Ökenblomma med ett viktigt budskap

For English, click HERE!

Förra helgen såg jag filmen En blomma i Afrikas öken. Eller Desert Flower, som är originaltiteln. Jag har läst boken som filmen bygger på för flera år sedan och även den uppföljare som finns i bokform: Ökenblomman återvänder.

Den handlar om supermodellen Waris Dirie ´s väg från nomadflicka från Somalia till supermodell över hela världen. Men den handlar också om så mycket mer. Den handlar om att se västvärlden med andra ögon. Den handlar om att vara en Afrikansk kvinna som invandrar till Europa. Den handlar om skönhet, sexualitet och vänskap. Den handlar om utnyttjande av utsatta människors situation. Den handlar om intelligens och naivitet, djup och ytlighet. Den handlar om sorg och saknad, om flykt och krig.

Den handlar om det oerhört viktiga ämnet kvinnlig könsstympning.

Waris Dirie har onekligen en stark levnadshistoria och Liya Kebede gör en fantastisk rolltolkning av Waris. Historien är stark. Inte bara det ofantliga steget från enkel nomadflicka till supermodell, men också den flykt från öknen när hon var på väg att giftas bort med en mycket äldre man, hennes misär när hon levde i England, innan hon blev ”upptäckt”. Men också hennes följder av den omskärelse hon blev utsatt för som barn och allt vad det innebar. En stark historia, som jag skrev, men också en viktig sådan och en tabubelagd historia av många skäl.

Det finns få personer man unnar framgång så starkt som man unnar en kvinna som Waris framgång. Samtidigt finns det många Waris i världen. Kämpande kvinnor mot kvinnligt förtryck, kvinnor som lider av att ha blivit utsatt för kvinnlig könsstympning, kvinnor som kämpar för att skapa sig ett bättre liv. Kvinnor som kämpar i sorg och saknad för att de behövt fly från människor de håller kära. Waris historia är viktig, men vi får inte glömma att det finns många, många som lever hennes fruktansvärda historia i dag. De som inte blivit upptäckta och lyckas skapa sig ett bra liv.

Supermodellen och ökenblomman själv Waris Dirie från Somalia med skådespelerskan Liya Kebede från Etiopien

Jag tycker att filmen är mycket svår att betygsätta. Hade jag inte läst boken tidigare, är jag ganska säker på att jag velat ge filmen 4-5. Med boken i bakhuvudet, så vill jag ge filmen 3-4 i betyg. Ämnet är jätteviktigt och intressant. Waris liv är oerhört intressant. Men jag försöker besluta mig och bestämmer mig för att ge filmen fyra Afrika i betyg.

Står man och väger mellan bok och film kan jag dock rekommendera boken i stället. Om man inte är så pigg på att läsa böcker, så ska du absolut se filmen. Eller helst både läsa boken och se filmen! 🙂

Waris Dirie ´s Desert Flower Foundation

Waris Dirie ´s blogg: Desert Flower-The Blog

Waris på Twitter och på Facebook

bloglovin

Follow mrsxanadus on Twitter

 

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

5 svar på ”Ökenblomma med ett viktigt budskap

  1. Jag har inte läst boken, men jag såg filmen för ett tag sen. Och jag blev lite besviken faktiskt. Jag har ju som sagt inte läst boken, men det känns som att boken borde vara djupare än filmen på nåt vis.
    Jag störde mig även på att filmen inte utspelade sig i rätt tid. Det var väl på 70- eller 80-talet som detta hände egentligen, men filmen utspelar ju sig i nutid. Detta är iofs bara en detalj, men det stör mig likväl.
    Jag tyckte även att filmen kändes ytlig på nåt vis. Ämnet är ju väldigt allvarligt, men det berörde mig inte alls så pass mycket som jag hade väntat mig. Hela filmen kändes lite väl ”Hollywoodifierad” liksom.
    Sen kan jag inte låta bli att undra över slutet. Var det verkligen så i verkligheten också , att den där killen dök upp på den där FN-konferensen? Eller var det bara nåt dom la till i filmen för att det skulle bli ett bra slut?

  2. Zandrah: Jag håller med dig. Men jag tyckte ändå filmen var bra. Men som sagt var, boken var mycket bättre. Killen minns jag faktiskt inte alls från boken och där fick man läsa mycket mer om när hon först kom till England och arbetade på ambassaden. Nej, en film kan aldrig bli vad en bok är. Jag tycker ändå filmen var både bra och sevärd.

  3. Pingback: Aktuell debatt om kvinnlig könsstympning igen | Tonårsmorsa – Fatou

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  1. […] Jag var i tidiga tonåren när jag första gången kom i kontakt med en ung tjej från Eritrea som kom till insikt om att hon var omskuren. Det var en smärtsam upptäckt och som berörde mig mycket starkt. Med åren har det varit ett ämne som i princip hela tiden har varit aktuellt för mig i olika former och diskussioner. En annan kvinna som kämpar mycket hårt mot just kvinnlig könsstympning är modellen Waris Dirie och hennes bok/film i ämnet är mycket angelägen: En blomma i Afrikas öken. […]