Kony 2012


Det har varit en enorm spridning på filmen Kony 2012, en kampanj av organisationen Invisible Children. När jag såg filmen själv första gången så blev jag liksom många andra väldigt berörd. Samtidigt som något kändes galet. Normalt är jag en person som är rätt förtjust i sådana ”internetkampanjer”. Jag njuter av känslan att ”många människor tillsammans kan skapa förändring så lätt”! Det finns en tillfredsställelse över att sprida ett budskap som känns bra och att kunna vara en del av en kampanj även om man inte alltid har möjlighet att skänka pengar eller finnas där fysiskt. (Man måste tyvärr prioritera även där.) Jag älskar mottot ”Ingen kan göra allt, men alla kan göra något”! Det är ett talande uttryck för min uppfattning.

Men det här med Kony 2012 kändes inte bra. Jag kan inte sätta fingret på det direkt, men det kändes fel i mig. Så jag valde att inte sprida länken vidare, något som sällan är ett medvetet beslut för mig. Nu var det ett medvetet beslut denna gång, även om jag inte insåg exakt varför.

Efter att ha följt debatten och läst Hanna Fridéns inlägg känner jag mig i nuläget övertygad om att jag gjorde rätt som inte spred den här filmen vidare okritiskt, även om det inte gjort någon skillnad i sig, då filmen ändå fått så stor spridning, men personligen känns det rätt att inte ha varit en del av spridningen. Nu väljer jag ändå att sprida den via min blogg, men som sagt så gör jag det inte okritiskt. Det är så lätt att haka på saker som sedan visar sig vara något helt annat och ibland har jag också gjort det och jag tror det är viktigt många gånger att man sprider saker som man tror på, samtidigt som det är bra att försöka se saker lite kritiskt. Att googla är ett redskap, sunt förnuft ett annat. Men ibland gör vi helt enkelt misstag och det är också viktigt att säga att man får göra det.

När du läser kritiken, tycker du att det är rätt eller fel att sprida filmen? Den har ju ett gott syfte i sig, även om det finns flera sidor av saken!

Kony%202012%20-%20Intervju%20med%20fotografen%20som%20f%C3%B6ljt%20Kony

För och emot kampanjen Kony 2012:

SvD: Kony 2012 skapar facebookförvirring

DN: Konys offer visas på Fotografiska

DN: Kritik mot succékampanjen ”Kony 2012”

Aftonbladets Wolfgang Hansson: Bortglömd massmördare väcks till liv på nätet

Hanna Fridén: Sluta sprid Konyfilmen – Invisible Children bakom filmen går inte att lita på

 African voices respond to hyper-popular Kony 2012 viral campaign

Invisible Children svarar på kritiken

bloglovin

Follow mrsxanadus on Twitter

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

4 svar på ”Kony 2012

 1. Jag tycker det var bra att du la upp filmen och även kritik mot filmen, så får dina läsare chans att skapa sin egen bild.

  Det finns kritik mot organisationen Invisible Children bla. för att de inte är tillräckligt öppna med att redovisa varifrån de får sina pengar -men Wolfgang Hansson (Aftonbladets utrikseskommentator) tycker ändå att syftet de har är bra:

  http://www.aftonbladet.se/webbtv/nyheter/article14493902.ab

  Norska Verdens gang tycker att det är smaklöst att filmskaparna använder sig av sin egen son, tex för att visa vilken skillnad det är i medialt intresse om det är ett västerländskt eller ett afrikanskt barn som drabbas av kidnappnig etc….

  Jag tycker personligen att det är ett bra sätt att belysa den orättvisa skillnaden.

  (Kanske speciellt aktuellt nu när svenska Lundin oil granskas.)

  Även om jag själv inte håller med i allt som står i artikeln så är den läsvärd:

  http://www.vg.no/nyheter/utenriks/artikkel.php?artid=10070039

  Hanna Fridéns blogginlägg tycker jag seglar iväg med kritik mot Ugandas medeltidslagar mot homosexuella.

  Att Invisibla Children vill jobba mot att amerikanska rådivare ska fortsätta utbilda Ugandiska armén i att spåra Konys armé LRA tycker jag låter bra,

  – förutsatt att organisationen kan bevisa att de pengar de ger används till just detta syfte -att spåra LRA.

  Alternativet vore att amerikanska armén eller FN skickade egna styrkor för att leta upp Kony/ LRA.

  Motargumentet; att LRA:s möjliga barnsoldater riskerar att dödas, får man ju väga mot risken för att LRA dödar/ skadar oskyldiga civila och vikten av att hitta Kony och ställa honom inför rätta.

  (LRA består i dagsläget enligt osäkra uppgifter av ca. 400 individer utspridda i mindre grupper som håller till i bushen som sträcker sig över gränserna till Kongo och Sudan)

  Jag tycker att det är fantastiskt bra att Invisible Children sätter fokus på de övergrepp som begås i Afrika (i total medieskugga/ ointresse internationellt)

  Jag tycker också att det är nödvändigt och enormt viktigt att Invisible Childrens pengahantering granskas!

  Att kalla deras arbete kolonialstil tycker jag bara är dumt.

  Och att kommer medialt fokus på tvångsrekrytering av barnsoldater i Uganda betyder ju att det finns chans att föra fokus på övergrepp begångna av Ugandas regeringsarmé och Ugandiska regeringens medeltidslagar och morden på gay folket i samma land.

  Varför ska man ställa de sakerna mot varandra som Hanna Fridén?

  Invisible Childrens hemsida där de svara på kritiken:

  http://www.invisiblechildren.com.s3-website-us-east-1.amazonaws.com/critiques.html

  Aftonbladets ledare (se även läsarkommentarerna) :
  http://blogg.aftonbladet.se/ledarbloggen/2012/03/stoppa-kony

  • Tack för din utförliga kommentar och de två länkar jag inte funnit och lagt in i inlägget! Såsom jag ser det så är inte huvudproblemet pengarna. Visst kan jag tycka att dryga 30% av insamlade medel är för liten del att gå till ändamålet, men om dessa dryga 30% ändå gör skillnad så är det inte huvudproblemet. Huvudproblemet, som jag ser det, är att i och med att man stödjer denna aktion så stöttar man samtidigt Ugandas regeringsarmé och det känns illa, eftersom många av de kritiserade metoder som Kony använder, är desamma som används av Ugandas regeringsarmé! Att Kony kritiseras för att använda barnsoldater och begå övergrepp mot befolkningen, rättfärdigar inte att stötta en regeringsarmé som också gör det! Jag håller med dig om att det är jättebra att fokus hamnar på Afrika och de brutala brott mot mänskliga rättigheter som begås på många håll där och som behöver uppmärksammas. En annan sak som gör mig väldigt tveksam är även USA´s inblandning i den här konflikten. Jag hade föredragit om det var FN, då min erfarenhet av USA´s inblandning i konflikten världen över inte är odelat positiv. Intressant att läsa din kommentar och din uppfattning av problematiken!

 2. Jag är för den här kampanjen. Det spelar ingen roll om kampanjen kostar multum, jag tror att det har varit ett strategiskt val att lägga ner pengar på marknadsföringen för att nå så många tittare som möjligt. Det har dem verkligen lyckats med och då är varenda krona i kampanjen värt det. Det må hända att pengar går till andra saker också (inget bevisat) men det skulle aldrig falla mig in att chansa och inte stödja kampanjen ändå för man får inte glömma syftet. Dessutom har de hela världen att visa sitt resultat till. Tror inte att man kommer undan med så mycket när man är i en sådan position.

  Jag kan slänga tio dollar på att riskera en bluffkampanj om jag vet att chansen finns att rädda några oskyldiga barn. Jag skulle även gjort det om och om igen.

  Jag kan tyvärr inte ställa mig kritisk mot den här filmen då motargument har varit sådana som att mycket pengar har gått till kampanjen och att ugandas militär är smutsiga. Även att invinsible children inte går att lita på. Det räcker inte som argument för min del för att välja att inte stödja kampanjen ochbatt sumpa en chans att rädda några barn.

  Oprah Winfrey har för längesedan försökt att lyfta upp invinsible children och Kony fallet men människor har inte nappat.
  Det finns även en bra film baserad på en sann historia som heter ”machine gun preacher” som handlar om detta problem med överfallna barn i afrika. Titta på den, den är riktigt bra.

  Nejnusch detta blev långdraget, alla får ju bestämma vad de tycker själva men här är i alla fall några argument till varför jag ställer mig bakom kampanjen.

  • Jag håller med dig om att de verkligen har lyckats med sin kampanj!! Den är enastående och väl värd att uppmärksamma bara av det skälet! Jag tycker ofta att ändamålen helgar medlen, även om saker blir lite galna ibland, men de dryga 30% som går till ändamålet tycker jag är lite väl lågt. Det är ändå inte det som gör mig mest tveksam till kampanjen. Jag känner nämligen till flera seriösa välgörenhetsorganisationer i Sverige som till exempel inte har 90-konto, då det är väldigt dyrt att upprätta ett sådant (minst 5000 kr/år) och det är väldigt mycket pengar i en liten organisation som förutsätter sig att hjälpa barn eller andra. Så jag kan förstå den logiken och kanske finns det en liknande logik i detta. Inte att organisationen är liten, men att man valt att lägga mycket pengar på marknadsförningen så att väldigt lite pengar når målet. Men som sagt, det är inte det som gör mig mest tveksam till kampanjen, utan det faktum att man använder sig av regeringsarmén och att det rapporteras att liknande metoder som Kony använder, även används av dem och då tycker jag det blir lite märkligt! Det jag ändå kan tycka är positivt är att världens ögon riktas mot denna problematik som barnsoldater, bortgifta småflickor och sexslavar. Förhoppningsvis så kan vi hålla kvar ögonen på den här problematiken och fortsätta arbeta aktivt för att komma tillrätta med dessa problem, oavsett om man griper Kony och ställer honom till svars, eller ej! Tack även för din långa och givande kommentar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

No Trackbacks.