Fadime Sahindal tio års minne

Idag var det 10 år sedan Fadime Sahindal mördades av sin egen pappa. Hedersmord kallas det i folkmun. Ett ord som debatterats en hel del, då de flesta av oss inte anser att det finns något hedersamt med ett mord på sitt eget barn/syster/brorsbarn etc. eller mord över huvud taget.

Den här vintern är så mild, men vinter i Sverige innebär ändå kyla och ett vitt täcke som lägger sig över marken. Idag är en dag när vi är många i Sverige som samlas i tanken på Fadime. Fadime som kommit att stå för styrka på så många vis. Men inte ens Fadime var stark nog att stå emot ett vapen.

Det finns så mycket vackert att skriva om Fadime och de ord av styrka och civilkurage som hon spred omkring sig under sitt allt för korta liv. Få personer och deras öde har berört oss i Sverige så starkt i modern tid, som Fadime.

Det var med sorg jag idag besökte hennes grav. Allra mest sorgsen blev jag när jag såg hennes modiga, fina, sorgsna syster Songül. Jag kände att hennes sorg på något sätt är så oändligt långt utöver våran sorg. Även i ett vidare perspektiv än andra på plats som kände Fadime. Songül förlorade inte bara sin syster och fick bevittna det fasansfulla dådet, men på ett sätt slogs hela hennes liv i spillror. Jag kramade om henne idag och beklagade hennes sorg och smärta. Jag hoppas hon kunde känna att hon har vårat stöd. I princip hela Sveriges stöd i sin sorg. Hon är ensam i sin egen sorg efter sin syster, samtidigt som hon har många att dela den med.

Fadime har blivit en symbol i Sverige som är stark och viktig på ett sätt som Fadime själv antagligen aldrig kunnat föreställa sig.

Efter besöket vid graven tågade vi till det torg som idag invigdes som Fadime´s torg.

Abbas är en av de unga män som drabbats av hedersvåld. Berättelsen om mordet på Abbas Rezai kan du lyssna på HÄR! Mer om mäns utsatthet i denna fråga kan du lyssna på HÄR! Sharaf hjältar arbetar även i denna fråga. (Länk finns längst ner i inlägget)

Fler personer än Fadime kom vi att minnas. Detta är bilderna på några av dem.

Vi ägnade även Pela Atroshi våra tankar den här dagen. (Läs gärna boken om Pela.)

Många politiker ville hålla tal om Fadime. Jag tyckte dock att de flesta av de politiska talarna sa ungefär det som förväntades av dem och inte bidrog varken till något konkret i hedersfrågor eller något personligt runt Fadime. Ilona Szatmari Waldau (V) var i så fall den politiska talaren som stack ut och höll ett mer tänkvärt tal än de andra politikerna…

Att media var på plats rådde det inga tvivel om…

Bandet klart att klippas för invigningen av Fadime´s plats som både är fin, har bra läge och känns som en central, stillsam plats, även om den är ganska liten. Fadime´s syster Songül höll i bandet på den ena sidan…

En av de bästa talarna var Talin Ghadimi som representerade TRIS-tjejernas rätt i samhället. Hennes tal var känslosamt och bra.

Men det allra bästa talet höll Sara Mohammed från Glöm Aldrig Pela och Fadime, som också var huvudarrangör av dagen.

Jag har hört Sara tala vid flera tillfällen genom åren och hon gör det alltid med sådan glöd, sådant allvar och sådan styrka att det går rakt in i åhörarna! Det är lätt att förstå att Sara måste vara en eldsjäl för att fortsätta driva den här viktiga frågan år ut och år in.

En särskild eloge till Sara för hennes engagemang!

Jan Hammarlund sjöng den fina, specialskrivna sången: Flickan från bergen

Senare på eftermiddagen hölls fortsättningen på Minnesdagen för Fadime på Stadsteatern och tyvärr hade jag inte möjlighet att delta där.

Jag fick tyvärr inte med den bästa delen, men här är en bit av Sara Mohammed´s tal som jag lyckades filma.

Relevanta länkar:

Fadimes tal i riksdagen

Upplandsnytt: Mordet på Fadime Sahindal 21/1-2002 (samlade radiolänkar, som jag verkligen rekommenderar alla att lyssna på)

Sydsvenskan: Heder och Samvete

Föreningen: Glöm aldrig Pela och Fadime

Newsmill: Om Fadime´s 10:e årsminne

Blogg: Fadimedagen

UNT: Fadime hedrad med egen plats och vid graven

Jerrys Ord: Fadimes plats invigd i Uppsala

Fryshusets Elektra arbetar aktivt mot hedersförtryck:

Sharaf Hjältinnor

Sharaf Hjältar

Mina tidigare bloggar om Fadime kan du läsa HÄR!

Idag%2010%20%C3%A5r%20sedan%20Fadime%20skj%C3%B6ts%20ihj%C3%A4l

bloglovin

Follow mrsxanadus on Twitter

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

4 svar på ”Fadime Sahindal tio års minne

  1. Tror det handlar om patriarkatet, det som är hotat. Har inte med t ex religioner att göra. Det handlar om män, som känner att de har förlorat sin makt, och på nåt sätt måste återta den. Undrar hur den svenska polisen ska ta sig an detta problem? Inte kan så många invandrartjejer vilja hoppa över balkongräcket?

  2. Sorgligt, men också väldigt vacker tycker jag att minnesdagen verkade. Torget ska jag besöka vid mitt nästa besök i Uppsala.
    Läste boken om Pela för länge sedan och minns att jag blev väldigt berörd. Har mycket att läsa just nu, inte minst på grund av studierna, men tänker att jag vill läsa om boken om Pela så snart jag får tid.

  3. Pingback: När politikers ord berör på djupet | Tonårsmorsa – Fatou

  4. Pingback: Navelludd, blogglunch och utskällning | Tonårsmorsa – Fatou

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  1. […] Ilona Szatmari Waldau i Uppsala deltog även hon på Fadime-dagen och höll ett tal, som jag nämnde i mitt tidigare inlägg. Hon skriver i sin blogg om både mitt inlägg och hennes upplevelser av dagen. Hon gör även en […]

  2. […] och besökt Fadime´s plats, som tyvärr såg rätt öde ut idag… det var lite skillnad mot när den invigdes […]