När man måste köpa sig sällskap…

Var går gränsen mellan sexköp/prostitution? Jag brukade lyssna på Björn Afzelius låt Medan Bomberna Faller och en av verserna går så här:

”Kom säj mej nåt om skökorna som alla trampar ner, men som bara tar betalt för vad dom ger. Och vad tycks om moralisterna som skryter med sin dygd och själva lägger sej för ställning och manér? Ska slinkan gå med näsan i backen i sin skam? Det finns ju värre slampor än hon känner till. Ja, en förfinad socitetsmadame är ett kostsamt värmekrus för hon förväntar sej att drönarliv i lyx. Och när glöden har falnat, och basarnerna tar vid, får försörjarn gå till horan för en kyss.”

Var gränsen för sexköp går är en omtvistad fråga och något att fundera över. Fattigdomsprostitution har funnits i alla tider och det har kanske lyxprostitutionen också? Trafficing är ett problem som uppmärksammats rätt mycket i perioder och gemensamma försök länder emellan att samordna aktioner för att stoppa trafficing.

Men så finns det de som gör profit och som håller sig på gränsen. De som rör sig i gråzoner och som vill locka unga, vackra tjejer. Kanske inte direkt till sex, utan till ”sällskap”. Sällskapsdamer/escort etc. har också debatterats i olika omgångar. Det finns en sajt som heter Miss travel som vill locka unga, vackra tjejer att resa gratis. Betalar gör män med tjocka plånböcker som tycker det är ”tråkigt att resa själv”.

Det är inte olagligt. Men visst är det en gråzon? Så här presenterar Miss Travel sitt erbjudande:

Nu har Realstars; For fair sex-against trafficking, gjort ett videosvar till Miss Travel. Så här ser det ut:

Sen kan man ju fråga sig: varför är det så viktigt att vara snygg om den som ska bjuda dig på resan ändå bara vill ha resesällskap? Var går din gräns?

Vi har nyligen diskuterat sexturism i Gambia och även varit lite inne på den sexturism som finns i Thailand och det är uppenbart att den finns bland oss överallt i världen. Det gör knappast saken bättre oavsett om det är kvinnor eller män, om det sker i Thailand, Gambia, Hong Kong, Polen, Sverige eller New York eller Paris. Att utnyttja människor för egen vinnings skull, kan aldrig vara okej.

Sen undrar jag en sak: om man nu måste betala för att få sex, hur får det en människa att känna. Jag har också lite svårt att se hur en snygg, välmående, penningtät, normal man skulle ha svårt att få en vän/resesällskap/släkting/familjemedlem/kollega etc. att följa med på en resa man är villig att bjuda personen på för att slippa resa ensam. Jag kanske har fördomar, men om man måste betala en främling för detta, skulle jag genast fråga mig vad det är för fel på personen som inte kan hitta ett resesällskap själv?

bloglovin
Follow mrsxanadus on Twitter

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

3 svar på ”När man måste köpa sig sällskap…

 1. …för att den typen av män som betalar för unga tjejer tycker att allt går att köpa. De slipper ge löften om känslor och framtid, och då de har tröttnat på tjejen så kan de kasta henne på sophögen som en trasig leksak. Dessa män tycker att de har rätt att köpa vad som helst för pengar.

 2. Apropå Afzelius text: Han ställer kvinnorna mot varann och framställer mannen som offer trots att det är mannen som har cash och alltså makt. Texten känns omodern, och är det väl också. (Annars har ju Afzelius gjort en hel del fint.)

  Allt gott!

 3. ”Jag har också lite svårt att se hur en snygg, välmående, penningtät, normal man skulle ha svårt att få en vän/resesällskap/släkting/familjemedlem/kollega etc. att följa med på en resa man är villig att bjuda personen på för att slippa resa ensam.”

  – Jag tror de betalar för att slippa den känslomässiga ansvarsbiten. Inget tvång att ringa eller hålla kontakten efteråt. Bara betala för den biten ”man” vill ha. Det handlar nog inte om att de inte ”kan få” snygga tjejer.

  Snygga rika killar (med vackra fruar) som Hugh Grant har ju vänt sig till prostituerade.

  Katarina Wennstam skriver mycket intressant om varför män köper prostituerade kvinnor.

  Hon skrev nåt om att det handar om att de betalar för att slippa respektera och se kvinnan som en person.

  När det gäller kvinnor som köper sex vet jag inte om det är samma drivkrafter bakom.
  Kanske skriver nån en bok om det nån gång.

  – Det vore intressant att veta… Är det av ensamhet eller av känslan att känna nån slags makt eller är det att slippa känna känslor av kärlek…?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

No Trackbacks.