Varför vi älskar Gambia Del 3

Ni är många läsare som delat med er av era berättelser och det glädjer mig. För er som missat del 1, kan du läsa den HÄR! HÄR hittar du del 2 och här kommer del 3:
Emily vill vara i Gambia en längre period och leva vardagsliv där. Något jag gjorde 1992 och varmt kan rekommendera. Jag skulle med lätthet göra det igen om jag hade ekonomiska möjligheter att göra det!

Emily: ”Jag har varit i gambia 3 ggr och älskar folket, vädret och maten. Jag är 29 år och är gift och har 3 barn med en man från gambia som är några år äldre än mig. Jag älskar mentaliteten där nere och det känns som en frisk fläkt vare gång jag är där. Ska dit igen i höst med hela familjen och stanna i 3 månader. Vill åka dit och bo en längre tid i framtiden.”

Nurse Rached shoppade vackra tyger på marknaden i Banjul. Det går inte att missa dessa fantastiska tygaffärer.

Nurse Rached: ”Jag var i Gambia 1973, som 14-åring, då var landet relativt nytt som turistmål och många av hotellen var inhägnade och bevakade, lite av apartheidstuk över det hela. :( Vårt hotell, ägt av radioprofilen Britt Wadner, var dock öppet för alla, även lokalbefolkningen om jag inte missminner mig. Det har aldrig fallit mig in att köpa sex, vare sig i Afrika eller i Sverige. Den dagen jag måste betala för sex väljer jag att avstå. Men, jag inser att jag har fördomar, både gentemot svenska män som gifter sig med thailändskor och svenska äldre kvinnor som gifter sig med gambianska män. Detta TROTS att jag känner ett flertal thailändskor som är lyckligt gifta med svenska män. Det är sorgligt när ett program som Outsider visas, det spär liksom på stämpeln att Gambia är ett land dit vi 50+:are åker för att köpa sex. Som jag minns det (det är ju några år sedan) var det alldeles fantastiska stränder och vi bjöds på en maträtt, någon sorts gryta, som fortfarande, är bland det godaste jag ätit. Gambia överträffar klart Kanarieöarna som turistmål. Mer exotiskt, betydligt vackrare natur o.s.v. Räcker det, Fatou? :D Tillägg: SPINDLAR! Jag delade badrum med en gigantisk spindel med lurviga ben. Det är det enda negativa jag kan komma på med landet. Vi köpte massor av vackra batiktyger på marknaden i Banjul, jag sydde ett gäng långa omlottkjolar som var poppis på 70-talet. 🙂 Och för första gången i mitt liv drack jag Sprite, en dryck som då inte hade lanserats i Sverige. Och jordnötter, som jag åt jordnötter och smorde in mig med jordnötsolja. Jag borde ha fått både tarmvred och brännskador!”

Malin: ”Har varit i Gambia 2 ggr, grät lika mycket båda gångerna jag åkte hem, (som en vilde) Älskar, människorna, klimatet, stranden, maten, mmm kan man säga två ggr MATEN =) den röda sanden, färgerna, kläderna, musiken, gästfriheten, Är en stolt 4 barnsmamma, Gift, Har väl samma disskutioner hemma som vlken annan morsa/fru som hels, vems tur att diska, vem går och handlar mjölk, kastar sopor lagar maten hämtar på förskolan osv…Enda skillnaden är att jag ska behöva ”förklara”/försvara vårat liv, val och kärlek, varför? Jo min man är Gambian…”

Anne firade många jular som barn i Gambia, nu tar hon med sin egen familj dit. Anne tycker att flygplatsen har blivit bättre.

Anne: ”Äkskar gambia. Tillbringade min barndoms jular där, då min familj tog oss barn dit 2 v, -74,75,76,78,80, har sen varit där med mina barn -02, och reser i höst med min sambo. Kul att komma tillbaka efter 20 år men allt var sig likt. Bara mer byggnader och bättre flygplats. Älskar känslan folket klimatet trummorna dofterna, ja allt. Med vänlig hälsning, anne”

Julia Aisha 21 : ”jag reste för första gången till Gambia i februari 2011, med en kompis som har rötter där. Jag Blev då kvar i 3 månader. Jag åkte även dit igen i december 2011 själv för hälsa på vänner som var där och blev kvar 4 månader denna gång. Gambia för mig är ett av min favorit ställen i världen. Det är ett vackert land, Jag känner mig hemma där, jag trivs och framförallt jag mår BRA där.  Under mina 2 resor dit har jag lärt känna så många otroligt underbara människor och fått jätte mycket goda vänner. Man känner sig så välkommen när man är där, folk möter en med ett leende på läpparna och är mycket sociala och välkomnande. Man blir glad men på ett sätt chockad när man helt vanligt bara går på gatan och så kommer någon fram o säger ” hej, hur mår du?” och man svarar och sedan går alla vidare med sitt vardags liv. Bara en sån liten grej som kan lysa upp hela ens dag. Här i Sverige är det många som inte ens hälsar på sin next door neighbour… Sen så älskar jag den goda maten och kulturen, jag älskar och somna på kvällen till ljudet av trummor/musiken från någon pågående fest i någon stadsdel i närheten.   Gambia har hjälpt mig så mycket, jag var under en längre period väldigt deprimerad men sedan jag började åka dit har jag lärt mig väldigt mycket om livet, och att uppskatta saker som man annars aldrig skulle tänka på. jag är så Glad att jag har fått åka till Gambia och jag vet att jag alltid kommer återvända. Planerar redan när nästa resa ska bli av.. J”

Klara älskar liksom mig, den karaktäristiska rödbruna sanden. Jag har tidigare skrivit om den HÄR och HÄR!

Klara: ”Jag är gift med en man från Gambia och vi har barn ihop. Vi träffades när han bodde i England. Första gången vi åkte spenderade vi 4 månader i Gambia. Jag hann se mycket och det bästa för mig med Gambia är att man glömmer all stress hemma. Tid på dygnet spelar inte så stor roll. Livsstilen är verkligen tvärtemot vår här hemma och det är väl vad man vill ha utav en semester. Jag älskar människorna, musiken, maten, stränderna, ölen (deras egen öl Julbrew kan jag verkligen rekommendera) och marknaderna. Alla vackra tyger med sprakande färger, den rödbruna sanden, blommorna och dofterna är en fröjd för sinnena. Det finns mycket fattigdom i Gambia, bara genom att välja att åka till Gambia bidrar man till landets ekonomi, genom att handla på marknaden, äta på restauranger osv. Jag önskar alla som reser till Gambia en oförglömlig upplevelse!”

Mariama 27: ”Mina föräldrar kommer från Gambia och även om jag är född i Sverige så ser jag Gambia som mitt andra hemland. Jag älskar att åka dit på semester och träffa mina släktingar och vänner. Min svenska man Anders och våra två barn följer också gärna med. Jag tycker mycket om maten och värmen. Mina svenska svärföräldrar älskar också Gambia. Särskilt värmen i klimatet och hos människorna. Sexturism finns överallt i fattiga länder och även i de rika, men i Gambia är det många som är gifta med folk från de nordiska länderna och det har inget med sexturism att göra. Mina två bröder är gifta med äldre vita kvinnor men de har varit gifta i många år. Min ena bror har varit gift med sin fru i 8 år och den andra i 12 år och det har inget med sexturism att göra. Bra Fatou att du tar upp det här för Gambia förtjänar inte det här ryktet faktiskt!”

Lars 47: ”Jag har rest till Gambia sedan jag var barn, då med mina föräldrar och som vuxen med min egen familj. Hela min familj är svenskar, men vi älskar att besöka Gambia. Folk är så hjälpsamma, generösa och trevliga. De bjuder på sig själva och får en verkligen att trivas där. Mina föräldrar tog hit en kille från Gambia och han utbildade sig här och är nu gift med en svensk kvinna sen många år och de har även barn. Han har ett bra jobb och ett bra liv. Jag önskar fler svenskar kunde besöka Gambia för det ger så mycket.”

Maas 48: ”Jag har bott här i sverige många år och hört om sex mellan tanter och unga killar i så många år och jag vet att det finns, men det finns det överallt. den behöver inte vara dålig. Jag tycker det är orättvist när man säger att gambianer bara skaffar svenska kvinna för papper för det är inte sant. Min fru är 11 år äldre än mig och jag älskar henne så mycket. Vi gifta oss 1990 och vi har tre stora barn nu. Jag jobbar och betala skatt i sverige och tar hand om min fru och mina barn men ändå vi höra ofta folk säga att jag gifta mig med papper och hon gifta sig med mig for sex. Sex man kan få vart som helst och man stanna inte hos sin fru i 22 år for papper. Papper tar bara 2 år eller mindre.”

Leila 25: ”Jag är så trött på sexryktet i gambia. Hur många kan det vara som åker dit bara för sex? 10 %? 5 %? 1? Jag vet i alla fall att de inte är många. Min mamma är från sverige och pappa från marocko och vi åker till gambia varje år. Min pappa orkar inte med marocko, för det är så många släktingar där och han är trött då han säger att det inte blir någon semester då. Vi reser tillsammans i familjen mina föräldrar, jag och min bror och vi älskar det! Nu när jag och min bror är lite äldre brukar vi ta med oss kompisar ibland och alla blir så förtjusta i gambia och vill resa tillbaka. Det är ett underbart land, både maten, människorna, havet, solen och allt runt omkring. Jag kommer nog aldrig sluta resa till gambia och då har vi ändå rest till många andra länder!”

Eva 53: ”Älskar att resa till gambia. Härliga människor och vacker natur särskilt om man reser innan jul då det nyss varit regnperiod. Jag har rest till Gambia 4 ggr och kommer åka tillbaka igen och igen och det är inte omöjligt att jag flyttar dit när jag får pension. Inget land och inget folk har fått mig att må så bra som jag gör när jag är i Gambia. Sex kan man få överallt, det är jag inte intresserad av i gambia, men naturen, folket, maten, doften och djuren de kan man inte få någon annanstans i hela världen!!”

HÄR hittar du ett gäng riktigt härliga restips om Gambia!

Till sist: Tusen tack till alla som har bidragit med dessa fantastiska berättelser om vad Gambia som resmål betyder för er! Det har varit fantastiskt att läsa och roligt att se att så många tagit del av berättelserna! 🙂

bloglovin

Follow mrsxanadus on Twitter

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

1 svar på ”Varför vi älskar Gambia Del 3

  1. Du lyckas verkligen med att göra reklam för Gambia. Blir själv sugen på att åka och jag har alltid varit lite tveksam för jag har aldrig varit utanför europa och jag är rädd att det ska vara för varmt! Och så är jag lite orolig för jag är glutenallergiker och dessutom väldigt kräsen med mat och de kanske inmte har samma glutenfria utbud och tänk om jag serveras mat jag inte gillar? Nu kanske du tänker att de har ju helt vanliga restauranger så det är inga problem, men saken är ju den att min son har halva släkten där så det skulle ju kännas fruktansvärt oartigt att såringa på restaurang istället för att äta med familjen. Viss mat från Gambia är fantastisk, min favoriträtt är gambiansk så det är inte så att jag inte gillar afrikansk mat, det är bara det att jag har väldigt svårt för rätter med fisk i och jag äter nästan bara fint fileat kött för jag har nån konstig grej att om jag tuggar för länge för något (som tex en senig/fettig köttbit så får jag kväljningar. ok nu gled jag ifrån ämnet helt men jag undrar om du kan stilla min oro på något sätt för jag vill ju verkligen åka egentligen?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

No Trackbacks.