Gambia-så mycket mer än sexturism

Jag har blivit ganska trött på den ensidiga bilden i media på Gambia som ett sexturism-land. Ett land dit medelålders kvinnor åker för att ragga unga killar. Jag ska inte förneka att problematiken finns, för det gör den. Jag förnekar inte heller att det finns en problematik i ”äldre, kärlekstörstande kvinna från Europeiskt land” mot ”fattig afrikansk kille som söker ett liv med bättre ekonomiska möjligheter”. Självklart är det en problematik.

Å andra sidan tror jag inte problematiken är märkbart mindre när äldre, emigrerade Gambiska män reser tillbaka till hemlandet och ”hämtar” sig en ung fru. Däremot är det inte lika uppenbart, när man ser dem tillsammans. Ja, faktum är att det även finns äldre Gambiska kvinnor som hämtar sig en ung, Gambisk man, även om de inte är så väldigt många. Det finns också många äldre, Svenska män som reser till Gambia och har ”kärleksaffärer” eller gifter sig med unga, Gambiska kvinnor.

Min erfarenhet är dock att de allra flesta som lever i ett ”blandäktenskap”, d.v.s. i detta fall en relation mellan en Svensk och Gambier, är i ungefär samma åldrar. Lustigt nog så bland de äktenskap där åldersskillnaden är stor, så handlar det om par som träffats i Sverige och där personerna från Gambia har haft permanent uppehållstillstånd. Det är nämligen det kritikerna ofta gör gällande, att dessa kvinnor utnyttjar dessa unga killar för att ha sex och att dessa unga killar utnyttjar dessa äldre kvinnor för att få ett uppehållstillstånd.

Självklart finns det med all säkerhet dessa exempel också. Men det lustiga är att saker inte alltid är vad de ser ut att vara…

På min förr-förra resa till Gambia, på den jag reste med alla mina barn, så såg jag bara ett enda par, där jag själv var snabb med att dra mina egna slutsatser. Det vill säga det var en ung, Gambisk kille och en äldre, Europeisk kvinna. Mina egna fördomar fick fritt spelutrymme direkt, det erkänner jag…

Efter ett tag började jag dock prata med paret lite, då de satte sig bredvid oss och det visade sig att de båda bodde i Holland och varit gifta i 10 år… Bye-bye, kära fördom…

Den senaste resan jag gjorde, var tillsammans med min pappa. Den här gången höll vi till lite mer vid ”turiststråken” och jag såg företeelsen flera gånger. Ung Gambisk kille-Europeisk äldre kvinna.

Å andra sidan. När jag funderade en stund, så insåg jag att de flesta i Gambia som vi inte kände kallade mig och min pappa Mr & Mrs. Många trodde alltså att vi var ett gift par. Och i stort sett alla turister i Gambia får en ”guide” sina första dagar, vanligen en ung Gambisk kille som tar dem runt på sevärdheter och liknande. När man såg ett Europeiskt par som gick med en ung kille, så tänkte man inte så mycket på att det skulle vara annat än vad det troligen var, d.v.s. ett par turister som hade en guide med sig.

Men när det var ensamma kvinnor som gick med en ung man, så började fantasin genast flöda… trots att många av dem säkert också hade sin guide med sig, eller varför inte en ingift släkting?

Att det är ganska vanligt både i Sverige och Gambia med ”blandäktenskap” (ogillar uttrycket, men använder det för att lättare beskriva) är ett faktum. Själv har jag ju också blivit vad många skulle kalla ”medelålders” (även om jag har svårt att själv se mig så 😉 ) och jag tänker på vad folk säkert tror när jag springer omkring i Gambia med mina barns unga släktingar. Det är säkert en hel del som får fantasier av det också!

Kulturerna är så uppblandade idag att det inte alls är ovanligt att en äldre man kan gå och hålla sitt bonusbarnbarn i handen, utan att han för den sakens skull är sexturist. Inte heller är det konstigt om jag sitter på restaurang och käkar med en 20-årig kille. Men det folk ser när de tittar på oss, är säkert något helt annat, precis som jag tänkte när jag såg den unga killen och äldre kvinnan som varit gifta i 10 år.

Så… finns det någon sexturism i Gambia då? Finns det på allvar äldre kvinnor som reser ner för att ha sex med yngre killar? Ja, med all säkerhet så finns det det. Jag minns en gång när min mamma och min bror var i Gambia och de fick ett gäng strandraggare efter sig. De var uppenbarligen på jakt efter min mamma. Till slut skulle de lite ”respektfullt” fråga min bror om ”lov” att få ragga på mamma. Då säger min bror: ”Det är helt okej att du raggar på min mamma, så kan du visa mig var du bor, så åker jag hem till dig och raggar på din mamma! Deal?” Behöver jag säga att mamma fick vara ifred sedan? 😉

Ja, med all säkerhet finns det sexturism i Gambia. Men när jag har frågat runt bland väninnor, Gambier och andra jag känner som rest till Gambia många gånger, om de personligen sett någon som uppenbart har åkt till Gambia för att ”ragga” unga killar, så blir det diffusare. ”Jo, man har ju sett…” Eller som en väninna sa: ”Jag satt på planet till Gambia en gång och det satt två medelålderskvinnor vid mitt säte. Efter halva resan tog de av sina vigselringar och blinkade menande till varandra… Å andra sidan skulle det antagligen ha kunnat hända på vilket charterplan som helst, kanske till Spanien, till exempel…”

Sedan är det det där med ”utnyttja”. Är det så att dessa kvinnor utnyttjar dessa män? Eller är det helt enkelt så att de är så kärlekstörstande att de faller för en intensiv uppvaktning, utan att se helheten eller några konsekvenser? Eller är det i stället dessa unga killar som utnyttjar de äldre kvinnorna i förhoppning om att få ett bättre liv med hopp om ekonomisk stabilitet genom ett uppehållstillstånd, som kanske kan vara till godo inte bara för dem själva, men för hela deras familj? Eller är det helt enkelt så att dessa två grupper är lika goda kålsupare som ”utnyttjar” varandra?

Jag inser förstås utsattheten som dessa killar har i och med den fattigdom som är ett faktum i Gambia. Jag har sett reportage och jag har läst artiklar som handlar om detta fenomen och jag tycker det känns väldigt ”krasst” att se, särskilt ett program som visades 2008 (hittar ej klippet längre) där det fanns i alla fall en kvinna som verkligen uttryckte att hon var i Gambia för att ha unga sexpartners. Det mesta hon sa är sånt jag tar starkt avstånd från. Kanske i synnerhet det förakt hon visade det Gambiska folket och hur hon uppenbart tycktes se ner på sina unga sexpartners.

Men jag tror faktiskt att kvinnor som hon är få. Det som gör mig mest ledsen i den här debatten är att det finns människor som faktiskt avstår från att resa till Gambia, antingen för att de är rädda för att bli tagen för en sexturist eller i andra fall, för att de tror att hela landet genomsyras av detta fenomen efter att ha följt denna debatt år ut och år in här i Sverige.

Jag hävdar med bestämdhet att de flesta som reser till Gambia gör det för att ha semester, för att upptäcka en ny kultur eller för att de vill se något nytt. De flesta som reser till Gambia kommer inte heller att beröras av ”sexturismen” över huvudtaget. De flesta kommer att bli bemötta med en oerhörd respekt och gästvänlighet. På samma sätt som de flesta turister eller män inte åker till Thailand för att ha sex, så gör inte heller de flesta kvinnor det när de reser till Gambia.

Att vara vit i en Gambisk familj är idag inget unikt på något sätt.


För övrigt är det inte längre ovanligt att se vita även utanför turiststråken i Gambia idag. Det är ett så oerhört litet land och det finns så många Europeér och andra som valt att semestra eller flytta dit. Det är faktiskt inte ens exotiskt att vara vit i Gambia idag. Det går inte ens att jämföra med när jag gjorde min första resa till Gambia som 15-åring. Då var det exotiskt att komma ut på landsbygden som vit, men så är det inte alls idag.

För de Gambier som senare väljer att flytta till Sverige av olika anledningar, så är det vanligare än i många andra invandrargrupper att man redan har etablerade kontakter med Svenskar och andra Europeér. Turismen har varit så inflytelserik i Gambia, på både gott och ont, då landet och befolkningen är så liten att de flesta Gambier i städerna etablerat nära kontakter med ”vita”.

Jag tror att den långvariga turismen i Gambia har varit en bidragande orsak till att jag aldrig hört talas om Gambier som haft några större integrationsproblem i det Svenska samhället.

Sammanfattningsvis så tycker jag man kan säga att om en kvinna (eller man, för jag skulle gissa att det är ganska 50/50 när det gäller könen som reser ner till Gambia som s.k. sexturister, även om det är kvinnorna som fått all uppmärksamhet i frågan) reser till Gambia som turist, för att ha sex och utnyttja unga tjejer och killar som har en förhoppning om ett annat, bättre liv, så tycker jag det säger en hel del om deras människosyn och är väldigt cyniskt.

Men, som sagt, det finns helt andra aspekter på varför det är helt fantastiskt att semestra i Gambia. Det är bra att problematik av den här sorten lyfts fram i ljuset och granskas och debatteras, men i just detta fall så kan jag känna att det har fått för stora proportioner. Gambia ger en bra mycket större upplevelse än sexturismen, även om det sällan lyfts fram i våra medier!

Papir Loving

Jag har tidigare bloggat om Sexturismen i Gambia

bloglovin

Follow mrsxanadus on Twitter

 

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

11 svar på ”Gambia-så mycket mer än sexturism

 1. Gambia är egentligen ingenting unikt. Det finns sexindustri överallt. Så länge en är rik och den andre fattig så kommer sådant förekomma. Och det förstås bedrövligt och sanslöst elakt.
  Folk har fördomar överallt. Fast jag tror inte att bara rasism är orsaken utan att man är lat och tycker sig veta bättre. Då orkar man inte ta reda på den riktiga faktumet.

  Sedan vad du gör i Gambia är väl din privatsak, inte för att du åker dit och träffar ” Young Lovers ”.

  Men just för att skillnaderna är så stora så kommer folk alltid reta sig på sånt.

  Ha en jättefin dag !kram

 2. BABa JAGa: Ja, du har rätt. Sexindustri fin överallt. Kanske blir det mer synligt i Gambia för att landet är litet och turismen så pass stor för ett så litet land?

  Ja, jag tror också att fördomar ofta handlar om att man inte vill ta reda på saker från grunden och så ”antar man” eller ”tror man” eller ”gissar man” och så drar man sina egna slutsatser! Nej, jag åker inte till Gambia för att möta ”young lovers”, då jag aldrig haft några sexuella relationer i Gambia, varken med jämnåriga eller yngre…

  Men sedan vet jag flera par med väldigt stor ålderskillnad, som har en väldigt bra relation som har varit beständig i många år. Däremot så tror jag, om jag inte minns fel nu att just de paren jag tänker på har träffats i Sverige och inte i Gambia.

  Nåja, vill man reta sig, så kommer man alltid att finna saker att reta sig på! Men jag tycker just sexdebatten fått ta allt för stort utrymme i media när det gäller Gambia.

  Kram!

 3. Det finns sexturism till Gambia och det finns från båda könen. Det finns sexturism till massor av andra fattiga länder tex de närliggande Estland, Lettland, Polen…
  Jag tycker det är tråkigt och jag har svårt att ”döma” dem som låter sig ”köpas”. Men konstigt nog när det gäller unga gambiska män som gifter sig till papper och vad de hoppas på en bättre framtid i Europa med en äldre europeisk kvinna så har jag ofta hört fördömande. Hom pekas ut som dum och naiv, en stackars lurad. Han pekas ut som synisk och kall. Om paret senare skiljer sig hör man hur illa folk tycker om att han har utnyttjat henne.
  I jämförbara fall där äldre män gift sig med unga tailänska kvinnor som senare lämnat mannen så hör man omgivningen döma honom och inte henne. De säger ”den bocken får skylla sig själv, det är rätt åt honom.” Det förvånar mig att där finns ett martyrskap hos de stackars kvinnorna som i det här fallet är helt jämförbara med männen. Egentligen finns det något sorgligt i många av de här historierna för det är inte alltid de rika europeerna bara köper sex utan kanske i högre grad hoppas på att köpa sig en väg ur ensamheten. De fattiga utnyttjar någon för att få ett bättre ekonomiskt liv. De rika utnyttjar någon för att få ett bättre socialt liv och slippa en isolering som är väldigt utbred i vår kultur.

 4. Det finns massor att säga om detta och om förhållanden överhuvudtaget.
  När man pratar om ”över gränser förhållanden” och är skeptisk till dessa, så anar jag ofta att man utgår från vad som är NORM i västerländska förhållanden.
  Eller snarare vad man TROR är norm, att man JÄMFÖR med hur bilden av ett förhållande/äktenskap ”ska vara”.
  Det tycker jag man ska ge blanka fasen i, faktiskt. Om två personer trivs i varandras sällskap så pass mycket att de vill leva tillsammans, så kan det väl få vara bra så?
  Om det sen är viktigt för någon annan än de inblandande hur och på vilket sätt de tycker om varandra så kan jag mest tycka att det är tragiskt.
  Att utnyttja någon mot dens vilja är däremot helt förkastligt, men inte alltid helt enkelt att avgöra. Det du anser vara utnyttjande, kan vara en överenskommelse som gör båda parter nöjda?
  Knepigt men intressant

 5. Pingback: Gambiagrupperna

 6. Intressant.Något som jag dock tycker är oerhört tagiskt, är när män (eller för den delen kvinnor)lurar en person i att han eller hon är seriös och älskar denne för att få papper. Jag tänker på två jämnåriga människor som möts, och där den ena verkligen blir kär och sedan dumpas när partern fått papperär det dessutom barn inblandat blir det ännu mer tragiskt, och kan få svåra konsekvenser. Här om dagen såg jag ett par på stan som gick hand i hand. Han var högst 30 år, hon närmare 60.Han svart, hon vit.Hon såg så lycklig ut.Här är det uppenbart vad det handlar om.Han vill ha papper, pengar kanske någonstans att bo.Hon kärlek, kanske sex.Detta är oerhört tragiskt, om hon verkligen tror att han är kär.Det är också sorgligt att han känner sig tvingad att vara med någon som kan vara hans mor eller mormor.Att hon går på det förstår jag inte, att han klarar av att vara med någon som är mycket äldre fattar jag inte.Frågan är när relationer är jämlika?Kvinnor har alltid mest att förlora.Män vill ha unga vackra kvinnor, när de inte kan få dem så duger äldre mindre vackra….världen är orättvis.Själv tappade jag tron på kärlek mellan man och kvinna som ung tonåring.

 7. Hej! Vad intressant inlägg 🙂 Jag och en vän håller på att skriva om”semesterromanser” i Gambia som c-uppsats. Vi vill se om det fakitiskt finns något som heter semesterromanser eller om det är ren sexturism. Vi åker till Gambia om några få veckor och undrar om du skulle kunna tänka dig att svara på några frågor. Maila mig gärna, vi vore otroligt tacksamma 🙂

 8. Pingback: Konsekvenserna av en ensidig rapportering om Gambia som Sexturistland | Tonårsmorsa – Fatou

 9. Jag älskar Gambia, har precis kommit hem från en månads vistelse där och har en gambisk pojkvän som faktiskt är äldre än jag).

  Jag tycker att det är sorgligt att man i media mest visar bilden av ett sexparadis, jag tror att det avskräcker många från att åka dit och det är synd med tanke på vilket fantastiskt land det är.

  En aspekt som man inte lyfter fram men som har kommit fram när man har haft djupare diskussioner med de så kallade strand-raggarna är att de flesta gambiska kvinnorna är omskurna. Med andra ord, även om du tar en äldre västerländsk kvinna så har du större chans att få ett aktivt sex-liv än om du tar en ung gambisk kvinna.

  Jag vet inte riktigt och jag tycker att detta rättfärdigar hela fenomenet men det kan ju i alla fall vara en förklaring till hur killarna tänker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

 1. Gambiagrupperna skriver:

  […] lite motvikt till inlägget jag skrev om Sexturismen i Gambia och Sexuella övergrepp på barn i världen, har jag börjat läsa en hel del om annan typ av […]