Vilken kvinna vill du hylla

Bilderna är skärmdumpar från UNT

Snart är det den Internationella Kvinnodagen. Det är en dag som vi fortfarande bör uppmärksamma både på nationell och internationell nivå, tycker jag!

UNT skriver en artikel där man frågar vilken kvinna man vill hylla och så kommer det en röstning på kvinnor som jag bara tappar hakan på att man ens har med. Alternativen i röstningen är:

Kronprinsessan Victoria

Drottning Silvia

Mona Sahlin

Annie Löf

Elsie Johansson

Veronica Maggio

Charlotte Kalla

Inget ont om någon av dessa kvinnor. De har med all säkerhet presterat saker utöver det ”vanliga”. De har med all säkerhet hjärtefrågor som är nog så viktiga här i världen. Men handen på hjärtat, så finns det bara en person som jag på något sätt kan påminna mig ha stöttat någon eller några specifika kvinnofrågor av de ovan nämnda och det är Mona Sahlin. Men jag tycker inte ens att hennes insatser är stora nog för att hylla på just internationella kvinnodagen. Så här är ställningen just nu:

Det finns ju så många kvinnor att hylla som verkligen har gjort skillnad för så många andra kvinnor! Tycker du att UNT kom med bra förslag på kvinnor att hylla på internationella kvinnodagen? Vem skulle du hylla och varför?

 

bloglovin

Follow mrsxanadus on Twitter

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

26 svar på ”Vilken kvinna vill du hylla

 1. Du skriver:
  ”Det finns ju så många kvinnor att hylla som verkligen har gjort skillnad för så många andra kvinnor! ”

  Så det är alltså en dag för kvinnor som vill hylla andra kvinnor? Då måste jag helt ha missuppfattat det hela faktiskt. För mig finns det faktiskt kvinnor som har gjort stor skillnad för mig som man och som fått mig att växa. Egentligen så gillar jag inte att prata i könstermer eftersom jag tror att de mer ”stoppar upp” än för oss att komma vidare som själar. Oavsett vilket kön vi har.

  • Självklart kan även män hylla kvinnor, men för mig innebär inte internationella kvinnodagen att kvinnor som gjort skillnad för män ska hyllas! Det finns det ju 364 andra dagar om året som kan göras. Det råder visserligen delade meningar om vad Internationella Kvinnodagen ”ska” innebära, men enl wikipedia finns en beskrivning som jag tror är rätt faktabaserad om ursprunget till internationella kvinnodagen: ”Internationella kvinnodagen inträffar 8 mars varje år och uppmärksammar ojämställdhet och kvinnors situation över hela världen. Dagen firas också av Förenta nationerna (FN) och i många länder är det en nationell helgdag. Internationella kvinnodagen instiftades 1910 av den socialistiska världsorganisationen Andra internationalen på initiativ av Clara Zetkin. 1977 antog FN en resolution som rekommenderar ett allmänt firande av en internationell kvinnodag.” Det är jättebra och viktigt att det finns kvinnor som gör skillnad för män och som får er att växa, men det skulle aldrig falla mig in att hylla dessa kvinnor på internationella kvinnodagen.

   Du skriver: ”Egentligen så gillar jag inte att prata i könstermer…” Det gör jag. Så länge det finns så stora ojämlikheter i både Sverige och världen, mellan kvinnor och män, tycker jag det är jätteviktigt att peka på det, uppmärksamma oss människor på ojämlikheten och försöka förbättra den. Vilket jag anser har lyckats rätt bra under de senaste 20 åren just genom att ge uppmärksamhet på problemet, men det finns mycket, mycket kvar att göra!

   • Vi har helt klart inte samma uppfattning känner jag när det gäller denna eviga uppdelning. Varför kan man inte hylla kvinnor som gör skillnad för BÅDE män och kvinnor? Och varför måste man ha en speciell dag för detta? Det är lika korkat som alla andra dagar där man ska hylla vissa för att de är skapta på ett visst sätt. Alla dessa dagar är ett nederlag för mänskligheten och tyvärr så blir jag ju lite brydd av hur du svarar på vissa saker.

    Man kan väl uppmärksamma problemet även om jag som man får ta del av kvinnodagen och hylla de som gör skillnad? Uppdelningen som många fortfarande sysslar med är kontraproduktivt och förstärker de skillnader som vissa av olika anledningar vill ha mellan män och kvinnor.

    Jag vågar till och med påstå att så länge vi håller på att prata i könstermer och dela upp oss så kommer det aldrig att bli någon förändring. En människa ska behandlas som en människa och inte ett kön. Sen finns det saker som jag tycker kvinnor kan göra för att själva se till att saker och ting ska förändras för dem som individer, men det är en annan diskussion…

    • Nej, om du inte kan se behovet av en KVINNODAG där man hyllar just kvinnan, i det ojämlika samhälle vi lever, då har vi inte samma uppfattning! Självklart kan man hylla både män och kvinnor eller personer som gör bra saker för både män och kvinnor, men nu gäller det internationella kvinnodagen och jag tycker verkligen att det är kvinnor som ska hyllas då!! Jag tycker det är jättebra med specifika dagar som är till för att uppmärksamma problem som finns i vårt samhälle, såsom Internationella Kvinnodagen eller Internationella AIDSdagen för att bara ge några exempel. Du skriver: ”Uppdelningen som många fortfarande sysslar med är kontraproduktivt och förstärker de skillnader som vissa av olika anledningar vill ha mellan män och kvinnor.” Jag håller inte alls med dig om att det är kontraproduktivt, då jag är övertygad om att det är just den här typen av uppmärksamhet som gör att vi trots allt går framåt när det gäller utvecklingen och framstegen gällande jämlikheten. Kvinnors rösträtt i Sverige kom inte av sig själv, det handlar om en lång kamp för att komma dit. På samma sätt handlar den kampen idag, fast om andra saker. Det är inte en självklarhet att kvinnor ska ha samma lön för samma arbete idag. Det är inte en självklarhet att alla kvinnor ska få bestämma sin egen framtid/äktenskap/skolgång att slippa leva i ett våldsamt äktenskap på samma sätt som det är för de flesta män. Det är inte bara ute i världen som det är orättvist mellan män och kvinnor PÅ GRUND AV kön, utan även här hemma i Sverige.

     Det handlar om makt och i världen har män generellt väldigt mycket mer makt än kvinnor och så länge det är så, fyller internationella kvinnodagen en funktion och ett behov.

     Du skriver: ”Jag vågar till och med påstå att så länge vi håller på att prata i könstermer och dela upp oss så kommer det aldrig att bli någon förändring.” Jag vågar påstå att så länge kvinnor har en lägre ställning och blir orättvist behandlade FÖR ATT de är just KVINNOR, så behöver vi en internationell kvinnodag som hyllar just kvinnor och i synnerhet de kvinnor som kämpar för att göra vårt land och vårt samhälle mer rättvist mellan könen! Sedan skadar det förstås inte om en och annan man är med och kämpar för kvinnors lika rättigheter, oavsett om det handlar om internationella kvinnodagen eller årets andra 364 dagar!

     • Vem har sagt att inte kvinnor ska hyllas på kvinnodagen? Du läser själv in saker märker jag in det jag faktiskt skriver. Min reservation handlar om att även män får hylla kvinnor på just denna dag och jag reagerade på dina exkluderande ord: #Det finns ju så många kvinnor att hylla som verkligen har gjort skillnad för så många andra kvinnor!” För mig är det resonemanget exkluderande och det reagerade jag på. Nu har jag själv skrivit om detta och själv gett min synpunkt.
      Att ”en och annan man” är med och ”kämpar för kvinnors lika rättigheter” är en förutsättning för att vi ska komma framåt. Det är angeläget för oss alla oavsett om vi är man eller kvinna, men jag får som sagt var ett exkluderande intryck när jag läser vad du skriver.

     • Du hakar upp dig på min mening: ”Det finns ju så många kvinnor att hylla som verkligen har gjort skillnad för så många andra kvinnor!” för att du som man känner dig exkluderad, men för mig handlar kvinnodagen om att vad som görs för just kvinnors jämlikhet. Att en man inte skulle få hylla kvinnor som gjort något bra eller tillfört något i debatten om jämlikhet har jag aldrig skrivit.

 2. Om jag skulle hylla en kvinna skulle jag inte välja nån av dem som UNT föreslår. Tyckte det var urtrista alternativ. Jag skulle vilja hylla mig själv! 😀 Närå, jag skulle vilja hylla Anna och Annika Östberg.
  Syftet med dagen var väl urprungligen att lyfta fram världens kvinnor. Sen om man väljer att hylla nån särskild kvinna är väl upp till var och en..?

  • Jag håller med dig! Jag skulle inte heller rösta på någon av dessa! Jag tycker det är gott nog att hylla kvinnor i vardagen. D.v.s de kvinnor som gör något litet varje dag i sin egen vardag. De som kämpar för att få ihop det med jobb, familjeliv och ändå ibland lyckas med det där ”lilla extra” för någon annan! DET om något är värt att hyllas. Samtidigt förstår jag om en tidning har lite svårt att skriva: ”Maria 39 år i Märsta” som ingen hört talas om. Annika Östberg tycker jag är ett ypperligt förslag och hon fanns med i min tanke när jag skrev inlägget, men bestämde mig för att bara ställa frågan, utan att själv föreslå någon! Skälet/motiveringen till att jag skulle vilja hylla Annika Östberg är för att hon har stöttat många kvinnor och deras anhöriga i liknande situation som den hon själv varit i. Hon har också visat på att det går att bryta sig ur ett missbruk och på andra sätt destruktiva beteenden i sitt liv. Det går att göra upp med sig själv och sin omgivning och att man har rätt att gå vidare. Hon har också gett vägledning och hopp för många förtvivlade människor, samtidigt som hon har visat på varje individs egenvärde! Ja, det finns mycket att hylla henne för, tycker jag!

 3. Jösses, vilka märkliga alternativ. Själv skulle jag nog välja Elsie Johansson (gillar bl.a. detta: http://mabra.com/elsie-johansson-jag-har-aldrig-varit-sa-nojd-med-min-kropp-som-nu/ och dessutom har hennes ungdomsböcker med coola tjejer betytt mycket för mig).

  Men hela listan känns väldigt märklig. Som att de har skrivit ner de första kändisnamn de kommit på, och sedan insett att de måste ha med ett ”alibi”. Alltså att de insett att en lista med två kungligheter, två partiledare, en artist och en idrottsstjärna, varav tre är födda på 80-talet, inte är särskilt representativt. Så då har de klämt in Elsie Johansson för att slippa bli beskyllda för att vara ytliga/åldersfixerade.

  Och vad innebär det att ”beundra” någon? Det hade varit mer intressant om de t.ex. frågat ”vem har betytt mest för att förbättra [jämställdheten, kvinnors situation i världen, kvinnors självbild, etc]?” Jag har svårt att hitta motiveringar till varför Victoria skulle toppa den listan…

  • Jag håller med, mycket märkliga alternativ. Ingen av dessa finns i mitt huvud när jag tänker på ”hedervärda kvinnor” och det säger jag inte för att slå ner på någon av dessa! Tack för din länk! Ja, det finns skäl till att hylla Elsie Johansson av det jag läser i länken som jag hade missat. Ditt sista stycke vill jag verkligen skriva under på!

 4. Är inte Muppsala Sveriges fjärde stad och full av kunskap rent universitetsmässigt?Fjams värdigt en lokalblaska som rapporterar om stulna cyklar på Stora Torget, såna finns det ju i alla städer….sorry orter.

  För övrigt hyllade jag mig själv i torsdags, och skickade varma tankar till alla dom anhöriga vars närstående i_n_t_e överlevde dödligt våld!

  • Ja, vännen! Du är faktiskt en av de kvinnliga ”vardagshjältar” jag skulle vilja hylla! Du som kämpar i din egen kamp och som gjort det så länge. Du har gjort skillnad och delat med dig av din kunskap när det gäller våld mot kvinnor! Tack för att du finns!

  • Ja, det finns verkligen många och det är svårt att veta vad man ska värdera. Det blir nog mest en personlig uppfattning och smak. Vad tycker du om de förslag UNT hade och vilken kvinna/kvinnor skulle du själv hylla? Vad tycker du man ska värdera på Internationella Kvinnodagen?

 5. Var och varenda ena/ensamstående mamma som kämpat och kämpar för att få vardagen att gå ihop!
  Speciellt de som inte fått ett uns av stöd för att klara det av frånvarande fäder!

 6. Jag instämmer med LiLo.

  Härmed hyllar jag mig själv som kämpar med att kombinera vårdjobb, vara mamma (och pappa) till tre barn och försöka att få ordning på en trasig rygg och hålla mig i andlig balans.

  Nej, så kan man förstås inte göra. 🙂 Men jag vill hylla alla vardagshjältar som kämpar för att få livspusslet att gå ihop. Inget ont om de föreslagna kvinnorna men om det nödvändigtvis ska vara en kändis skulle jag gärna, liksom Tofflan, se Annika Östberg eller varför inte Sara Mohammad?

  • Den hyllningen är jag också med på! 🙂 Lustigt att du nämner Sara Mohammed, för när jag började detta inlägg tänkte jag först på vilka svenska kvinnor som jag anser ha kämpat för just kvinnofrågor och då kom först Moa Martinsson upp. Sedan kom jag på att poängen är nog att ha nu levande kvinnor och de första två jag tänkte på var just Annika Östberg och Sara Mohammed! Sedan tänkte jag också på Sharaf Hjältinnor och även på Kvinnojouren och andra typer av organisationer som jobbar för att stötta kvinnor i särskilt svåra situationer. Som jag skrev anser jag nog att de vanliga, kvinnliga ”vardagshjältarna” är de jag vill hylla i första hand, men jag förstår att det är lite svårt för media att uppmärksamma dem alla en så speciell dag som till exempel Internationella kvinnodagen! Men jag kan passa på att hylla dig och många andra kvinnor som sliter i sin egen vardag, utan det stöd som är naturligt för så många andra föräldrar.

 7. Linda Moestam, undersköterska, i Luleå som anmälde en våldtäkt på det äldreboendet hon jobbade på när andra valde att blunda. Hon gick emot egen chef och fick mannen dömd.

  Det finnas säkert många fler kvinnor som helt osjälviskt ställt upp för andra kvinnor. De ska alla hyllas.

  • Jaaa!! Henne hade jag HELT glömt bort!! Tack för påminnelsen! Jag minns inte hennes namn, men såg programmet om henne och blev djupt imponerad av hennes kurage!! Hon förde verkligen en egen kamp, trots de motgångar hon stötte på! All heder åt henne och många, många andra kvinnor som för en egen kamp varje dag i det tysta och som vi aldrig får höra talas om!

 8. Hej!

  Jag skulle vilja hylla alla de kvinnor som går under på grund av våld i hemmet eller hedersmord.
  Annars så Dangoule Rasalaite som ansikte för den hemska vedervärdiga trafficking som finns på denna jorden.

  Skulle rekommendera Lilja 4-ever som baseras delvis på Dangoule Rasalaites liv och död.

  Hoppas allt bra med dig annars! Stor Kram mhv /BJ

  • Jag har sett den filmen och den är verkligen jättebra!! Jag tror i och för sig UNT var ute efter nu levande kvinnor i Sverige, men det är klart man får hylla vem man vill! Om det gäller världen över så finns det många kvinnor jag vill hylla. Alice Walker är en av dem, som skrivit mycket om kvinnor och gjort skillnad på många vis. Sedan finns det mängder av andra också som har en jätteviktig roll både i historien och i nutid! Jag rekommenderar också Lilja 4-ever, den är verkligen sevärd och jättebra!!

 9. Pingback: Internationella kvinnodagen – bara för kvinnor? « Jerrys Ord

 10. Världen är full av fantastiska kvinnor att hylla. Men detta år skulle jag vilja hylla Ellen Johnson-Sirleaf, Afrikas första demokratiskt valda kvinnliga president.Framför allt för hennes ansträngningar i arbetet att ta fram en FN-resolution om skydd för kvinnor mot våld och sexuellt våld.
  Skulle också vilja hylla alla de kvinnor som både genom frivilligarbete och professionellt varje dag stöttar och hjälper våldsutsatta kvinnor här i Sverige, i kvinnojourer och andra organisationer.

  • Sant! Så är det! Jag tycker du kommer med ett bra förslag på kvinna som ska hyllas just en sådan dag! Både ditt specifika förslag och det allmänna!

 11. Pingback: Humanism går alltid före feminism « Jerrys Ord

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

 1. […] gjort skillnad för BÅDE män och kvinnor på den internationella kvinnodagen den 8 mars? Fatou har en post om detta där vi inte riktigt är ense och det behöver man inte vara om allt. Men jag känner att […]

 2. […] med Fatou på två ställen (här och här) har fått fart på lustan att diskutera och argumentera. Hon triggar mig på ett positivt sätt […]