Julafton 2011

Julafton. Äldsta dottern Binta och hennes kompanjon, bästa vän och soulmate Vendela har landat i Kingston, Jamaica. Lite trist att fira jul utan ett av barnen, men samtidigt börjar vi vänja oss nu vid att Binta och Vendela spenderar så mycket tid på Jamaica.

Vi andra var i alla fall inställda på att fira jul tillsammans. Vi möttes upp hos min mamma kvällen innan julafton. Jag, Mabou, Isatou och min extradotter Hareg kom tillsammans och lite senare dök Jai och hennes pojkvän upp. Vi gjorde en massa förberedelser av julklappar och allt möjligt. Som vanligt var Jai JÄTTE-JÄTTE-JOBBIG när det gäller julklappar. Hon är 20 år gammal, men så länge jag kan minnas så har hon aldrig kunnat hålla tyst om en enda julklapp och vill dessutom att alla ska veta vad hon köpt och vad alla andra har köpt och hon brukar också vilja veta vad hon själv ska få. Hon började med att försöka övertala alla om att vi skulle öppna julklapparna den 23:e. Mabou som inte varit med fullt så många år som oss andra, började genast tindra med ögonen och trodde hon skulle kunna driva igenom det hela. Men där trodde han allt fel…!
Hon började i alla fall maniskt att gå igenom julklapparna och utbrister efter en stund: ”Men mamma! Har du inte köpt en enda julklapp till mig?” En liten en hade jag köpt, men den hade hon inte hunnit hitta ännu, men eftersom vi bestämt i år att vi vuxna inte skulle köpa en massa julklappar till varandra utan i stället handla till barnen plus att vi alla vuxna skulle gå efter en lista så vi skulle bara köpa EN julklapp till en person, av oss som skulle fira julen tillsammans, så svarade jag: ”Nej, men vi bestämde ju att vi vuxna bara skulle köpa till den person vi hade på listan.” Jai: ”Jaaaa, men du säger ju alltid att vi vuxna inte ska köpa till varandra och så köper du till alla ändå…”

När jag funderade lite så kom jag på att det nog var så. Jag har alltid sagt att vi vuxna struntar i det där, men eftersom jag älskar att köpa julklappar så brukar jag handla ändå. Men i år hade jag verkligen menat att vi bara skulle köpa till en vuxen, men det kunde ju inte alla andra veta. Sen började jag också att snegla på klapparna och upptäckte att det var fler som inte hållit vår överenskommelse, så jag pep iväg en sväng både på kvällen innan och på förmiddagen själva julafton och hann nödhandla en och annan klapp till. Jag handlar gärna julklappar utan att få någon tillbaka, men jag vill absolut inte ha en julklapp av någon som jag själv inte handlat en julklapp till.

Med Jai´s julklappstjatande lyckades vi ta oss fram till julaftonens julklappsöppning med förståndet i behåll, men med såriga öron av allt hennes tjatande. (Här ligger Mabou VERKLIGEN i lä!!) Vi hade en härlig julaftonsförmiddag tillsammans, men till slut orkade ingen stå emot Jai´s tjat. Vi började med att öppna julklappar, då Jai och hennes pojkvän skulle tillbaka till Uppsala för att fira julkvällen med pojkvännens familj. Vi öppnade i alla fall hälften av julklapparna, eller mer.

Jai´s pojkvän med mormor. Han fick inte ens öppna sina egna paket, då Jai slet dem ur hans hand och öppnade dem åt honom. 😀 Han har ju varit med några jular vid det här laget, så han är nog inte förvånad längre, men här hade vi i alla fall lyckats rycka åt honom ett av hans paket som han fick öppna själv.

Hareg hade också varit snäll i år, så hon fick också paket! 🙂

Min julsnögubbe underhöll oss med trevlig julmusik, som vanligt!

Mabou och Isatou var jättenöjda med sina julklappar och Isatou var nog den som dragit den stora julklappsvinstlotten i år, även om hon fått den i förskott. Tyvärr tror jag inte jag får avslöja den än. Mabou var förstås nöjd med sina julklappar också. Han hade önskat sig pengar och fick både det och lite annat.

Sedan gav sig Jai och Rasmus i väg och vi andra åt helt fantastisk julmat!! Innan vi torkat oss runt munnen så hade vi brorsan och hans barn här som skulle tillbringa resten av julkvällen med oss, då de firat hos barnens mamma tills dess. Det blev ett helt fantastiskt avslut på julkvällen, med ett jätteroligt julklappsspel vi blivit tipsade om och sedan julklappsöppning nummer två, eller var det tvärt om?

Innan vi gick i säng hade både mamma och jag hunnit bli riktigt dåliga i magen. Det började dock innan julmaten, så jag tror inte det var den. Vi låtsades bara ignorera den medan vi hade som trevligast! 🙂 Slutet gott, allting gott! Hoppas ni hade en lika trevlig jul som vi hade!

bloglovin

Follow mrsxanadus on Twitter

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

12 svar på ”Julafton 2011

 1. Hej och god fortsättning!
  Nyfiken som jag är så måste jag bara fråga om ni äter griskött, trots att ni är muslimer? Om du inte gör det, hur gör barnen? 🙂

 2. Härligt att inte alla upplever julen som tvång, frustration och stress.
  Jag tycker det fokuseras väldigt mycket på elände när det drar ihop sig mot jul, men känner inte alls igen mig i det, tack och lov : )

  • Nej, för mig är inte julen något tvång, då jag tycker jättemycket om jul, men tyvärr är jag en av de få att älska julen i min släkt, så jag firar så gott jag kan! 🙂

 3. Pingback: Mona Walter och myten att muslimer inte får önska god jul | Sverige är inte världens navel!

 4. Pingback: Myt: Får en muslim önska "god jul"? | Motargument

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

 1. […] ”Hoppas ni hade en lika trevlig jul som vi hade!” Tonårsmorsa – Fatou […]

 2. […] ”Hoppas ni hade en lika trevlig jul som vi hade!” Tonårsmorsa – Fatou […]