Konsekvenserna av en ensidig rapportering om Gambia som Sexturistland

Igår sändes programmet Outsiders i Kanal 5. Det handlade om Sexturism i Gambia. Vi är många Gambiaresenärer som tröttnat på den ensidiga rapporteringen i media om detta och vi har därför skrivit en debattartikel tillsammans som publiceras i Aftonbladet idag HÄR! Det är förkortad version och den fullständiga versionen kan du i stället läsa här nedan:

Kanal 5 flaggar för att veckans Outsiders kommer att handla om sexturismen i Gambia. På trailern kan man se tre systrar som glatt berättar om att ”Gambia är ett gyllene land för oss gamla kärringar för att komma och söka älskare här!”

Vi är många Gambiaresenärer som följt denna ”sexrapportering” i svensk media genom åren om Gambia och som har tröttnat på det! Vi nekar inte till att dessa kvinnor existerar och vi tycker även att det är bra att debatten finns och uppmärksammas. Problemet är att det är en oerhört ensidig rapportering om ett turistland som för många européer handlar om helt andra saker än att köpa sex eller finna unga killar att utnyttja sexuellt.

I dagens globaliserade samhälle har världen blivit mycket mindre. Att gifta sig och skaffa barn över landsgränser är knappast något nytt. Många svenskar gifter sig med folk från alla möjliga länder och kulturer. Det är inget konstigt och det är relativt accepterat i vårt samhälle. De flesta gifter sig fortfarande av kärlek och inte för att en person kommer från ett specifikt land eller för att de vill ha sex med yngre män eller kvinnor eller för att kunna ”härska” över en partner som haft sämre förutsättningar i livet. Men om man har valt en partner med ursprung från Gambia, så blir reaktionerna ofta att man ”hämtat en prostituerad ung kille i Gambia”, oavsett hur det verkligen förhåller sig, var man träffats eller vilken ålder man har.

Det är många Gambiaresenärer som aldrig över huvud taget haft en kärleksrelation med en Gambier, men bara att man tycker om att resa dit, gör att man snabbt blir stämplad som en sexturist. Sanningen är sällan intressant för den som vill göda fördomar. Svensk media har knappast hjälpt till att sprida bilden av Gambia som ett underbart turistland för många svenskar, utan att blanda in sexturismen. Sex säljer och särskilt de udda personer som vill utnyttja fattiga människor i ett afrikanskt land, är spännande att läsa om eller se på tv. Ett annat ord för det är också sensationsjournalistik.

Vi älskar att resa till Gambia av olika skäl. Några av oss älskar maten, andra dansen, någon trummorna, andra att få bada i havet, men det som är gemensamt för oss och vår reslust till just Gambia handlar om klimatet, de vänskapsband vi skapat till det oerhört gästvänliga folket i Gambia. Men även atmosfären och kulturen som vi får vara en del av när vi besöker landet. Den omsorg över sina medmänniskor som vi möter i Gambia och som vi tycker så mycket om, kan vi inte finna i Sverige och har inte heller lyckats finna i något annat land, trots att många av oss har rest i många andra länder. Vissa av oss har nyligen skaffat dessa vänskapsband och börjat resa till Gambia, men det finns också några av oss som har skaffat dessa vänskapsband sedan generationer tillbaka!! Ingen av oss reser dit för att bara njuta av sol och bad, utan även för att hjälpa till ekonomiskt för några av de som har allra minst, när det gäller skolgång till barn, bygga upp hus till en del familjer som blivit hemlösa då deras tidigare hus brunnit ned. Till de som inte har något arbete, då arbetslösheten är enorm i Gambia och utbildningsmöjligheterna få. Ingen av oss reser någonsin ner med bara våra semesterkläder utan att ha laddat väskorna med saker och kläder som kan komma väl till pass för människor som saknar allt när det gäller materiella saker, men i stället ger oss en fantastisk semester, genom att låta oss vara en del av deras vardag och fest!

Thailand har kämpat mot ett liknande sexrykte i många år, men vi kan se hur det sakta blir en allt mindre del av rapporteringen om Thailand och numera har endast en proportionerlig rapportering om sexturismen i Thailand och i stället rapporterar man, helt rätt, framför allt om väder, kultur, mat, speciella öar värda att besöka, att det är ett bra semestermål för barnfamiljer etc.

Det som oroar oss mest, är dock inte att vi kan bli stämplade som ”Sexuellt frustrerade medelålders kvinnor som reser till Gambia för att köpa sex av unga killar”. Det som oroar oss är att all denna negativa medierapportering gör att turismen i Gambia, som är Afrikas minsta land, sjunker. Gambia är ett land där Svenskar har semestrat sedan 70-talet och eftersom Gambia är ett litet land, så har turismen en avgörande betydelse för landet, befolkningen och dess överlevnad. Det oroar oss att den snedvridna rapporteringen gör att turismen sjunker än mer, då människor som ännu inte besökt Gambia, knappast blir lockade av de negativa rapporteringarna om Gambia som turistmål. Framför allt barnfamiljer blir lätt bortskrämda, trots att vi som besökt Gambia många gånger, vet att det är ett exemplariskt turistmål för en barnfamilj, där man både kan slappna av och ha semester, men även får möjlighet att ta del av en helt annorlunda kultur, musikliv och gästvänlighet vars like vi aldrig skådat i vårt avlånga land! Inte minst är Gambia känt för sitt fågelskådande och många svenskar och andra turister reser till landet för att fågelskåda, då Gambia är ett av världens fågelrikaste land med sina över 550 olika fågelarter.

Nu under våren har det kommit många larmrapporter, bland annat från Röda Korset om att en akut svältkatastrof råder i Västafrika och där Gambia räknas in som ett av de länder där det förväntas bli en akut situation. Där blir naturligtvis turismen som varit Gambias största inkomstkälla än mer viktig och faktiskt livsavgörande för många familjer och även för landet generellt.

Denna typ av rapportering får naturligtvis även negativa konsekvenser för gambier här i Sverige och deras barn, när man klassas som prostituerad Afrikan.

Vi uppmanar nu därför Sveriges journalister att ta sitt ansvar och ge en mer rättvis bild av Gambia, att ge en mer verklighetsbaserad och nyanserad bild av Gambia som turistmål och att för en gångs skull hoppa över, eller i alla fall ge minimalt utrymme för just sexturismen, som är en skrämmande, men väldigt liten del av turismen och turisterna i Gambia.

Fatou Touray, Uppsala, Anna Wedin, Sundsvall, Tina Jensen Bah, Skövde, Liselotte Billing Jeng, Stockholm, Lena Wallgren Wedin, Sundsvall, Maria Lööf, Stockholm, Monica Ceesay, Nyköping, Madelene Sundberg, Piteå, Britta H. Jobe, Stockholm, Göran Wedin, Sundsvall, Helena Svensson, Stockholm, Petri Säisä, Umeå, Tatjana Säisä, Umeå,Sollan Eriksson, Kramfors, Britt Dahlgren, Byske, Jane Horndahl, Stockholm, Veronica Månsson, Stockholm, Knut Johansen, Karlstad, Gullan Johansen, Karlstad, Kenneth Karlsson, Karskoga, Astrid Karlsson, Karlskoga, Roland Eriksson, Brottby, Micke Cedendahl-Nilsson, Gävle, Leine Cedendahl-Nilsson, Gävle, Yvonne Alfström-Lönnblad, Stockholm, Leif Alfström-Lönnblad, Stockholm, Binta Coker, Uppsala, Elizabeth Asplund, Tumba, Monica Wasstesson, Västervik, Weine Wasstesson, Västervik, Arne  Fahlen, Jönköping, Britt-Marie Fahlen, Jönköping, Susanne Appelquist, Hägersten, Annika Forsberg, Norrköping och Anna Thyr, Gävle.

Tidigare bloggat i detta ämne:

Gambia – så mycket mer än sexturism (2011)

Sexturism i Gambia (2008)

Läs mer om Gambia på min specialsida: Om Gambia

Andra som bloggat detta nu:

Kucke-li-lo: Nöjer mig

 

bloglovin

Follow mrsxanadus on Twitter

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

66 svar på ”Konsekvenserna av en ensidig rapportering om Gambia som Sexturistland

 1. Hej!

  Tack för att ni tar upp detta. Såg programmet igår och fylldes med äckel hur dessa kvinnor utnyttjade dessa fattiga människors desperata kamp att få det bättre till sin fördel.
  Det enda det programmet lämnade efter sig var avsmak och ilska.
  Hoppas att folk snart ser det vackra Gambia och inte den fula bild outsiders visade.
  Kram

  • Ja, min personliga åsikt är att dessa kvinnor med en del andra gör ett övergrepp mot landet Gambia av många skäl. Det finns så oerhört mycket vackert med Gambia och rapporteringen har minst sagt varit ensidig! Kram!

 2. Ni är trötta på medias rapportering när Gambia kanske nämns en gång i kvartalet, då kan ni kanske tänka er vad jag tycker om rapporteringen om Thailand och män som köper sex som förekommer så mycket oftare.

  • Problemet med rapporteringen om sexturism i Gambia är inte hur OFTA den är, utan hur ENSIDIG den är!! Det är i princip BARA sexturism man skriver om Gambia och bara om dessa äldre kvinnor som utnyttjar yngre män, trots att jag är övertygad om att minst lika många äldre män utnyttjar unga gambiska kvinnor! Thailand och sexturism skriver jag även om i artikeln ovan och jag tycker det är illa också, men kan ändå se att den övervägande rapporteringen om Thailand idag INTE handlar om sexturismen. Tack och lov!

   • Men det som ger dom stora rubrikerna på skvallerblaskor som AB är tyvärr den tråkiga sidan.
    Men det är ju lösnummer/annonsintäkter som räknas tyvärr.

  • Sedan ska du veta att rubriken i Aftonbladet är INTE satt av oss, utan av Aftonbladet själva. Rubriken i mitt inlägg ovan är vår originalrubrik!

 3. Tack för ett bra inlägg. Tycker programmet är pinsammare och jobbigare att se på än säg… Pang i bygget, för det är ju VERKLIGHET. Ska ändå försöka se klart på det…

 4. Det är ruskigt trist att man stigmatiserar Gambia och Thailand.

  Men problemet återstår. Inte för att den ena är rik och den andre är fattig eller för den ena är vit eller den andre är svart eller för att det är en ålderskillnad.

  Det är för att ingen törs säga att ”det jag gör är utnyttjning och jag står för det”.

  Gud vad skönt det vore ifall dessa tanter bara sade det rakt upp och ner. Endast då lär sig folk att skilja på de som är seriöst intresserade av Gambia och Afrika och de som bara åker ner för att få det som de aldrig skulle kunna få hemma.

  Du som har mer koll på Gambia och förhoppningsvis språket, vad tycker egentligen de gambiska kvinnorna om detta?
  Måste vara otroligt jobbigt för dem.

  • Ja, fast frågan är om det egentligen skulle göra någon skillnad? Kvinnor i Gambia, ja det är förstås väldigt individuellt men jag skulle gissa att de flesta skulle ta det ungefär som ”systern” (som jag inte har en aning om det var en syster, men som jag misstänker var en fru). De avskyr det. De hatar det. Men många går med på det i hopp om ett bättre liv själv och en möjlighet till försörjning för sina barn. Det är en stor uppoffring där också…

   • Jag har alltid alltid föraktat rika människors inbillade rätt att använda sitt ekonomiska försprång för att utnyttja andra. Jag hatar att den som har mest makt och pengar ska ta och styra andras liv.

    Jag vet inte vad som sker i deras hjärnor och hur de egentligen resonerar.

    Fakta är att ingen rik gambier skulle vilja ha dem. Och ingen fattig eller rik svensk heller. De har ingenting att erbjuda förutom sina pengar.

    Varför tar man inte itu med de som man gör med de äckliga gubbarna som åker till Thailand och Filippinerna? Ha en speciell polis mot sexturism? Och ifrågasätta redan i tullen varför de ens åker dit överhuvudtaget?!

    Jag tror du har rätt att kvinnan inte var en ”syster” utan en fru, varför hade hon barnet med sig he
    la tiden? Du är fan smart! Det tänkte jafg inte på förens du nämde det! Hahaha.

 5. MYCKET BRA skrivet, såg programmet igår och blev så himla förbannad av många anledningar. själv har jag aldrig varit i gambia, men jag drömmer om att få åka dit (har en nära vän med gambianska rötter och det vore underbart att få träffa hennes släkt! )

  har däremot volontärarbetat i ghana, om 4 veckor åker jag tillbaka dit och gud vad folk uttrycker sig osmakligt.. dels blandar dom ihop gambia & ghana och klämmer ur sig vidriga kommentarer ang. just sexturismen, sen skall det givetvis skämtas om hur många män jag kommer ta med mig hem. jag försöker att inte bry mig men blir ändå upprörd (såklart) och sårad. jag har fått flera nära vänner i ghana och det gör ont när mina bekanta här i sverige driver om dem.

  tack för en fin och viktig blogg!

  • Vad jag förstått så finns det många likheter med Ghana och Gambia (förutom namnet och att de båda ligger på West side), men också många olikheter. Har en kompis som bor i Ghana just nu och två andra som reser dit i sommar. Ja, det är nog många som tar fel och då kan du ju gissa hur många med band till Gambia som blir omtalade utifrån dessa mediabilder, som ju är väldigt missvisande.

 6. Kan du svära på dina barns liv att du inte åkt till Gambia i syfte att sexuellt utnyttja en Gambian?

  Jag har nog aldrig mått så illa som när jag såg det programmet. Gamla klimakteriekärringar som åker och köper svarta barn/unga killar för sex. Detta vidriga sexuella utnyttjande utav dessa äckliga, efterblivna kvinnor måste stoppas.

  • Din fråga är farligt nära ett personangrepp men bara för att jag är en sucker på att svara på frågor i min blogg, så kan jag, med handen på hjärtat och på mina barns liv, svära på att jag ALDRIG rest till Gambia i syfte att ha sex över huvudtaget och att jag ALDRIG har utnyttjat en Gambier sexuellt och att jag de senaste 20 åren (jag är 41 år) inte har haft sex med NÅGON i Gambia. *Hoppas innerligt att mina föräldrar och barn slipper läsa detta*

   • Det var inte ett personangrepp, ej heller menat som ett personangrepp. Jag tycker bara att det är väldigt, väldigt sorgligt och oroväckande när unga killar i min ålder inte har något annat val i livet än att tillfredsställa extremt gamla och äckliga kvinnor sexuellt för att kunna få mat för dagen och överleva. Jag skulle hellre begå självmord om jag var i en liknande situation än att förnedra mig så fullständigt.

    Det är dock tur och bra att det i varje fall finns några som inte åker till Gambia för att sexuellt utnyttja unga killar.

    • Nej, Jag förstår vad du menar, men det blir väldigt personligt i en blogg som hela min familj och släkt följer, men visst, jag valde att svara på din fråga i alla fall, så jag får skylla mig själv, I guess…! Jag håller med dig om att det är vidrigt, men jag tror vi ska komma ihåg att det är i princip lika många äldre svenska män som reser till Gambia och utnyttjar unga tjejer på precis samma vis, det är bara det att det inte väcker fullt lika stor uppmärksamhet i svensk media. Det handlar nog även om att det är mer tabubelagt för kvinnor, särskilt äldre kvinnor att bejaka sin sexualitet. Sedan ska vi inte tala om de som reser till Gambia och utnyttjar små barn, vilket är ännu värre. En Norrman åkte fast i Gambia förr-förra året, tror jag det var och det har vi inte kunnat läsa en stavelse om i svensk media, vad jag har sett i alla fall! Men som sagt, nu låter det IGEN som om Gambia är ett värsta sexturistmål och det var just DÄRFÖR jag var med och skrev debattartikeln, då de FLESTA av oss Gambia-resenärer åker till Gambia av HELT ANDRA skäl än sex!! Det är ett så underbart land av så många skäl! Här är några: http://fatou.se/2012/03/04/gambia-genom-mina-ogon-bilder/ (”MITT” GAMBIA I BILDER) och här är också en annan del av Afrika: http://fatou.se/2010/06/06/det-positiva-afrika-i-fokus/ Fler länkar du kan läsa är denna: http://fatou.se/2007/07/03/inspirerad-av-en-kommentar/ och även denna: http://fatou.se/2010/03/16/islam-afrika-och-ett-musikaliskt-geni/ Lite tafatta försök att försöka förklara varför jag uppskattar Gambia så mycket!

     • Båda typerna utav sexuellt utnyttjande är givetvis hemska, men det ena ursäktar inte det andra, eller vice versa.

      Om jag frågar mig själv; vad skulle vara värst; om min mamma åkte till Gambia för att sexuellt utnyttja någon ung kille, eller om min pappa åkte till Gambia för att sexuellt utnyttja någon ung tjej. Så kan jag inte påstå att det ena är bättre än det andra. Om pappa skulle sexuellt utnyttja en kvinna så skulle hon kunna bli tvingad till att bära hans barn om det inte finns tillgång till bra aborter…

     • Jag är HELT enig med dig där, men det som är problemet med att media endast valt att belysa detta med äldre kvinnor i Gambia, är att det inte läggs några resurser alls att komma till rätta med när män gör det, samt att många som inte rest till Gambia själva, verkar tro att detta bara är ett problem med äldre kvinnor och inte män. Jag tycker det är viktigt att försöka komma tillrätta med hela denna problematik, vilket jag inte tycker media tar ansvar för när man vinklar det och uppmärksammar det på det vis man gör/gjort. Sedan tycker jag det är jättetrist att många undviker att åka till Gambia för att man fått en bild av landet som att allt där bygger på sexturism, vilket inte kan vara mer fel. På samma sätt som vi idag vet att de flesta som reser till Thailand INTE reser dit som sexturister, oavsett ålder, kön etc. vill jag informera folk och upplysa om att de flesta som reser till Gambia, oavsett ålder och kön inte heller gör det som sexturister!!

  • Men va fan är det du sitter och skriver??
   Du är ju slut i skallen, på riktigt!!
   Alla vi tycker det är hemskt med kvinnor som åker till Gambia enbart för att ha sex med unga killar men att du sitter och skriver en sån här sak i min mammas blogg…. oj oj oj skämmas borde du göra!!

   OCH MAMMA: Våga svara på en endaste sån här fråga igen. Folk är pinsamma och ouppfostrade. Det här som dom håller på med på flaschback, ska du verkligen inte bry dig om… vem bryr sig ens om vad inkompetenta medelålders rasister sitter och skriver. Karma is a fucking bitch och dom alla kommer att få sitt straff förr eller senare!!

   Jag förstår inte hur folk blivit uppfostrade, vad fan har deras föräldrar gjort egentligen??!! shaaajt

   • Det är okej, lilla gumman! Jag tar INTE åt mig på flashback. Vissa delar vore nästan lite komiska, om det inte vore för att de sprider så mycket osanning. Att få era släktingar till att vara mina pojkvänner, var nästan lite roligt…! 😉 Men det är illa för alla som har barn, det de håller på med. Har nu för första gången reggat ett konto på sidan (som jag bestämt mig för att ALDRIG göra, men som jag nu tar tillbaka) men det tar tyvärr TRE dagar innan kontot blir aktivt och jag kan svara, tyvärr…!

   • Om en person hävdar att det finns många andra som inte åker till Gambia i syfte att utnyttja unga pojkar så är det en mycket legitim fråga (även om frågan är ställd till din mamma), för att se om personen inte har några onda intentioner bakom; legitimera sexhandeln.

    Jag är glad att din mamma svarade på frågan, det var nödvändigt, även om du kanske inte ser det och även om frågan var relativt privat.

    För övrigt är jag varken medelålders, inkompetent, från flashback, rasist eller för den delen ouppfostrad. Jag är bara en människa som tycker det är väldigt hemskt med sexuell exploatering.

    • John: På ett sätt kan jag förstå din fråga och tycka att den till viss del är berättigad. Samtidigt så skulle jag naturligtvis inte sätta mig ner och skriva en debattartikel MOT sexuell exploatering om jag själv pysslade med det. Däremot kan jag tycka att jag inte ska behöva avkrävas en förklaring på mina resor till Gambia på samma sätt som jag aldrig skulle avkräva en Thailandsresenär detta, men det blev ju väldigt svårt att låta bli att besvara din fråga, då du säkert kan räkna ut själv vilken slutsats de som läser hade dragit om jag skrivit att frågan är för privat och att jag inte ville besvara den! Extra svår blev frågan då jag inte är en särskilt öppen person när det gäller mitt sexliv. Faktum är att jag inte ens diskuterar sex med mina närmsta vänner…! Nu har jag i alla fall besvarat din fråga både öppet och ärligt och jag är helt enig med dig när det gäller sexuell exploatering. Det är förödande för människan. Både köparen och säljaren, även om jag tror att det är säljaren som tar mest skada. Det är en tragedi ur samhällssynpunkt och det gäller oavsett vilket land eller vilket kön det utövas av och i.

     • Gambia har nog lite samma status som Thailand hade. En äldre man som är 50-60-70 som åkte ensam till BangCock i början på 2000-talet var det lätt att fatta misstankar för.

      Vi lever i ett väldigt sexuellt frisläppt samhälle, men det är klart, en del äldre är fortfarande lite överdrivet anständiga.. :p

   • Binta, det är bra att mamma svarar på sådana frågor för hon är uppriktig och det var på gränsen men helt acceptabelt ändå. Viktigt att andra lär sig förstå att där finns mer och att där finns en äkta substans, särskilt i så stora saker som det här ändå är.

 7. Så bra skrivet – det berörde mig fastän jag inte haft någon uppfattning om Gambia alls sedan innan och inte uppfattat vare sig negativ eller positiv rapportering i media. Kanske är mina ögon så selektiva att jag inte läser sensationsjournalistik för det är så tröttsamt. Jag hoppas däremot få läsa mer om Gambia och resande i Afrikas alla länder med ett bättre beskrivande innehåll :o)

  • Tack! Ja, det hoppas jag också. Att visa fram sexturismen när det gäller Gambia jämför jag med att säga att ”Svenskarna älskar att ha sex i TV, varje dag visar de ett program som heter Big Brother och det är massvis med unga tjejer och killar som söker dit, för att få visa upp sex i TV. För att inte tala om att många av de som inte söker dit, älskar att titta på när de har sex i TV!”

   JA! Det existerar!
   JA! Det är många ungdomar som ställer upp i TV-programmet.
   JA! Det är många som tittar på Big Brother, men
   NEJ, de flesta skulle aldrig drömma om att vara med och
   NEJ, de flesta svenskar ser INTE på Big Brother!! Typ! 🙂

 8. Själv har jag valt att inte se programmet eller klipp från det. Det är upprörande, deprimerande och genant med dessa tanter och gubbar som sexturistar.

  Så respektlöst av dem. Mot Gambia eller Thailand mfl.

  De drar skam över andra svenskor och det leder till att du och andra ska behöva sitta och ”svära på sina barns liv” inför såna som John (folk du inte känner) att du/ de inte är sexturist!
  Och tampas med fördomsfulla attityder från folk som inte ställer frågor utan bara drar slutsatser.

  Att det säkert händer normala män som har thailändsk fru är väl ingen tröst i sammanhanget.

  Till sexturistande tanter (och gubbar) om ni läser detta: Fundera på om det ni gör är rätt.

  Jag var länge så naiv (säkert i övre tonåren innan jag förstod) att jag trodde att svenskar var ett så jämställt och bra folk som aldrig köpte sex. Trodde att det bara förekom utomlands av utlänningar….

  Nu har jag hört såna historier av gambianer i Sverige om hur svenskar och norrmän och britter kan beté sig utomlands….

  Har själv aldrig varit i Gambia och jag har tvekat just av den anledningen att jag har varit rädd att bli misstagen för att vara en kvinna med ”dunkla avsikter”.
  Jag skulle bli förbannad om nån trodde att jag var ute efter sånt!

  Bra blogginlägg Fatou.

  • Jag vet mariebrima, vi har ju diskuterat det många gånger och jag är så himla ledsen för att du inte vill resa på grund av det. Jag hoppas att du ändå reser en dag och inser att det är en bråkdel av Gambia som handlar om sexturism och vill man inte se det, så kan man undgå det också! Tack för din kommentar! Kram!

 9. Man ska inte heller glömma att kvinnorna får en inte obetydlig summa pengar för att ställa upp i program som dessa och att de troligen skriver på kontrakt som ger produktionsbolagen rätt att klippa och vinkla som de vill, för att göra programmen så spektakulära som möjligt och därmed locka fler tittare.

  Så man kan ju säga att kvinnorna säljer sig de med.
  De behöver kanske pengarna av någon anledning.

  -Eller kanske får de resan betald och lockas av gratis semester (bara min spekulation) utan att tänka på -eller bry sig om- hur detta kommer att tas emot av de sina i Sverige.
  Kanske har de alkoholproblem och tänker inte på konsekvenserna.

  Hade kvinnorna varit ekonomiskt oberoende är det troligare att de hade skött sina förehavanden mer diskret och absolut utan medial insyn.

  • Fast även om de fått betalt eller har alkoholproblem, eller vad det nu kan vara som fått dem att ställa upp, så rättfärdigar inte det att de har över 30 år yngre killar som de uppenbarligen anser sig kunna ”köpa”…!

 10. Varför skulle någon över huvudtaget välja Gambia över t.ex. Maldierverna eller annat valfritt land? Sexköp? Ja,

  Hav mat och dans finns överallt, inte bara i Gambia, däremot är sexturismen utspridd där, ojdå, vilket sammanträffande tycker Eva-Britt socialsekreterare 50 och passar på……….

  • Oj, vilka hemska fördomar du har!! När jag besökte Gambia första gången var jag som sagt 15 år och ingen medelålders sexköpare!! Om du inte förstår VARFÖR vi vill resa till just Gambia, förutom att mina barn har sina släktingar där, så se mitt svar till John ovan med tillhörande länkar om MIN kärlek till landet Gambia! Har du fortfarande svårt att förstå? Läs min reseberättelse under fliken ”Om Gambia” ovan och välj reseberättelsen från 2009 där jag försökt göra en noggrann beskrivning! För övrigt så är din kommentar en direkt motsägelse till det vi försöker få fram i artikeln ovan. Vi vill ju ÖKA turismen till Gambia och inte SÄNKA den!! Och vi menar att det finns 1000 andra skäl att åka dit än att ha sex!!

  • Vi tillbringade två fantastiska veckor i Gambia i april, jag och min man, och jag kan lova att det är ett mycket intressant och trevligt land att besöka. Om man kan se bortom det debatten nu handlar om, är Gambia absolut ett land värt ett besök. Gambia är Afrika med allt vad det innebär och det finns väldigt mycket spännande att se och uppleva genom att göra utflykter och röra sig i landet. Fantastisk natur och djurliv, mycket trevliga människor. Gambia har också en hel del historia att berätta genom att landet var centrum för slavexport när det pågick. Gambia är dessutom ett tryggt afrikanskt land att resa i. Därutöver är standarden på hotellen och annan service runtom god genom att turister så länge har rest till detta land, trevliga restauranger och god mat och fina miljöer finns det gott om. Resenärer, som inte åker utomlands för att sola och supa (hmm mfl), utan för att uppleva en annan del av världen kan med lite planering på förhand se fram emot en mycket intressant upplevelse i Gambia. Vi älskade detta land och kommer definitivt att resa dit igen. Rekommenderas varmt till alla er som har annat än rent egoistiska intressen, res och upplev ett Afrikanskt land, i Gambia är det enkelt, tryggt och dessutom billigt.

   • Din kommentar gör mig glad och får mig att le! Jag är glad att ni reste och att ni trivts så bra där, precis som jag gör när jag reser till Gambia. Jag har varit i väldigt många länder, både i Europa och ett gäng utanför Europa, men inget land har lagt beslag på mitt hjärta på samma sätt som just Gambia. På min förra arbetsplats var det en äldre man och hans fru som skulle resa till Thailand på semester men biljetterna dit de ville åka och vid den tiden, var slut, så de valde Gambia, mest på måfå och de var också så glatt överväldigade över sin upplevelse och sa att de var glada att de rest dit i stället. Klart det finns MASSOR av människor som reser till Gambia utan att vara det minsta intresserad av att göda sexturismen, men tyvärr är det inte de rösterna som hörs mest i media och därför vet inte folk om att vi finns! Tack för din kommentar! 😀

 11. Vi ska inte låta sociala medier sänka vår stolthet!! Det finns flera tusen barn och unga vuxna i Sverige med ursprung i Gambia. Jag undrar om TV 5 har tillstånd i Gambia för att göra detta program?? Knappast. Det finns ingen som helst yttrande frihet i Gambia hade jag varit dessa kvinnor skulle jag ha åkt hem redan idag. MILE 2 är inte det roligaste fängelse att sitta på.

 12. Pingback: När tänkta påhopp blir ironi | Tonårsmorsa – Fatou

 13. Pingback: Konsekvenserna av en ensidig rapportering om Gambia som Sexturistland | Carina´s Tankar – Tankeboken

 14. Binta: Bra skrivet!

  Fatou: Jag har ju inte sett programmet som sagt.

  Det är inte (längre) risken att se sexturism som gör att jag inte åker till Gambia. Jag skulle kunna tänka mig att resa dit för att mitt barn skulle få lära känna kulturen.
  Jag har alltid tyckt att det är starkt och klokt av adoptivföräldrar att ta med barnen till deras ursprungsland och om möjligt träffa sin släkt.
  Varför förneka dem det om man har råd??
  Samma sak med barn som har en förälder från ett annat land.

  – Men skulle jag åka dit så skulle jag tycka att reseupplevelsen blev lite förstörd av att se sexturism.
  Och om ens barn ser sånt… 🙁

  MEN man kan ju prata med barnen om fattigdom och orsaker bakom att det ser ut som det gör i världen.
  Om skillnader mellan länder och vad fattigdom gör med människor.

  • Det glädjer mig att du ändrat dig där! 🙂 Jag tänker så ofta på just det du skrev en gång att du inte skulle klara att åka dit på grund av det. Jag brukar ofta tänka att om jag vinner en MASSA pengar ska jag bjuda dig och din son till Gambia och så ska jag visa dig ALLT utom sexturismen! 🙂 Sanningen är att när jag bodde där nere i början av 90-talet hade jag svårt för turiststränderna, så mina vänner fick alltid skjutsa iväg mig och barnen till öde stränder när jag skulle till stranden. Det berodde inte på sexturismen, utan hade andra skäl, men det går att finna stränder där man slipper både sexturism och raggningsförsök! Gambia är trots att det är så litet, omringat av en enda lång strand som typ ”aldrig tar slut”. Du kan promenera timtals utan att stranden tar slut. 🙂 Så precis som jag hört om Thailand att det GÅR att undvika sexturismen så går det faktiskt också i Gambia.

 15. Hej

  Jag vill bara påpeka att sist Gambia var på tapeten eller
  med i TV var barnprogrammet ”Wild Kids” årsfinal som
  spelades in i Gambia och visades i Feb/Mars i år.

  • Ja, Lasse, det har du rätt i och jag bloggade om det då. Men förutom ett barnprogram och några få resemagasin, så har det under många år varit endast sexturismen i Gambia som uppmärksammas. Detta trots att det sker en massa bra och viktig verksamhet i landet. Ur ett svenskt perspektiv, så är det väldigt många svenskar inblandade i många av dessa projekt, eller ofta till och med drivkraften bakom. Varför nämns aldrig dessa? Det vi upplever i Gambia är något helt fantastiskt, men av dessa ser vi aldrig något i media i Sverige och det tycker vi är synd. Sedan tror jag att det finns bättre och mer framgångsrika vägar att komma till rätta med sexturismen än program liknande det som Outsiders. Det finns till exempel svenska hjälporganisationer på plats i Gambia (jag tror att Gambiagrupperna har varit delaktiga i detta) som varit delaktiga i att genomföra en lag i Gambia som gör att turister inte får ta med sig barn in på hotellen, vilket i praktiken innebär att man stävjar en del av det sexuella utnyttjandet av barn, till exempel. Om detta har det inte skrivits ett ord i svensk media. Det finns MASSOR av exempel på samarbeten mellan Gambia-Sverige som gynnar Gambia på många sätt och även Sverige, men om detta skrivs inte en rad. Ja, det finns MASSOR av exempel.

 16. <3<3<3 Till dig som vill och kan stå upp och verbalt bemöta detta nonsens, Såg själv dokumentären och blev fysiskt illamående av flera anledningar, sättet landet och dess befolkning porträtteras, Sättet dessa damer uttrycker sig, ( med det heter ju inte outsiders för inget) Men även ur en personlig synpunkt, att det skulle vara fult att vara gift med en gambian, att det ej kan vara riktig kärlek, suck. Tack igen för att du orkar bemöta alla dessa frågor och att du gör det så himla bra
  Malin

  • Tack Malin för din fina kommentar! Ja, jag tycker också den var hemsk, men faktiskt, när jag såg den för tredje gången så kunde jag faktiskt göra en del urskiljningar och se det från lite olika håll. Men den var förstås hemsk av många skäl i alla fall. Jag håller också med om att det är jobbigt med den ”allmänna uppfattningen” eller kanske jag ska säga fördomen att man inte kan vara gift med en gambier, då alla utnyttjar en. Det är ju lika fel som att tro att alla som reser till Gambia gör det för att köpa sex. Tack igen för din kommentar!

 17. hmm menade ju inte att frågan i sig är nonsens den är mycket allvarlig, utan att det sättet som landet och dess invånare visas är nonsens

  • Tack för förtydligandet! Nu uppfattade jag inte din kommentar så, men jag är enig med dig att det är en viktig och allvarlig fråga. Men jag tror i och för sig inte att det är rätt sätt att ta tag i problemet genom att visa det man gjorde i Outsiders. Man jag tror vi måste finna ett annat sätt…!

 18. Men vad gulligt av dig! <3 <3 Bara börja köpa skraplotter då!!

  Men allvarligt talat så vore det inte fel att ha med dig som guide, så om JAG vinner pengar plötsligt får ett väldigt välbetalt jobb så skulle jag gärna vilja bjuda med DIG och Mabou! 🙂 (+ en liten tjej som vi tycker om som inte har varit i Gambia sen hon kom till Sverige för flera år sen, hon berättar så levande och spännande historier och minnen från sitt land.)

  • Då gör vi så att den som först blir miljonär bjuder den andra! 😀 På så vis fördubblar ju det våra chanser till en resa! Hahaha…

 19. (PS. med ”sitt land” menar jag INTE att Sverige inte är hennes land också. För det är det. Men det förstod du säkert.)

  • Jag förstod det, men man kan aldrig vara NOG TYDLIG när man skriver på nätet, det har vi lärt oss i alla fall! ALLT kan missförstås för den som inte VILL läsa vad som står utan väljer vad man själv tolkar in! 😉

 20. Wow. Man blir alldeles häpen!

  Jag blev tvungen att fråga min nio år yngre sambo hur han som 1) snygg 2) välutbildad 3) förvisso rasmixad (han är 50% norrbottning, 25% dalmas och 25% västgöte) kan tänka sig att sticka ***** i mig som är en tämligen fet batikhäxa (jag är iofs ingenjör, men feminist samt gillar stundtals färgglada kläder med blommor på till mina Dr Martens) och han sa ”det är enkelt, jag vare sig läser eller skriver på flashback”. Tur för mig. Den dagen han börjar förstå hur genomlurad han är så lär jag ju bli nucka. Eller nåt.

  Kudos till dig. Och till Binta som ryckte ut till underbart försvar för en mamma som hon uppenbarligen älskar rent och högt.

  • Tack för din kommentar! Den fick mig att fundera ett steg längre i hela debatten. Man har hela tiden talat om de äldre kvinnorna, men jag är säker på att det finns unga kvinnor som också reser till Gambia för ett ”sexäventyr” på samma sätt som jag är övertygad om att det är lika många äldre svenska män som åker ner och skaffar sig yngre kvinnor i Gambia, även om det inte är lika spektakulärt att skriva om som med äldre kvinnor. Jag tror också att många äldre kvinnor provocerar med att de är just äldre. ”Äldre kvinnor ska inte bejaka sin sexualitet.” Dessutom finns redan Thailand att rapportera om där…! Det tar förstås inte bort problematiken att det finns äldre kvinnor som åker ner som sexturister till Gambia. Men när jag tänker efter så känner jag flera äldre kvinnor som har yngre gambiska män i Sverige (kanske inte över 30 år då, men upp till tio i alla fall) som faktiskt har långa och fungerande äktenskap. Jag känner också till många gambiska män och ett par kvinnor som gift sig i Gambia med yngre partner och de har oftast INTE hållit. Vad ska man dra för slutsatser av det? Jo, dels att alla förhållanden är unika i sig och att ålderskillnad i sig inte är huvudproblemet i många fall, men att jag personligen tror att det är svårt, oavsett vilken ålder du är i eller vilket land du kommer ifrån, att gifta sig med en person i ett u-land som aldrig satt sin fot i Sverige. Det finns naturligtvis undantag även där, men jag tror att det är just DET som är huvudproblemet. Både för svenskar och gambier. Det ser vi ju även tydligt exempel på här i Sverige där många har relationer med de som är mycket äldre/yngre och det går förstås att ha bra förhållanden / äktenskap även i dessa fall. Som i ditt fall! 🙂 Tycker din sambos svar var helt klockrent! 😀 Me like! Tack för din kommentar!

   • Jag blev så matt på alla påhopp på er i tråden, hur de googlat bilder på er och hävdade att ni var gamla feta och fula socialtanter. 1) om så hade varit? jaha? 2) jag SÅG inte feta fula tanter. jag såg många vackra kvinnor, som många ensamma och frustrerade flashbackare bara kunde DRÖMMA om att f[ umg[s med.

    Kvinnors sexualitet provocerar. Speciellt om svenska kvinnor har sex med utomnordiska män. Speciellt om kvinnorna är över 19. Så gamla kvinnor ska inte exponera sina celluliter.

    Roligast var ändå den nyvakne som skrev om att ”sliddjur” var ett nytt tillmäle och den som skrev nåt i stil med att ”nu var det minsann kvinnornas tur att då stryk” (underförstått: det är bara män som häcklats förut). Han har nog aldrig hört talas om Kerstin Thorvall.

    Åh, jag kan skriva massor om allt detta.

    • Hahaha, ja jag har också haft rätt roligt åt den där tråden. Nu har jag ju slutat läsa den sedan något dygn, sedan det blev helt ”too much”. Det jag läste var liksom nog. Men det är roligt för en del har de rätt namn på, men de har hängt ut HELT FEL personer. En av dessa feluthängningar är en kvinna vars man har gått bort och det känns ju illa i sig… Skrattet sätter sig liksom i halsen. 🙁 Det är så mycket annat där också som inte stämmer, så det känns som att läsa en saga. 🙂 Jo, kvinnors sexualitet provocerar. Det är varken någon som beklagar de afrikanska männens utsatthet eller fattigdom eller något annat i den tråden, det är bara att slänga ur sig sagor man själva har diktat ihop och så slänga släggan och låta den träffa där den träffar…!

   • ÄÄÄÄH, NU minns jag ju vad jag tänkte när jag skrev kommentaren från början! Det var ju det där med att de skrev om dessa feta svenska kvinnor som måste hitta afrikaner för att ingen vettig svensk man skulle ta i dem med tång (det är väl ungefär samma snubbar som brukar skriva om att de bara vill ha asiatiska kvinnor ty de vet att UPPFÖRA SIG och behandla en MAM så som denne BÖR behandlas ;)). Det var DÄRFÖR jag var tvungen att fråga Kristoffer vad det är för fel på honom 😀

    Idioter finns i alla färger. När jag en gång i tiden arbetade på ett kommunalt skyddat boende för våldsutsatta kvinnor var majoriteten av de som sökte skydd DÅ utlandsfödda kvinnor – från alla möjliga länder, INTE bara tahi/filipinas – med etniskt svenska män. Man kan inte dra fulla slutsatser av det (många svenska kvinnor har andra nätverk och måste ta till stödboenden i färre fall etc, så statistiken där var inte helt korrekt etc) men det var långt från den ”sanning” som rassarna vill sprida.

    • Ja, du har rätt! Rasismen som frodas på just det forumet är dessutom anmärkningsvärt till och med för att komma från rasister. Dessutom går inte deras egen matematik ihop ens med den vildast fantasi…! 😉

 21. Fan vad illa jag skriver. Men du hajar tror jag. Och nu ska jag sluta spamma ditt kommentarsfält en stund.

  • Jag hänger med och du får gärna fortsätta spamma mitt kommentarsfält med så tänkvärda kommentarer! 🙂

 22. Okej jag har nu läst igenom kommentarerna.
  Jag förstår att fatou inte reser till gambia för att göra som dom finska kvinnorna i programmet.
  Men ändå så faller du i kategorin, vit kvinna som har skaffat barn med gambianer.
  Så folk kommer ändå alltid placera dig i det facket, med resten av dom vita kvinnorna som är gambian lovers.

  Folk kommer alltid att stämpla folk, precis som när man ser en svensk äldre man med ett halv asiatiskt barn så tror man direkt att han rest till asien för en import tjej, vilket ofta är sant.

  Nu är din situation annorlunda för du har familj och vänner och barn som är halv gambianer

  men i dom flesta ögon så är ni i alla samma kategori , ni kvinnor alltså.

  Ja så är livet, det är bara att acceptera att folk kommer att dömma er om ni skaffar barn med killar från dom länderna.

  • Alla har fördomar, så långt är jag med. Jag ska inte säga att jag själv inte har några. Klart jag också har sett folk med varandra och tänkt: ”Jaha, de är såna!” Men jag tror att jag blivit mycket mer försiktig i dessa tankar. Jag skrev en gång i det här ämnet (orkar inte leta fram inlägget nu) att när jag och mina barn var i Gambia 2009 så var det egentligen bara vid ett enda tillfälle som jag såg ”yngre gambisk man med svensk, äldre kvinna” och var övertygad om att det här var uppenbart sexturister. Efter ett tag började vi prata med varandra av en tillfällighet och då kommer det fram att de båda bodde i Holland och hade varit gifta i över tio år… Nu är jag en person som ÄLSKAR när mina egna fördomar sätts ur spel, så det blev ett bra uppvaknande för mig.

   Egentligen bryr jag mig inte så mycket heller, annat än när barnen får ta skit, då är det viktigare för mig att Gambia som land inte får fortsatt oförtjänt dåligt rykte för att några få svärtar ner landet. Sedan anser jag att frågan är mer komplex än så, men det är en annan grej.

   Ja, så är livet, men det betyder inte att man måste acceptera det. Vår utveckling är lite för stor för att acceptera att ta skit och därför är jag villig att fortsätta föra debatten varje gång jag ser det som en nödvändighet!

   Personligen har jag många tveksamma känslomässiga preferenser, men sexköp är dock inte ett av dem! 🙂

 23. Pingback: Varför vi älskar Gambia Del 1 | Tonårsmorsa – Fatou

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

 1. […] Tonårsmorsa – Fatou Tonårsmorsa – Fatou Skip to content HemAnhörigBlackout DanceCrewDebatterEgo-Lista (Media)FavoritinläggFöreläsningarHelp 2 HelpKontakta migMin BokOm BloggenOm GambiaPersonligtRasismTävlingar ← Konsekvenserna av en ensidig rapportering om Gambia som Sexturistland […]

 2. […] Debatten om sexturismen fortsätter, men framför allt kommer det många nya röster som vill göra sig hörda i debatten och som också tröttnat på förutfattade meningar om Gambiaturister. Jag efterlyste berättelser från folk som ville berätta kort om sin erfarenhet av Gambia som turistland och jag har fått så väldigt många svar!! Jag kommer därför att dela upp berättelserna i minst tre olika inlägg, för att göra det mer lättläst. Ni kan fortfarande maila in era berättelser till mig! Här får några av dem komma till tals i del 1: […]