Nästan som en Eskimå (Bilder)

Jag, i tidiga tonåren, skulle jag gissa. Jag tror det var i Kåbdalis i Norrbotten.

Sedan jag var barn har jag avskytt att vara ute. Jag har aldrig riktigt förstått det där med att ”vara ute”. Okej om man ska GÖRA något. Roligt. Typ när jag åkte mycket slalom som ung. Då var det okej att vara ute. Men att bara vara utomhus, liksom. Det mesta jag tyckte om att göra, var dessutom inomhus.

Det jag avskydde allra, allra mest var när de vuxna sa: ”Gå ut och lek en stund nu, ungar!”

Jag var ett innebarn. Och en hemmamänniska är jag fortfarande. Jag tycker om inne. Och hemma.

En av mina allra största brister som förälder har nog varit det där med att gå ut och leka med barnen. Jag har verkligen alltid avskytt det. Jag har gjort det när jag har känt att jag måste. Särskilt med Binta som var ett så aktivt barn, var jag tvungen att gå ut med henne ofta när hon var riktigt liten. Jag hatade det lika mycket varje gång och jag gjorde allt för att slippa ifrån det, så snart jag hade chansen.

Så snart barnen har blivit så stora att de kan gå ut själva, så har jag gjort allt för att slippa följa med. Jag kan åka till stan och fika med barnen. Eller sitta hemma och pyssla med dem. Läsa saga, bada dem, se film, men jag är verkligen ingen bra utemamma.

Det är säkert en av anledningarna till att jag är rätt kass på att ta hand om min uteplats. Både på sommaren och vintern och både på baksidan och framsidan. Särskilt på vintern, eftersom jag dessutom hatar kyla. Min pappa klagar alltid på att jag inte skottar min framsida så man kan komma fram lätt. Jag svarar alltid att jag inte har någon spade. Vid ett tillfälle köpte min pappa en spade till mig. Den har jag haft turen att bli av med! 😉

Nyligen köpte jag tö-salt. Det var jättebra!! Snön smälte bort av sig själv. Det tråkiga var att saltet hade en ”bieffekt”. Hela mitt hallgolv blev helt vitt av allt salt. Det såg nästan ut som om något sprayat vitfärg över hela hallgolvet.

I dag var Mabou uttråkad. Igen. Det här lovet är direkt ohälsosamt för en 8-åring som saknar tålamod. Så jag bestämde mig för att gå ut med honom en stund i snön och samtidigt passa på att skotta min framsida. (Kors i taket!) Han lånade spadar från ena grannen och vi satte igång.

Det var mycket snö. Mabou var på att strålande humör. ”Mamma! nu kan inte ens morfar klaga på dig mer! nu när det blir så fint skottat här!”

Mabou hackade med den spetsiga spaden och jag skyfflade undan med en skyffel. Det var lite som att komma ur en snögrotta!

Så här fint skottade vi upp hela gången. Snöfritt och fint.

Nu när vi är klara med det, så inser jag att det är bara en tidsfråga innan all snö från taket rasar ner PRECIS där vi har skottat upp den fina gången…

Jag vågar inte och når inte att få ner snön från taket ovanför. Men jag är övertygad om att innan min pappa hunnit se den här snöfria gången vi gjort, så kommer snön på taket ovanför att ha rasat ner och täckt den igen. Å andra sidan. Då kommer pappa hitta till oss i alla fall och slipper tro att han har kommit helt fel… (Dessutom är det här blogginlägget ett bevis på att vi faktiskt skottade idag!!)

Nästan som en Eskimå, känner man sig som med all denna snö omkring sig.

bloglovin

Follow mrsxanadus on Twitter

 

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

5 svar på ”Nästan som en Eskimå (Bilder)

 1. Oj, oj, oj vad jag känner igen mig!!! 🙂 Jag älskade att simma och bada på sommaren och även att åka skidor på vintern, och då funkar det bäst att vara ute, men annars var jag (och är) en riktig ”stugsittare” och efter ha växt upp med en mamma som sa ”Men du kan väl inte sitta INNE när det är så här fint väder” eller just ”Gå UT och lek” STUP i kvarten, så svor jag på att ALDRIG terra mina (blivande) barn på det viset! Och det funkade så bra att när min äldste son var åtta, frågade alla hans kompisar när han kom tillbaka till skolan vart han varit bortrest nånstans på jullovet!:-) Han tittade förvånat på dom och svarade ”Jag har varit hemma!” Och det var ju VERKLIGEN sant!! Flera av dom kompisarna bodde på samma gård och nån i samma hus!! Ingen hade sett röken av min Legobyggande, ritande och spel-spelande son på hela jullovet!! 🙂 Den yngste blev av en annan modell, så honom har man fått genomlida oändliga timmar på lekplatser med.. Huga!! Det är tur det finns böcker!! 🙂

  Se bara till att ingen av er är ute på den fina gången när snön väl rasar!!!

 2. Det var verkligen noggrant skottat, så nån i familjen måste ha tålamod?

  Du är dej väldigt lik från barndomen du, såg det på din mammas bilder också, härligt : )

 3. Ã…h, jag är precis likadan. Förstår inte alls vitsen med att ”bara” vara ute.

  När de stora var mindre luskade jag alltid reda på de barn som hade ”uteföräldrar” och när barnen ville ut var det bara att säga att kan du inte springa bort till den och den och kolla om ni kan leka? Alla blev nöjda 😉
  Nu har jag ju perfekta barnvakter för utevistelsen i de stora men de små är mera av innetypen som man får tjata på för att de ska gå ut…

  Vad duktiga skottare ni är! Kanske skulle starta företag inom snösvängen. 😉

 4. Haha, jag hatade att vara ute på vintern när jag var liten, och min dagmamma i Tunabackar sa att man måste vara ute varje dag. Då gick jag till bibblan på Torbjörnstorg. Där kunde man läsa, rita och lyssna på skivor. Jag hatar fortfarande vintern.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

No Trackbacks.