Julkalender Lucka 8

En vit jul kan ha olika betydelser för olika människor. För många av oss betyder en vit jul helt enkelt snö på marken. För andra kan det innebära nykterhet. Men för allt för många människor handlar julen inte om nykterhet, utan om ett tillfälle där det är ”legitimt” att dricka alkohol eller ta droger.

Det finns många organisationer som arbetar med nykterhet och den organisation jag vill lyfta fram särskilt i den här frågan är 12 steg. Tolvstegsmetoden är den enskilda metod som gett flest människor nykterhet, vad jag känner till. Att hitta en och samma metod som fungerar för alla, tror jag inte är möjlig, men just den här metoden fungerar för väldigt många, det tror jag vi kan vara överens om.

Nu tar inte tolvsteg emot några bidrag, då de inte vill hamna i beroendeställning hos någon. Så mitt julklappstips i dag när det gäller nykterhet och de som arbetar med det, är följande tre:

    • Om du har svårt med nykterheten, sök hjälp, för det finns hjälp att få.
    • Stöd Tjuvgods. Så här skriver de om sig själva:

”Föreningen Tjuvgods är en unik plats där personer med mycket långa utanförskap ska få den tid som behövs för att fungera i samhället Vi ger förutsättningar att leva utan missbruk och kriminalitet, och att börja leva med bra självkänsla och en förmåga att göra rätta val!

Vi vet att det går, genom egna erfarenheter i allt vi gör.

Arbetet börjar där personer mår som sämst; på häkten, anstalter och härbärgen

Ingen person är den andra lik, vi gör individuella bedömningar tillsammans med uppdragsgivare för att ge varje medlem bästa förutsättningar

Tjuvgods verksamhet är drogfri. Vi samarbetar med samtliga beroendemottagningar i Stockholm med omnejd.”

  • IOGT-NTO är en annan organisation som är värd att uppmärksammas. De skriver så här om sig själva:

 

”Orsakerna till att välja en nykter livsstil är många men en sak har vi gemensamt: Vi i IOGT-NTO vill skapa en miljö där friheten från alkohol är självklar och naturlig.

I den svenska kulturen är alkoholen så självklar att det har blivit provocerande att avstå från den. Trots att svensken idag dricker lika mycket för 100 år sedan, då man var på god väg att supa ihjäl sig. 

En del av oss i IOGT-NTO har valt att leva nyktert som ett politiskt ställningstagande, alkoholens skadeverkningar kan ingen ifrågasätta. Andra har upplevt missbruk på nära håll.

Vår organisation hade vid årsskiftet 2010-2011 inte mindre än 31 856 medlemmar över hela landet. Ju fler vi är, desto tyngre väger våra röster! Vi är en politiskt och religiöst obunden organisation och välkomnar alla som delar vår syn om människors lika värde och som vill leva ett helnyktert liv.”

bloglovin

Follow mrsxanadus on Twitter

 

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

2 svar på ”Julkalender Lucka 8

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

No Trackbacks.