Lek med ord och Sexuella övergrepp

Idag skriver Oisí­n Cantwell i Aftonbladet, en kolumn om att hänga ut pedofiler och förövare på en sajt på internet som har fått en del kritik. Jag håller med i kritiken och har skrivit om det många gånger tidigare. Däremot skriver Oisí­n följande:

”Geniet bakom hemsidan är, föga överraskande, nazist.   Han har inte ens orkat ta reda på vad en pedofil är. Att som vuxen ligga med en könsmogen 14-åring är för all del brottsligt, men en helt annan sak än att utsätta en femåring för ett sexuellt övergrepp.”

Ja, det stämmer att det inte anses vara pedofili i ordets rätta bemärkelse om personen är över 12 år. För mig blir det lite en lek med ord, då jag är övertygad om att det är väldigt vanligt att en pedofil även kan attraheras och även förgripa sig på någon över tolv år och som då per definition borde klassas som en Hebefil. Ganska uppenbart är det också att många flickor och pojkar utvecklas olika snabbt och det har funnits rättsfall som diskuterats, där förövare hävdat att de trott att personen de utsatt har varit äldre, för att de varit fysiskt välutvecklade eller av andra skäl och därför menar att de borde ha sänkt straff eller gå helt straffria. Vad jag då funderar över är varför jag aldrig hört talas om ett enda fall där personen varit över 15, men sett ut som 11 och därför borde personen med den logiken straffas, trots att personen varit över 15 år?

Min uppfattning är att man ska vara mycket försiktig med att tänja på dessa gränser!!

Det jag reagerade emot i Oisín ´s artikel, är att han skriver att det är en helt annan sak om personen som blir utsatt för sexuella övergrepp är fem eller fjorton år. Ja, i ordets bemärkelse är det skillnad, men faktum är att det enligt lagen inte är någon skillnad!

Så här säger lagen:

”Sexuellt övergrepp mot barn: Den som genomför en annan sexuell handling än som avses i 4 och 5 § § med ett barn under femton år, eller med ett barn som fyllt femton men inte arton år och som gärningsmannen står i ett sådant förhållande till som avses i 4 § andra stycket, döms för sexuellt övergrepp mot barn till fängelse i högst två år.

Är brottet grovt, döms för grovt sexuellt övergrepp mot barn till fängelse i lägst sex månader och högst sex år. Vid bedömande av om brottet är grovt skall särskilt beaktas om fler än en förgripit sig på barnet eller på annat sätt deltagit i övergreppet eller om gärningsmannen med hänsyn till tillvägagångssättet eller barnets låga ålder eller annars visat särskild hänsynslöshet eller råhet. ( Brottsbalken Kapitel 6 § 6).”

Jag reagerar också starkt mot meningen:

”Att som vuxen ligga med en könsmogen 14-åring är för all del brottsligt”

För all del? FÖR ALL DEL? Vad MENAR egentligen Oisín? Anser han inte att det borde vara det?

Som sagt, jag håller med i sakfrågan om att hänga ut pedofiler är fel. Jag har inte ändrat inställning fast jag noga har kollat igenom den aktuella sidan. Men jag tycker det är sorgligt att Oisí­n Cantwell formulerar sig så illa, eller om det nu är så att han har den här sneda uppfattningen att det är okej för vuxna att utöva sexuella övergrepp mot 14-åringar, trots att det är brottsligt i lagens mening?

bloglovin

Follow mrsxanadus on Twitter

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

4 svar på ”Lek med ord och Sexuella övergrepp

 1. Tänk! Jag reagerade EXAKT på den meningen!

  Jag som tidigare tyckt att Oisin brukar stå för det ”sansade” och belysa olika vinklar och att allt har olika nyanser( inte bara svart vs. vitt) Att inte döma snabbt…bla bla bla.

  Jag blev besviken på Oisin och insåg att han tycker inte alls som jag här.
  Han låter som en ”liberal” tyckare på skumma trådar på flashback.

  14 år… könsmogen… ja eh… vissa får mens och bröst vid 10.

  Fatta att man är barn vid 14 och inte är mogen mentalt på vuxennivå.

  Alla som minns när man var 14 och nån gammal lärare eller syo tafsade och hade sig vet hur otäckt det upplevs av en 14 åring.

  När man är 14 vet man kanske vad det handlar om mer än en 5 åring, men skammen kanske gör att man inte vågar eller vill berätta och typ väljer att skolka från äcklets lektioner.

  Ingen 5 eller 14 åring ska behöva utsättas för sexuella övergrepp eller ens sexuella närmanden av vuxen, oavsett vilket prefix man sätter före -fil på den som utsätter dem.

 2. Tycker att du borde maila det här blogginlägget till Oisin så han får en chans att förklara i en kommentar lite mer hur han menade.

 3. Tofflan: Tack, Tofflan! Jag tycker ämnet är angeläget! 🙂

  mariebrima: Jag håller helt med dig och blir lite ”glad” över att inte bara jag reagerade! Det kändes verkligen fel. Dåligt uttryck eller taskig åsikt! Sant att man ”vet” vad det handlar om mer när man är 14 än 5. Samtidigt… vid 14 kan det vara mycket mer skamfyllt och allt med komplex och liknande. Jag tycker det är fel att säga att det är värre vare sig man är 5 eller 14. Man är barn i lagens mening tills man är 18 och när det gäller sexuella övergrepp mot barn, gäller 15. Inget annat.

  Jo, jag mailade faktiskt en länk. Och fick ett svar tillbaka! 🙂

  Jag skrev: ”Hej Oisín!

  Jag har läst din kolumn i dag gällande att hänga ut pedofiler! I sak håller
  jag med dig och har bloggat om det många gånger, men jag tycker att du
  uttryckte dig väldigt klumpigt i vissa formuleringar. Eller har du kanske
  en annan åsikt än vad lagen säger? Jag har i alla fall bloggat om det du
  skrev: http://fatou.se/2011/11/lek-med-ord-och-sexuella-overgrepp/

  Mvh. Fatou Touray”

  Nu vet jag inte om man får kopiera från ett mail, precis vad han svarade, men jag konstaterar att han valde att INTE kommentera blogginlägget och han svarade något i stil med att han inte tyckte lagen var felaktig och bara menar att det inte är pedofili att ha sex med en könsmogen 14-åring.

  Hmmm… Jag håller med dig! Vaddå ”könsmogen”. Ingen 14 åring är väl ”könsmogen” innan 15 egentligen. Puberteten har en del hunnit in i, men som du säger, det finns 10-åringar med mens och 12-åringar med skäggstubb…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

No Trackbacks.