När tänkta påhopp blir ironi

Personerna på bilden har ingenting med mitt inlägg att göra, förutom att de troligen var turister i Gambia vid samma tid som en av mina resor. Här ser man turister i Gambia hjälpa fiskarna att dra upp näten när de kommer in på eftermiddagen.

Det blev en del debatt på spridda ställen på nätet igår och i förrgår och även här i min blogg efter programmet som kanal 5 visade i Tisdags om sexturismen i Gambia. Jag har svarat på en av de mest personliga kommentarer jag någonsin fått i min blogg, men framför allt har jag fått MASSOR av mail! Inte ett enda otrevligt, utan mail med massor av tacksamma människor (både från svenskar, gambier och andra nationaliteter) som är så glada över att vi skrev den här debattartikeln och det glädjer mig. Jag har också fått många mail från personer som nu vill resa till Gambia och det är ju ett tecken på att vi nådde det önskemål och förhoppning som gjorde att vi alls skrev den här artikeln tillsammans!

Jag känner tacksamhet för all positiv respons och hoppas att någonstans, hos någon person ha sått ett frö om att Gambia kan vara en härligt turistland utan att ha några sexuella tankar i baktanke. Den ensidiga framställningen av Gambia är så uttjatad och jag hoppas det kan komma lite andra skildringar framöver.

På ett av de mest spektakulära forum som finns på nätet har man gjort en egen research av några av oss som skrivit under. Den var… hmmm… intressant. Det var som att läsa en egen liten påhittad saga, då inte mycket stämde med verkligheten och av de foton man länkat på några av oss, så var det inte ens alla de som visade rätt personer. Definitivt var de foton man funnit på mig inte med någon pojkvän eller ens expojkvän och det säger i princip allt!

Att läsa trådarna gör att jag funderar på några saker:

1. Är de så sexfixerade på det forumet att det enda man har i huvudet är sex?

2. Har männen på det forumet (ja, det förefaller vara flest män som kommenterat) sådana fruktansvärda mindervärdeskomplex mot svarta mäns könsorgan?

3. Har i princip alla debattörer på det forumet så rasistisk och snedvriden kvinnosyn att man kallar afrikaner för the N-word och kvinnor för ”sliddjur”?

4. I forumet framgår med all tydlighet att den här artikeln VERKLIGEN behövdes, då många där hävdar att de aldrig hört något annat skäl att resa till Gambia än just sexdebatten, vilket alltså inte kunde vara mer fel!

Jag vet. De kör sitt race för att få ”en poäng” för att förnedra och nedvärdera och jag borde bli ledsen, arg och förtvivlad. Men tyvärr, tårarna fastnar innan de ens är på väg upp och i stället bubblar det ironiska med hela deras misslyckade ”uthängning” upp framför mina ögon och jag kan inte annat än garva. 😀 Hur många fel kan man ha, liksom?

Sammanfattningsvis har en liten hög på ett ö-känt forum på nätet gjort oss till sexturister genom diverse spekulationer och gissningar, men i stället har väldigt många fler varit berörda själva av vår artikel/alternativt hållit med om det vi skrivit och ytterligare en andel har blivit intresserade av att själva resa till Gambia för att se vad som gör att vi älskar att resa till detta land. Så i slutänden gissar jag att vi fick vår poäng i alla fall! 🙂

bloglovin

Follow mrsxanadus on Twitter

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

14 svar på ”När tänkta påhopp blir ironi

 1. På flashback finns en egen ”humortråd” som hånar 10 åriga Bobby, som mördades av sin mamma och styvpappa.
  Det säger väl mycket om tonen och empatin där.

  • Ja, det är svårt att ta ett forum seriöst när det handlar om så grova påhopp, påhitt, lögner, förtal, fantasier, kvinnoförnedring, rasism and you name it…! I tillägg är jag säker på att de flesta aldrig skulle våga stå för det de skrivit.

 2. Ja, deras argument eller vad man ska kalla det trasslar liksom in sig i varandra och till slut verkar de inte veta om de har ändan fram eller bak!
  Du är en pärla!

  • Haha, ja och ibland glömmer de helt tråden för de börjar bråka med varann… om något HELT annat! 😀

 3. BRA skrivet Fatou. Herregud, mariebrima, är det sant? Fy farao vad smaklöst. Som sagt, jag blir mörkrädd av det forumet. Härligt med de positiva kommentarerna o reaktionerna du fått, jag har också bara fått positiva!!

  • Tack! Ja, smaklös är nog rätt ord för de flesta som verkar kommentera och starta trådar där…! Ja, jag har klart fått en övervägande del positivt! 🙂

  • Det finns 653000 medlemmar på FB, vilket gör det till ett av världens största och mest aktiva forum – alltså kommer det startas trådar om precis allting…

   • Ja, fast att det är många användare, betyder ju inte att det som skrivs där är okej. Det finns mycket som har många användare, men som inte är okej. Till exempel sexturismen i Gambia sägs ha en hel del aktiva aktörer, men det gör den ju verkligen inte okej för det!

 4. Ja, tyvärr är det sant. Det finns 2 sådana trådar. Jag rekomenderar dock ingen att gå in och läsa där!
  (Finns även ”skämt” om Engla, fast inte lika grovt.)
  Det följde mig i flera veckor efteråt. Jag mådde illa.

  Bla. grovt sexuella sadistiska hånfulla ”skämt” och anspelningar på en totalt oskyldig, utsatt och mördad liten pojkes utseende, hudfärg, vikt, handikapp etc.

  Det prövades tydligen rättsligt men bedömdes inte vara ett lagbrott. Ärekränkning gäller tydligen inte avlidna (tsss, hade det varit en avliden med inflytelserika släktingar är jag säker på att det inte hade stannat vid ett konstaterande) samt att flashbacks servrar tydligen inte finns i Sverige och därför tydligen inte går under svenska publicistiska lagar (Går säkert att googla för mer tydlig och detaljerad info ang varför det inte bedömdes vara ett brott.)

 5. Tack för att du tar upp ämnet. Jag tycker själv det är jobbigt med alla fördomar om gambia/gambier, fastän jag aldrig ens varit där. När folk frågar var min sambo kommer ifrån och jag svarar Gambia så ser jag direkt på många vad de tänker, att hsn bara är ute efter papper eller pengar osv. Jag vet inte hur ofta folk frågat mig varför jag ”bara” gillar afrikaner (vilket inte ens är sant) och antydanden om att det är något sexuellt, vill inte gå in på obekväma detaljer i vad folk tillåter sig atty säga, men jag har flera gånger varit med om att folk fått mig att känna som om de tycker att jag är som en av de där sexturisterna, och jag är ändå bara 23 år gammal! Jag fattar inte hur folk kan tro det är ok alls att fråga mig om sexuella preferenser och annat opassande bara för att jag är tillsammans med en afrikan. Jag skulle aldrig få för mig att fråga ens mina nära vänner om något liknande.
  Och skit i idioterna på flashback! Jag har själv varit under deras ”span” och fått min hemadress upplagd och blivit kallad n****madrass och andra fula saker. Jag blev tillochmed tvungen att lägga ner min förra blogg för de hittade den och började skriva att de hoppas jag blir våldtagen och sånt. Helt sjukt och jävligt obehagligt, funderar fortfarande på om jag ska polisanmäla för det känns rätt läskigt när folk lgger upp ens kontakt info i en tråd med såpass hotfull stämning. men flashback ligger ju inte på svenskt vatten längre så att säga eftersom de blev stämda här så det finns inte så mycket man kan göra känns det som

  • Jag förstår vad du menar och beklagar det du blivit utsatt för. Jag har kommit i kontakt med rätt många människor de senaste dagarna som hävdar att de både fått sina liv förstörda, blivit uppsagda från jobb och blivit förtalade på Flashback. Det är förstås väldigt illa och om det är så undrar jag varför inget görs? Själv slutade jag läsa tråden någon timme efter jag lagt upp min förklaring och såg att den också ratades och man gjorde egna slutsatser av olika saker. Jag insåg att dessa människor som kommenterar inte är särskilt intresserade av hur saker och ting faktiskt ligger till utan nöjet ligger helt enkelt i att förvränga, hitta på, ljuga, förtala och kränka andra människor och det har jag ingen lust att vara en del av.

   Jag håller med dig om att ryktet runt gambier i svensk media, ger en väldigt negativ syn och att många får förutfattade meningar och tror att det som gäller en mindre grupp gäller alla. Det är inte roligt för de gambier som inte alls passar in i denna grupp och inte heller för deras barn och sambos och fruar. Man får tänka att det viktiga är att man vet vem man själv är och hur ens egen relation ser ut och försöka strunta i alla fördomar, även om det är svårt. Ja, det här med sex verkar vara en central del för de som har åsikter och jag blev ju därför förvånad över att få den personliga fråga jag fick i detta inlägg: http://fatou.se/2012/05/16/konsekvenserna-av-en-ensidig-rapportering-om-gambia-som-sexturistland/ Men ska jag vara uppriktig så tycker jag att det egentligen säger mer om de som ifrågasätter sexet och vad det står för, än de som blir utfrågade. Det blir ju särskilt tydligt i Flashbacktråden tycker jag, som egentligen är väldigt sexfixerad och även rasistisk och kvinnofientlig/kvinnoförnedrande.

 6. Hej, jag hade aldrig hört talas om att Gambia var ett land med sexturism förrens i samband med detta program.
  Min Mormor och Morfar åkte till Gambia flera gånger när jag var liten så min bild fick jag av deras foton och berättelser, den var bara positiv, min Mormor brukade köpa klänningar och turbaner som min kusin och jag hade på oss och lekte ”Gambiaflickor”, innebar att en av oss sålde frukt på ett torg och den andra var där och handlade fast det utspelade sig i Gambia förstås haha 😀 Sen dess har jag alltid velat åka dit för att se och uppleva det dom fick uppleva!
  Och hade glömt bort denna debatt tills nu när jag läste detta inlägg. När jag läser om att människor gör sådant – lägger ned tid på att – baktala, förnedra, förtrycka och hota andra människor så undrar jag bara varför? vad är det som saknas i deras liv så att de känner att de måste hoppa på människor runt omkring?! jag tycker på så vis att internet kan vara väldigt dåligt ibland för att hot och kränkningar har blivit ”vardagsmat”, det förekommer en hel del uthängning och nätmobbing och det tar eld väldigt fort. Men samtidigt finns det ju många fördelar med internet också – lätt att sprida budskap/fakta/info. Men dem som faktiskt vågar uttrycka sig på internet tycker jag ska kunna skyddas bättre från hot och förnedring! förhoppningsvis kommer det skyddande lagar på det inom snar framtid.

 7. Tack för din kommentar och vad roligt att du har positiva upplevelser när det gäller Gambia. Jag hoppas du får chansen att uppleva Gambia ”på riktigt” någon gång och att du gillar det lika mycket som dina morföräldrar.

  Ja, det där med spridning är som du skriver både positivt och negativt, förstås, men framför allt undrar jag vad man har för liv, när man lägger så mycket tid på att baktala, ljuga och förtala andra människor? Egentligen måste det vara rätt synd om dem när man tänker efter…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

No Trackbacks.