Langa sprit

Det är snart Valborg. Det innebär att det firas stort i Uppsala som är en studentstad, men runt om i hela landet kommer det att firas på måndag. Det betyder också många ungdomar på gatorna, mycket alkohol och en himla massa obehagliga händelser för en massa unga personer i min hemstad och runt om i Sverige! .

De som langar mest till ungdomar är föräldrar. Jag blir inte alls förvånad över det. Jag vet inte hur många gånger sedan min egen tonårstid jag hört föräldrars försvar för att de gör det. De vanligaste är:

 • Då vet jag hur mycket de dricker
 • Då vet jag att det inte är dålig sprit
 • De får tag på sprit i alla fall
 • För att mitt barn kan hantera alkohol

Inget av dessa argument håller för mig! Jag tycker det är intressant hur man som vuxen försöker rättfärdiga sitt eget handlande som man ändå någonstans måste ha fått med sig att det inte är okej. I de flesta sammanhang tycker jag annars att föräldrar generellt försöker lära sina barn rätt och fel. De försöker föregå med gott exempel och håller sig inom lagens ramar. Men just det här med att langa alkohol till sina barn, verkar vara ett undantag. 

Mina egna föräldrar har aldrig köpt ut en droppe alkohol till någon av mig eller mina bröder, vad jag vet, däremot hade jag i ungdomen många vänner vars föräldrar köpte ut åt dem/oss. Som mamma idag tycker jag det är skamligt att man inte bara väljer att köpa ut åt sin egen tonåring, utan också till deras kompisar. Om man nu väljer en så korkad lösning för sitt eget barn, så varför tar man sig friheten att göra de valen även för någon annans barn?

Jag vet att det finns massor av folk i stugorna som köper ut till sina tonåringar, så jag räknar med att det är många som INTE håller med mig i detta inlägg och det är okej, men i så fall skulle jag önska att ni också ger mig en bra förklaring till varför ni gör det. Hittar ni stöd i någon studie/undersökning/test att era barn inte löper större risk att få alkoholproblem eller att de lär sig hantera alkohol bättre om ni köper ut? I så fall i vilken?

I alla vetenskapliga studier jag har tagit del av i detta ämne, så har man kommit fram till att ungdomar som börjar dricka alkohol tidigt, löper större risk att få alkoholproblem.

Varför jag skriver att ovanstående argument för att köpa ut till sina barn, inte håller för mig, är följande:

Då vet jag hur mycket de dricker. Jag tycker det är struntprat. När mina kamrater fick alkohol utköpt av sina föräldrar, så drack de först upp det. Ibland hemma (en del föräldrar krävde det) och andra fick ta med det ut. Då delade vi på det, eller personen drack upp det själv och sedan drack vi av det som någon annan hade köpt ut. Det vill säga att oftast använde vi den av föräldern utköpta alkoholen till att ”förfesta” och sedan drack vi vad någon annan lyckats få tag på, eller som man gemensamt ”skramlat” till för att ha tillsammans. Inte alltid, men ganska ofta så innebar detta att de vars föräldrar köpt ut alkohol också var de som blev mest berusade. Lite då och då får jag höra från föräldrar som försvarar att de köper ut till sina barn med att ”jag köper ändå så lite, bara några öl/cider”. Hur mycket man köper ut, tror jag som sagt inte styr alls hur mycket personen i fråga faktiskt dricker. Dessutom tycker jag det är signalen om att man okejar att köpa ut som är det värsta!

Då vet jag att det inte är dålig sprit. Samma sak där. Det är ingen garanti. För det den här personen som man köpt ut till, köpt tillsammans med sina kompisar, kan fortfarande vara ”dålig” alkohol. Dessutom tycker jag att det argumentet brister av fler skäl. För OM nu just den här ungdomen nu skulle visa sig få alkoholproblem som vuxen, ska man då säga: ”men jag såg i alla fall till att h*n fick sprit från systemet när h*n var tonåring”.

De får tag på sprit i alla fall. Ja, för det allra mesta får de ju det. Men jag anser fortfarande att det är ett mycket dåligt argument, för jag tror som sagt inte att man dricker mindre för att man som förälder köper ut. Dessutom minns jag faktiskt att det fanns tillfällen, även om de inte var allt för många, när man faktiskt inte fick tag på alkohol inför en fest och på så sätt fick man i alla fall den helgen alkoholfri, om ingen förälder ”ställde upp” med att köpa ut. Dessutom tycker jag inte att vi ska glömma att som förälder är vi faktiskt oerhört viktiga förebilder för våra barn och särskilt viktigt är det under tonårstiden, som är en nog så känslig period för våra ungdomar.

För att mitt barn kan hantera alkohol. Ja, det kanske det kan. Nu. Å andra sidan lär det inte vara dig som förälder ditt barn visar om det inte kan hantera alkohol. Hur det ser ut när ditt barn blir vuxen har du ingen aning om och man grundlägger sina barns alkoholvanor till väldigt stor del under tonårstiden. Hur ditt barn dricker utanför hemmets väggar vet man inte heller om, bara för att de fått dricka hemma. Dessutom är riskerna runt alkoholdrickande för ungdomar inte bara vad de själva gör! När man själv är onykter och särskilt om man är ung och onykter, så ökar riskerna markant för att råka ut för både brott och att göra saker man kanske inte skulle ha gjort i nyktert tillstånd!

Jag försöker inte köra med någon skrämselpropaganda, men samtidigt tycker jag inte att man får blunda för verkligheten heller. Alkohol är trots allt den ”drog” som ställer till med mest förödelse i vårt samhälle, även om den är legal. Drick gärna och var glad, men var medveten om alla varningssignaler på vägen.

Aftonbladet har en debattartikel om just detta och när jag läser den blir jag rätt mörkrädd!

”En ny Sifoundersökning som Statens folkhälsoinstitut låtit genomföra bland tonårsföräldrar visar att 37 procent tror att deras barns alkoholkonsumtion inte påverkas av att de bjuder på alkohol hemma. En del tror till och med att bjudandet kan ha en positiv effekt – att de kan hjälpa sina barn till ett sundare drickande genom att förse dem med alkohol under ordnade former, eller genom att acceptera ett begränsat drickande före 18 års ålder. Det är seglivade myter som saknar vetenskapligt stöd. Forskningen visar tvärtom att tonåringar som bjuds på eller förses med alkohol av sina föräldrar dricker mer än andra ungdomar även utanför hemmet.”

Om det verkligen är så att hela 37 % av tonårsföräldrar tror att deras barns alkoholkonsumtion påverkas av att de blir bjudna på alkohol hemma, eller till och med tror att det har en positiv effekt, då blir jag mörkrädd på riktigt och måste fråga mig: hur jävla dum får man bli?

När jag skrev detta inlägg, så upptäckte jag att jag har skrivit om just det här vid tidigare tillfälle (2009): Jag langar ju bara lite grann… Detta inlägg är delvis kopierat och omskrivet från det inlägget!

Lady Dahmer bloggade nyligen i samma ämne: Tack mamma för att du möjliggjorde en tonårstid av roliga och galna fyllor!*

bloglovin
Follow mrsxanadus on Twitter

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

10 svar på ”Langa sprit

 1. Det tycker jag INTE att man ska, köpa ut till ungarna!
  Kanske tummade jag lite, köpte mellanöl när det var någon månad kvar till dagen han fick köpa själv.
  Det är den svåraste tiden tycker jag, när de är mellan 18-20. De får dricka starksprit på krogen, men inte köpa en mellanöl på systemet…

  • Jag håller med! Och ja, det är svårt det där när de FÅR dricka alkohol, men inte köpa ut själv. Jag tycker också det blir en otydlighet som jag önskar att man slapp. Men att köpa ut är ju ändå att köpa ut…!

 2. Pingback: Unga och alkohol « Förbryllad Förälder

 3. Det handlar om att man kan och bör lita på sina barn men att man vare sig kan eller borde lita på andra vuxna.

  Det är deprimerande att man hela tiden måste vara rädd för andras taskiga omdömen.

  Det finns två typer dock som är värst. De som medvetet langar och tar betalt och skiter i ansvaret så länge de får slantar. De kommer aldrig förstå vad som är fel.

  Och moralföräldrarna, de som som säger att det är fel och att det skadar kroppen och att man utsätter sig för t.ex. våldtäkt och rån, men att de super till som tokar när barnen gått och lagt sig.

  Egentligen så tror jag på att alltid på det där med måtta. Att man väljer sina tillfällen kanske på ett födelsedagsfirande och kanske dricker två glas vin och inte mer. Då markerar man både att man dricker på ett särskilt tillfälle och att man inte svävar ut.

  Som sagt är det en hårfin balans idag vad som är bruk och missbruk. Riktigt svår fråga faktiskt! ; )

  Men det är bra att det finns bara ett systembolag och att priserna ligger som de ligger. Det inte för inte liksom!

  • Jag håller med dig både när det gäller måtta och föräldrar med gott omdöme. Det gäller det mesta. Tyvärr tycker jag att det är många som både glömmer måttan och vara ett bra föredöme när det gäller alkohol…!

 4. Jag håller med!!

  Min mammas karl köpte ut åt sin son ofta och det ledde bara till elände för fler än hans son vid många tillfällen.

  Hela den där avslappnade attityden som han har kring barn/ungdomar och alkohol känns fel.

  Han brukar ropa på min son (han är 9) att han ska hämta vin och hälla upp till mannen. Och skämta kring det.
  Fast jag har sagt ifrån att det inte är okej.

  Och det här är en man med mycket hög utbildning, intelligens och bra chefsjobb, som umgås i övre medelklasskretsar och följer lagen i övrigt.

  Det här är ett problem för mig.

  Jag vill verkligen inte ställa till med dålig stämning hemma hos min mamma, samtidigt som jag kokar under ytan, för jag ser det som att min son får en gradvis introduktion i en dryckeskultur.

  Fast jag pratar om det med min son och har sagt vad jag tycker om det och förklarat varför.

  Och min son har även bevittnat förödelsen som denne mans son med ”vänner” har orsakat i samband med alkoholkonsumtion.

  De ungdomar som har föräldrar som köper ut får sk. vänner som umgås med dem enbart för att få ta del av spriten.

  Det är inte sjysst att köpa ut.

  Om barnen provar att dricka i smyg så vet de iaf var föräldrarna står i frågan om att köpa ut. Och förhoppningsvis kanske det får barnen att tänka till och begränsa sig lite grann iaf.

  • Ja, jag håller med dig helt och hållet! Alkohol och ungdomar hör inte ihop och om de ändå dricker (vilket de ju gör) så ska de, som du skriver veta var föräldrarna står. Det finns förstås ungdomar som ändå inte klarar av alkoholhantering, men jag tror riskerna är ännu större för de ungdomar som har föräldrar med slapp alkoholkultur.

 5. Jag är helt med dig Fatou och våga vägra langning är väl det enda som gäller. Tycker årets reklam är bättre än tidigare där den visar på alla funderingar som snurrar när man får den där frågan.

  Förr om åren nattvandrade vi alltid denna kväll, kändes väldigt värdefullt att göra en insats. Tråkigt nog så var dom föräldrar som hade behövt vara ute många gånger i samma skick, hade ingen aning, ”mitt barn gör inte så” eller i andra fall några av dom som mest dömde ut andras sociala engagemang.

  • Ja, din sista mening gör mig verkligen ledsen, då jag varit i många liknande situationer när jag fått erfara den inställningen. Det är lite det där med ”mina barn och andras ungar”…! Jag tror tyvärr att många föräldrar inte inser hur mycket deras eget alkoholbeteende påverkar deras ungdomar!

 6. Pingback: Fyllornas dag | Carina´s Tankar – Tankeboken

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.