Muslimskt julbord

Svensk jul i antågande

Jag läste på Svartens blogg om muslimer om julfirande. Svarten berättar också: 

”På rasistbloggen Avpixlat skrev någon, som uppgav sig vara muslim, en kommentar och passade även på att önska God Jul. En timme senare postades denna svarskommentar: Vilket svammel, tror inte en sekund på att du är muslim. Finns inte på kartan att en muslim skulle önska god jul!”

Här bekräftar kommentatorn det jag ofta misstänker. Nämligen att de som har så mycket åsikter om muslimer, sällan har någon kontakt med någon. Man låter alltså fördomar och gissningar få styra ”hur en muslim är”.

Islam utövas på många olika sätt beroende på grundlära, traditioner och vilket land man kommer ifrån. Det islam jag känner har jag lärt mig tolka genom muslimska afrikaner och s.k. ”svenska muslimer” i kombination med Koranen. Vad jag menar med ”svenska muslimer” är inte i första hand konvertiter, utan personer från olika länder som är uppvuxna i Sverige och har gjort sina egna tolkningar av religionen. Jag är medveten om att det islam jag tolkat inte stämmer överens med det islam som många andra tolkar, men det är jag som lever med det och ingen annan och jag behöver inte heller redogöra för min tro eller vad den bygger på.

Att jag firar jul och tycker om julen har jag skrivit om tidigare HÄR!

Det stämmer fortfarande att de flesta muslimer jag känner, firar jul på ett eller annat sätt, något som blev väldigt uppenbart på facebook i år. Det var många som fotade och la upp sina bilder på julbordet. Bland annat tjejen jag skrev om, som firade sin första jul med mig. Idag är hon gift, har två barn och firar jul där kalkonen är huvudrätten på julbordet. Det känns roligt att få ha varit med och skapat traditioner för de som flyttar in i vårt land. Jag såg att hon också utökat det hela nu med grillade lammkotletter och en massa annat gott.

Hon var inte den enda. Många varianter på muslimska julbord såg jag på facebook och andra varianter på julbord med, för den delen. Många julhälsningar från både muslimer, kristna, ateister och andra med för den delen.

En sak som gör mig väldigt glad med religionen i Gambia är att trots att landet är till 90% muslimer, ca: 9% kristna (merparten är katoliker av dessa) så har jag aldrig upplevt någon osämja i landet på grund av religion. När muslimerna firar Eid (tobasci) så grillar man även kött som man går och lämnar som presenter till sina grannar som är katoliker och på samma sätt gör katolikerna när de firar sina högtider, man går och lämnar bitar kött och annan mat till sina muslimska grannar och bjuder även gärna in varandra och firar tillsammans.

Det finns säkert de som stör sig på det också. Som tycker att man bara borde fira jul om man är kristen. Eller andra religiösa traditioner om man har just den tron. Jag håller inte med!

Det ger mig hopp. Det ger mig tron på att vi människor verkligen kan leva tillsammans, oavsett religion, tradition, ursprung eller något annat skäl när man kan glädjas med och fira varandras högtider. Om det fungerar för vissa borde det kunna fungera för fler.

Jultider i Gambia 2009

bloglovin

Follow mrsxanadus on Twitter

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

18 svar på ”Muslimskt julbord

 1. Det här bekräftar bara att vi är ljusår från att nå ett klimat där vi kan diskutera samhällsfrågor i detta land. Man väljer aktivt att kalla människor med andra åsikter för rasister i stället för att undra varför människor har åsikter som inte stämmer överens med ens egna. Man har en egentillverkad åsikt från början om vilka som är rasister och vilka som inte är det, sen baserar man sitt resonemang utifrån denna åsikt.

  Det innebär självfallet att den som skriker rasist så fort någon har en annan åsikt inte blir trovärdig. Man utgår från att oliktänkande är rasister och blockerar därmed sin hjärna för inkommande information. Tänk att det ska vara så svårt att bryta igenom sitt skal av inlärda floskler och börja prata med varandra. Om vi inte ens kan föra en dialog utan att först göra klart för dem vars åsikt man inte delar är rasist, hur ska vi då komma nån vart?

  När jag läste din rubrik så tänkte jag att det ska bli intressant att läsa om hur muslimerna firar jul, men efter bara en rad förbyttes min glädje i uppgivenhet. På andra raden står det; På rasistbloggen avpixlat osv…
  Mycket sorgligt!

 2. Det var många som frågade mig: Följer din man med och firar jul? Jaa, så klart det är en familjehögtid när vi umgås och äter och får presenter.
  Självklart följer jag med på högtider som hans familj firar för att träffas och ha trevligt med dem.
  Jag kan inte ens förstå att det skulle vara konstigt?
  Känner inte någon som enbart har skinka på julbordet för övrigt : )
  Vi sjunger inte psalmer eller läser ur bibeln heller, så jag kan verkligen inte se ”problemet”
  Det ÄR ju jul, vare sig man vill fira den på vilket sätt som passar en, eller inte!

  • Jag har liksom dig aldrig heller sett problemet i detta, men kanske handlar det också om ens egen inställning och att man är trygg med sina egna traditioner och hur man lever. Då blir det inte så svårt eller konstigt att ta till sig andras heller?!

  • Oftast handlar det om att samlas kring god mat. Det beror ju lite på när Eid infaller också. På sommaren blir det ofta grillning utomhus, på vintern mer mys i hemmet. Jag har svårare att skapa en konsekvent tradition runt Eid i Sverige. När jag firat den i Gambia, så är det så lätt för då följer den ”traditionella mönster” såsom julen gärna gör här. Men jag försöker skapa tradition så gott det går. Lättast är förstås när man är inbjuden till någon annan, för då kan man bara fira med deras tradition. 🙂

 3. Hej !
  Du skriver så bra tycker jag. Har läst din blogg dagligen sen du och din mamma var på nyhetsmorgon. Men jag e så kass på att lämna komentarer.
  Jag är svensk konverterat till islam, firar både Eid, jul, påsk & midsommar. Så tråkigt att det finns så mycket människor som tycker så mycket om muslimer och andra religioner då dem inte vet ett skvatt. Håller med dig vad spelar det för roll vad vi kommer från och vad vi tror på.
  Gott Nytt År!

  • Det är alltid roligt när någon följt bloggen länge och helt plötsligt väljer att kommentera.

   Jag håller med dig om att det är jobbigt när folk påstår en massa om t.ex. islam, som man själv inte alls känner igen och så visar det sig ofta att personen inte haft kontakt med någon muslim eller med islam heller, annat än läst på olika forum en massa åsikter. Visst går det att fira tillsammans utan problem! Det är vi ju levande bevis på, eller hur?! Gott nytt år!

 4. Under den period då jag ofta var i Gambia så blev grannar och vänner där alltid så glad när jag kom till jul. ”Nu blir det en riktig, för Britta vet hur man firar jul”. För mig var den största höjdpunkten att på julaftonsnatten gå på midnattsmässa i katolska kyrkan och lyssna på alla de körer som hade tränat speciellt till denna mässa. Körerna är inte den stela kyrkomusik vi är vana med utan livfulla körer som ofta sjunger gosspel med inslag av afrikansk trummor och dans.
  Tobasci firade jag som ”hedersgäst” i många hem. Det var svårt att hinna med alla de inbjudningar som kom. Det var kärlek och gott bemötande. ”Vi har alla samma Gud, sa en klok imam, som jag ofta pratade med. Det är bara olika kulturer, traditioner och seder som får oss att kalla honom vid olika namn.”
  Jag lärde mig mycket av den andliga ödmjukhet som finns i Gambia. Jag brukade säga att här kunde många statsmän och ”lärda” från de olika religionerna lära en del.
  Gud är kärlek och de borde vi försöka leva efter.

 5. Conny

  Det är jag som är ansvarig för formuleringen ”på rasistbloggen Avpixlat”. Det är mycket sällan jag sätter stämpeln rasist på en person eller använder uttrycket rasism om en företeelse, men när det gäller Avpixlat, och dess föregångare Politiskt inkorrekt, anser jag det befogat. En blogg som dag ut och dag in ägnar sig åt att publicera uppgifter om personer, i huvudsak muslimer och personer av icke-europeiskt ursprung, som gjort sig skyldiga till något mer eller mindre klandervärt, förtjänar det epitetet. Den förvrängda världsbild som presenteras på bloggen tar alltid avstamp i etnisk, kulturell och religiös bakgrund.

  Jag har under flera år varit aktiv på olika internetforum och sett hur de hätska utfallen mot muslimer och ”invandrare” blivit allt grövre och brutalare. Internetforumet på Sveriges största affärstidning har jag mångårig erfarenhet ifrån. Där konstaterade WebMaster för 4-5 år sedan att ”undertonen i många inlägg blir dock allt oftare obehaglig, med rent rasistiska eller nedlåtande avsikter” och ”problemet grundar sig i att forumet utnyttjas av rasister.” Men vi vill ju bara diskutera samhällsfrågor, sa de som kände sig utpekade som rasister.

  Så här gick det när jag en gång försökte ”diskutera samhällsfrågor” på Politiskt inkorrekt: http://tinyurl.com/cpp2bdx

  • Tack för en bra kommentar. Just det där med kommentarer på PI/AP är ju något jag tror alla reagerar över som besöker den sidan/sidorna. Att ett forum kan överösas av så mycket hat, främlingsfientlighet och rasism är skrämmande på många sätt, men säger också en del om bloggens huvudfråga.

   Det är klart intressant att PI/AP har som huvudargument att de behövs för att etablerad media censurerar. Eller som de beskriver sig själva just nu: ”Den oretuscherade bilden”, samtidigt som man blockerar kommentarer från oliktänkande, trots att man bara kommenterar åsikter och inte kommer med personliga påhopp/hot eller annat oacceptabelt. Det säger en hel del om den sidan, tycker jag!

  • Ok svarten, tack för ditt svar. Min tanke är att vi ska skippa ordet ”rasist” och gå i närkamp med vad det innerst inne är folk menar med det ena än det andra. Jag tycker inte att användningen av rasistkortet öppnar nåra dörrar.
   När jag diskuterar med människor som jag tycker har konstiga åsikter om något irl så ger jag mig inte förrän jag vänt på varenda bokstav i deras resonemang och bildat mig en fullständig uppfattning om hur de tänker, och det behöver inte handla om politik. Den uttömmande diskussionen är det praktiskt taget omöjligt att få till stånd över internet. Många frågor och svar blir hängande i luften. Det blir ingenting kvar att fundera över när jag diskuterar med nån irl, inget som kan missförstås. Så långt kan vi nog inte komma när vi diskuterar via maskiner, tyvärr.

   Nej nu ska jag sova en stund, har varit uppe hela natten! 🙂

 6. Pingback: Felsök | Brittas.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

 1. […] slog det mig plötsligt, utifrån att min dotter just nu skriver om rasism och invandrare att detta med felsökning utifrån sitt eget mående också gäller när man har rasism och […]