När man saknar all känsla för människovärde

Kommunalrådet Lennart Holmlund (S) i Umeå skriver i sin blogg och förfasar sig över att:

”Nu glorifierar alla media henne som inte kunnat ta hand om sin dotter utan snarare inlett sitt barn i narkotikamissbruk. Vilken usel mamma som inte ser till att hennes doter följer i hennes fotspår”

Jag har inte någonstans, på något vis sett någon glorifiering av Whitney för hennes modersroll eller för hennes missbruk, snarare tvärt om, så har man poängterat tydligt att hennes liv varit allt annat än någon Askungesaga på många år. Lennart skriver även att:

”Visst var hon en bra sångerska men jag är helt övertygad om att ingen har tvingat henne till att knarka, inte en enda utan det är hennes eget beslut.”

Av alla de artiklar jag har läst om Whitney den senaste veckan har jag inte någonstans sett att något annat än hennes förmåga att sjunga och skådespeleri har hyllats. Ingenstans har jag läst att hon var en fantastisk mamma, inte har jag heller läst att hon var ett föredöme inom arbetet mot missbruk eller heller för det faktum att hon missbrukade själv!

I mitt eget inlägg om Whitney härom dagen: Hyckleri i Sociala medier nämner jag både ”rätten” att få möjlighet att sörja en person som har berört oss på något vis, men även vilken förlust att en så talangfull person föll död ner för sitt missbruk som var hennes och många andra människors sjukdom.

Det är minst sagt beklämmande att en kommunalpolitiker uttrycker sig så föraktfullt om en medmänniska i en så utbredd och tragisk sjukdom som missbruk är, som Lennart gör i sitt blogginlägg och som även nämns i Aftonbladet!

Det har spekulerats i media om Whitney´s dotters (Bobbi Kristina) missbruk och där kan man ju säga att det är klarlagt sedan länge att beroende är en familjesjukdom där det finns både en biologisk ärftlighet, men även en social. Med tanke på att både Bobbi Kristina´s pappa Bobby Brown varit missbrukare och att Whitney var det så var hennes arv naturligtvis extra riskabelt när det gäller missbruket.

Det har även nämnts i media att Whitney´s ”kran” (langare) har berättat öppet om att Whitney och hennes dotter beställde droger av honom tillsammans. Om detta vet vi egentligen ingenting. Man måste ändå säga att det inte hör till vanligheterna att langare går ut och berättar i media om att de langat knark i en massa år. Vad hans skäl till detta är kan vi bara spekulera. Men även om det skulle stämma att det är så, så är det förstås mycket mycket illa ur ett moderskap sett. Det förtar ändå inte Whitney´s begåvning för sin sång och skådespeleri!

När jag läser Lennart Holmlund´s blogginlägg så blir jag lite orolig och hoppas med hela mitt hjärta att han i alla fall inte sitter med i något socialt utskott, med den människosynen!! Det ser tack och lov i alla fall inte ut så med det är ändå föga betryggande, med tanke på den uppenbart dåliga kunskapen Lennart tycks besitta inom detta område som han ändå väljer att uttala sig om!

Jag tycker det är fantastiskt att media väljer att hylla en så stor världsartist som Whitney Houston för hennes sång- och skådespelarinsatser genom åren. Allt annat hade varit i det närmaste tjänstefel, då det ligger i allmänhetens intresse att få veta mer om vad som skedde Whitney och runt hennes tragiska död! Jag tycker också att det är fint att alla vi som någon gång blivit berörda av Whitney´s röst eller de filmer hon har deltagit i, får möjlighet att hylla henne för det hon givit av sig själv och för att ha delat med sig av sin fantastiska begåvning! Jag tycker det är tragiskt att gamla gubbar som Lennart både tycker sig ha rätten att tala om vem vi ska sörja eller hylla, eller ej och det är minst lika tragiskt att en person med ett politiskt uppdrag har en så fruktansvärd människosyn som han tycks ha!

Jag tror att de allra flesta av oss har en anhörig, släkting, familjemedlem, vän eller kollega med ett missbruk av något slag och jag tror inte någon av oss anser att Lennart har ett högre människovärde än vår anhöriga med missbruksproblem! Kanske är det så att människor med så människofientliga åsikter som Lennart är mer skadliga för vårt samhälle än våra anhöriga?

Mina tidigare inlägg om Whitney:

En stjärna har slocknat

Hyckleri i Sociala medier

Uppdaterat:

Inte nog med att Lennart uppenbarligen har en rätt taskig människosyn, han gillar envägskommunikation också. Han har ingen kommentar på det aktuella inlägget om Whitney, trots att i alla fall jag har sänt en kommentar där jag förklarar varför jag inte håller med honom och även en trackbacklänk till mitt inlägg. Lennart har uppdaterat sin blogg efter att jag lämnat trackback och länkat. Vi får hoppas att han inte fungerar på samma sätt i politiken och tycker att det räcker med att säga sin åsikt och sedan struntar i vad någon annan har att säga…

Uppdatering 2: Det finns visst fler än jag som har reagerat på Lennart´s människosyn: En skrämmande människosyn

bloglovin

Follow mrsxanadus on Twitter

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

12 svar på ”När man saknar all känsla för människovärde

  • Ja, det är skriver från hjärtat, då jag blev ganska upprörd över formuleringar och människosyn av nämnda kommunalråd! Tack! 🙂

 1. ”Jag tycker också att det är fint att alla vi som någon gång blivit berörda av Whitney´s röst eller de filmer hon har deltagit i, får möjlighet att hylla henne för det hon givit av sig själv och för att ha delat med sig av sin fantastiska begåvning! ”
  -Kan bara instämma med dig Fatou.

  Rest i peace Whitney <3 <3 <3

  • Ja, jag tycker inte man kan ta ifrån en människa dess goda egenskaper, för att man även har dåliga egenskaper som människor föraktar. Nu handlar väl inte missbruk om en ”egenskap” direkt, men andra saker som Lennart kritiserar!

  • Läste ditt inlägg och håller med dig om det du skriver. Jag tycker också det känns olustigt att baktala en person som är död och inte kan försvara sig! Roligt att du gillar bloggen, att du följt den länge och att du kommenterar ibland! Tack! 🙂

 2. Man kan undra vad alla hennes närstående gjorde för att hjälpa henne? OM hon har tagit droger tillsammans med sin dotter, så är det oerhört tragiskt. Hon var en fantastisk sångerska och dog alldeles för tidigt.

  • Ja, det är svårt att veta vad som är sanningen och inte, men av det som stått i media är att de tydligen försökt länge att hjälpa Whitney. Bland annat ska dottern Bobbi Kristina nyligen ha bett sin pappa hjälpa till att få Whitney drogfri och att de i sin tur tog hjälp av bland andra Stevie Wonder, Brandy m.fl för att få Whitney nykter. Men som sagt, man vet inte precis vad som stämmer och inte. Ja, jag håller med att OM hon tagit droger med sin dotter så är det ytterligare en tragedi i sig, men i så fall ännu ett tecken på vad droger gör med människor…! Ja, hennes sångegenskaper kan ingen ifrågasätta i alla fall och de förtjänar alla hyllningar hon kan få, hur okapabel Whitney än var med resten av sitt liv!

 3. Jag tror jag läst dig kanske i vadå 3 -4 år eller något , kommer ej ihåg: P

  Men din blogg är skitbra och jätterolig.Mycket man kan känna igen sig i.

  Angående Whitney så tycker jag att folk alltid är så taskiga och grymma mot människor. Hon hade behövt hjälp och vård inte hårda dömande ord.
  Jag hatar knark och vad det gör med människor.
  Men folk förtjänar inte hat för det.

  Det som är tristast är att allt detta har pajat Bobbi Kristinas framtid för en lång lång tid framöver. Stackars tjej.

  • Ju längre desto bättre! 😀

   Jag anser också att droger och egentligen allt missbruk är väldigt skadligt både för den som håller på och dess omgivning, men jag tror inte det varken hjälper eller tröstar någon att frambringa skuld och skam, utan jag tror det få helt motsatt effekt!! Ja, det är verkligen jättetragiskt det Bobbi Kristina går igenom i sin förlust av sin mamma. Jag tror inte heller det blir bättre att behöva gå igenom detta inför ”hela världen” och dess dömande!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

No Trackbacks.