Ägget på bilden vill vi helst inte koka, då det är ett krokodilägg…
Men om du vill koka ett vanligt ägg och vill ha det löskokt, det vill säga med fast äggvita, men lös äggula, så tycker jag min farmors sätt att koka ägg är det bästa!
Lägg ägget i kallt vatten, sätt på kastrullen på spisen, sätt på spisen (nej, jag menar inte DET sätta på…!) Vänta tills det börjar koka ordentligt och stäng då helt av plattan. Låt kastrullen med ägget stå kvar tills det helt slutat koka, men direkt det slutar koka, så tar du av det från plattan och kyler ner ägget i kallt vatten. Det brukar bli perfekt när jag gör det!
Helgfrukost är för mig löskokt ägg, havregrynsgröt med linfrön. Då vet jag att det är helg och jag sitter kvar vid frukosten länge.
Läs även andra bloggares åsikter om ägg, koka, löskokt, husmorstips,
Vilket bra tips, det ska jag testa, jag vill ha äggen löskokta. 🙂
Tack för tipset. Har inte hört det förr och brukar använda timer med varierande resultat eftersom äggen aldrig är lika stora.
På just det sättet ville en person som jag var personlig assistent åt ha sina frukostägg.
MEN då blev gulan inte lös och rinnig, utan fast och kanske lite lös i mitten, men inte så det rann och kletade på kniven när jag delade äggen….
Bara lite mjuk sådär.
Men då tog jag inte bort kastrullen på plattan förrän det helt och hållet hade slutat bubbla!
eh från plattan menade jag…
Vad sugen jag blev på ägg och havregrynsgröt nu.
Åh, bra tips! Ska provas i morgon. Äter ägg i stort sett varje dag, men gillar inte hård och torr äggula… Tack!