Självinsikt

Jag har funderat på en sak i några dagar. Jag har upptäckt att jag i vissa situationer när jag känner mig i underläge eller oro för min ställning i olika frågor eller rädsla för att inte bli tagen på allvar, har tendenser att bli dominant. Jag är inte alls en dominant person i andra sammanhang och jag har absolut ingen strävan efter dominans, så den här nya självinsikten är inte så positiv för mig!

Det är förstås bra, viktigt och riktigt att göra sin röst hörd och att säga ifrån när man upplever att man inte blir lyssnad på, eller känner sig överkörd i en specifik fråga eller sammanhang, men just det här dominanta när jag känner oro är ingen angenäm egenskap. Självinsikt och självkritik är alltid viktig, tycker jag. Det är lätt att peka på andra, men det viktigaste är egentligen att man trivs med sig själv och om man inte gör det, så tror jag det är omöjligt att trivas med någon annan människa över huvudtaget.

Ingen människa är perfekt och jag brukar vara ganska snabb med att påpeka mina egna tillkortakommanden. I slutänden kan man ju inte ändra någon annan människa, utom sig själv och för mig är det viktigt att fortsätta utveckla mig själv och faktiskt bli en bättre medmänniska. Inte en perfekt, men en bättre människa. Jag tror inte på perfekta människor och jag strävar absolut inte efter att bli en perfekt människa! 

Jag blir lätt trött på människor som alltid vill framhäva sig själva och som inte har någon som helst självkritik. Jag tror att de människor som anser sig själv vara bättre än andra ofta är de med störst problematik och som har svårast att se och arbeta med sina egna brister och tillkortakommanden.

Lite förvånad blev jag ändå när jag kom till insikt om denna egenskap, då jag inte reagerat på den tidigare och egentligen inte ens vet om det är en ny egenskap eller om jag haft den hela tiden, men utan att utsättas för liknande situationer, eller om jag haft denna egenskap men helt enkelt inte kommit till självinsikt om att jag besitter den!

Upptäcker du också egenskaper och tillkortakommanden hos dig själv, som du inte tänkt på tidigare? I så fall: gör du något för att försöka förändra dig själv till det bättre?

bloglovin

Follow mrsxanadus on Twitter

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

12 svar på ”Självinsikt

 1. Live n Learn jag försöker varje dag förbättra mig i mitt tänkande handlande och skrivande eller vad som helst. Annars slutar jag utvecklas och då är det tråkigt tycker jag.

 2. Sen klantar man ju till det hela tiden och då får man försöka se vad det var som ledde till att d blev så knas och försöka ta bort det som ledde till att det blev knas.

 3. Jarå, varje dag! Jag har svårt att förlåta, svårt att ta kritik som jag känner inte är konstruktiv, svårt att ta beröm, jag är för fet och borde banta, jag är elak ibland, för snäll andra gånger…

  Kort sagt: jag är full av tillkortakommanden!

  Men just i denna stund är jag trots allt ganska glad! 😀

  Kram pårej!

  • Ja, det är klart man duger som man är, trots sina brister, men det är rätt skönt att upptäcka dem ibland, så man kan få möjlighet att rätta till dem också! Kram tillbaka!

 4. Jag kan bli så irriterad på de som är långsamma och omständliga och upprepar saker..(typ min kära make)
  Kommer ihåg ibland att andas och ta det lugnt, men det är svårt.

 5. Intressant! Jag kände mig häpen och chockad av hur dominant en kvinna bemötte mig i en situation. När jag läste det här så slog det mig plötsligt att det kanske spegalde att hon kände sig osäker och / eller underlägsen.
  Det känns som att bitarna faller på plats lite nu. Tidigare har jag bara känt mig överkörd och tagit illa vid mig av det där.
  Tack Fatou för att du delar med dig. Ibland kan det vara svårt att förstå andra människor och deras beteende kan kännas irrationellt.

  När det gäller mig själv så känner jag igen mig i Tofflans beskrivning av sina mindre smickrande egenskaper. 🙂 😛

  • Vad intressant. Ja, visst kan det absolut vara så att hon, liksom jag känner sig osäker och därför agerar som hon gör. Det är ingen fin egenskap, men man är inte sämre än att man kan ändra sig, men då måste man förstås ha viss insikt i sitt eget beteende och det kan ta tid att skaffa sig! Tack för att du läser och kommenterar! Kram! ♥

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

No Trackbacks.