Boktips: Morgon i Jenin

Jag har läst boken Morgon i Jenin av Susan Abulhawa. Den här boken är lite dubbel för mig och jag ska förklara varför. Innan jag började läsa denna bok hade jag läst en del böcker med ”fart i”. Början av den här boken var väldigt ”lugn” i takten. Det innebär att den hade ett lugnt tempo och jag hade därför svårt att koncentrera mig i början. Faktum var att jag knappt ville läsa i den, eftersom jag inte kunde koncentrera mig när jag väl läste den. Därför tog jag knappt fram den. Det resulterade i att det tog väldigt väldigt lång tid att läsa första halvan för mig!

Jag tänkte i mitt huvud att jag max skulle kunna ge den här boken 3 av 5 i betyg. Men det var då. Bli nu inte skrämd för att läsa den, det kan mycket väl ha haft att göra med mig och inte med själva boken.

När jag närmade mig hälften av boken så hände dock något. Jag blev så inne i den att jag knappt kunde lägga den ifrån mig. Jag läste och läste och läste… Och faktum är att den andra delen var så oerhört bra att jag skulle kunna ge den 8 av 5 i betyg. Så på det stora hela kommer jag att ge den en klar 5:a sammanfattningsvis och nämna att den är en av de bästa böcker jag läst! Så totalt kan en bok alltså förändras. Eller om det var jag som förändrades och hade svårt att ge den en chans i början?

Till handlingen: Den handlar om konflikten mellan Palestina och Israel. Den handlar om ett av vår tids svåraste konflikter och boken sätter en in så att man verkligen kan KÄNNA den smärta som krigets fasor innebär. Det handlar också om vikten av att tillhöra, om barndomen och hur den påverkar oss. Den handlar om blod, sorg och förtvivlan, om de yttersta konsekvenserna för både barn och vuxna av ett krig som innefattar allt vad ondska kan innebära. Jag gråter mig igenom många sidor och jag har en klump i magen under många sidor. Det väcker både ilska, sorg och en djupaste förtvivlan. Samtidigt finns där en försoning. En försoning som man i stunder av boken inte ens insåg vara möjlig eller kunde tro var möjlig.

Språket i boken är oerhört vackert och beskrivande. Ibland flyter språket på i ren poesi. Jag är överväldigad av det vackra språket!

Historien berättas på så vis att den innehåller många förvecklingar som man inte förväntar sig och därför vill jag inte skriva så mycket om handlingen i boken, för att riskera att förstöra dynamiken i den. Jag väljer därför att bara uppmana alla om att läsa den! Den är verkligen, verkligen värd det!!

Boken får en solklar femma av fem möjliga:

bloglovin

Follow mrsxanadus on Twitter

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

7 svar på ”Boktips: Morgon i Jenin

 1. Håller verkligen med dig! Jag tyckte också att den var nästan lite långtråkig från början, men sedan…vilken fantastisk bok.Grät o grät, läste o hulkade mig . Om man ska läsa en enda bok som handlar om den Palestinska historien så tycker jag man ska välja denna.

  • Skönt att höra att någon annan uppfattade den som jag gjorde, då var det kanske ändå inte mig det hängde på. Jag tror så här i efterhand att den där ”förhistorien” måste till för att få ett bra sammanhang och en verklig känsla för de händelser som sker senare. Den här boken innehöll några av de grymmaste berättelser jag någonsin läst, samtidigt som det var just dessa som fick mig att känna som om jag själv verkligen kunde förstå krigets mest vidriga hemskheter. Absolut en läsvärd bok och som gav konflikten ansikten, röster och namn som jag aldrig tidigare upplevt!

 2. Jag köpte denna bok på bokrean men har inte börjat ännu. Har inte haft tid att sätta mej när jag börjar vilket brukar krävas. Men nu blir jag mer nyfiken. Jag var i Israel och Palestina för ett drygt år sedan varför det är extra spännande, bara den nu inte är för trist i början:).

 3. Det här var den mest fantastiska och gripande bok jag någonsin läst. Jag grät sista kapitlet och kände igenom hela boken en stor sorg men också hopp över kärleken. Jag önskar jag fick läsa den för första gången igen….
  Tack för en superbra blogg. Jag känner hopp för människan var gång jag läser bloggar som inte handlar om dagens outfit eller dieter. Att du väljer att skriva debattinlägg och ta tydlig ställning. Well done!

  • Vad roligt att du gillade den så mycket! Jag blev också starkt gripen av den här boken för den kändes så verklig och sann på ett både smärtsamt och hoppfullt sätt! Tack också för jättefina ord om bloggen, de värmer och uppmuntrade mig verkligen!! Fin helg till dig! ♥

 4. Det här är utan tvekan den bästa bok jag har läst. Läste ut boken snabbt och passade samma dag som jag läst färdigt den till min pojkvän som tog sig igenom den i lika snabb fart. Jag kan verkligen rekommendera alla att läsa boken, långtråkig i början eller ej (någon som jag inte upplevde att den var). Den kastade mig runt i ett känslobad och jag kände sorg, rädsla, glädje, skräck och allt där emellan. Boken väcker förutom starka känslor upp mycket tankar. Jag stannade många gånger upp och sjönk djup in i mina tankar för att sedan vakna upp ur min dvala och försätta läsa. Eftersom min ställning i konflikten redan är stark så förändrades inte mitt ställningstagande men för andra som inte är lika insatta så kan det vara ett wakeup-call. Kan inte säga något annat än: LÄS!

 5. Jag blir så upprörd, att läsa om hur israelerna behandlar palestina med att försöka utrota människor i detta land, har dom inte lärt sig något av den tortyr som nasisterna utsatte judarna för!!! Nu tar dom själva och gör lika dant!! Men nöjer sig inte med att tortera utan tar hela landet!!! Har aldrig gråtit så mycket över en en bok som nu, hoppas att mer öppnar ögonen över detta övergrepp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

No Trackbacks.