70-tals nostalgi med Sjörövar-Jenny

Min mamma 1985, då var hon 32 år och jag var 15, den här bilden var på förstasidan på Sundsvalls Tidning, om jag inte minns helt fel. Min mamma höll ett tal mot porrindustrin på Kvinnodagen.

Jag är född 1970 och växte därmed upp på 70- och 80-talet. Det i kombination med att min mamma var väldigt politiskt engagerad gör att jag bär många minnen med mig av att sitta med och rita teckningar under politiska möten eller vara med i demonstrationstågen i Sundsvall.

Min mamma hade en kompis som hette Alf. Alf hade gått ner i en ugn på Gränges Aluminium i Sundsvall med sitt ben. De lyckades rädda hans ben, men han var illa skadad. Jag var fascinerad av dessa arbetarberättelser som jag fick berättade för mig. Alf lånade ut en LP-skiva till min mamma för att min bror skulle få lyssna på den. Den hette Kåldolmar & Kalsipper och är en barnskiva av Nationalteatern. Min bror älskade den här skivan och lyssnade på den igen och igen och igen. Jag lärde mig också älska skivan och var tvungen att lyssna igenom hela nu när jag fann den på Youtube.

Nostalgi när den är som starkast. Först i vuxen ålder när jag skulle spela skivan för mina barn, insåg jag hur politisk den är.

Brorsans favorit var Sjörövar-Jenny (10) och min egen favorit var Mammarock (del 12)

Men sagan håller ännu och det gör verkligen musiken i den också. Om någon annan har älskat den som mig, så har ni chansen till lite nostalgi nu (tyvärr saknas del 14):


bloglovin

Follow mrsxanadus on Twitter

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

12 svar på ”70-tals nostalgi med Sjörövar-Jenny

  1. Mammarock!!!

    Hände att jag ställde spelaren i fönstret när barna var små och vräkte på med den. Joo, de har allt lärt sig att älska den, de också, fast de är födda på sent 80-tal!

  2. Härligt. Jag blir alldeles varm av alla minnen. Har länge tänkt att den skivan skulle jag vilja äga. Barnbarnen skulle ha glädje av den här hemma. Vi lånade skivan av Alf och spelade in den på kassett, men det finns ju inte en människa med kassettspelare idag. Kram och tack för fina minnen

  3. Åh den LP:n hade jag! Fast jag är 80-talist. Jag ärvde den av mammas kompis barn. Min bror stal den och han har den fortfarande 🙂 Han älskar den fortfarande, så jag gör nog bäst i att låta honom behålla den om jag vill behålla min hälsa.

    Vad stilig din mamma var!

  4. Pingback: Kåldolmar och Kalsipper gratis teater i sommar | Fatou

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  1. […] och Kalsipper med Nationalteatern och hur nostalgisk jag blev av att lyssna på hela sagan igen: 70-tals nostalgi med Sjörövar-Jenny och hur den sagan satt djupa spår i […]