Boktips: Laura – flickan från havet

Jag ska börja med att erkänna att mina förväntningar på Carolina Gynning som författare var små. Och i nästa andetag vill jag passa på att säga att jag är ledsen för vad mina fördomar sätter gränser för mig själv ibland.

Nåja, nu till boken: Laura – flickan från havet av Carolina Gynning: Jag har lyssnat på denna ljudbok och måste säga att jag blev överraskad över innehållet. Jag bara älskar Carolina ´s språk som är grovt på många ställen, utan att bli opassande. Det är vulgärt, fast det passar verkligen in i just den här romanen.

Den är kanske inget litterärt mästerverk, men oerhört medryckande, underhållande och finurlig på många sätt. Jag försöker komma på någon bok att jämföra den med, men lyckas inte alls. Den är inte lik någon annan bok jag själv har läst eller lyssnat på i alla fall!

Boken handlar om enäggstvillingarna Laura och Vanessa. Vanessa är omåttligt populär, snygg och modemedveten, medan systern Laura är mer jordnära och helt enkelt ointresserad av allt det ytliga. Laura gör allt för att hålla sig så anonym som möjligt.

Samtidigt som Laura uttrycker att det är så hon vill ha det, så är det uppenbart att hon ändå känner ett avund mot sin omåttligt populära syster Vanessa.

Man får följa med på Vanessas äventyr genom boken där fester, mode, yta och glamour avlöser med droger, prostitution och förnedring.

Så småningom reser familjen till Thailand där föräldrarna dör i tsunamin, Vanessa försvinner och återfinns inte, medan Laura är ensam kvar. Laura tar i chocken beslutet att återvända hem till Sverige som sin syster och utger sig för att vara Vanessa, med allt det innebär. Laura tar över Vanessa ´s toppjobb, fina lägenhet och pojkvän… Det spelar ju inte så stor roll, tänker hon, Vanessa är ju död och ingen kommer att få veta. Eller är hon verkligen det…?

Boken får en femma i betyg, av fem möjliga. Det baserar jag på den spännande berättelsen, farten i boken och på det annorlunda och unika språket, om än det inte är rumsrent i den litterära världen…

 

bloglovin

Follow mrsxanadus on Twitter

 

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

No Trackbacks.