Varken yngre eller äldre ska åldersdiskrimineras

I gårdagens Aftonbladet så skriver Erik Ullenhag om åldersdiskriminering: Låt krogarna fortsätta ha egna åldersgränser. Den är ett svar på artikeln: Högre åldersgränser behövs i krognatten som diverse krögare skrev under 2011-11-25.

Artikeln går i princip ut på att man vill ta bort åldersdiskriminering mot äldre. Han skriver bland annat:

”Alliansregeringen införde ett förbud mot åldersdiskriminering inom arbetsliv och utbildning för tre år sedan.”

Trots att min politiska uppfattning är rätt långt ifrån Alliansen, så måste jag ändå hålla med på den punkten. Jag tycker det är viktigt att stoppa åldersdiskriminering, då vi behöver kunskap från den äldre generationen, vi behöver också influenser från min generation och vi behöver dessutom den yngre generationen. De bäst sammansatta arbetsgrupper jag arbetat med, har varit de arbetsgrupper där vi haft spridda åldrar från högt till lågt.

Det är dessutom viktigt att stoppa åldersdiskriminering, då det är viktigt att alla människor får samma möjligheter till arbete, vård etc. oavsett ålder, kön, ursprung, sexualitet och religion.

Men när det gäller vårt uteliv så vill dessa krögare och även Erik Ullenhag göra undantag. Man menar att det är viktigt för krögare att ha möjlighet att ha högre åldersgränser än 18 år. Skälen till att man vill göra dessa undantag är att krogarna och städerna helt enkelt blir stökigare med yngre gäster under helgnätter. Att det är så ifrågasätter jag egentligen inte, men jag tycker då att det är relevant att ställa frågan: varför?

I ett första andetag känns svaret rätt givet. Yngre vuxna har inte lärt sig hantera alkohol på samma sätt som de äldre vuxna och man kanske inte heller är lika medveten om hur alkohol påverkar en som person.

Men jag är ändå emot denna uppdelning av ålderskategorier på våra uteställen. Dels för att jag tycker det är ganska vridet i sig att man från 18 år anses vara myndig. Vuxen nog att dricka på krogen, rösta, ta lån, gifta sig och fatta en massa andra beslut om sitt eget liv. Men det finns i praktiken inga eller väldigt få krogar att gå på för 18- och 19-åringar.

Vad återstår då för en vuxen artonåring att göra en helgkväll när det gäller fester och uteliv? I princip endast pubar och hemmafester. Möjligen någon specifik musikfest ibland. Vad gör man på en hemmafest eller en pub när man är 18 år? Lagar/köper en god bit mat? Umgås med sina vänner? Ja, det kan man mycket väl göra, men de flesta av oss som varit 18 år, vet att fokus ofta ligger på alkohol. På en pub är det under någorlunda kontrollerade former av personal, men å andra sidan finns det inte så mycket mer att sysselsätta sig med där än att just dricka alkohol. På en hemmafest kan man i och för sig ha dans, spela spel eller göra mer saker, men där finns oftast ingen kontroll alls på alkoholmängder eller hur man reagerar med alkohol i kroppen.

Jag anser dels att man till stor del i dag kan påverka den ålder man vill ha på sin krog, med hjälp av musik, priser, meny och inredning etc. Men, det viktigaste av allt är att jag faktiskt tror att om man tog bort åldersgränserna, eller rättare sagt: om alla krogar hade 18 år och framför allt om krogarna blandade upp åldrarna mer, så tror jag vi skulle få mindre problem.

Jag är för en restriktiv utskänkning av alkohol till unga människor. Jag tror i allra högsta grad att en senare alkoholdebut, sänker riskerna för att få alkoholproblem senare i livet. Men jag menar också att dansställen/större krogar är några av de få uteställen som fokuserar på mer än alkoholen. På en pub är fokuseringen mycket större på drickandet, än på en dansrestaurang eller ett disco. Där är fokus mer spritt på dans, umgänge, mat etc. än på bara drickandet i sig, även om det också är en DEL av fokus!

Problem som överkonsumtion av alkohol bland 18-åringar försvinner inte för att man sätter 20 som åldersgräns på krogarna. Problemen med att ungdomar har mer benägenhet att hamna i problem på helgerna när de är alkoholpåverkade, försvinner inte heller för att 18-åringar inte får komma in på krogarna. Dessutom urvattnas poängen med att bli myndig, om man ändå inte får möjlighet att göra de saker man sägs ska få möjlighet att göra.

Däremot tror jag faktiskt att om krogarna hade en mer blandad publik, så skulle även problemen som finns idag minska. Jag tror att de flesta av oss som varit utomlands och gått på krogar, där det inte varit överfyllt av turister, kunnat se att många länder har en annan krogkultur, där man faktiskt kan umgås åldersöverskridande även när man roar sig.

På 80-talet ordnades många privata fester i Uppsala, såsom latinofester, afrikanska fester eller reggaefester. Man hyrde helt enkelt in sig på en krog eller i en festlokal och så hade man fest på ett speciellt musiktema, till exempel med latinomusik. Vi hade även några få, enstaka krogar som körde samma koncept, till exempel ett ställe som hette ”Rackis” i Uppsala. Till dessa fester kom publik i alla åldrar. Min mamma och hennes väninnor gick dit, jag och mina väninnor gick dit. Många andra av mina vänner/vänners föräldrar/farbröder/mostrar etc. kom dit. Sällan eller aldrig upplevde jag några generella problem med publiken och deras uppförande. Även om jag och mina väninnor festade loss, så var vi skötsamma. Vem vill bli as-kalas när morsan eller hennes polare dyker upp? Vem vill vara aspackad eller stå och limma med en kille när bästa kompisens pappa kunde stå bakom ryggen när som helst?

På samma sätt tror jag de äldre tänkte. De tog gärna en eller några öl, dansade, pratade och hade roligt. Men det fanns en gräns. Ingen ville stå och skämma ut sig när deras döttrars kompisar kom in genom dörren. Det är klart det fanns folk som blev överförfriskade eller gjorde bort sig ändå i bland. Det är det alkohol ofta har en tendens att göra med människor. Men jag är övertygad om att det inte är i närheten av den problematik som idag kan uppstå på klubbar med 18-årsgräns. Eller för all del på klubbar med 24-årsgräns också.

Jag kan faktiskt inte se några problem med dessa åldersblandade fester och klubbar. Vi enades i musiken som var allas intresse och den tillhörande dansen. Samtidigt så kunde man ha roligt tillsammans med närstående som inte var i samma ålder som en själv. Självklart fanns det också en trygghet i att det alltid var någon äldre som hade koll på att man fick åka hem med någon i en taxi, eller sova över hos någon som man kände.

Kanske är det inte möjligt att ta tillbaka en svunnen tid? Kanske är dessa krogar passé och ingen skulle vara intresserad av att gå ut på dem idag? Men det får vi aldrig veta om ingen vågar prova eller i alla fall underlätta för att göra det möjligt.

Jag vet att Binta (min äldsta dotter, snart 23 år) frågar mig ofta och vill ha med mig ut på olika klubbar och evenemang och jag vet att det är sällan jag vill hänga med. Det beror i första hand på att jag inte är någon krogmänniska alls. Men jag vet också att det skulle kännas mer bekvämt om jag inte stod där som ensam 41-åring bland en massa 20-25-åringar. Det är ju just en av anledningarna till att musikfestivaler blir så fantastiska. Dit kan man faktiskt gå som både 65-åring och 5-åring utan att någon tittar konstigt på en eller undrar hur man har hamnat där. Man kan gå dit och ha roligt och strunta i om man skrattar tillsammans med en jämnårig eller någon som är 20 år yngre eller äldre! Varför begränsa det till festivaler? Varför inte utöka det till även kroglivet i Sverige?

Jag tycker det är trist att vi har en så extrem åldersfixering i vårt land. Detta gäller åt båda hållen, både från oss äldre mot de yngre och från de yngre mot oss äldre.

Med den uppdelning som finns idag, att på krogar där man har åldersgräns 18 år, så är det ju inte heller så konstigt om det blir så stökigt, då hela stället är fyllt av unga vuxna, som inte ens kommer in på ett ställe där de kan ”se hur man festar” när man är 25 och förhoppningsvis gör det med lite mer erfarenheter och lärdomar av sina äldre medmänniskor. Hur kan vi äldre vuxna ens förvänta oss ett ”gott uppförande” från dessa yngre vuxna i krogsammanhang, när vi inte ens står ut med att festa på samma ställe som de, eller ha dem i vår närhet när de festar? Om inte det är åldersdiskriminering, så vet jag inte vad som är det!

bloglovin

Follow mrsxanadus on Twitter

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

2 svar på ”Varken yngre eller äldre ska åldersdiskrimineras

  1. Jag har aldrig kommenterat på din blogg även om jag har läst din blogg i många år ;-).

    Jag håller helt med dig angående åldersdiskrimineringen på krogen! När jag först flyttade till Sverige (från Tyskland) tyckte jag att det var väldigt konstigt att man inte kom in på alla krogar. Det är ju just när man är kring 20 som man vill gå ut som mest. När man är 25 och kommer in överallt då har man redan tappat suget och har andra grejer för sig en lördagskväll. Nuförtiden går jag bara ut på salsaställen och där kan man hitta folk mellan 18 och 80 och alla har lika roligt. Jag skulle verkligen önska att regeringen och krögare skulle tänka om!

    • Det är alltid lika roligt när någon som inte kommenterat, men ändå följer bloggen och gjort det under en längre tid, väljer att skriva en kommentar! 😀 Ja, jag önskar också att krögarna kunde ändra sitt förhållningssätt till det här med åldern. Jag håller med dig om att det är de yngre som oftast är mer benägna på att gå ut och festa oftare. Dessutom tycker jag det är roligare att gå ut när åldersspridningen är större! Men jag är inte säker på att jag tror det är bara krögarnas fel, jag tror att många vid 25 kanske inte vill gå till ställen där det är yngre folk o.s.v. Men jag tror att krögarna skulle kunna ändra det, om de hade fria åldergränser, från 18 då förstås, enligt lagen…!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

No Trackbacks.