Rätt eller fel?

I morse när jag såg klippet för första gången hade det drygt sex miljoner tittare. Nu när jag tittar så har klippet över 13 miljoner tittare!!

Historien är som följer: Hannah 15 år tröttnade på vad jag gissar är rätt vanligt tonårsmanér på att hjälpa till i hemmet och skrev i en status på facebook att hon:

– ”Till mina föräldrar: Jag är inte er jävla slav. Det är inte mitt ansvar att städa upp er skit. /…/ Ni skulle bara kunna betala mig för all skit jag gör i huset.”

Hon ställde dessutom in så att hennes föräldrar inte skulle se statusen.

Statusen når ändå föräldrarna och pappan lackar ur rejält, sätter sig och spelar in ett videoklipp som läggs upp på youtube, där han läxar upp dottern rejält och förklarar att hennes liv inte alls är svårt och jämför med sitt eget liv i hennes ålder. Sedan talar han om att från och med nu kommer hennes liv inte alls bli särskilt lätt. Han berättar att han så sent som igår suttit och fixat med hennes dator, samt betalat pengar för mjukvara till hennes dator. Han rabblar också upp de få uppgifter dottern har i hemmet, som låter som om det vore rätt normala krav att ställa på en 15-åring.

Sedan skjuter han sönder dotterns laptop med sitt skjutvapen, samtidigt som han talar om att hon ska få betala för kulorna själv, samt för en ny dator, om hon ska ha någon.

Reaktionerna låter inte vänta på sig! Många hyllar pappans tilltag och stöttar honom, andra tycker det är helt förkastligt! Sedan finns det en del som anser att det är ”troll”. D.v.s. att allt är påhittat för att skapa uppmärksamhet på internet. Det finns alltid en andel som tror det när något på nätet är spektakulärt.

Så här tycker jag:

I sak tycker jag pappan har rätt! Han är förbannad och han ”ger igen med samma mynt” i princip. Det som är den stora skillnaden är dock att dottern är 15 år och pappan vuxen! Om vi bortser från skjutningen på datorn (där jag är medveten om att vi i Sverige generellt har en helt annan syn på vapen, än man generellt har i USA och där jag är stolt över att vi i Sverige har den inställning vi har till detsamma) så tycker jag pappan gör rätt i sak. Om han suttit ögon mot öga på sin dotter och inte lagt upp hela spektaklet på nätet!

Som jag tolkar det så har dottern suttit och ”spytt ut” att hon känner sig som en slav till sina föräldrar etc. på Facebook för sina vänner. Föräldrarna (pappan) får kännedom om detta och i sitt tal i kameran, så visar han att han är arg, ledsen och besviken. Han har suttit och hjälpt dottern med datorn, betalat för programvara etc och hennes ”tack” är att skriva ner föräldrarna på facebook.

Om det pappan säger i sitt ”tal” i videon, stämmer, så har han rätt att vara besviken. Det är inte heller okej, tycker jag, bara för att man är ung att skriva såna saker som hon gjorde, då det kan tolkas som om hon far illa. Det underminerar i stället för andra ungdomar som kanske faktiskt far illa i sina hem genom att inte deras behov tillvaratas, till exempel så de hinner ta hand om sitt skolarbete, ha en fritid och umgås med vänner.

Men, det är samtidigt fullt förståeligt om en 15-åring som just då upplever att hon måste göra en massa saker hemma, är trött, orkeslös och arg, skriver dessa rader. Det är fullt begripligt att hon som 15-åring inte ser det större sammanhanget och konsekvenserna av det hon skrev. Har man inte gjort mer ”galna” saker än så under sin tonårstid, så ligger man nog rätt bra till! 😉

Men att pappan lägger upp det här på nätet, borde han som vuxen och förälder kunna förutse konsekvenserna för sin dotter för. Nu menar jag inte att över 13 miljoner sett klippet, för det tycker jag inte han ska belastas för att ha kunnat förutse, utan jag menar den pinsamhet dottern måste känna när han ”avslöjar” hennes ”gnäll” inför alla hon känner och en hel värld.

Jag tvivlar inte på att den här pappan älskar sin dotter, eller att han gjort detta i besvikelse och med en känsla av att få ”pay back” mot dottern som fått honom att framstå som rätt osympatisk. Men sanningen är att en förälder måste ha större tålamod, överseende och framför allt ett bättre omdöme än att gå i svarsmål mot sitt barn-på nätet!

Jag kan se att videon har ett visst ”underhållningsvärde”. För mig hade det haft ett större underhållningsvärde om problemet med facebookstatusen redan varit utredd mellan fadern och dottern och han gjorde detta lite i ”samförstånd” med dottern och gick i svarsmål på en video som sedan lades ut, som en lite rolig och ironisk ”debatt” mellan förälder och tonåring. Nu blev det i stället rätt sorgligt!

Det tycker jag! Vad tycker du? Gjorde pappan rätt eller fel? Gjorde dottern rätt eller fel?

bloglovin

Follow mrsxanadus on Twitter

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

13 svar på ”Rätt eller fel?

 1. Hm… har sett att denna youtube snurrar på FB – men inte brytt mig om att kolla vad den handlat om… blir rätt många i längden då…
  Ja, då är ju frågan – gör de detta för något speciellt, är det uppgjort? Idag vet man inte ens det, heller…
  Dottern klagar – vilka göra inte det? Ja, typ det då 😛 Men… Fadern kunde ju ha lugnat sig lite – även om han kunde ha tagit ifrån henne dator mm och låtit henne betala för vissa saker själv innan hon fick den åter. Frågan är om det hjälpt, då hade det väl blivit än mer uppdateringar dolda för föräldrarna?
  Hur man än vrider och vänder på det… Arg och besviken pappa, ja… ilsk dotter, ja… båda gått till överdrift – dölja för föräldrar är ju rätt barnsligt också av en 15åring… Kan inte sätt något finger på det rakt av vad jag anser….
  Kanske YouTube var att gå till överdrift? Finns ju andra sätt att meddela vad han ansåg på FB själv???
  Må så grankott…
  Kramis Bim

 2. Det känns som om det är sådan far sådan dotter.

  Har inte han fått henne till att förstå att hon måste bidra till familjen (genom att utföra sina sysslor) har han inte visat henne respekt nog för att hon ska kunna känna respekt och kärlek till honom? Hur tänker en dotter som säger att hon inte tänker hjälpa honom när han blir gammal och orkeslös?

  Vad han lär henne genom det här är väl att den som sitter på pengar och vapen, det är han som äger makten.

  • Jo, lite är det ju så att man ogillar extremt bortskämda barn, fast det egentligen inte är deras fel, utan deras föräldrar som skämt bort dem. Jag håller med dig! samtidigt tänker jag att den här föräldern inte själv insett konsekvenserna av att skämma bort sin dotter och då tycker jag man har rätt att säga ifrån, att sätta stopp, även om man själv är ansvarig för att det gått fel. Dock var nog det här inte bästa sättet…!

 3. Farsan gjorde fan helt rätt, barn idag borde vara tacksamma för allt deras föräldrar gör för de. Inte så att de bad att bli födda men är man en älskande förälder som gör allt för sina barn, ska man inte få skit.

  Hur jäkla kul är det att städa efter barnen? Tvätta? Laga mat och hjälpa till med läxorna och samtidigt vara en närvarande förälder när man får höra sånt? Detta är verkligen en grej som skrämmer mig.
  Att få barn som blir bortskämda monster med noll respekt.
  Kul att du lade upp klippet. Bra att du tar upp intressanta ämnen.

  • Jag håller inte med dig. 2 wrongs does´nt make it right. Jag håller med om att det verkar som om dottern gått för långt och att hon troligen är rätt bortskämd, samtidigt så är det ju pappan som är medansvarig för det och jag tror inte han visar henne den ”rätta vägen” för att han lägger upp den här filmen på tuben och skjuter sönder hennes laptop. Det blir liksom bara ett ytterligare stegrande i konflikten och där tycker jag den vuxne ska vara vuxen!

 4. Jo pappans reaktion är ganska drastisk men jag tror sådana videos behövs. De behövs för att visa ungdomar den rätta vägen.
  Jag vet inte hur du känner och tycker men idag är fler och fler barn bortskämda. Jag själv kommer från en kultur där man INTE får allt upplagt på silverfat.
  Det finns 20 åringar som inte vet hur man betalar en räkning eller vet hur man ska ringa myndigheter eller sin blivande arbetsgivare. I tragiska fall vet inte 20 åringar att man tvättar jeans för sig och lakan för sig eller ens hur man lagar mat.Utan lever på s.k. kartongmat eller går ut och äter.

  Pappan borde kanske pratat med dottern och sagt sin ärliga åsikt och dottern skulle få en chans att förklara sig. Men samtidigt håller jag med pappan. Hans reaktion är genuin och man ser hur ledsen han är. Detta är tyvärr vad som krävs när man bortskämt alltför långt.

  • Jag håller med om att många i den yngre generationen är bortskämda och van att få allt serverat på ”silverfat” och inte behövt lyfta ett finger för att kämpa. Samtidigt anser jag att det i de flesta fall är föräldrarnas fel och ansvar. Jag kan till och med förstå och hålla med honom om det han säger i videon (förutom skjutningen då-I don´t even wanna go there…!). Det jag tycker är fel är att han la upp videon på youtube då det kan få helt andra konsekvenser för flickan och dessutom leda till tråkigheter som jag inte ens tror att pappan vill.

 5. Måste säga att du verkar vara en väldigt klok och humanistisk person. Och ja många föräldrar får skylla sig själva för det. När jag blir mamma kommer inte mina barn få allt de pekar på. Det värsta som finns är leksaksöverfyllda barnrum och ungar som bråkar sönder för att de inte får choklad eller chips och föräldrarna undrar vad som gått snett.
  Barn förtjänar kärlek och bli uppskattade men priset av bortskämmande (<–stavning?) är fasansfullt högt.
  Rent psykiskt blir sådana människor självgoda empatilösa skrytande människor. Som jag misstänker att dottern i videon är.
  Pappan behöver ta sig ett rejält snack med henne. Han behöver kunna förklara sitt beteende. Värsta jag tyckte var när dottern inte ville lägga 5 min på att göra kaffe ( rocketscience eller? ) och när hon säger Cleaninglady. Jag har enormt svårt för människor som ser ner på människor som gör ett tungt jobb för egentligen lite pengar. Bara för att man är rik så är man inte mer värd som människa. Tacksamhet och ödmjukhet någon???

  • Där håller jag verkligen med dig! Bortskämda barn är inget roliga att ha att göra med. Jag tror också det är just detta som gör att vi idag har en mindre fokus på solidaritet till exempel inom politiken, men även i människors vardag. Det är för mycket ”jag, jag, jag” och för lite av hjälpas åt, värna om varandra och tänka ett steg längre än plånboken. Det är inte så kul alla gånger att säga ifrån till barnen, något de verkligen vill ha, eller att tvingas göra det, men uppriktigt sagt tror jag det är rätt bra att göra det!

  • Nej, det känns ganska mycket ”overkill”. Dessutom: vill man ha sönder en laptop, så finns det ju ganska många enklare sätt!! (Släpp den i marken ett par ggr till exempel)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

No Trackbacks.