Min personliga åsikt om homofobi inom musiken

Mina personliga åsikter runt homofobiska och knarkliberala texter inom musiken:

Debatten har gått HET sedan Sizzla´s spelning i Sverige och en del andra länder ställdes in. Den har gått het i omgångar i flera år egentligen och är inget nytt! Jag älskar en musikgren som kan vara både drogliberala och homofobiska i sina texter.

När jag som tonåring började lyssna på reggae så minns jag att jag redan då reagerade negativt på det drogliberala budskapet. Jag hade väldigt svårt för Peter Tosh ”Legalize it” och Bob Marley´s ”Kaya” av just den anledningen, trots att jag gillade melodierna. Jag minns dock inte någon homofobisk text. Kanske beror det på att det inte fanns några, kanske beror det på att jag inte tänkte på texternas verkliga innebörd, eller så beror det på att debatten helt enkelt inte fanns då.

Idag finns den och det finns en helt annan medvetenhet här i Sverige om HBT-frågor över huvudtaget. Samtidigt har musiken utvecklats från Jamaica och Dancehall är en musik som spridit sig långt utanför Jamaica´s gränser. Med den har även de homofobiska texterna spridits. Jag ska inte sticka under stolen med att jag sjungit ”Boom bye bye” med Buju Banton många gånger utan att tänka på vad texten faktiskt betyder. Idag när jag vet så har jag väldigt svårt för att spela den och jag försöker intala mig att det är en kass låt på grund av textens betydelse som jag inte någonstans, någon gång kan eller vill stå för!

Det finns inga ursäkter för homofobi. Det finns massor av förklaringar, men inte en enda ursäkt och jag tänker inte heller försöka ursäkta det! Som Svensk, heterosexuell kvinna är det viktigt för mig att ALLA människor på jorden får leva sina liv fritt, oavsett kön, sexualitet, hudfärg, religion eller kulturell bakgrund! Jag menar att precis varje människa har samma värde och har rätt att leva sitt liv på sitt sätt, så länge ingen skadar någon annan.

Jag menar att vi som faktiskt förstår bättre och jag menar att det handlar om just det, har ett ansvar att motarbeta homofobi, rasism, mäns våld mot kvinnor, hedersvåld, religionskrig etc. Det är vårt ansvar och det finns många sätt att bekämpa dessa saker. Jag tror mest på att det bekämpas genom de dagliga samtalen med våra medmänniskor och i debatten. Jag tror det är genom debatten som människor blir upplysta! Därför hyllar jag också den här debatten!!

Däremot tror jag inte att det stoppas med hjälpa av inställda konserter, lika lite som jag tror vi stoppar det genom att inte låta till exempel Sverigedemokrater ta debatten om invandrarfrågor eller genom att tysta religiösa ledare. Jag tror att det kan bidra till helt motsatt effekt.

När debatten om Sizzla var som hetast förra veckan, så läste jag många inlägg från båda sidor och jag kan säga att det fanns många kommentarer som var rena bottennapp, på båda ”sidor”. Tack och lov fanns det också ett och annat guldkorn av kommentarer och artiklar som fick mig att inse att jag inte är den enda som älskar musiken och kulturen, men som inte kan ställa upp på alla delar som en del artister står för! Det finns till och med delar jag känner att jag skäms för!

Det finns de som försöker att förringa Sizzlas homofobi med förklaringen att endast 2-3 av hans över 1000 utgivna låtar innehåller homofobiska texter och att samtliga dessa skrevs för sju år sedan och mer. Om det hade stannat precis där, så skulle jag kunna hålla med till viss del, OM Sizzla själv tagit helt och hållet avstånd från dessa låtar. I och med att han skrivit på The Reggae Compassionate act så kunde man kanske tro att det är så, men i och med att han så sent som den 18/3-2012 sjöng en låtmix innehållande en kort textrad ur Buju Banton´s låt: Boom bye bye, så tycker jag det är ett uttryck för att hans homofobi inte är en avlägset förgången åsikt.

Däremot tycker jag inte att kritiken om att textinnehållet som handlar om att ”döda homosexuella” är så anmärkningsvärda som många andra verkar tycka. Jag tror att det är de hårda och råa uttryck som musik som bottnar i revolutions-tänk gärna uttrycker med starka ord, som egentligen inte har den meningen. Jag tror inte några dancehallmusiker är så intresserade av att döda några människor alls oavsett sexualitet, lika lite som Bob Marley var intresserad av att ”skjuta sheriffen”, eller Ken Ring ville våldta prinsessan. Det handlar om metaforer och starka uttryck, som sällan har någon relevans. Det betyder dock inte att det är okej. Tvärt om. Homofobin i sig är illa nog och ska bekämpas med upplysningar, debatt och fakta. På samma sätt som rasism ska bemötas på samma sätt!

Jag har gjort just den jämförelsen i den här debatten. Jag har försökt tänka mig in i hur jag själv skulle ha reagerat om en musiker skulle komma till Sverige och hålla konsert, som man visste att han hade mycket rasistiska åsikter. Jag gjorde den jämförelsen då det är en debatt som står mig personligen närmre än HBT-frågan, även om jag anser att den är minst lika viktig. Jag är säker på att jag skulle uppröras över den musikerns ankomst, men om han skrivit på ett avtal liknande The Reggae Compassionate act, inte givit ut något nytt rasistiskt musikmaterial på över sju år, men ändå framfört en rasistisk textrad från någon artists låt, i ett avlägset land, för bara någon vecka sedan, så skulle det som sagt ha upprört mig och jag hade säkert velat delta i debatten, men jag hade faktiskt inte planerat stoppa konserten, då jag tyckt att det skulle fått motsatt effekt, på samma vis som jag inte tror på att tysta främlingsfientliga och rasistiska åsikter i media. Jag hade DEFINITIVT INTE uttalat dödshot mot lokaluthyrarna, såsom Alexander Bard gjorde, då jag tycker det är i princip lika illa som att hävda död åt homosexuella. Å andra sidan tror jag inte heller att Bard verkligen vill döda lokaluthyrarna, utan snarare att han ”ville ge igen med samma mynt”, samt väcka debatt på ett kraftfullt sätt. Men jag tror verkligen inte på att ”lösa våld med våld” och Bard´s uttalanden väckte knappast någon förståelse och solidaritetstänk hos de som var emot stoppandet av konserten, utan tvärt om s väckte det ont blod!

Som skäl till att man ville stoppa konserten har man bland annat angett att det är som stöd för de homosexuella på Jamaica som har det svårt. Det är bara det att jag inte tror att dessa stoppade konserter hjälper de homosexuella på Jamaica. Sizzla som var bokad hade ett kontrakt. Han kommer att få sina pengar i alla fall. I och för sig en hel del dålig publicitet också, men jag tror den påverkan är marginell. Många intressanta röster har höjts i alla fall. Både för och emot stoppandet av konserten och det glädjer mig! Jag tycker det är väldigt synd för arrangören, som inte lär sluta gilla Sizzla för den debatt som skett, men som är den stora förloraren i det hela!

Jag tror att vi alla kan förändra. Det går inte på en dag och det är inte alltid så lätt att stå i ”skottgluggen” när en debatt utbryter i vår vardag och man måste försvara människors lika värde, mot fördomar och okunskap, men jag tror det är nödvändigt och jag tror att vi alla faktiskt kan förändra. Och förändras.

Eller som Hasan skriver i sitt blogginlägg:

”Det gäller även att komma ihåg att kampen mot rasism, sexism och homohat är samma kamp. Man kan aldrig kämpa på enbart en front, och ju snarare vi som människor och dancehallälskare fattar detta, desto snarare kan vi stänga igen kapitlet om homofobi i dancehallen och se tillbaks på det som en obekväm del i historien som inte får upprepas.”

Det som framkommit tydligt i debatten är att det är många hbt-personer som älskar den här musiken, trots att det i vissa texter finns ett homofobiskt uttryck! Det är också uppenbart att vi är många heterosexuella som älskar den här musiken men inte på något sätt, någon gång vill stå upp för vissa av de budskap som kablas ut!

Grundbudskapet inom reggae har för mig och många andra varit ONE LOVE! En gemenskap! En revolution! Kärlek till alla och alla människors lika värde! Låt oss återerövra det! Tillsammans!

Missa inte, framför allt de fyra första länkarna nedan:

Svereggae.se skriver om saken och låter Svenska reggaeartisten General Knas som samarbetat med Sizzla få ordet: General Knas om Sizzla

Haso skriver ett väldigt bra blogginlägg i debatten: Dancehallens A-B-C/H-Homofobi

Mycket intressant debatt i ämnet på: Svt.se-Live

Sizzlas manager: Vi vill ha en debatt

QX: Bard uppmanar till mord på lokaluthyrare

First Sizzla Unplugged Stunning

Sizzla Kalonji denounces Swedish media reports

bloglovin

Follow mrsxanadus on Twitter

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

6 svar på ”Min personliga åsikt om homofobi inom musiken

 1. Pingback: URF till Furuvik | Tonårsmorsa – Fatou

 2. Hej Fatou, intressant och bra artikeln som sagt, ”Det gäller även att komma ihåg att kampen mot rasism, sexism och homohat är samma kamp” enligt Hasan, om det är samma kamp vrf sjunger Sizzla om man ska döda HBT? Jag tycker att ni borde ta en riktig debatt, HBT och reggaeälskare 😉
  jag var emot HBT förut, för att äcklig, det står inte i bibeln. bla bla, men när jag kom till Sverige det var då jag började tycka att även HBT har lika rättigheter som jag! Att Sizzla sjunger om att döda HBT det betyder att Fatou håller med honom, det betyder inte Johan håller med..
  Mvh Cedrick

  • För MIG och många, många andra är det samma kamp!! Att det inte är det för Sizzla är trist, men i grunden handlar det trots allt om mänskliga rättigheter och de är samma oavsett om du är svart, vit, bisexuell, homo, hetero, buddist, kristen, muslim, kvinna eller man. Jag tror debatten redan är igång, den pågår för fullt på facebook, twitter, i bloggar och media och jag välkomnar debatten, men tycker ändå inte det är rätt att stoppa spelningar! Jag tror som sagt på debatt och på att människor kan förändras och det är ju du ett bevis på om man tänker på vad du skriver i kommentaren! Det kommer inte gå snabbt för världen att förändras, men jag är övertygad om att det går!! Tack för din kommentar! (Kolla låten till vänster ”Dagens låt”! Den kommer nog att ligga kvar där några dar!) 😀

   • Fin låt! angående Sizzla, det här inte första gång Sveriges HBT är på honom, det är både bra och dåligt att de stoppade hans spelning för att visa hur vi i Sverige vill ha det. jag vill inte ha en sverige där folk sjunger om att döda HBT, svarta, vita, kvinnor etc.. även om man inte menar det! jag antar att dina barn gillar reggae, vilken bild/syn får de när lyssnar på Sizzlas låtar om att döda HBTisar ? Jag förstår HBTs kamp, jag skulle också bli skitf arg om nån artist sjöng om att döda svarta! jag är redan emot den där med dold rasism som finns i sverige mot svart!
    Ha en bra, glad påsk med din familj, jag är dock emot allt som har med religion att göra! Kram 😀

    mvh Cedrick

    • Jag håller med dig där! Jag har alltid öppna diskussioner hemma angående frågor jag inte kan stå för i en musikstil som jag ändå tycker om så mycket. Jag tror det är jätteviktigt! Jag kan också förstå HBTQ-rörelsens ilska. Jag kan sätta mig in i den av många skäl och tycker det är bra med protesterna!

 3. Pingback: Beenieman Statement | Tonårsmorsa – Fatou

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

 1. […] Tonårsmorsa – Fatou Tonårsmorsa – Fatou Skip to content HemAnhörigBlackout DanceCrewDebatterEgo-Lista (Media)FavoritinläggFöreläsningarHelp 2 HelpKontakta migMin BokOm BloggenOm GambiaPersonligtRasismTävlingar ← Min personliga åsikt om homofobi inom musiken […]

 2. […] Flera Jamaicanska artister har figurerat i strålkastarljuset den senaste tiden, av andra skäl än deras musik. Jag har tidigare skrivit om det och min personliga inställning i frågan runt dancehall och homofobi här: Min personliga åsikt om homofobi inom musiken […]