Mer hörselproblem…

Det här med mammas hörselproblem… det börjar bli en outtömlig källa till humor och pinsamheter här.

Igår hade vi gamla vänner på besök. Den ena lärde jag känna i Gambia redan 1986 när jag var 15 år och han flyttade strax därefter till Sverige och har nu bott här i hela 26 år. Vi var väldigt nära vänner för många år sedan, men ni vet hur det är… man har familj och vardagen fullbokad och kontakten med många gamla vänner blir allt glesare.

Den andra gästen var egentligen två gäster. Den ena är min ungdomskompis, sedan ca 16-17 års ålder och den andra hennes yngsta dotter som är ett riktigt litet yrväder. Vi är lite bättre på att hålla kontakten, även om vi har familj, bor i olika städer och olika arbeten etc.

Nåja, mamma hade i alla fall gjort jättegod mat med ungsstekt fisk, rotfrukter och sallad och sedan en härlig efterrätt som var blåbärspannacotta.

Jag kom in i köket när min mamma och min väninna stod och pratade och så hör jag min väninna säga:

-Hon (lilla dottern) somnade i bilen innan vi ens hann till centrum.

Mamma: -Nej, men inte behövdes det någon present heller! Det gör inget alls!

Hahahahaha… det här blir bara bättre och bättre! Men så står ju symaskinen framme i alla fall…! 😀

Resten av kvällen blev riktigt, riktigt trevlig i alla fall och när alla gått hem och det var dags att gå och lägga sig, så berättade jag för mamma om hennes hörfel och vi skrattade oss nästan till sömns…

bloglovin

Follow mrsxanadus on Twitter

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

6 svar på ”Mer hörselproblem…

 1. Jag jobbade på några år på en handelsträdgård i min ungdom, där det fanns två pensionärer som brukade komma och jobba extra och hjälpa till.
  (De jobbade och tog med sig matlåda och allt, hade inte ro att sitta hemma eller tex. mata duvor)

  Den ena glömde alltid att sätta på sin hörapparat eller så ställde han in den fel så den tjöt fruktansvärt och den andra hade tyvärr inte enns en hörapparat…

  -Med resultatet att de hade så fantastiska långa konversationer i fikarummet, fast de pratade om heeeelt olika ämnen.

  Den ena kunde prata om att han skulle byta däck på sin bil medans den andra pratade om sin sambos ryggbesvär.

  Och de svarade varandra och kunde sitta hela fikarasten och prata ”med” varandra! 🙂 Ibland kom det en tredje pensionär också, en gammal trädgårdsmästare som vi kallade för 93 åringen (han var faktiskt 93). Hans hörsel var inte heller på topp, så då kunde det bli ett tredje topic som ”diskuterades” i fikarummet.

  Jag och min kollega tyckte att det var helt fantastiskt! 🙂

 2. Om man nu ska vara lite seriös mitt i humorn.. det KAN ju vara så enkelt att ett besök på vårdcentralen och en spolning av öronen skulle hjälpa??

  • Ja, det var precis det mamma sa för en halvtimme sedan, att hon ska kolla upp det, för det börjar bli LITE VÄL ”lustigt” nu! 😉

 3. Hej!

  Jag är läkare, specialist inom öron-, näs- och halssjukdomar och arbetar sedan drygt ett par år på hörselkliniken (Huddinge, Stockholm).

  Se till att din mor får kolla hörseln, det går bra att börja på vårdcentralen, eller (åtminstone här i Sthlm) någon av alla nya privata aktörer i branchen, eller så kontaktar ni oss direkt — Hörsel och balanskliniken, Karolinska Universitetssjukhuset (Huddinge eller Solna, beroende på vilken sida om Slussen ni/din mor bor). Ring växeln och be att bli kopplad till oss.

  En hörselmätning är enkel och smärtfri, och går ganska snabbt. De som bedöms kunna ha nytta av hörapparat eller annan hjälp erbjuds det, och är man tveksam kan det vara bra att veta att ingen som kommer till oss kommer att bli påtvingad någon hörapparat eller något annat.

  Skall jag vara helt ärlig, och det brukar jag alltid vara på gott och ont, kanske vi har längre väntetider på sjukhuset än på privatlådor på stan, men jag tror ändå att vi har den största kompetensen. Å andra sidan kan vem som helst göra en första mätning, ser det alltför krångligt ut skriver de en remiss till oss för fortsatt utredning.

  På Huddinge och Solna utreder vi och ställer diagnos, behöver man ”enklare” hjälp med t.ex. hörapparat som är enkel att prova ut remitterar vi vidare till privata alternativ, är det på något sätt mer knepigt remitterar vi till vår behandlingsenhet på Rosenlunds sjukhus.

  Hoppas ni får den hjälp ni behöver, så snart det går. Hörselnedsättning kan vara väldigt påfrestande både för den drabbade och för omgivningen, och ofta går det att få väligt bra hjälp. I ”allra värsta fall” kan vi åtminstone hjälpa till med råd och stöd, information och t.ex. prylar som ser till att man kan uppfatta brandvarnare, telefon och dörrklocka.

  Hälsningar,
  Johan Adler

  • Hej Johan och tack för ditt utförliga svar! Ja, hon har ju redan nedsatt hörsel på ena örat efter en allvarlig bilolycka för flera år sedan. Nu har det förvärrats markant den senaste veckan, tror hon får börja med vårdcentralen för att kolla så det inte är någon vaxpropp eller liknande. Är det inte det, så får hon nog söka sig vidare och tack vare dig så fick vi ju en hel del konkreta förslag på tillvägagångssätt! Vi har visserligen haft rätt roligt åt det här de senaste dagarna, men självklart kan det inte fortsätta så här! Tack igen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

No Trackbacks.