Det kom ett mail…

…som jag fått lov att lägga upp i bloggen:

”Hej!

Jag heter Niklas Wikensten och är lärare i samhällskunskap på en
gymnasieskola i Blekinge. Då jag började på skolan för drygt fyra år
sedan slog det mig att folk faktiskt fortfarande använder ordet
negerboll. Huvudorsaken är gammal vana, brist på möten med människor
från Afrika och okunskap. Tyvärr finns det ibland även ren rasism med
i bilden. Jag har fört en ständig upplysningskamp och som läroplanen
stipulerar genom öppen dialog och kunskap försökt motverka den
främlingsfientliga yttring det faktiskt kan vara att använda
begreppet neger och ordet negerboll (jag äter väldigt ofta chokladbollar
och får därför ofta tillfälle att diskutera. Det är åtskilliga hundra
elever som genom åren faktiskt slutat säga neger och negerboll. Tyvärr
finns det även lärare i kategorin okunniga och de är oftast svårare att
nå)

Jag har ofta länkat till en debattartikel på Aftonbladet skriven av
Nyamko Sabuni i ämnet. Nu hittade jag ditt blogginlägg från den 22
september 2009. Mycket bra skrivet. Jag kommer fortsättningsvis att
länka även till ditt blogginlägg.

Om du vill skulle du jättegärna få försöka sammanfatta dina tankar om
användandet av begreppet neger och ordet negerboll i ett svar till mig.
Det är ibland svårt för en blond man som i så många generationer man kan
släktforska har idel gener från Sverige att förklara att vissa faktiskt
tar illa upp. Om en person med rötter i ett afrikanskt land berättar att
det faktiskt är så kanske det blir enklare att ta in. .

MVH
Niklas Wikensten, lärare på Nordenbergsskolan i Olofström.”

Jag har fått rätt många mail genom åren om just den här debatten och vad jag kan minnas kommer de flesta av mailen från lärare och elever. Att man använder mina inlägg i det jag kallar ”Neger-debatten”.

Självklart ska jag göra en sammanfattning! Särskilt som det var ett tag sedan jag hade debatten uppe. Håll utkik på en sammanfattning, rätt vad det är kommer den upp i en blogg nära dig! 😉

bloglovin

Follow mrsxanadus on Twitter

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

6 svar på ”Det kom ett mail…

 1. Hej!
  Till Niklas Wikensten:
  Det är alltid lite knepigt att prata om att någon annan, som kanske inte ens är där, eventuellt skulle kunna ta illa vid sig. Men tala om för dina elever att DU tar illa vid dig när eleverna använder ordet neger om dina medmänniskor. Dina elever kan f ö aldrig, med ledning av någons hudfärg, veta vem som tar illa vid sig. Hur vit man än är kan man ha svarta barn, syskon, vänner, grannar och älskade. Eller helt enkelt föredra en värld fri från rasism.
  Skönt att det finns lärare som jobbar för en ökad medvetenhet.
  Allt gott!

 2. Bra talat lilla grisen. Du har helt rätt. JAG tar illa vid mig. Det kanske är så att man som lärare hela tiden hamnar i det analyserande, reflekterande, problematiserande relativitetsträsket där allt är å ena eller å andra sidan. I det här fallet likväl som i många andra fall finns det ett rätt utifrån min horisont. JAG gillar inte när folk använder ordet neger eller ordet negerboll. Historielösheten och kränkningen gör MIG beklämd. Tack lilla grisen och var rädd om dig i jul. En tid då smågrisar lever farligt.

 3. Det är förunderligt att det ska vara så viktigt, ja en hjärtefråga, för många människor att få säga negerboll. På en arbetsplats (med bara tjänstemän och kontorsfolk btw) där jag jobbade 2008 så hade en annars väldigt rar äldre dam skrivit ut en skrift och bild som hon skickade runt i fikarummet, gissa vad den handlade om… suck! 😛
  Vissa verkar känna sig som modiga, lite coola och busiga rebeller med glimten i ögat som ”vågar” gå med t-shirts där det står negerboll och dela ut såna käcka lappar.

  Jag kan i-n-t-e förstå varför det ska vara så viktigt att få fortsätta kränka folk verbalt. Även om jag vet att det inte sägs för att kränka så ligger inte den värderingen hos den som säger ordet.
  Jag säger själv zigenare oftare än romer, av gammal vana (ordet zigenare låter fint i mina öron) men om någon säger tilll mig att de tar illa upp av det så skulle jag sluta och verkligen inte känna minsta behov av att skriva ut flygblad och t-shirts

 4. Pingback: Bland negerbollar och andra finska pinnar | Tonårsmorsa – Fatou

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

 1. […] igen. Men nu var det ett tag sedan, så jag tänkte först skriva ett helt nytt inlägg, för att på begäran göra en komplett sammanfattning, men eftersom jag upptäckte att mitt ena inlägg i debatten är […]