Hjälp mig hjälpa

Barnfattigdomen i Sverige debatteras med jämna mellanrum. Jag tror jag lagt mig i den debatten i stort sett alla gånger jag har uppmärksammat att debatten varit aktuell och i vissa fall även tagit upp debatten själv.

Aftonbladet har under en tid haft en artikelserie som handlar om just Barnfattigdomen i Sverige och den har även följts med en blogg: Barnfattigbloggen. Den här gången har jag följt debatten noga, men låtit bli att själv gå in i den. Den här gången har jag valt att i stället gå från ord till handling!

Jag har under en period kontaktat olika företag för att se om det var några som var intresserade av att sponsra en sommartävling i min blogg där en ensamstående förälder med låg inkomst med dennes barn kan vinna en produkt eller en aktivitet. I gengäld kommer jag att skriva om företaget som sponsrat och på så sätt så får de lite goodwill för det. Hittills har jag tre veckors tävling inbokade med företag, men jag jobbar med andra och hoppas det blir fler. Helst skulle jag se att jag kunde ha en tävling i veckan under hela sommaren, men vet inte om det är möjligt?

Tävlingskampanjen kommer att gå under namnet HELP 2 HELP och är inget som jag gör för egen vinnings skull, utan tvärt om, har jag lagt ner och kommer att lägga ner en hel del tid och engagemang på den. Kampanjen går under devisen ”Ingen kan göra allt, men alla kan göra något”.

Jag vill också passa på att uppmana alla bloggare och läsare som är intresserade av ämnet att antingen starta upp den här kampanjen själva på sin egen blogg, eller sprida mitt ord vidare, eller hjälpa till att skaffa sponsorer. Kanske vill du själv eller din arbetsplats sponsra detta? Det räcker med att du har ett tävlingspris som kan komma en ensamstående förälder med dess barn till godo. Detta kan vara allt från entrébiljetter till det lokala badhuset, till ett presentkort på en matvarubutik etc.

För mer info om du vill hjälpa till att sponsra eller blogga detta, maila mig gärna på: tonarsmorsa@gmail.com

Jag kommer både att ha regionala tävlingar för till exempel specifika städer och även tävlingar för alla som bor i Sverige.

Jag vill särskilt uppmuntra mina läsare som kanske inte kan eller vill hjälpa till på något sätt rent konkret i tävlingen, att ändå uppmärksamma de företag som stödjer den här saken och som kommer att komma upp i tävlingarna och att de gör en god gärning och kanske själv stödja dem på valfritt sätt för deras engagemang.

Axplock ur den senaste tidens debatt:

Sveriges radio: Bristande familjepolitik ökar Barnfattigdom

Rädda Barnen: Barnfattigdom finns även i Sverige

SvD: Ta barnfattigdom på allvar

SvD: Ensamförälder får dubbelt stöd

Piteå-Tidningen: Barnfattigdomen är inget lyxproblem

Expressen: Barnfattigdom är det nya svarta

Aftonbladet: Juholt rekryterar från idrottsvärlden

Aftonbladet: Regeringen måste ha en plan mot Barnfattigdom

Relevanta Organisationer:

Majblomman

Barn till ensamma mammor

Rädda Barnen

Andra bloggare:

Svava: Barnfattigdom som buzzword

Ida- Maria: Barnfattigdom

Badlands Hyena: Svar till Hanne Kjöller

Johannes blogg: Barnfattigdom

Annarkia: Skrämmande nedslag i alliansens Sverige

bloglovin

Follow mrsxanadus on Twitter

 

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

35 svar på ”Hjälp mig hjälpa

 1. Ã…h, vilket bra initiativ!
  Själv kommer jag att jobba mer än jag egentligen tror att jag orkar med under sommaren, så jag lär ju inte bli särskilt aktiv i blogglivet. Så jag kan inte ta på mig något sånt här.
  Det skulle inte bli bra…
  Däremot tänker jag skriva en blänkare och tipsa om att de som är intresserade kan besöka din blogg.
  Det här är ju en toppengrej!

 2. Karin: Nej det krävs en hel del för att dra igång det här, så jag förstår om inte alla vill göra det i sina bloggar, däremot blir jag OERHÖRT tacksam för alla som vill sprida ordet! Jag kan inte se några förlorare i det här, bara vinnare!! 🙂

 3. Hej Fatou!!

  Ska vi fattiga börja tävla om saker nu? Det är väl bättre att man tar och skapar debatt på annat sätt. Vem sätter gränsen där fattigdomen tar vid? Så att man får vara med att tävla.

  Vi behöver inga tävlingar Vi behöver en diskussion så att detta kommet till ytan och att saker och ting ändras så att inte folk faller mellan stolarna. Blir utförsäkrade.. osv…

  Kram vännen! <3

 4. Sirpa Hotti:

  Ja, det är klart att det ska debatteras, men själv känner jag att jag har gjort det år efter år, efter år och nu vill jag göra något mer konkret. Om några tävlingar kan bidra till att några barn får hitta på något roligt i sommar, så tycker jag det är ganska bra! Sedan finns det förstås större organisationer, insamlingar etc. som gör sitt till och det ger förstås en större effekt. Tävlingarna kommer inte att utformas så att någon ”hängs ut”, utan man får skriva en kommentar eller ett mail med olika motiveringar till varför man vill vinna just det pris som är aktuellt för den veckan. Anonymt om man vill, förstås. Men tävlingen vänder sig till ensamstående föräldrar med låg inkomst.

  Diskussionen du eftersöker finns. Bland annat i alla de länkar jag hänvisar till ovan. Men jag tycker inte det ena utesluter det andra.

  Kram tillbaka!

 5. bra initiativ. Jag kommer vara med och tävla om det kommer nåt upplevelsepris kring där jag bor för mina barns skull. Bättre än alla blogg tävlingar om krämer och goodibags.

 6. Pingback: HELP 2 HELP | Hermansro

 7. Snodde din logobild förresten, men det hoppas jag är okej. 🙂
  Nu har jag skrivit ett inlägg, och hoppas det skapar ringar på vattnet. 🙂

 8. Det är väl mera tävlingen som inte känns så ok.. Alla har inte förmågan att skriva en träffande motivering som sen ska synas och ev väljas ut. Känns lite som en tävling i fattigdom och behov. En utlottning skulle isf kännas bättre.

  Det är mera dom varaktiga förändringarna som man ska sträva efter. Sen är det väl så att är föräldrarna offer för sin situation så är ju barnen det också per automatik.

  Viktigt är det ju att stötta föräldrar så att dom inte hamnar i hopplöshet.. Få upp en diskussion att dom inte är dåliga föräldrar.. att dom har ett värde. Det är då barnen lider av sin situation när föräldrarna lider.

  Kram <3

 9. Sirpa Hotti: Fast jag har inte skrivit någonstans att ”bästa motivering vinner”. Det kan lika väl vara en motivering som säger: ”Jag har inte gjort något roligt tillsammans med mina barn på x antal veckor/månader” eller ”Jag vill vinna en matkasse till ungarna för de skulle bli skitglada för det!” etc. som kan vinna. Det är inte heller omöjligt att en del av tävlingarna kan bestå i just utlottningar.

  Nej, alla kan inte vinna och alla kan inte skriva bra. Precis som det ju finns par som har dålig ekonomi, eller äldre som lever på svältgränsen, det finns också hemlösa som borde få vinna en massa tävlingar. Det finns också en del som inte ens har tillgång till Internet. Men just de tävlingar jag håller på att arrangera just nu är för ensamstående föräldrar med dålig ekonomi. Du eller vem som helst är fria att anordna utlottningar/tävlingar eller vad-ni-vill-kalla-det till precis vilka ni vill.

  Det här är något som jag brinner för och kommer att arrangera. De som vill vara med har möjligheten och de som inte vill, har möjlighet att avstå. Eller arrangera något eget.

  Debatten du efterlyser har jag lyft fram vid flera tillfällen och den pågår fortfarande alltjämt både på nätet och i det dagliga livet utanför och det här är inget sätt att försöka minimera den debatten. Tvärt om är den ett komplement till den!

 10. Har skrivit några rader om det här på bloggen och hoppas det är en liten hjälp. Jag skulle vilja göra mer men har helt enkelt inte tiden för det. Jag hoppas att du får stort gensvar från alla håll och kanter. Kram

 11. Pingback: Barnfattigdomen | Törnebohms Hotspot

 12. Jag har länkat hit på min Facebooksida!! Ã…tminstone såpass kan jag ju göra!! Så når du ut till några fler. 🙂 Fler som du i världen vore inte fel!!

 13. Törnebohms Hotspot: Tusen tack för att du är med och lyfter fram det och därmed ger fler möjlighet att delta i tävlingen också! Jag hoppas verkligen jag får fler sponsorer och att många tävlar! i fliken högst upp under ”HELP 2 HELP” lägger jag upp alla inlägg som handlar om detta + länkar till alla bloggare som skriver om det här! Ã…terigen: Varm tack!! ♥

  Bitten: Tusen tack, Bitten! Som sagt: ingen kan göra allt, men alla kan göra något och det har du gjort nu! ♥

 14. Pingback: En mamma i kris − Lite ljus i mörkret

 15. fattigmamman: Jag såg ditt inlägg och det glädjer mig! Jag har lagt en länk till ditt inlägg i fliken högst upp som heter: ”HELP 2 HELP” där jag lägger en länk till alla bloggare som uppmärksammar detta! Tack! Kram! ♥

 16. Vilken fantastisk människa du är som gör detta helt osjälviskt.
  Ärligt ska jag tala om att jag vet inte hur mycket jag orkar engagera mig personligen då jag inte mår så bra för jag väntar trilliingar och har nyss op hjärtat.

  Men jag ska skriva ett inlägg direkt i vår blogg är det mer som du behöver ha ut senare så skriver jag gärna inlägg hos mig så fler kan se.

  All lycka och kärlek till dig och de dina

  Med kärlek Sara

 17. Något jag funderat på är att det borde gå att donera barnens urväxta skridskor, skidor, overaller mm. Många av oss tycker inte det är värt besväret att sälja dem för någon femtiolapp, utan radar hellre upp allt i garaget för eventuella framtida barnbarn (nu räddade det iofs mig när jag oväntat fick en andra kull :-)).

 18. Sara: Jag tror uppriktigt inte jag är mer fantastisk än någon annan, men när det är saker som engagerar en, så går det nästan inte att låta bli att försöka finna lösningar. 🙂 Jag tror de flesta har något de brinner för. Men så är det kanske inte alla som har kraften/modet/möjligheten att gå till handling alla gånger. Det gör inte alltid jag heller. Tack ändå för dina fina, värmande ord! Läste ditt fina inlägg också och tackar så enormt för det! Jag har lagt en länk till inlägget högst upp under fliken ”HELP 2 HELP”, så fler får möjlighet att läsa. Varmt TACK för din hjälp att sprida det här! Massor av kärlek tillbaka! ♥

  Svava: Ja, det där har jag också funderat mycket på. Jag såg även ett inlägg i Barnfattigbloggen att de fått många sådana erbjudanden: http://blogg.aftonbladet.se/barnfattigbloggen/2011/06/efterlysning-var-finns-hjalpen Men det är kul att höra att fler tänker så, Svava. Kanske kan vi dra igång det tillsammans som en del två av ”help2help”?

 19. Pingback: * Karma is the Bitch | Offer jag? Vad snackar du om? ©

 20. Pingback: Help 2 Help «

 21. Fattigdom bekämpas med politiska medel det är sant, men väldigt få engagerar sig i såväl politiken som i denna politiska fråga. Idag handlar sällan politiken om solidaritet men mer om om att de som redan har ska få mer.
  Fatou din tävling lyfter fram behov som är viktiga, men mest av allt visar den på nödvändigheten av solidaritet. Så många tycker och så få gör något. När någon gör något söker andra felen och kritiserar.
  Tävlingen förändrar inte, men den bär ett budskap om solidaritet.

 22. Britta: Du har helt rätt. Det här fungerar naturligtvis inte som en problemlösare. Men ibland blir jag så trött på alla ord… se bara hur det gick i partiledardebatten idag om barnfattigdomen… det blev en debatt om huruvida barnfattigdomen existerar, om den ökat eller minskat etc. Om en privatperson med lite draghjälp kan hjälpa några enstaka familjer med en liten droppe i havet, så tycker jag det är en bra början, även om det inte löser några problem i det långa loppet…

  Tanken var också lite att alla dessa bloggtävlingar som pågår där man kan vinna hårschampo eller parfym etc. varför inte låta de som verkligen behöver något få vinna något som de faktiskt kan ha nytta av under sommaren? Det är det jag vill delta i!

  Jag tänker dessutom att en tävling på nätet är så vanligt att det inte blir något stötande att ha den för en specifik grupp, särskilt som de kommer att kunna delta anonymt.

  Den som har bättre att komma med får gärna genomföra det!

 23. Hej,
  Verkar som att när debattörer berör ämnet barnfattigdom så har de visionen av en ensamstående förälder med låg inkomst,precis som du skriver..jag citerar: ”ensamstående förälder med låg inkomst med dennes barn kan vinna en produkt eller en aktivitet” Men man tycks glömma de ensamstående föräldrar med en relativt bra och även de som har en hög inkomst men som sitter fast hos fogden med skulder och har löneutmätning, skuldsanering m.m och lever på existensminimum. De barnen lever oxå i fattigdom precis som låginkomsttagarnas!

 24. Sandra: Helt rätt. För mig ingår dessa familjer i samma grupp, men jag ska tydligare uttrycka det när tävlingarna drar igång. Tack för tipset! Det ska alltså gälla alla ensamstående barnfamiljer där ekonomin är dålig och man lever på existensminimum eller under.

 25. Nu när du har ändrat i inlägget så är mitt svar aningens konstigt mitt svar stämmer inte med inlägget… Det om bla motivering finns inte kvar i ditt inlägg…

  Ha det gott!!

 26. Sirpa: Fast jag har inte ändrat alls i mitt inlägg. Det är exakt likadant som det varit hela tiden!! Det om motivering skrev jag aldrig om i inlägget alls, utan svarade dig i en kommentar ovan och det svaret står kvar fortfarande.

 27. Jodå.. Det stod om att föräldrar ska kunna motivera..

  Ditt svar till mig visar också att det stod om motivering..

  ”Tonårsmorsa:
  juni 14th, 2011 11:37

  Sirpa Hotti: Fast jag har inte skrivit någonstans att “bästa motivering vinner”. Det kan lika väl vara en motivering som säger: “Jag har inte gjort något roligt tillsammans med mina barn på x antal veckor/månader” eller “Jag vill vinna en matkasse till ungarna för de skulle bli skitglada för det!” etc. som kan vinna. Det är inte heller omöjligt att en del av tävlingarna kan bestå i just utlottningar. ”

 28. Sirpa: Fast det var ett svar på din kommentar: ”Vem sätter gränsen där fattigdomen tar vid? Så att man får vara med att tävla.” Där jag tolkade det som om du ville veta hur tävlingen skulle gå till rent konkret och därav det svaret.

  Faktum kvarstår: INGET är ändrat eller borttaget i inlägget över huvudtaget och jag brukar inte heller ändra i mina blogginlägg utom i undantagsfall och då meddelar jag det längst ner i bloggen där jag också skriver ”tillägg” som längst ner i dessa bloggposter:

  http://fatou.se/2011/05/ungdomskulturen/

  http://fatou.se/2011/05/bob-marley-30-ar-efter-sin-dod/

 29. Pingback: * Rättelse | Offer jag? Vad snackar du om? ©

 30. Sirpa: Gällande din rättelse nu: Tack! Saken är nu helt utagerad för min del! No hard feelings! Det kändes bara inte rättvist när jag vet att jag aldrig ändrar något inlägg för att ”förbättra” eller så… Men som sagt, saken är helt utagerad från min sida nu! Må väl, Sirpa! ♥

 31. Pingback: Tävling för ensamstående Help 2 Help

 32. Pingback: Tonårsmorsa´s Nyårskrönika 2011 | Tonårsmorsa – Fatou

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

 1. […] Läs mer hos Tonårsmorsa om hur det går till, och hur just du kan hjälpa till. […]

 2. […] något för att hjälpa alla barn som behöver det och en som försöker göra det mer aktivt är Tonårsmorsa som deltagit livligt i […]

 3. […] gör sin grej.. HELP 2 HELP är en fin tanke.. Men jag reagerar ändå lite olustigt på hela den grejen.   Fatou är en snäll […]

 4. Help 2 Help « skriver:

  […] Hjälp min dotter Fatou att hjälpa.  Min dotter har länge varit engagerad i barnfattigdomen i Sverige. De där barnen som sällan får delta i sommarlovsaktiviteter för att det saknas pengar. De barn som sällan får julklappar, märkeskläder, sporta… Inte alltid finns det pengar för den nyttiga mat ett växande barn behöver. […]

 5. […] har felaktigt i kommentarerna hos mig anklagat Tonårsmorsan att hon nog har ändrat i ett inlägg eftersom jag inte hittade ämnet ”Motivera varför man […]

 6. […] har tidigare skrivit om den här tävlingen i min blogg. Det är en tävlingsserie i flera delar och det här är första […]

 7. […] Jag startade en tävlingsserie för ensamstående föräldrar där man gavs chansen att vinna diverse priser under sommaren, samtidigt som jag debatterade barnfattigdomen i flera inlägg! […]