Hemligheter som lyfts upp till ytan…

Jag tror att de flesta familjer har någon form av ”familjehemlighet”. De kan ha olika typer av karaktär och innebörd, men de flesta familjer bär på någon form av hemlighet som man inte gärna pratar om.

På så vis skiljer sig inte vår familj från andra. Det som skiljer sig är att vår ”hemlighet” kanske varit något större.

Hur motsägelsefullt det än kan låta, så tror jag inte på familjehemligheter. Jag tror att de flesta familjehemligheter handlar om sorg, misslyckande och en tragedi i bakgrunden, oavsett vad hemligheten handlar om. Att bli skadad, oavsett om du är ansvarig för det själv eller inte, kräver bearbetning och att våga ta upp det till ytan.

Att öppna upp en hemlighet har ofta en läkande process i sig. Att lätta på ”locket” är ett sätt att bearbeta något som berört en väldigt starkt.

Jag är där nu.

Efter att ha burit på en familjehemlighet i några år och efter att ha haft en annan blogg helt anonymt, har vi nu efter lång tid, tillsammans med mina familjemedlemmar bestämt oss för att vi inte vill ha kvar den här hemligheten längre. Vi vill ge andra i samma eller liknande situation möjligheten att prata öppet om sin egen situation och att komma till insikt om att de inte är ensamma.

Under mina år med min anonyma blogg har jag kommit i kontakt med så väldigt många i samma situation som mig, eller liknande och det har mer och mer gått upp för mig hur många vi är, hur tabubelagt detta ämne är och vilket stort behov en massa barn och vuxna har att kunna dela med sig av sin situation och sin historia, utan att våga, utan att klara av det.

Bland de flesta som står mig nära har jag valt att vara ganska öppen från början, men det finns många, många personer i min vardag som jag inte har klarat av att prata med på ett öppet sätt om den ryggsäck jag bär/burit de senaste åren.

Det finns ju inget som säger att man måste berätta allt som händer i ens liv. Jag tycker att jag genom åren försökt vara väldigt öppen i min blogg och i min omgivning på många sätt och ”bjuda på mig själv”. Det är inte ens något som ”tar emot” eftersom jag är en ganska öppen person och min familj är rätt öppna av oss naturligt.

Men just den här hemligheten, som i början kändes så självklar att behålla hemlig, har mer och mer blivit en börda för mig personligen. Jag har känt mig mindre uppriktig när jag inte delat med mig. Särskilt när jag kom till insikt om hur många det är som bär på samma typ av hemlighet som mig och all den respons jag fått från andra i samma eller liknande situation som mig.

Jag skrev ett inlägg om hur vi i familjen igår, tillsammans med vänner hade en form av releasefest här hemma och en överraskning till min mamma. Release var det på många sätt. Det är nämligen så att min mamma så sent som för sex dagar sedan blev villkorligt frigiven från ett långt fängelsestraff. Det har varit vår familjehemlighet.

Stängslet utanför anstalten Hinseberg som jag tagit vid ett av mina besök hos min mamma

Det här är ett beslut som vuxit fram under en längre period och inget som vi kommit fram till nu. För ett kort tag sedan bestämde jag mig för att dela med mig av mina erfarenheter på ett bredare plan och börja föreläsa i ämnet som anhörig till frihetsberövad/kriminell.

I samma veva framkom det att en bok som min mamma och flera andra intagna på anstalter runt om i Sverige medverkat i skulle gå i nytryck i inbunden upplaga genom ett nytt förlag: Sivart Förlag, då den fått många efterfrågningar.

Min mamma har skrivit förordet till boken och även en varsin text till mig och min bror. Hon har också målat flera av teckningarna i boken och det finns även teckningar från min son till min mamma som han skickat till henne medan hon suttit frihetsberövad.

Boken i sig är så oerhört viktig. Den är smärtsam och kärleksfull, poetisk och enkel, allt i en salig blandning av brev, dikter, ord och kärleksförklaringar, önskan om förlåtelse och även humor från intagna till deras små eller vuxna barn och andra anhöriga.

I morgon bitti kommer tv4 ´s Nyheterna att ta upp ämnet med relationen mellan frihetsberövade och anhöriga och bland annat jag och min mamma kommer att medverka i det. Huvudpunkten är alltså boken: Som en blomma på månen.

Min anonyma blogg tillsammans med min mamma finner du här: Någons mamma – Någons dotter

Min mammas egen blogg: Britta ´s Blogg

Som en blomma på månen, kan beställas hos Adlibris och Bokus.

Brygganarbetar i första hand för barn till frihetsberövade föräldrar. De arbetar utifrån FN ´s barnkonvention om barns rättigheter

bloglovin

Follow mrsxanadus on Twitter

.

 

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

31 svar på ”Hemligheter som lyfts upp till ytan…

 1. Fatou! Jag vet vilken börda det här har varit för dig och jag förstår vilken oerhörd lättnad det måste vara både för dig, men också för din familj att inte behöva bära på den här hemligheten. Och som du säger, det finns mörka saker i de flesta familjer och jag är helt säker på att detta kommer att öppna för andra i samma situation att våga både öppna och börja prata om den här i många fall dolda situationen. Jag skickar en kram till dig, din mamma Britta och hela din familj.

 2. Pingback: Twitter Trackbacks for Hemligheter som lyfts upp till ytan… [tonarsmorsa.se] on Topsy.com

 3. Goa du!

  Äntligen!!! Som jag skrev till din underbara mamma häromdagen – o nu Äntligen!!! till dig här i din blogg.

  Sänder all min värme o kärlek – nu o alltid.

  Tack för att ni valt att ta steget, tack för att ni vågar – ni modiga kvinnor <3

 4. Wow.. Det här var starkt att ta beslutet att gå ut öppet.. både av din mamma och av dig.. Jag är av den uppfattningen att hemlighetsmakeri vad det än handlar om är ”designat” för att få en att må dåligt, förr eller senare, så jag kan förstå att det känns som en lättnad att inte bära på det längre!! 🙂

  Det lustiga är, att när Häxan häromdan nämnde ett grattis till en vän så tänkte jag direkt på dig, men idag när jag läste om boken på hennes blogg och kikade in en snabbis på bloggen hon länkade till, så tänkte jag att jag hade fel , att det var någon annan vän hon menade!! Men så var det du i alla fall!! 🙂

  Hoppas att ni får ha det bra och trivsamt tillsammans nu då! Jag ska kolla imorgonbitti!! 🙂

 5. Pingback: Två vackra blommor i TV4s Nyhetsmorgon : theWitch - blogged on a true story

 6. @Bitten: Du har både rätt och fel. Mitt Grattis var inte riktat till Fatou, utan till Britta som äntligen kom ut i frihet.
  Men visst får man väl tillstå att Fatou är ”inblandad”.

 7. Fatou all heder till dig.. För att du är en klok vacker människa som besitter styrkan att omvända motgång till framgång. Du inspirerar mig och jag önskar dig och din familj all välgång man kan få.

 8. Bra och starkt gjort att gå ut med er hemlighet, och samtidigt förstår jag att det måste vara en lättnad. Det måste ha varit tunga år för er alla. Jag läste din mammas senaste inlägg och tycker hon verkar vara en sån klok, varm och stark kvinna, precis som du. Kram

 9. Ã…åå jag minns den bloggen, från när vi bloggade på AB! Hade ingen aning om att det var du/ni som skrev.

  Kan leva mig in i hur jobbigt det har varit, men från nu blir det förhoppningsvis bara bättre! (((Kramar)))

 10. GRATTIS TILL DIG OCH DIN MAMMA! jag är jätte glad att Ni vågat berätta er hemlighet..
  Jag har sagt det förr och säger det igen, DU har hjälpt mig otroligt mycket och jag hoppas att jag en dag blir lika modig och vågar berätta vår familje hemlighet!

  KRAM

 11. Strongt! Hade ingen aning om bloggen faktiskt. Även om jag visste om er hemlighet. Frågan är om jag orkar läsa bloggen, så känslig som jag blivit sedan jag blev mamma. Finns väl risk att jag bölar rakt igenom den =P

  Hoppas jag får chans att se er imorgon på TV. Men frågan är om jag är vaken?

  Välkommen ut Britta, och grattis till hela familjen som nu får vara tillsammans.

  Kramar <3

 12. Tack för att du delade med dig.
  Kram på dig och din mamma.

  En av mina farbröder satt inne för ett par år sen och ingen hade sagt det till mig. Så när farfar fyllde 7o hade han bjudit alla på restaurang och jag frågade flera ggr varför är inte A här? Och jag kände mig så himla besviken att ingen hade sagt nåt till mig. Och dum för att mina små kusiner hade suttit där och jag höll på och tjatade om var deras pappa var.
  Han hade åkt fast i tullen med nåt.
  Nästan alla visste utom jag.

 13. Fantastiskt bra gjort. Det är så viktigt att våga prata om nått sånt här. Jag har inte haft förälder i fängelse men på behandlingshem i stort sett hela min tonårstid….det var jättejobbigt. Men jag valde att aldrig mörka utan berätta om det, det blev inget snack bakom ryggen då utan de flesta var stöttande. starkt gjort av er och lyfta fram er situation, det kommer vara till stor hjälp även för andra.
  jag tittade på er på tv, tyckte jag kände igen dig men kunde inte för mitt liv placera dig….innan du sa tonårsmorsa, då fattade jag vem du var.
  kram

 14. Hejsan, såg er på tv4…Väldigt starkt/bra inslag <3<3 Hoppas och tror att ni har en väldigt ljus framtid tillsammans plus att jag tror att många tycket att det var ”skönt” att se och höra eran berättelse. Kram till er båda <3<3

 15. Sådan mor, sådan dotter.Och då menar jag modet och styrkan; klokheten höll jag på att glömma.
  Välkomna ut och många varma lyckönskningar för er framtid.

 16. Jag har precis sett inslaget på TV4!! Man blev verkligen berörd!! Jag tycker ni är otroligt beundransvärda, både du och din mamma som går ut så rakryggat nu!! Samtidigt är det ju så att om man är öppen med vem man är så är det mycket svårare ”att komma åt en” om du förstår hur jag menar? Ni avväpnar ju på många sätt såna som är negativt inställda!!!

  Jag kan tänka mig att dina döttrar är otroligt stolta både över sin mamma och sin mormor idag!! 🙂 Och för Mabou, som har fått vara utan sin mormor under så stor del av sitt liv börjar ju något helt nytt och fint nu!!!

  Jag önskar er all lycka i fortsättningen och jag är glad att jag fått ”lära känna” dig, även om det bara är lite och genom nätet!!

  KRAM <3

 17. Oj! Jag har varit och läst i den bloggen lite då o då men nu när man går in igen så får man en helt annan bild. Kanske pga att man lärde ”känna” dig via denna bloggen.

  Det ni gör är otroligt stort och all heder till er båda.

  Stor varm kram till er!

 18. Ingen människa ÄR sina handlingar! Att berätta den här hemligheten är det bästa för alla inblandade.Hemligheter och lögner för aldrig något gott med sig i längden!Själv har jag följt ”Någons mamma” från och till ända från början och den har gett mig sååå många insikter och känslor…Önskar er alla allt gott!

 19. Nu när du berättar så känner jag att jag blir inte förvånad över att få reda på att det är just den bloggen som var din andra blogg.
  Det har funnits kopplingar känns det som.
  Den har liksom funnits med och dykt upp i bakgrunden då och då.
  Nog om det.

  Vilken kamp och vilken styrka.
  Vilken styrka och vilken kärlek.
  Jag är imponerad och glad över att ni valt att berätta.
  Tack!

 20. Måste varit jobbigt att leva med en hemlighet. Jag hade en farbror som åkte ut och in i fängelse under min uppväxt men jag höll det aldrig hemligt. Men jag tror det är vanligare än man tror.

 21. Pingback: Om hemligheter | Evas Svammel

 22. Tack alla för all styrka, kärlek och stöttning ni alla gett mig i era kommentarer! Jag hade väntat mig en massa kritik och ”hat-kommentarer” och är faktiskt helt överväldigad av all denna positiva kritik, både i era kommentarer, men inte minst i kommentarer på Facebook, privata meddelanden på facebook och de mail som ännu ramlar in… Jag är lättad och mycket, mycket glad över att ha försökt synliggöra denna problematik som kostar så mycket smärta för så många…!

  Varje kommentar betyder väldigt, väldigt mycket för mig! TACK!! ♥♥♥

 23. Det är verkligen inspirerande och modigt av er att ta beslutet att berätta! driver själv en anonym blogg om föräldraskap, barndom och psykisk ohälsa och ifrågasätter mitt val att vara anonym. det handlar säkert för många med mig om samhällets tabun som ju är så svåra att utmana. grattis till ert beslut!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

 1. […] Hemligheter som lyfts upp till ytan… tonarsmorsa.se/2010/10/hemligheter-som-lyfts-upp-till-ytan/ – view page – cached * Hemligheter som lyfts upp till ytan… om Gårdagen i Ord och Bilder * Smultronet om Gårdagen i Ord och Bilder * Kiqi om Gårdagen i Ord och Bilder * Var tog kärleken vägen? Musik med budskap om Uppsala Reggaefestival 2010 Dag 2: Labyrint (Videointervju) * Jessika Möller om Bättre hud för unga (tävla om produkter) Tweets about this link […]

 2. […] i mitt inlägg gått ut med detta i sina bloggar. Läs gärna vad de skriver på Brittas blogg och Tonårsmorsa. Och läs även inlägget som Britta har skrivit i Någons Mamma – Någons Dotter. Jag är oerhört […]

 3. […] Tonårsmorsa. På Tonårsmorsa som i lördags kväll öppnade på locket till den ask där hennes familjehemlighet legat gömd under så många år. Fatou berättade igår kväll att hennes mamma precis är […]