Krigstrauma

Det handlar om vad krig gör med människor. Familjer. Det handlar om uppbrott och återföreningar. Det handlar om människors förflutna. Det handlar om människors nutid. Det handlar om flykt och invandring. Det handlar om ett barns känslor och hur det kommer att påverka oss i vuxenlivet. Det handlar om hur viktigt vårt förflutna blir när vi själva får barn.

Jag rekommenderar verkligen dokumentären Gerillasonen. Du kan se den HÄR!

bloglovin

Follow mrsxanadus on Twitter

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

5 svar på ”Krigstrauma

 1. Det handlar också om, tycker jag, om hur vi tar emot barn och vuxna med krigstrauma.
  Enligt radiodokumentären om Pela hade hennes pappa trauman och soc rekomenderade att Pela och Breen (syster) skulle bo i egen lgh pga det. Föra att pappan behövde lugn och ro.
  Vilket vi alla är ledsna att så inte skedde, då hade kanske Pela fått leva kvar.

  Jag tycker också att svenska myndigheter inte ska ta emot traumatiserade flyktingar utan att vara säkra på att kunna erbjuda dem adekvat traumabearbetnng.
  Min stad har ett flyktingtraumacenter speciellt för barn.
  Barn till traumatiserade föräldrar behöver stöd från andra vuxna.
  Jag tycker inte att det Sverige kan acceptera att dessa barn slängs vind för våg och halkar emellan byråkratiska regler.

  Exempelvis så måste målsman skriva ge sitt godkännande att barnen får psykologhjälp.
  Ska verkligen ett sådant ansvar läggas på traumatiserade föräldrar som kanske är för skadade i själen för att kunna SE till barnets bästa?

  Jag tycker INTE att det är acceptabelt att barn till traumatiserade föräldrar tillåts ta ut sina aggressioner på andra barn. NEJ NEJ NEJ! Jag tycker inte det!
  Det skapar mer våld och otrygghet i skolan och oavsett vilka sår ett barn har så ger det inte frikort till att bete sig som monster.

  Jag tycker att Sverige SKA ta emot flyktingar!
  Och att det självklart SKA få kosta PENGAR!
  Vi i Sverige har råd och vi BEHÖVER rent samhällsekonomiskt invandrare för att landet inte ska avfolkas.

  Våra barn (helsvenska och invandrare) lär sig MASSOR och får möjlighet att lära sig om andra länder genom vänner och klasskompisar.

  I mitt barns klass finns elever från minst 14 olika länder och jag skulle verkligen önska att lärarinnan såg det som en fantastisk möjlighet att lära barnen om världen, på samma sätt som jag har sett att andra lärare gör på skolor där jag har jobbat.

  Min son röstade på att det skulle bli en brun Lucia i år (för det har jag aldrig sett sa han), och han pushade (utan framgång) tjejen med slöja att ställa upp i som Luciakandidat (”det skulle se coolt ut”)
  Lotten föll även detta år på klassens sötaste långhåriga blondin, och även om jag unnar henne den äran, så tycker jag att det hade varit coolt att se en brun Lucia jag med. eller en asiatisk, eller en persisk, eller en turkisk, eller en korthårig… 😉

  Det jag vill säga är att det är självklart de flesta som kommer hit som flyktingar eller invandrare har en vilja av stål att jobba, försörja sig och sina familjer och tjäna ihop pengar för att skapa ett bättre liv. Utan att störa nån annan.

  Det vinner Sverige på i form av ökade skatteintäkter bla.
  Men människor är inte maskiner och en traumatiserad själ går sönder och kan inte laga sig själv utan hjälp av andra.

  Om man inte öser resurser i form av massor med utbildad personal så kommer det kosta samhället i blod och pengar senare.

  • Absolut handlar det om det också! Det där som sades om Pela´s pappa i radiointervjun om hans trauma var något jag också reagerade på! Jag håller också med dig om att vi måste ge rätt vård till de som har varit med om krig. Tack för din långa, utförliga kommentar som ger en bra vy och rätt fokus på problematiken!

 2. Vill bara tillägga att klassens Lucia tillsattes via lottning (alla tjejer som ville fick ställa upp i lottningen)
  Min son misstänker fusk eftersom lotten ”råkade” falla på samma flicka i år igen.
  Även jag misstänker att fröken, som närmar sig pension, hade ett finger med i spelet, men den misstanken behåller jag för mig själv 😉 Fast den riktiga Lucia vaaaar faktiskt italienska (fast det finns ju blonda bambinas från Italien också, ett arv från vikingabesök tydligen, dock för historiskt okunning om vikingabåtarna var ute och åkte innan eller efter tidpunkten för Lucias tragiska självstympning) (Sorry, offtopic, men vikingarna kristraumatiserade säkert en del sydeuropeer 🙁 )

  • Förresten håller jag med sonen! Det skadar inte med mörka lucior. Just nu går ju den allmänna debatten om lucia ut på att killar också ska kunna bli lucia. Så jag röstar nog för att din son blir lucia! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

No Trackbacks.