Finns det någon ursäkt?

Jag har skrivit om ekonomiska svårigheter runt om i världen. Om den barnfattigdom vi ser i Sverige. Eller snarare inte ser. Vid specifika katastrofer och nödsituationer tycker jag att alla ska hjälpa till. Jag vet att alla inte har det bra själva. Men jag är övertygad om att ingen här i vårt land dör av svält för en 20:a eller en 50-lapp. Fattigdom är relativ och det är klart att inget barn i Sverige mår bra av att gå med en höstjacka till skolan mitt i vintern eller ska behöva skrapa mögel från frukostbrödet innan h*n äter det.

Men det här är annorlunda. Det här är barn som rent akut behöver vår hjälp för att inte dö. Det här är barn som redan är så illa däran att det kommer att ha följder för resten av livet även om de klarar livet. Finns det någon ursäkt för att INTE hjälpa?

Jag läser på Aftonbladets ”Dagens Fråga”: Hur ofta skänker du en gåva till behövande? I skrivandets stund svarar hela 39, 4 % ”Aldrig”.

Jag vet att vi människor har olika engagemang. Att vi har olika intressen, att olika saker berör oss på olika sätt. Jag tycker det är bra att den spridningen finns. Det är bra att några skyddar våra djur, att vissa av oss engagerar oss i HBT-frågor, att vissa av oss engagerar oss för missbruksfrågor eller ungdomar eller minkar eller är vegetarianer. Jag tycker det är bra. Men. När det är en akut situation för människor i världen. Såsom tsunamin i Thailand. Såsom jordbävningen på Haiti eller som nu svältkatastrofenAfrikas Horn. Då kan jag faktiskt inte förstå att man VÄLJER att INTE hjälpa till ett enda dugg. Jag tycker inte det finns en endaste ursäkt för att inte ge en tillfällig hjälp.

Om du har ett jobb: skänk en timmes lön. Om du inte har jobb eller sparade medel, avvara något, var med och hjälp. Det är långt borta, men det är våra medmänniskor och de dör just nu! De har redan väntat länge, de kan inte vänta längre nu!

bloggbanner-afrikas-horn-250-250

bloglovin

Follow mrsxanadus on Twitter

 

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

21 svar på ”Finns det någon ursäkt?

 1. Så j**la bar skrivet!!!

  Jo, allt är relativt. Jag tillhör den här kategorin som vill hjälpa alla utsatta, alltifrån vanvårdade åldringar till sommarkatter… 🙂 , det går sådär. Kan man (av olika skäl) inte ge pengar kan man t.ex. länka och uppmärksamma människor. Det gjorde du här och du gjorde det galant. Tack!

 2. Varje dag skänker det arbetande svenska folket över 1 miljard kronor till andra länders befolkningar.

  Av det så går en extremt liten del (lite över 80 miljoner) till andra länder.

  Av den summan så går en liten del till de svältande, till de som verkligen behöver hjälp. Det mesta går till byråkrati och korruption.

  Vill du verkligen hjälpa de som har det svårt i världen? Det vill jag! Därför röstar jag på Sverigedemokraterna.

 3. Nurse Rached: Ja, jag tycker också att många frågor är viktiga, men inser att det bästa är man fokuserar på det som man tycker känns mest behjärtansvärt. Ibland är det himla svårt att välja bara…! 😉 Men i såna här akuta fall tycker jag absolut att man ska försöka bidra med NÃ…GOT! Många bäckar små…

  mariebrima: Jag tycker inte det handlar så mycket om SUMMAN, utan mer att man gör NÃ…GOT och att man gör lite i stället för inget!

  Illwill: Källor? Länkar?

  Självklart försvinner delar till administration, annars är det omöjligt att hjälpa över huvudtaget! Att en del går till korruption är tråkigt, men jag vet också att man jobbar med detta inom ALLA organisationer. Jag tycker dock inte att det är en ursäkt för att INTE göra något för barn och vuxna som svälter i en akut situation. Alternativet är att själv åka och lämna över förnödenheter och det kostar också!!

  Att Sverigedemokraterna skulle vara ett alternativ kan jag inte begripa att det finns folk som tycker. De skriver på sitt eget partiprogram att de vill MINSKA biståndet!! Hur kan det hjälpa fler? Sen tycker jag egentligen inte att detta upprop om en akut hjälp för stunden är en politisk diskussion. De som dör i svält skiter i om vi röstar på sossarna eller SD eller Kalle Anka-partiet. Den diskussionen är relevant i debatten om bistånd generellt, men inte specifikt i det här akuta läget, där varje krona räknas och där varje peng kan rädda ett liv!

 4. Tonårsmorsa: för det första så råder jag dig att läsa vad Sverigedemokraterna skriver. Ja, de vill minska biståndet för de vill inte skänka pengar till diktatorer och Bengt Westerberg. SD verkar anse (av någon konstig anledning) att svenska, statliga organ, inte är de bästa på att hantera denna fråga. Snarare tycker de att FN:s flyktingorgan sköter jobbet bättre, och därför vill de ge dem BETYDLIGT mer resurser.

  Jag vet inte hur gammal du är, men är du ”tonårsmorsa” så räknar jag med att du ligger på 25+ i vilket fall. Du borde ha varit med länge nog. Det är nya svältkatastrofer vartannat år, enligt svensk media. I verkligheten är det svältkatastrofer mer eller mindre konstant. Kortsiktiga lösningar (att folk skänker pengar) är väl bra, men främst så handlar det om att folk ska känna att de gör nåt bra och tidningarna säljer några lösnummer. Vill man verkligen hjälpa så gäller det att tänka långsiktigt och 7-klöverns svek är välkänt för alla som följt svensk politik de senaste 20 åren.

  Siffrorna om svenskt bistånd är många och kända. Jag gav inga referenser för jag antog att alla visste om detta. Hade jag verkligen fel eller försöker du bara få en billig poäng?

  Men ok…

  SD:s syn på UNHCR: http://sverigedemokraterna.se/vara-asikter/var-politik-a-till-o/#B
  Vart biståndet går 1: http://www.sweden.gov.se/sb/d/9411
  Vart biståndet går 2: http://www.barometern.se/ledare/sloseri-med-svenskt-bistand-och-skattemedel%28710988%29.gm
  Vart biståndet går 3: http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=1465&blogg=20405
  Bistånd över välfärd: http://varjager.wordpress.com/2010/04/14/svenskt-bistand-hogst-i-varlden/
  Vart biståndet går 4: http://www.factwise.se/Svenskt_Bistand_till_skatteparadi.shtml
  Bistånd i siffror: http://www.sida.se/Svenska/Bistand–utveckling/Detta-ar-svenskt-bistand/35-miljarder-kronor/
  Korruption 2009: http://www.svd.se/nyheter/inrikes/korrupt-bistand-oroar-minister_3400431.svd
  Korruption 2006: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=887838
  Röda korset 1: http://www.umeakretsarna.se/verksamheter/fia-gruppen/
  Röda korset 2: http://www.redcross.se/teman/familjeaterforening/las-om-fler-familjer-som-fatt-aterforenas/
  Röda korset 3: http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/rodakorset/pressrelease/view/familjeaaterfoerening-foerutsaettning-foer-lyckad-integration-490360
  Bengt Westerberg 1: http://www.sweden.gov.se/sb/d/14661/a/165522 (de som läser Affes statistikblogg förstår)

  Ärligt så sitter jag bara och ger referenser till saker du redan vet, men vägrar acceptera, så det känns lite löjligt. Räcker inte det här så får jag väl bjussa på en referens till: google.se

 5. Illwill: Jag har läst hela SD ´s partiprogram och i biståndsdelen står bland annat följande: ”Sverigedemokraterna ser det som viktigt att bidra till andra länders utveckling och bistå med humanitär hjälp i händelser av katastrofer. För att kunna göra det och uppnå goda resultat tror vi på ett bistånd som är inriktat på kvalitet, effektivitet och flexibilitet. Sverigedemokraternas biståndsmål ligger i paritet med FN:s rekommendationer, motsvarande 0,7 % av BNI, vilket innebär att vi möjliggör en besparing på omkring 10 miljarder kronor.”

  Det är precis detta jag menar med källhänvisningar. Du skriver i din första kommentar: ”Varje dag skänker det arbetande svenska folket över 1 miljard kronor till andra länders befolkningar.”

  I en av de länkar du hänvisar till så nämner man drygt 30 miljarder/år: http://www.sida.se/Svenska/Bistand–utveckling/Detta-ar-svenskt-bistand/35-miljarder-kronor/

  I en annan länk att Sverige ger 400 miljoner/år: http://www.svd.se/nyheter/inrikes/korrupt-bistand-oroar-minister_3400431.svd

  Ingen av dessa summor kan ens med en glädjekalkyl komma upp i den miljard per dag som du nämner.

  Men. Som jag också skrev. I akuta krissituationer så tycker jag det blir väldigt patetiskt att diskutera politik och partipolitik. Det finns många skäl till att jag aldrig skulle rösta på SD och det är jag i min fulla rätt att besluta, precis som du är i din fulla rätt att rösta på SD.

  Även om delar av världen ofta drabbas av torka och svältkatastrofer som är i behov av bistånd så anser jag fortfarande att större katastrofer liknande den vi ser nu, som sägs vara den värsta på 60 år, behöver extra insatser och extra hjälp för att rädda människoliv.

  Självklart kan man se över vilka som ska jobba med bistånd och hur, men den debatten tycker jag som sagt att man kan ta i ett annat sammanhang, eller i så fall i andra inlägg. På den just nu akuta situationen som råder på Afrikas horn, vad har DU för förslag just idag, just nu, innan fler människor dör, att vi ska göra för att hjälpa?

 6. Tonårsmorsa: notera mina ordval. Då vi lägger ner betydligt mer pengar på andra länders befolkningar som befinner sig i vårt land än vi lägger ner på andra länders befolkningar i sina hemländer så handlar det inte om bistånd.

  Vidare så är biståndet 2011 satt till drygt 35 miljarder, vilket visserligen blir högre än det jag skrev (över 80 miljoner per dag) men eftersom året inte är över så använde jag siffran från 2010 som ger ~82 miljoner kronor per dag.

  Jag har aldrig påstått att 1 miljard kronor per dag var biståndet, jag skrev väldigt klart att biståndet var en väldigt liten del av det. Att sedan kalla det för ”glädjekalkyl” får stå för dig, då jag äcklas av siffran.

  Du väljer att kommentera min syn (SD:s syn snarare, jag delar den väl inte helt) på en långsiktig lösning med kortsiktiga lösningar som oftast inte fungerar. Men ok, du ställer en rak fråga och jag ska svara på den…dock inte lika rakt för du kommer förfäras av mitt svar (folk förfäras, kränks och blir konstant förolämpade i det här landet).

  Jag anser inte att vi ska hjälpa. Notera att jag inte representerar SD på något sätt, trots att jag röstar på dem. Anledningen till att jag röstar på dem är för att jag håller med dem i drygt hälften av fallen till skillnad mot 7-klövern som jag håller med i drygt en femtedel av fallen.

  Varför anser jag då att vi inte ska hjälpa afrikaner? Jo, jag är elitist. Jag är vetenskapsman (vilket är varför jag skriver anonymt för det politiskt korrekta spöket kan bli ett problem för mig annars) och jag är väldigt förtjust i utveckling. På individnivå så har jag en helt annan syn än jag har på gruppnivå och även om jag inte räknar med att du kommer förstå vad det betyder så nämner jag det. Afrikaner har i bästa fall en snitt-IQ runt 70 (flera länder har lägre än det). 70 är gränsen för lätt efterbliven, om du inte visste det. Det går inte att bygga civilisationer med en sådan befolkning och världen är redan överbefolkad.

  Som sagt, på individnivå så fungerar det inte på samma sätt, men på gruppnivå så hade världen blivit bättre om vi enbart hade östasiater och västeuropéer (de två mest utvecklade grupperna). Är det rasism? Ja, det är det väl…jag anser mig inte ligga på en så låg nivå, jag diskuterar det ur vår arts och vår planets framtid.

  Jag vill inte se någon människa i smärta, jag tycker svältkatastrofer är förskräckliga, men samtidigt så inser jag att bland de som svälter eller har det svårt i Afrika så är det inte fler än en handfull individer som kan ses som intelligenta och bra för vår arts utveckling. Kallt? Jo visst, det är jag med på…men det är ändå sant. Jag vill min arts bästa och varje ointelligent människa/varje religiös människa så blir min art aningens sämre. Du lär tycka att en art blir bättre om alla är snälla, söta, röra, gulliga (det är i vilket fall norm för kvinnor, speciellt de som är lite röda) men jag håller inte med om det. De största framsteg människan har gjort har skett genom kamp, vanligtvis mot miljön men på senare tid främst mot sig själv.

  Innan du börjar skrika ”rasist” och övertalar dig själv om att jag är en skinnbula eller nåt liknande, läs igenom det skrev noggrant och försök förstå. Alla människor är inte likadana, vissa är bättre än andra och vissa folkgrupper har fler individer som är bättre än andra folkgrupper har. Detta är fakta och även om det inte är snällt så är inte naturen snäll och verkligheten är vad den är.

  Just ja, bara så du vet…synen på raser/folkgrupper/intelligensens inverkan på samhällsbyggande etc är något som jag och Sverigedemokraterna inte delar, tyvärr. Om något så ligger väl Socialdemokraterna närmare mig där, inget annat parti har ju varit lika förtjusta i att förhindra att lägre stående fortplantar sig.

 7. Just ja, med R på 0,913 så är snitt-IQ:n i Gambia ~65. Visserligen inte lägst i världen, men inte långt ifrån.

  Ã… andra sidan så är snittlängden på mäns könsorgan drygt 1 cm längre i Gambia än i Sverige, så det kanske förklarar din ”jungle fever”? Du kanske inte kunde ha några givande diskussioner med dina barns pappa, men å andra sidan så kunde ni ju uppenbarligen ha sex (4 barn, seriöst? Hur mycket betalar jag för det varje månad?).

  (ref: http://www.targetmap.com/viewer.aspx?reportId=4923, halvt på skämt)

 8. Finns 1 bra anledning att inte hjälpa till med pengar..
  och det är för att det inte kommer fram samt att det inte kommer göra någon skillnad..
  inte förrens Afrika inför liknande sanktioner som Kina har om 1 barn per familj kan det börja hända nått..

 9. Illwill: Och DÄR kom de till slut också. Personangreppen. Den låga nivån av penismätande och intelligenssnacket. Som sagt: dina kommentarer passar inte alls i detta inlägg, då det har en helt annan handling! Det där är dessutom redan debatterat i min blogg: http://fatou.se/2010/11/en-empatisk-rasforradare/

  Vill bara påpeka att fler liknande inlägg INTE kommer att publiceras i den här bloggen, då det, precis som du skriver ÄR kränkande och jag är ansvarig även för kommentarer i min blogg! Tur att vi är många som inte håller med dig i alla fall, annars skulle den här världen vara bra mycket mer sorglig än den redan är!

  TruePastNine: Det är klart att pengar kommer fram. Och som jag skrev ovan: ”Självklart försvinner delar till administration, annars är det omöjligt att hjälpa över huvudtaget! Att en del går till korruption är tråkigt, men jag vet också att man jobbar med detta inom ALLA organisationer. Jag tycker dock inte att det är en ursäkt för att INTE göra något för barn och vuxna som svälter i en akut situation. Alternativet är att själv åka och lämna över förnödenheter och det kostar också!!”

  Men i fall som dessa tycker jag det är viktigt att göra det man kan, för det är klart att det kommer fram hjälp och det är många människor som arbetar med detta både som yrke och som frivilliga som inte ens får betalt!

  Så det är klart pengar och förnödenheter kommer fram, sedan ska organisationer naturligtvis fortsätta granskas på det vis som redan sker!

 10. Tonårsmorsa: inga direkta personangrepp, snarare ett försök att få in lite humor i ett allvarligt ämne. Att du blir ”kränkt” av det är väl inte direkt förvånande, som sagt så är det ju den nya nationalsporten. Lite roligt ändå, jag har inte blivit kränkt i hela mitt liv…undrar om det beror på att jag grundar saker i kunskap och intelligens istället för tro och känslor?

  Självklart var penismätningen ett skämt, för sådant påverkar ingenting (förutom det uppenbara då). ”Intelligenssnacket” däremot är extremt relevant och den främsta förklaringen till varför det ser ut som det gör i Afrika.

  ”Rasförrädare” skulle jag aldrig kalla dig, för det är en idiotisk syn (som sådana som SMR har). Hade du skaffat fyra barn med en östasiatisk man så hade jag inte reagerat en sekund på det…likaså om jag för en sekund hade trott att dina barns pappa var ett undantag. Vem du har sex med eller vem du umgås med är helt din ensak. Men jag anser att vi ska arbeta för att förbättra vår art och du försämrade den.

  Artsförrädare…hmm…kanske passar bättre?

  Just ja:
  ”Eller att jag blev mindre kär i en man för att han procentuellt eventuellt var något mindre intelligent än en annan man? I så fall skulle alla våra intelligenta personer vara upptagna, medan alla med lägre intelligens vara ”lediga”.”

  Något mindre intelligent? Inte enligt statistiken, men som sagt, han kanske var ett undantag? Och visst vore det bättre om personer med lägre intelligens lät bli att föröka sig, det tror jag vi alla kan hålla med om.

 11. Skulle vara kul att se hur mycket pengar världen pumpat in i Afrika sen första kronan rullade in, och sen mäta ut det vad det gett för resultat!

  Tror inte de fått mycket för sina pengar tyvärr..
  men det lättar deras samveten så fort de har skänkt de där pengarna..

  Jag kommer aldrig, aldrig aldrig lämna nån endaste krona till nått svältande barn i Afrika eller nått annat U-land eftersom de aldrig lär sig, skaffa inte fler barn än du vet att du klarar av (även i kristider)

  Jag går tom så långt att jag väljer andra affärer, produkter när det är nån som skänker % till välgörande ändamål..

 12. Tänk efter lite nu. 12 miljoner drabbade av svält. Enligt Kamahl Isa Ahmed, UNHCR i chatten på aftonbladet så räcker 300kr för att hålla en person vid liv i en vecka, då är inte kostnad för tält och filtar medräknade. Detta innebär 3.6 miljarder kronor i veckan för att hålla dem vid liv så att de kan föröka sig ännu mer.

  Deras problem är folkökningen. De måste få hjälp att begränsa sin folkökning annars kommer de alltid lida av matbrist. Hjälp afrika med frivilliga steriliseringar så att de som har barn kan ta hand om dem. Det går inte att de förökar sig i samma takt. Även om Sverige skulle ta in 3 miljoner afrikaner med alla följder det skulle ha så skulle folkökningen i afrika göra så att de svälter ändå.

  Stoppa svältens orsaker istället.

 13. Att det ska vara så svårt att förstå och prata om det verkliga problemet, det är för många människor på en begränsad yta.

 14. Illwill: Jag är så enormt glad att jag inte omger mig av människor med så taskig människosyn och med sådan brist på medmänsklighet som du verkar besitta. Och då kan jag helt enkelt skita i att kolla IQ-resultat innan jag börjar umgås med de jag vill umgås med. Det är väldigt oväsentligt.

  TruePastNine: Skulle vara lika kul att se hur mycket som pumpats ut genom guld, diamanter, kaffe, kakao, slaveri, socker och en massa andra råvaror. Och vilken tur för dig att du är född just på den här platsen på jorden och inte någon annan…!

  Hönan & ägget: Ja, även om vi inte kan rädda varje individ, så tänker jag göra mitt bästa för att något barn kanske överlever. Det är nämligen inte statistiska siffror vi talar om utan BARN, MÄNNISKOR. Våra medmänniskor på jorden. Som du och jag. Om ett endaste barn räddas, så är det värt det! Människoliv kan inte mätas med pengar, även om det kostar att hålla människor vid liv.

  Fast det finns ju resurser att hålla alla vid liv. Jordens resurser räcker till alla på jorden. Problemet är att det är så förbaskat orättvist fördelat!

  Magnus: Fast det är ju inte hela sanningen, för det finns en massa länder med tätare befolkning som INTE svälter och det finns andra platser på jorden med tätare befolkning, som redan passerat oss i utvecklingen…

 15. Det sägs att det här är värsta svältkatastrofen på afrikas horn på 60 år, befolkningen där är mer än fyra gånger större idag än för 50 år sedan. Om det vid den torrperioden inte räckte till att föda 40 miljoner människor, hur ska det då idag räcka till att föda 160 miljoner människor?

  Jordens resurser räcker inte till alla på jorden, det är många arter som har utrotats och hälften av alla däggdjursarter är utrotningshotade.

  Men ser man bara till människan så måste alla ner till en nivå som ligger långt under vad vi i västvärlden är vana vid, men då fortfarande på bekostnad av andra arter.

  FN estimerar att inom 15 år bor två tredjedelar av jordens befolkning i områden med vattenbrist, menar du att vi ska transportera färskvatten och på så sätt omfördela jordens resurser?

  Varför ska människan utrota andra arter bara för att få föröka sig okontrollerat?

 16. Illwill istallet for att hoppa pa tonarsmorsan sa borde du istallet forsoka forsta att afrikas svalt ar egentligen bara politik och symptom av handel lander emellan.
  Allt ror sig om korruption och dalig inrikes politik och det stora misstaget att fora lagar och moral efter religiosa bocker istallet for att mota folks behov.

  Det handlar om ett kollektivt utnyttjande av folk i beroendepositioner. Alltsa klassisk kapitalistisk kolonialism eller vad jag kallar ekonomisk imperialism.
  Att det just ror sig om afrikaner ar mer eller mindre en slump.
  Afrika ar rikt och kan stalla sig pa fotter , men inte om man stimulerar olika verksamheter som padriver sadana styrelseskick och den nuvarande handeln.

  Sedan att afrikaner har lagre iq kan man inte gora nagot at men aven folk som har lag iq kan gora nytta och fortjanar att kunna kanna sig behovda och gora nagot vettigt av sitt liv.
  Ge folk utbildning istallet for massa bistand som hamnar forr eller senare i nagon rik affarsmans planbok.
  Tank konstruktivt!

  Hur och pa vilka satt ska man hjalpa dem bast ?

  Att genast borja en debatt om folks kvaliteter ar bara tramsigt och lagt. Kom igen tror du att folk bryr sig om dina kvaliteter nar de bara ar intresserade av vad dem kan tjana pa dig ?

 17. http://www.svd.se/opinion/brannpunkt_6368918.svd

  Hej!

  Det katastrofala läget i Östafrika är fruktansvärt, men måste säga att jag är mycket kritisk till att man uppmanar folk till att skänka pengar i någon slags naiv tro att det skulle göra någon verklig skillnad för befolkningen därnere.
  Det skulle vara intressant att höra dina motargument till dessa ståndpunkter som Fredrik Segerfeldt lägger fram i krönikan jag länkat till ovan.

 18. Jag förstår inte hur många av er här inne kan resonera som ni gör, vägra hjälpa barn/vuxna som är i nöd OFATTBART & tragiskt
  vad är 50 – 100 :- för er?

  jag skänkte 200 :- utan att blinka och då driver jag en egen firma & tar inte ut mycket i lön, tycker inte att man kan skylla på att pengarna inte kommer fram vad vet ni om det ? men det är klart att bor man i trevliga sverige & aldrig åker längre på semestern än till Danmark så kan det ju vara svårt att förstå innebörden av en hungersnöd och att det faktiskt existerar

 19. Julia: Jag kan bara hålla med dig! Jag sitter just nu och läser denna artikel: http://www.aftonbladet.se/nyheter/varldendirekt/afrikashorn/article13497492.ab och ser även bildspelet. Jag kan inte sluta gråta. Men det räcker inte med det, man måste också gå till handling. Själv skänker jag det jag förmår direkt till behövande, men i sådana här kriser som den som pågår just nu på Afrikas horn och som tidigare varit med tsunamin, Haiti etc. lägger jag det jag kan. Det vore otänkbart för mig att låta bli. Att en del av pengarna går till fel personer är trist och ska fortsätta granskas, men det är klart det även går fram pengar och vem kan behöva dem bättre än dem som omskrivs i artikeln jag länkat till i denna kommentar?

 20. Pingback: Tonårsmorsa´s Nyårskrönika 2011 | Tonårsmorsa – Fatou

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

 1. […] Vår tids största svältkatastrof pågick på Afrikas Horn. […]