När SD ska tala om vad som är Svenskt

            SD´s egen logga för landsdagarna

SD har sina landsdagar och håller på att rösta för att befolkningen i Sverige ska delas in i tre kategorier. Vilken kategori man tillhör beror på hur Svensk man är. De tre kategorier av grupperingar man vill införa i sitt partiprogram är följande:

 • Infödda svenskar
 • De som är assimilerade
 • De som inte är assimilerade

Aftonbladet

Det som är lite roligt är att SD inte inser att om man delar upp människor i grupper, så innebär det också att det finns grupper som kommer att känna sig utestängda från de övriga grupperna. Vad händer när vi människor inte känner oss delaktiga? Vi slutar beskydda det som vi ser är ”emot” oss. Vi distanserar oss. Vi skapar vår ”egen lilla värld”. Det är väl en av de problem som sker i de mest invandrartäta områdena i Sverige? Att många inte upplever att de är en del av Sverige, som att de inte riktigt platsar bland oss andra medborgare. Varför vill SD uppmuntra dessa känslor? Det kan ju på inget sätt bli ett positivt utfall. Tvärt om borde vi verkligen se till att ALLA människor i Sverige känner sig delaktiga i vårt samhälle. Eller varför bara Sverige? Vi är ju också en del av världen!

Vore det inte bättre om SD kom fram till att vi är EN grupp i världen, nämligen människor. En grupp, även om en del är mörka, en del är ljusa, en del känner sig nära en kultur och andra känner sig nära en annan. En del vill dansa salsa och andra vill dansa folkdans. En del vill fira Midsommar med sill och potatis och en del väljer att hellre fira Eid. En del är flerspråkiga, andra kan bara ett enda språk, en del är vegetarianer, en del äter kött. En del är transsexuella och en del är bisexuella, hetero eller homosexuella, en del klär sig i paljetter och andra i näbbkängor. Kort sagt: vi ÄR olika. Däremot kan man ändå sträva mot samma gemensamma mål: nämligen en bättre värld.

Det kan låta klyschigt, men faktum är att jag tror de flesta av oss hellre lever tillsammans som en enhet i frågor som rör alla, än att leva uppdelade i olika kategorier. Om det är assimilation man eftersträvar, så inte lär man få större utdelning när det gäller det, genom att dela upp oss i olika människogrupper.

Expressen har också artikel om SD´s landsdagar

Politikerkollen skriver också om den demokratiska ordningen i SD.

bloglovin

Follow mrsxanadus on Twitter

 

 

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

39 svar på ”När SD ska tala om vad som är Svenskt

 1. Det de liksom inte ser utifrån sitt grodperspektiv är att flyttandet till andra länder är en helt normal företeelse. När vi svenskar flyttar till Dubai, Shanghai eller Rio de Janeiro väljer vi själva hur länge vi ska umgås med andra svenskar och fira svensk jul. Vi väljer hur vi ska klä oss och vad vi äter till lunch. Vi bestämmer hur snabbt vi ska lära oss arabiska, kinesiska eller portugisiska. Ingen tycker det är konstigt. Expats är expats så länge de vill.
  Men i Sverige ska man inte kunna bo utan att klippa alla band med sitt hemland.

  • SÅ BRA KOMMENTAR!! Du reser ju en hel del också och ser just detta mer än de flesta av oss, även om jag också uppmärksammat detta fenomen utomlands i de länder jag besökt! SÅ bra kommentar!! Tack för den, Svava!

 2. Pingback: Real Swedes don’t eat sushi | Svava Valkyrie's Blog

  • Tack! Ja, nu verkade det funka i alla fall! Får du problem i gen så säg bara till ska vi se om det går att lösa det! 🙂

 3. ”Det kan låta klyschigt, men faktum är att jag tror de flesta av oss hellre lever tillsammans som en enhet i frågor som rör alla, än att leva uppdelade i olika kategorier. ”

  Sant. Men hur löser man ett sådant dilemma som en vilja att bära slöja i skolan och att ha en slöjfri skola? Konflikterna handlar ju om var gränsen ska gå mellan individuell valfrihet och nödvändig sammanhållning för att alls ha ett gemensamt samhälle istället för parallellsamhällen.

  • Eftersom vi bor i en demokrati så tycker jag det skulle kännas underligt att förbjuda den typen av företeelser. Visst kan man känna sammanhållning oavsett om man har ett slöjförbud eller ej, men jag kan inte se att man skulle förbjuda slöja för att det finns några som utövar förtryck mot andra genom slöjtvång. Slöjtvång är förstås förbjudet, eftersom det talar emot Mänskliga rättigheter om att varje individ ska ha rätt att bestämma över sitt eget liv.

 4. Man tar seden dit man kommer. Tyvärr vill inte många invandrare som har kommit, dom senaste åren göra det i dag. Framförallt från muslimska länder. Så som många invandrare gjorde på 60-70 talet. Dom vill ha sharia lagar istället för svenska lagar och regler. Tyvärr har många svenskar inte fattat det.

  • Läs Svava´s kommentar ovan! Det kommer alltid att finnas individer som inte vill följa normer i ett samhälle, det har inget att göra med var personen kommer ifrån. Varför måste man ta seden dit man kommer? Om jag flyttar utomlands så kommer jag säkerligen att ta till mig de delar som verkar vettiga, men inte de jag inte känner mig bekväm med, förutom landets lagar.

   ”Dom vill ha sharia lagar istället för svenska lagar och regler.” Vilka ”DOM”?? Det finns Svenskar som vill ha flera fruar och att kvinnor inte ska få yrkesarbeta också. Det kommer alltid finnas människor som vill saker som inte de flesta andra vill i ett samhälle. Det är inget skäl till att utesluta dem ur ett samhälle på ett eller annat sätt, men det är skäl till att fortsätta använda oss av det demokratiska medlet rösträtt! Och acceptera utfallet, även om man ogillar det. Än så länge har jag inte sett några sharialagar och även om jag är medveten om att det finns personer som gärna vill ha dem, så har jag aldrig träffat på dem som vill det. Så till vida tror jag de är ett extremt fåtal som önskar sharialag.

   • ”Läs Svava´s kommentar ovan! Det kommer alltid att finnas individer som inte vill följa normer i ett samhälle, det har inget att göra med var personen kommer ifrån.”

    Så du menar att när tjejer från länder där hederskultur är norm, hotas till livet eller knuffas ut från balkonger för att de vill leva ett normalt västerländskt liv med självvald pojkvän och personlig frihet så har det inget att göra med var personen kommer ifrån? Visst händer det att svenska män dödar sin fru eller flickvän, men hur ofta är offret mannens dotter, syster eller kusin? Hur ofta är andra familjemedlemmar inblandade i planeringen eller utförandet av dådet? Hur ofta har en svensk man mördat och familjemedlemmar försvarat och accepterat mordet? Hur många svenska flickor tvingas bo på skyddat boende på grund av att de gått på på disko eller förlorat sin oskuld? Hur många tvingas gifta sig med en äldre släkting de inte älskar? Kort sagt, svenska kvinnomördare agerar av individuella skäl. De mördar inte för att rentvå sig inför ett kollektiv. Kan du förklara för mig varför jag ska anse att begrepp som balkongflickor, hederskultur, tvångsgifte och könstympning är svenskt och varför jag borde bejaka detta för att aktörerna bakom dessa begrepp ska känna sig ”delaktiga i samhället”?

    http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1316&artikel=4769798

    ”Varför måste man ta seden dit man kommer? Om jag flyttar utomlands så kommer jag säkerligen att ta till mig de delar som verkar vettiga, men inte de jag inte känner mig bekväm med, förutom landets lagar.”

    I Sverige är det t.ex norm att ta i hand när man hälsar. Att inte ta emot en utsträckt hand ses som djupt förolämpande. Det finns ett antal religiösa fundamentalister som skiter fullkomligt i detta och anser att deras norm, att inte behöva beröra någon av motsatt kön, ska gälla över svenska normer. Svenskar ska alltså behöva ”ta” någon annans sed i sitt eget land medan invandrade muslimska fundamentalister inte ska behöva ta seden dit de kommer. Förklara för mig vad som är ”vettigt” med det.

    ”Dom vill ha sharia lagar istället för svenska lagar och regler.” Vilka ”DOM”??

    Tja, 40 procent av de brittiska muslimerna införa sharialagar:
    http://www.telegraph.co.uk/news/uknews/1510866/Poll-reveals-40pc-of-Muslims-want-sharia-law-in-UK.html

    …och en annan undersökning bland muslimska studenter visar på liknande resultat:

    http://www.dailymail.co.uk/news/article-1340599/WikiLeaks-1-3-British-Muslim-students-killing-Islam-40-want-Sharia-law.html

    Förklara för mig varför det skulle se annorlunda ut bland muslimer i Sverige. Är svenska muslimer mer liberala än de brittiska?

    • Fatou är tydlig med att alla ska följa landets lagar, så du sparkar till stor del in öppna dörrar när du drar upp uppenbara brott och föreslår att någon skulle vara för dessa.

     Själv tycker jag inte vi ska ha religiösa domstolar i Sverige, men bara så vi är överens om vad som finns i England: Det handlar om muslimska och judiska domstolar som har rätt att döma i tvistemål, bodelningar, arvstvister mm, alltså inte i brottmål. En förutsättning är att båda parter är överens om att det är där de ska göra upp. Egentligen kan den formen funka lite överallt om folk säger ”vi är överens om att Gammelsmurfen får bestämma”, och är inte alls så kontroversiell som det låter, men det har varit en del problem med dessa domstolar. Det handlar dock absolut inte om att otrogna ska dömas till stening eller annat absurt. Så det är alldeles sannolikt frågan om tvistemål de engelska muslimerna besvarat i undersökningen, som för övrigt är rätt gammal. Jag skrev om den för över ett år sedan.

     • ”Fatou är tydlig med att alla ska följa landets lagar, så du sparkar till stor del in öppna dörrar när du drar upp uppenbara brott och föreslår att någon skulle vara för dessa.”

      Jo, men nu sker det mer eller mindre ”uppenbara brott” ändå trots lagar. De som begår dessa brott är uppenbarligen inte emot dem. Jag svarade på Fatous påstående om att det inte har att göra med var en person kommer ifrån ifall denne inte vill följa normerna i ett samhälle. Eller anser du att personer från hederskulturer som t.ex tvingar sina döttrar att gifta sig mot sin vilja, hotar eller tar till våld när dessa vill leva ett normalt västerländskt liv med självvald pojkvän och personlig frihet agerar enligt normen i Sverige?

      ”Själv tycker jag inte vi ska ha religiösa domstolar i Sverige, men bara så vi är överens om vad som finns i England: Det handlar om muslimska och judiska domstolar som har rätt att döma i tvistemål, bodelningar, arvstvister mm, alltså inte i brottmål. En förutsättning är att båda parter är överens om att det är där de ska göra upp. Egentligen kan den formen funka lite överallt om folk säger ”vi är överens om att Gammelsmurfen får bestämma”, och är inte alls så kontroversiell som det låter, men det har varit en del problem med dessa domstolar. Det handlar dock absolut inte om att otrogna ska dömas till stening eller annat absurt. Så det är alldeles sannolikt frågan om tvistemål de engelska muslimerna besvarat i undersökningen, som för övrigt är rätt gammal. Jag skrev om den för över ett år sedan.”

      Ja, vi är överens om detta men inte att det skulle vara okontroversiellt. Enligt brittisk lag är kvinna och man lika mycket värda inför lagen. Så är inte fallet med islamsk lag. Inom islamisk familjerätt finns olika lagar för kvinnor och män vad gäller äktenskap, skilsmässa och arv. Enligt sharia får kvinnor inte gifta sig med icke-muslimska män, medan män får gifta sig med vilken kvinna som helst med abrahamitisk tro. Män har större möjlighet att skilja sig enligt sharia än kvinnor, som behöver ange skäl i vissa fall. Bröder ärver dubbelt så mycket som sina systrar, eftersom män anses vara familjeförsörjare och familjebeskyddare. Dessa olikheter inför lagen står i strid med de mänskliga rättigheterna och bryter mot FN:s kvinnokonvention.

    • Precis som Svava förtydligar nedan, så skrev jag tydligt att folk måste hålla sig inom ett lands lagar. Det gäller alla. Alltid. Vilket land man än kommer till. Du tar exempel som bl.a. på s.k. hedersbrott och det är självklart ett problem som vi ska ta itu med, men redan här har man ju brutit både lagen och FN´s råd om mänskliga rättigheter. Självklart finns det kulturella skillnader mellan människor, men min poäng är att ALLA HAR SAMMA VÄRDE!! När man börjar kategorisera människor, så går man per automatik även in på värderingar på människor! Jag menar att det finns kulturella skillnader, men att ingen är sämre eller bättre för att man kommer från ett visst land eller har en viss kultur.

     Även vi Svenskar har kulturella inriktningar som inte är helt glädjande att se statistik på. I många länder är till exempel alkohol förbjudet eller användandet av alkohol starkt begränsat, därför torde det vara färre alkoholrelaterade brott i många länder än i Sverige. De flesta våldsbrott och brott generellt sker i berusning av alkohol framför allt men även under rus av droger. Alkohol gör att vi tappar omdöme, blir aggressiva, våldsamma, tappar kontroll, men det gör också att familjer mår dåligt, blir medberoende, självmordbenägna, olyckliga etc.

     Nu menar jag inte att jämföra alkoholism eller alkoholförtäring med s.k. hedersrelaterade brott, men det är ett av många exempel på olikheter i olika kulturer.

     Självklart ska ALLA följa lagen i ett land de bor i!

     Det kommer alltid att finnas de som inte gör det, oavsett vilken typ av lagbrytelse, oavsett personers ursprung. Så till vida är ingen människa bättre eller sämre än någon annan. Vi måste fortsätta jobba mot och förebygga lagförbrytelser. Vi måste fortsätta stötta flickor och pojkar som får sina liv plågade eller förstörda p.g.a. ”hedersrelaterade” brott eller maktutövande.

     Sedan tillbaka till huvudfrågan: HUR tänker du att vi ska få bort hedersrelaterade brott genom att vi delar upp landets befolkning i ”vi och dom”? Eller genom att sätta in oss i tre olika kategorier?

     Apropå sharialagarna: de kommer att införas när majoriteten av Sveriges röstberättigade har röstat för det i Riksdagen och även om du och jag inte vill se det, så är det ju i så fall ett demokratiskt beslut, även om jag starkt betvivlar att det kommer ske!

     Genom ditt sätt att dela in i ”vi” och ”dom” tror jag i alla fall inte vi får någon lösning på de faktiska problemen som finns och jag tror DEFINITIVT inte att lösningen finns hos SD!!

     • Jag håller inte med dig. Jag anser t.ex att min familj är mer värd än t.ex Pelas och Fadimes mördare och jag anser att svensk eller västerländsk kultur, kalla den vad du vill med alla sina fel och brister, är bättre än hederskultur.

      ”Sedan tillbaka till huvudfrågan: HUR tänker du att vi ska få bort hedersrelaterade brott genom att vi delar upp landets befolkning i ”vi och dom”?

      Landet är redan uppdelat i ”vi och dom”. De som t.ex tagit med sig sin hederskultur till Sverige och lever enligt den och vi andra som inte gör det. Eftersom jag inte är medlem i SD så är jag inte rätt person att svara på frågan om uppdelning men jag tror knappast tanken med detta var att ge svar på hur man bekämpar hedersbrott utan på att försöka definiera vad en svensk är. För vad lägger du i begreppet ”oss”? Ska det vara upp till vem som helst att kalla sig svensk? Är svensk ett tomt begrepp, något man kan kalla sig per automatik när man flyttar hit eller får medborgarskap eller är svenskar ett folkslag som ska ha rättigheter precis som romer eller samer? Får det ställas krav på de som vill bli svenskar eller inte? Jag kan tänka mig flera krav, t.ex på patriarkala hedersgubbar att låta sina döttrar få leva ett normalt västerländskt liv med självvald pojkvän och personlig frihet. Hur ska det efterlevas undrar vän av ordning kanske? Är det inte en bra början att åtminstone försöka definiera vad som ska krävas av invandrare för att få bli svensk? Eller ska vi acceptera hederskultur hela vägen från permanent uppehållstillstånd ända tills det sker ett lagbrott?
      Vi vet att 10000-tals flickor lever i ofrihet, inte kan välja sin pojkvän, inte får umgås med vilka vänner som helst, inte får vara med på gymnastiken eller ha sexualundervisning. Varför ska samhället acceptera detta genom att t.ex medge undantag från sexualundervisning av religiösa skäl? Ska religiösa normer gälla över sekulära lagar i ett sekulärt land?

      ”Apropå sharialagarna….”

      Sharialagar är redan accepterade i Storbritannien för muslimer som föredrar islamsk familjerätt och det utan någon folkomröstning. Där som här sker en gradvis anpassning.

     • Vad gäller lagarna i England så har jag inte tillräckliga kunskaper för att diskutera varken den Engelska lagen eller hur Sharia lagförs och utövas i England. Däremot håller jag inte alls med dig om att din familj har större människovärde än Pela´s eller Fadime´s familjer. De brott som några av familjemedlemmarna begick är förstås fruktansvärda och jag tror inte det finns någon här i debattfältet som är villiga att försvara dessa handlingar! Jag är det i alla fall inte! Jag tycker det är fruktansvärda brott de har begått. Jag tycker också de ska få sina straff för de handlingar de begått. Hedersrelaterade brott är också speciellt svåra då det är starka band i en familj som krossas. De tjejer och killar som utsätts ska ha all hjälp och stöd de kan få, men man ska också komma ihåg att det inte bara sker i muslimska familjer, utan även inom kristendomen och så vitt jag känner till så handlar dessa brott oftast om specifika geografiska ursprungsområden, som ofta isolerar sig till små byar med minimal utbildningsnivå etc. Jag menar att jag anser att dessa utövare är ynkliga på många sätt, men ändå att alla människor har samma människovärde. Om jag tycker de är sämre människor för att de begått onda handlingar, så känns det som jag skulle bli lika fördummad som de jag kritiserar. Många av dessa utövare anser ju att de som har pojkvänner, får barn innan de är gifta etc. tycker att de personerna är sämre människor och då blir det ju som att göra samma misstag som de man kritiserar.

      Jag anser inte att Svensk är ett tomt begrepp, men jag anser att det är en personlig uppfattning om vad som är Svenskt och när jag pratar med mina vänner, oavsett om de är Svenska eller med andra ursprung, så har ingen av oss samma uppfattning om ”Svensk” som någon annan. Därför tycker jag inte heller man kan tala om för någon annan om de är Svenska eller ej. Jag är så ursvensk som man kan bli, så Svensk att jag är mer Svensk än de flesta Svenskar i vårt land, då jag har samiskt ursprung, men om jag skulle gå efter SD´s nya definition av Svensk, så är jag inte alls säker på att jag skulle ”platsa”. Jag älskar Sverige, men inte allt som finns i Sverige, precis som jag inte älskar allt som finns i något land. Gör det mig till en ”ickemedborgare”?

      Jag tror de flesta människor skulle ha mycket att vinna på att se sig om i världen, ta till sig delar av de kulturer som tilltalar en, välja bort de delar i sin egen kultur och andras som man ogillar, och behålla det som är positivt för egen del, men också för sina medmänniskor. Det är det som berikat mitt liv och många med mig, men man måste våga prova också!

     • ”Vad gäller lagarna i England så har jag inte tillräckliga kunskaper för att diskutera varken den Engelska lagen eller hur Sharia lagförs och utövas i England.”

      Hur den islamska lagen fungerar i Storbritannien kan du t.ex läsa om här: http://www.nrk.no/nyheter/verden/1.7802318
      http://sv.wikipedia.org/wiki/Mänskliga_rättigheter_inom_islam

      ”Däremot håller jag inte alls med dig om att din familj har större människovärde än Pela´s eller Fadime´s familjer.”

      För mig har de det, på ett plan. Och om du skulle tvingas välja mellan att rädda antingen din dotter eller en bestialisk mördare ur en eldsvåda så tror jag inte du skulle välja mördaren. På samma gång, om vi inte tvingades välja så skulle nog både du och jag göra allt vi kunde för att rädda även den mest bestialiske mördare ur en eldsvåda och ställa denne inför rätta. Men vi värderar trots det människor olika. De som står oss närmast värderar vi högre än de som inte gör det. Vi sörjer de vi älskar när de dör men inte de vi inte känner. Det innebär inte att människor vi inte känner är sämre människor. Kanske pratar du och jag förbi varandra här men i grunden menar samma sak? Varje människa har rätt till sitt liv och ingen har rätt att ta någon annans liv anser jag. Är det det som du menar med människovärde? Däremot tycker jag inte att t.ex Hitler eller Pelas mördare är bra människor.

      Ja, hedersrelaterade brott utförs av personer från hederskulturer och dessa kan vara kristna såväl som muslimska.

      Vad gäller Svensk, menar du att det är upp till vem som helst oavsett var de kommer ifrån eller vad de har med sig för kultur i bagaget att kalla sig svensk utan några som helst krav? Då blir ju Svensk ett tomt begrepp som inte betyder något. Jag tycker tvärtemot att man ska ställa krav på de som flyttar hit och vill bli svenskar. Och det handlar inte om att de ska tvingas dansa kring midsommarstången utan om så enkla saker som att vi inte ska acceptera hederskultur eller att invandrande religiösa och kulturella normer ska tillåtas gälla över det svenska samhällets normer. I Sverige liksom i många andra västerländska länder så gör man ibland sitt yttersta för att anpassa samhället till invandrande religiösa och kulturella särintressen. Jag anser att det är helt fel väg att gå.

     • ”För mig har de det, på ett plan. Och om du skulle tvingas välja mellan att rädda antingen din dotter eller en bestialisk mördare ur en eldsvåda så tror jag inte du skulle välja mördaren.”

      Nej, fast det tror jag inte alls handlar om människovärdet över huvudtaget. Jag tror inte du skulle ha valt en granne/kollega eller vem-som-helst före din dotter, det handlar ju om personliga band och har inget med människovärde att göra! Jag tycker inte ens att det har med människovärde att göra om du står inför valet att rädda en mördare eller en som ägnat sitt liv åt att stötta och hjälpa andra. Då är det personliga engagemang och åsikter som kommer i vägen. Människovärde är ju något helt annat: http://sv.wikipedia.org/wiki/M%C3%A4nniskov%C3%A4rde

      Nej, jag tycker att Hitler och Pela´s pappa var och är riktiga skitstövlar, där finns inte mina sympatier, även om jag också kan se att de båda var och är rätt tragiska figurer som förstört många andra människors liv, genom galna åsikter.

      Jag tycker inte att Svensk är ett tomt begrepp bara för att vi tolkar Svenskhet på olika sätt. Jag tycker det är viktigt att invandrare får kunskap om våra lagar, kultur och historia. Med det inte sagt att de ska tvingas leva med dessa (jo, lagen, förstås!!). Där går hela fenomenet med ”hederskultur” fetbort, eftersom det inte bara är olagligt att mörda flickor som vill ha pojkvän, men det är också olagligt att kränka andra människor med fysisk, psykisk eller sexuella övergrepp.

      Jag tror vi klarar oss rätt långt på lagen trots allt.

     • Jag får säga att jag inte blev klokare på vad ”människovärde” är från länken du postade. ”Enligt den humanistiska principen är vi lika inför varandra”? Vad menas med det? Att vi är lika mycket värda inför varandra? Det är vi ju inte, vi värderar ju människor olika utifrån våra relationer till dessa. Jag kommer aldrig någonsin att tycka att Pelas mördare, Hitler, Stalin m.fl är/var bra människor.

      Tyvärr går inte hederskulturen fetbort. Vi har mycket riktigt lagar mot att mörda flickor och att kränka människor med fysisk, psykisk eller sexuella övergrepp men det sker ändå hedersmord och flickor blir ändå utsatta för övergrepp i hederns namn. 10000-tals flickor lever i ofrihet i Sverige. De får inte välja sin pojkvän, inte umgås med vilka vänner de vill, inte åka på klassresa, vara med på gymnastiken eller ha sexualundervisning m.m, m.m. Många riskerar tvångsgifte och hotas till livet om de inte följer hederskulturens normer. Hot som ibland slutar med döden. Att tro att dessa flickor lättvindigt ska våga anmäla och bryta med sin egen familj och kultur är naivt:
      http://www.aftonbladet.se/nyheter/article10845149.ab
      http://www.aftonbladet.se/wendela/article10745595.ab

     • Vad jag tycker är talande för texten i länken är särskilt: ”Det kan definieras ur vitt skilda aspekter. Man kan tala om människolivets okränkbarhet eller alla människors lika värde.”

      Jag tycker att den text, tillsammans med förklaringen i min kommentar, visar att jag tror du blandar ihop begreppen ”lika människovärde” med ”de jag tycker mest om”.

      Jag vet inte hur du kan ”missförstå” följande i min kommentar: ”Där går hela fenomenet med ”hederskultur” fetbort, eftersom det inte bara är olagligt att mörda flickor som vill ha pojkvän, men det är också olagligt att kränka andra människor med fysisk, psykisk eller sexuella övergrepp.”

      Det är väl helt uppenbart vad jag menar med det? Jag kan inte uttrycka den meningen på ett tydligare sätt i alla fall!

      Det är inte tillåtet och därför inte heller ”allmänt” accepterat i vårt land (och inte i så många andra länder heller, för den delen).

      Självklart försvinner inte problematiken för att man har lagar som förbjuder det, på samma vis som mord sker i Sverige, misshandel, våldtäkter och kvinnofridsbrott etc. Men det finns lagar som ska styra vad som är acceptabelt i vårt samhälle och det är bra! När det gäller att det sker ändå så är det viktigt att uppmärksamma problematiken för att stävja att det sker, på samma sätt som vi gör det med kvinnofridsbrott, våld i nära relation, våldtäkter etc. så måste vi också arbeta effektivt med just s.k. hedersbrott och hedersproblematik. Det är också därför jag själv är engagerad i dessa frågor och skriver om dem med jämna mellanrum, är med på flera forum där detta diskuteras, jag är så fort jag får möjlighet att delta i manifestationer bl.a. på Fadime´s dödsdag, föreningen Glöm inte Pela och Fadime etc. Jag är tyvärr sorgset medveten om att vi oftast inte är någon större sammanslutning i dessa manifestationer. Man kan jobba för att stävja dessa problem på många sätt, även om det inte går att få bort problemet helt, så är det rätt att lagar OCH befolkningen visar att man inte tycker det här är okej!

      Vad har du för förslag för att komma tillrätta med problemet och vad gör du för att arbeta mot dessa brottsliga handlingar?

     • Det låter väldigt vackert men vad betyder det i praktiken? Hur definierar man människolivets okränkbarhet? Hur ska man vara eller tycka för att platsa in bland de som utropar ”alla människors lika värde”? Hur definieras detta värde? Vad är värdet? Räcker det, med att som jag, vara motståndare till dödstraff?

      De enda som kan göra något åt problemen med hederskultur är regering och riksdag och de enda som kan sätta press på att de gör något är media och i viss mån lobbygrupper om dessa får tillgång till media. Jag ställer mig helhjärtat bakom de tankar som framförs av Röda korset och organisationen Varken hora eller kuvad här: http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/stoppa-fortryck-i-hederns-namn_2628709.svd
      Tyvärr är jag pessimistisk om framtiden. Den här debattartikeln skrevs 2009 och ingenting har hänt.
      Ja, vad gör jag själv? Inte tillräckligt, även om jag slagit pannan blodig i mitt yrkesliv och fått betala ett högt pris för de ställningstaganden jag gjort, så jag har lärt mig att hålla käft. Jag har tagit oräknerliga nätdebatter med kulturrelativister och personer som anser att det är rasism att påstå att hederskultur är ett specifikt problem tillhörande vissa invandrargrupper för att det minsann var likadant i Sverige på medeltiden och att ”vi” därför ska hålla käften. Saker som gör mig outsägligt trött är sådant här: http://www.unt.se/kultur/hedersvald-pa-svenska-1518168.aspx Allt ska relativiseras sönder och samman.

 5. Icke assimilerad infödd svensk får man väl bli då, men den gruppen har de ju inte ens tänkt på?
  Alla som råkat födas här, utan att tycka att just allt som anses svenskt är det klämmigaste i hela vida världen.
  Jag som inte ens blir glad när de med blågula tröjor vinner i sport…

  • Jo, för första gången någonsin såg jag faktiskt att de skrev om just infödda Svenskar. Citerar från länkad artikel i Aftonbladet här: ”Enligt SD är det inte bara möjligt för invandrare att assimilera sig och bli kulturellt svenska. Även de från kategorin ”infödda svenskar” slutar vara svenska om de byter ”lojalitet, språk, identitet eller kultur”.

   – Vi definierar inte svenskhet utifrån någon biologisk faktor som hudfärg, utan utifrån kultur.”

   Hmmm…

 6. Vad vill de uppnå med kategoriseringen. Vad ska den användas till?

  Hur ska de f ö vet vem som är assimilerad? Ska de registrera åsikter?

  Frågan är om det bara är ogenomtänkt, eller om de verkligen vill ha ett sånt samhälle som förslaget skulle leda till om det genomfördes. Förstår de själva vad de håller på med?

  • Jag tror, som jag skrev i en kommentar i min blogg, att syftet egentligen det omvända – en sorts titta-vad-mänskliga-vi-är-utrop. I deras bisarra värld är detta ett uttryck för godhet.

   Man vill visa att man inte är rasister genom att påpeka för varandra och utomstående att man minsann gillar den “icke-etniske svensk” som känner att den svenska historian är dess egen. Det är därför jag skrev formuleringen om den som försöker gå balansgång. Istället för att som ND och andra extremare grupper dra gränsen kring det vita omfamnar man även andra färger bara de helt upphör att vara något annat än svenska.

   För oss utomstående verkar det helt absurt, men för dem är det ett viktigt ställningstagande både internt och externt.

   Sedan känns det där med svenska historian som man ska tycka är ens egen som en helt orimlig förutsättning. Banden till historian är det sista vi har kvar, och om jag så bor i femtio år i ett annat land kommer jag aldrig att tycka att dess historia är min.

   Jag vet till och med adopterade som, trots att de i allt annat är svenska, inte känner att den svenska historien fullt ut är deras, utan till någon liten del lockar deras biologiska förfäders berättelser mer.

  • Ja, de säger ju själva (Jimmy Åkesson enl artikeln i AB som jag länkar till ovan) att det inte kommer att bli någon konkret skillnad, även om man är indelad i grupperingar, vilket än mer får mig att ifrågasätta skälet till uppdelningen.

   Jag misstänker att det inte är helt genomtänkt! 😉

 7. Jag kan bara hålla med dig i ditt inlägg. Tycker att det är tragiskt med alla uppdelningar. Ingen passar helt in i alla normer. Identitet måste var och en få bestämma själv. Mina barns pappa blir upprörd när någon kallar honom för svensk, han är född i Finland. Mina barn blir upprörda över när de kallas för andra generationens invandrare i statistiken, trots att de har bott hela livet i Sverige.

  När det gäller kultur så blandar vi alla ganska fritt mellan olika kulturer, och det är charmigt tycker jag. Att hålla på med den här sortens uppdelningar fyller ingen funktion alls. Ska allt annat än svensk musik, svenskt mode, svenska filmer mm förbjudas?

  När vi nu lever i en tid där vi lätt kan röra oss mellan länder och världsdelar så kommer vi ta intryck av olika kulturer och det är ju bara positivt!

  • Jag kan bara hålla med dig! Alla människor är olika men ändå lika mycket värda! Allt det andra kan endast lösas med förståelse, respekt och acceptans. Där tror jag att de människor som saknar dessa förmågor kommer från alla världens hörn, inklusive Sverige. Klart människor måste få välja sin egen identitet! De flesta invandrare jag känner svarar att de är ”Iranier”, ”Kenyan” etc. här i Sverige, men när de reser utomlands så svarar de att de är Svenskar. Allt är inte så krångligt som det verkar. Det handlar om hur man känner sig i situationen också och ibland helt enkelt för att förenkla ett svar! 🙂

   Jag tror också att det är viktigt och positivt att vi rör oss så mycket över alla gränser i dag och kan ta del av varandras likheter, olikheter, kulturer, språk och livsglädje! 🙂

 8. SD och andra rasistpartier ljuger om den så kallade ”massinvandringen”.
  Sverige är inte det första landet i Europa de kommer till och vi utgör 2-3% av befolkningen i Europa. Förra året ansökte 31 875 personer om asyl i Sverige varav 28 % (8 732 personer) beviljades asyl och alltså 72 % (22 535 personer) av ansökningarna avslogs (migrationsverkets statistik). Inte den ”flodvåg” som SD och andra extremhögerpartier påstår.
  Om nu 8 732 personer får sina asylansökningar beviljade utgör alltså dessa 2.7% av de som söker asyl i Europa (318 750 personer). Vi tar alltså mot asylsökande proportionellt motsvarande vår befolkningsandel. Jämförelser med andra länder kan sägas vara relevant först om alla förutsättningar är lika i övrigt..

  • Ja och tittar man ytterligare ett snäpp bort, så är det ju så att många riktigt fattiga länder är några av de som tar emot flest flyktingar, såsom till exempel Sudan och många andra länder. Många länder som själv skulle behöva hjälp och stöd, tar emot många, många fler flyktingar än Sverige!

   • Så är det ju absolut, det är fattiga länder, och ofta även med inre oro i landet, som tar emot flest flyktingar.

 9. För Islam så ju så mycket bättre på att inte dela upp folk i fack?
  Muslimer (Bra folk. Älskas av Allah)
  Dhimmies (Ska lämnas i fred… så länge dom vet sin plats och betalar sin straffskatt.)
  Khaffirer (Våldta! Döda! Lemlästa!)

 10. Självklart ska man inte dela upp folk i ”vi och dom” men det är ju det 7-klövern gör! Det kan väl inte vara så svårt att förstå? Reinfeldt älskar ju den här sortens indelning av folk.
  Egentligen är det hela ganska enkelt. Alla människor är lika mycket värda (redan där diskvalificeras regeringen) och ska behandlas lika. Sveriges lagar ska gälla i Sverige. Vi ska inte bry oss om någon som helst religion när det gäller att döma eller bedöma människor.Och tänk om alla myndigheter använde sig av den lag som finns. Så länge vi har en regering som tillsammans med andra partier väljer att inte gå den demokratiska vägen så växer problemen tills de blir så stora att situationen blir ohållbar.
  Det vilar ett löjets skimmer över den här kritiken mot SD, och anledningen till det är att vi är vana vid att Svensk politik alltid har varit hafsig och slafsig. Vi har böjt oss för ondskan i alla tider och är världsmästare på att tala om för andra länder hur de ska sköta sig. När sen nåt land blir sur på Sverige och ryter till så blir vi så rädda så vi inte vågar annat än hålla tyst.

  Vi är en liten ankdamm som tror att vi har nåt att säga till om i stora världen, men det enda vi är bra på är att kasta skit på varandra. Vi tänjer och ändrar lagarna när vi inte förmår upprätthålla dem och är problemen för stora sopar vi dem under mattan, eller skyller på nåt riksdagsparti som vi inte gillar.

  Det enda som kan rädda Sverige från att splittras så totalt att det inte går att reparera är att tillräckligt många inser faran och slänger ut dårarna från regeringskansliet och väljer in riktiga människor som är vuxna och villiga att ta ansvar för landet

  • Så bra skrivet att jag önskar jag skrivit det själv! 🙂 Hade det varit på facebook hade jag både ”gillat” och ”delat”! 🙂

 11. Pingback: Felsök | Brittas.se

 12. Pingback: Tonårsmorsa´s Nyårskrönika 2011 | Tonårsmorsa – Fatou

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

 1. […] Fatou kommenterar SDs kategorisering av individer, och inspirerar mig att göra […]

 2. […] bara bli bedömd och värderad utifrån att vara invandrare är både förminskande och kränkande. Att kateogoriseras i de grupper som Svergiedemokraterna försöker skapa för att gruppera invandrar… är en metod för att skapa vi och dem.  En rädd person svarar ofta med att skrämma andra. Jag […]

 3. […] När SD ska tala om vad som är Svenskt. […]