på facebook…jo du hade addat han.. han är polis anmäld för olaga hot mot mig… vad han retat sig på ,vet ingen.. troligen har gårdens skvaller kärring millan*,alias **********, snackat för mycket igen som vanligt. . och han ?? hamid* tog till sig.. jag har nyss blockat han från facebook. . och det är extremt spänt mellan han och mig .. större idiot går faktiskt inte att hitta ,och delar ingen vänskap med någon som har han som vän. Så ligger det till. Less på att behöva ta skit. speciellt då man inte får någon förklaring .. och inte alls kul att höra fula ord om en ,då som sist jag hade mitt barnbarn med mig… gården är liten.. hörs vad folk säger.”
Sedan fick jag ett litet tillägg igen av Marie:
”Ämne: en sak till! DET ÄR INTE DET MINSTA ROLIGT! INGET ATT FÃ… SIG ETT SKRATT ÖVER.”
Jag hade redan skrivit följande svar, när jag upptäckte att det inte gick att skicka det, då jag blivit blockad:
”Trist för er att ni hamnat i konflikt. Men nej, jag har inte lagt till honom, men accepterar som sagt alla som lägger till mig. Om han gjort något olagligt så är det väl bra att du har anmält. För övrigt så har jag inte någon lust att ta någon ställning alls, då jag i sanningens namn inte känner någon av er.
Att jag blev full i skratt, hade inget att göra med din konflikt med den här mannen, utan snarare att du tog bort mig från ditt nätverk på grund av honom.

Lycka till och ha det gott!”

Hamid* Millan* Marie* är alltså påhittade namn, så det inte ska bli uppenbart vilka det handlar om. Min avsikt är inte att försöka ”hänga ut” någon, utan jag blev tvungen att göra ett inlägg av det, då det helt enkelt var väldigt humoristiskt utifrån, för att låta bli. Det roliga är förstås inte den här konflikten mellan de olika personerna, utan det roliga är helt enkelt hur jag hamnade i den och även ett tydliggörande om hur olika vi alla ser på Internet och sociala medier.

bloglovin

Follow mrsxanadus on Twitter

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

12 svar på ”Dagen en viss tonårsmorsa blev blockad på Facebook…

 1. Ja tjena mittbena … kan bara säga att det är inte lätt med FB alla gånger nä hehe. Jag råkade ut för en del tjafs o förlorade en god vän pga av att det skylldes hit o dit på att det var andras fel att vår vänskap fick sig en känga bla bla bla. Ja lång historia det där o den tar jag inte upp här nä. Verkligen larvigt detta med din sk granne, folk har inte alltid något vettigt o konkret på sina fötter utan går ut med saker som blir rena tjafset o när det gäller ditt läge här så kan man inte låta bli o dra på munnen. Ja jisses säger jag bara! Kan man kalla det tragikomiskt kanske? hehe
  Kraaaaam / Miafia =0)

 2. Rikki Lake-show…. om du minns den 🙂

  Sorgligt på ett sätt.
  Antar att dessa personer inte bor i ett lyxigt bostadsområde med disponentvillor… (Nog för att det förekommer sjuka grannfejder i såna områden också!! 🙂 )

  Lite tråkigt att Sverige håller på att bli lika som USA och delas upp i tydliga samhällsklasser.
  Och folk (jag menar inte du!)skrattar åt de som är fattiga, typ han är så white-trash eller ”ghetto”…

  Värst för mig är att jag faktiskt på nåt sjukt sätt känner igen det här med att flippa ur över långdagna grannfejder. -Inte så att jag har gått så här långt annat än i tanken men vad händer den dagen min bägare rinner över? -Vill jag inte ens tänka på 🙁

  Hoppas jag hittar en mer konstruktiv lösning än denna kvinna, som verkar ha fastnat i sin lilla värld på sin lilla gård (och sin lilla fb).

  En vild gissning att hon är arbetslös eller pensionär och inte har råd att resa bort och få lite nya positiva intryck och hämta ny energi…? Och missnöjd med sitt liv och relationer i största allmänhet kanske.
  Det lustiga är att hon vekar tro att du också är kvar i hennes lilla ankdamm.

  Önskar att hon hittar frid och kan ta med sitt barnbarn på en härlig höstpromenad i parken. Och kanske fundera på om det inte vore en bra idé att flytta till ett annat område -om hon nu inte kan hitta ett sätt att låta bli att all hennes energi tas i anspråk av tankarna på dessa grannar.

  Det bästa är nog att ta tag i små grann-konflikter på en gång så man inte samlar på sig en massa ilska och exploderar på ett sätt som bara får folk att skratta åt en.

  Min mamma gick nyligen en ledarskapskurs och ett ”knep” hon fick lära sig där när det gäller ”att framföra kritik” var att:

  1. Utgå från sig själv och sina egna känslor tex:
  ”jag har observerat att du…och då känner jag/ det upplever jag som…”
  2. Vara tydlig!
  2. Inte vara aggressiv.

  Jag har själv i flera års tid haft problem med ett par grannfamiljer och en dag bestämde jag mig för att prova den här metoden. Så jag ”tog mod till mig” i tvättstugan och sa som jag kände och försökte utgå från mina känslor och inte låta anklagande.
  -Grannen tackade faktiskt för att jag kom till h*n direkt, men jag har tyvärr inte upplevt att de handlingar som stör mig och många andra har upphört…

  Vissa stunder vill jag också skriva att jag haataaar min granne 😉 men jag inser att det inte är sunt att låta h*n ta så stor plats i mitt liv och att jag måste leta efter bättre sätt att hantera problemet. Och jag lovar att inte blocka dig om du addar mina grannar! hahaha! /Kram <3 <3

 3. Ännu en orsak till att jag inte har Facebook. Livet verkar bli så komplicerat och det tar alldeles för mycket tid från det som är viktigare i livet – att umgås Face to Face.

 4. Men jösses. Ja nog är det tragiskt på ett sätt men jag kan inte låta bli att skratta tyvärr.

  Jag också fått påhopp mer eller mindre för vad folk in min vänlist gör gjort eller har sagt. Jag har samma svar varje gång. Inte mina bekymmer vad andra gör eller inte gör. Jag tar ansvar för mina handlingar och mina ord. Inget mer. Visst jag har bett folk att vara lite mer hövliga om dem nu skall skriva i min logg. Men jag tar icke ansvar för andra vuxna människor.

  Jag blir lika fulliskratt varje gång nåt sånt här händer. För jag kan ju inte bli att undra hur det är ställt med dessa människor egentligen.

  Ha dig nu en skön fredag tjejen !

 5. LiLo: Nej, livet är inte alltid lätt, det har du rätt i. Jag känner inte heller att jag gjort något fel, snarare att vi ser det hela med sociala medier på väldigt, väldigt olika sätt…!

  Veronika: 🙂 Det är ju också ett konststycke i sig! 😉

  Miafia: Tragikomiskt var nog ett rätt bra uttryck på det hela! 🙂

  mariebrima: Haha, ja visst är det lite Ricki Lake över det hela?! 🙂 Ja, grannfejder i all sin glans, men lite lustigt blir det när man liksom utgår från att alla andra har koll på ens egna lilla värld/grannar/konflikter. Nu känner jag faktiskt inte till hur hon lever eller så, jag vet faktiskt inte ens om hon bor kvar i samma bostadsområde som vi bodde grannar i…? Skönt att du inte blockar mig om dina grannar addar mig…! 😀

  Britt: Jo, det finns nog en poäng med det också, även om jag ska erkänna att jag är rätt ”hooked” på FB! 😉

  Linda: Ja, jag är helt på din linje. Jag tar ansvar för vad JAG gör, så får andra vuxna ta ansvar för det som DE gör!! Det blir ju ganska konstigt om man ska börja blocka alla som är vän/bekant/facebookbekant med någon som man själv inte gillar, typ…! Ha en skön Söndag på dig! 🙂

  Lisa (sjubarnsmamma): Ja, uppenbarligen så gör det det! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

No Trackbacks.