Sant eller Falskt?

Jag har alltid fått höra att när man ska grilla så ska man marinera köttet lääänge. Min f.d. svärmor hävdade alltid att man skulle marinera hela natten. Sedan gick hon men jämna mellanrum och liksom knådade in marinaden i köttet tills det var dags att grilla. Hennes matlagning var alltid outstanding!!

Min bror, utbildad kock och har jobbat med det i många år (dock inte längre) hävdar också att det ska marineras länge.

Men så, härom året så satt jag och kollade på en tv-kock (minns inte riktigt vem det var) som hävdade bestämt att det där med att marinera länge bara var en myt och att det räckte med en stund och att köttet kan ändå inte dra åt sig mer. Jag trodde på honom och har sedan börjat slarva ibland med det där marinerandet.

Förr-förra gången min mamma var här och vi grillade, så slängde jag bara ihop marinaden som hastigast och den hann bara marineras helt kort. Igår när jag grillade med Jerry så hade jag förberett det mycket bättre och klev upp på morgonen och la kycklingen i marinad tidigt, så den hann marinera i många timmar. Jag tyckte verkligen att det smakade mycket, mycket bättre och även mer.

Så nu undrar jag: visst måste den där tv-kocken haft fel? Visst smakar det mer ju längre man har köttet i marinad? Eller är det mina smaklökar det är fel på?

bloglovin

Follow mrsxanadus on Twitter

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

9 svar på ”Sant eller Falskt?

 1. Jag tycker också att det som tv-kocken sa lät lite märkligt. Kanske beror det på vad man har i marinaden..?
  Hur som helst så blir det bäst om jag marinerar länge med min marinad. 🙂

 2. Alltså, jag som inte äter annat kött än kyckling och Kalle Kon hävdar bestämt att detta kött ska marineras länge! Och din f d svärmor gör helt rätt, man ska liksom greja med köttet i marinaden, vända och ha sig.
  (Hur kan jag bli hungrig igen när klockan är över midnatt???)

 3. Till grillning föredrar jag att gnugga in kryddorna, men ska det göras olika grytor, ja då får det gärna sova med kryddor!

 4. Jerry: Ja, jag är övertygad om det nu.

  Zandrah: Fast jag minns att han sa det ”rent generellt” om marinader, så min slutsats blir att han har fel! Haha… Synd jag inte minns vem det var, då kunde jag tipsa tv-kanalen om att byta ut honom mot någon av mina läsare…! 😀

  Tofflan: Ja, i just de två fall jag tagit som exempel så var det kyckling (det är min nya favorit med just den här goda marinaden)och jag tycker det blir godare med lång marinering och en massa vändande och knådande och bökande.

  Cassie: Precis vad jag misstänker. Köttet kan visst dra åt sig länge! Den där tv-kocken hade nog noll koll!

  LiLo: Ja, det där med att gnugga/knåda/vända ligger det nog också en hel del i!

 5. Klart att köttet drar åt sig mer smak om det ligger längre i marinaden. Det är till största delen kryddorna och deras arom som tränger in i köttet. Testa genom att lägga en vitlök i creme fraiche en kort stund eller över natten. Då känner du att kryddor, framför allt färska kryddor, behöver tid för att ge full smak.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

No Trackbacks.