Julkalender Lucka 20

I lucka nummer 20 tänkte jag tipsa om julklappar. En del av er är klara, en del är mitt i och en del har inte köpt en endaste julklapp ännu! Det är alltid lika svårt tycker jag. Det man verkligen skulle vilja köpa brukar man sällan ha råd med och så vill man köpa något som är personligt, något man vill att JUST DEN PERSONEN ska bli glad för.

Presentkort och liknande anses av vissa som tråkiga och opersonliga presenter, men egentligen vet jag inte varför, för om man ger ett presentkort så kan ju personen välja precis det den tycker om och särskilt bra tycker jag det är om man väljer den personens favoritaffär eller något man vet att den personen tycker om.

I år har vi vuxna jag ska fira jul med bestämt oss för att hoppa över vuxenjulklappar och i stället satsa på barnen, även om det blir rätt sparsamt där med i år. Det tycker jag är ett bra beslut. Vi har gjort en lista så varje vuxen får en person att köpa en liten julklapp till och det är jättebra, tycker jag!

Men OM jag hade önskat mig en julklapp så hade jag önskat mig en middag på min favoritrestaurang Tzatziki, som jag senast besökte med Anders Sporring och ljudboken Ögonblick som förändrar livet av Annika Östberg. Böcker är en sådan sak som vi som älskar att läsa alltid uppskattar. Men det kan vara svårt ibland, då man inte alltid vet vad någon annan har läst. Därför tycker jag att presentkort på böcker är en helt fantastisk idé. Tänk när man har ett presentkort på en bok och får gå runt där bland hyllorna och leta rätt på en riktig favoritbok som man länge velat läsa. Det är njutning på hög nivå. Kläder är en annan sån rolig sak att få, men som kan vara jättesvårt att handla till andra både vad gäller, färg, modell och storlek. Härom dagen fick jag kläder i förskott till min födelsedag av min pappa och de fick jag välja själv och det är ju allra bäst! Men om man vill ge kläder till någon så är ju återigen presentkort bäst. Man väljer bara en butik som man vet att personen gärna handlar i.

Jag tycker det är jättelätt att handla till flickor/tjejer/kvinnor omkring mig, men jättesvårt till de män och pojkar (förutom Mabou) jag har omkring mig. Vad handlar ni till män?

Mina julklappstips kommer i alla fall här och kanske blir ni lite hjälpta eller kanske inte.

Till den trötta mamman: Vad som helst utom en dammsugare, tänkte jag skriva, men här tror jag det är viktigt med något personligt. En sak som är just för henne. Ett restaurangbesök, nagelförlängning, böcker, parfym, presentkort på favoritaffären (och då menar jag inte ICA!!). Något hon tycker om, men sällan eller aldrig tar sig råd till.

Till den trötta pappan: Lite åt samma håll. Något han kan göra för sin egen skull. Om han gillar att se film så kanske ett presentkort på en välsorterad filmaffär, kanske även där ett restaurangbesök, nagelförlängning kanske inte är de flesta pappors önskejulklapp, men kanske något annat för hans skull, som ett presentkort på relaxavdelningen i ett närliggande badhus, en massage eller kanske något så traditionellt som ett presentkort på Biltema, Clas Ohlsson eller likvärdigt shoppingställe som han gillar.

Tonåringen: Presentkort på bio. Pengar brukar alltid vara en önskan på tonåringar julklappslista, presentkort på favoritaffären eller en biljett till något evenemang som kommer, till exempel en konsert eller festival. Om de använder kontantkort till sin mobil, så brukar påladdning av mobilen vara en populär julklapp. Ska man köpa en billigare sak tycker jag alltid det är lättare att handla till tjejer än killar, då de flesta tjejer använder smink och smycken. Örhängen, en ring med ställbar storlek eller halsband brukar både vara roligt att ge och få. Sen har jag aldrig hört en tonåring säga: ”Oj, nu har jag visst fått för mycket kläder”.

Barn: Här beror det förstås på ålder, men ett lite större barn brukar vara lättast att fråga eller be om en önskelista. De flesta barn kommer att skriva en lång och fantasifylld lista med saker mellan 10 000 kronor och 20 kronor och sen är det bara att välja prisklass! 🙂 Om man vill vara mer generell så är det ju en del av ”tonårsgrejerna” som funkar även för barn, även om jag tror de flesta barn gärna vill ”öppna en julklapp”. Biocheckar brukar dock vara populärt att använda i mellandagarna.

Farmor/farfar/mormor/morfar: Här kan det bli riktigt knivigt, då den äldre generationen oftast har hunnit skaffa det de vill ha och behöver. Ett foto på barnbarnen brukar dock vara uppskattat. Böcker, kokböcker och nyttoprylar brukar också gå hem. Blommor är underskattat. En blomma av bra kvalité brukar uppskattas.

För att göra en present personlig, även om det är en ”allmän” present såsom presentkort, handlar mest om att ”tänka till”. Du kanske inte ska ge ett presentkort på en bok till någon som aldrig öppnat en bok i hela sitt liv. Det är, om något opersonligt. Men till någon som älskar teater kan det ses som väldigt personligt att ge en teaterbiljett till en föreställning som du tror skulle intressera personen.

För den som har väldigt dålig ekonomi och inte ens tycker julen är rolig för att det känns som om pengarna inte räcker till, så kan man göra mycket själv. Baka är en rolig sak, särskilt om du bakar det som mottagaren verkligen tycker om och sedan kan man slå in det i en fin burk eller dekorera en vanlig burk med presentsnören eller liknande. Man kan göra julen väldigt mysig med små medel. Mycket ljus och bakverk brukar förhöja stämningen avsevärt. Något jag minns starkt från min egen barndom är att kvällen innan julafton brukade min mamma gå ut och plocka granris som hon ställde in i små krukor i sovrummen och så dekorerade hon dem med små tomtar och små flugsvampar medan vi sov och när vi vaknade så doftade det granris i rummet och det var så fint dekorerat. Sedan ställde hon alltid fram julfrukost och tände ljus i hela lägenheten (även i badrummet) innan hon väckte oss på morgonen. Faktum är att mitt minne över dessa små, men speciella detaljer är djupare rotat i mitt minne idag än de julklappar vi fick.

Vilket är ditt bästa julklappstips och vilket är ditt finaste julminne?

bloglovin

Follow mrsxanadus on Twitter

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

4 svar på ”Julkalender Lucka 20

 1. Du skriver så roligt och bra! 🙂

  Idag behövde jag verkligen ett skratt så tack 🙂

  ”presentkort på favoritaffären (och då menar jag inte ICA!!). ”

  ”nagelförlängning kanske inte är de flesta pappors önskejulklapp”

  ”Sen har jag aldrig hört en tonåring säga: ”Oj, nu har jag visst fått för mycket kläder”.”

  🙂

  Tack för bra fattigmanstips också.

  Och blommor är fint!

 2. Jag gillar att ge bort ätbara hemmagjorda grejer. Jag vill gärna ge paket till alla, men de vuxna tycker jag det är svårt att köpa saker till.
  I år tror jag det blir ”kryddsocker”…
  Det doftar, är fint och gott..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

No Trackbacks.