Vilken härlig succé

Kanske är det lite övermodigt att kalla ett projekt som har två och ett halvt dygn på nacken, för en succé, men jag har svårt att tolka smygpremiären som något annat. Det första dygnet hade min lilla bebis, alltså den nya webbtidningen Thegambia.nu som jag precis börjat smyglansera, över 700 besökare och besökarna fortsätter rulla in…

Den här idén är långt ifrån ny. Faktum är att jag haft den i flera år, men inte riktigt varit redo för att testa den. Det krävs ett enormt intresse, engagemang och brinnande lust för att sjösätta ett sånt här stort projekt, men med hårt arbete och en massa hjälp av framför allt Carina, har vi lyckats få bollen i rullning. Nu är det bara att hålla tummarna för att det är så många som anmält intresse, för att låta det hela fortgå med en hög kvalité, har energi nog att hjälpa mig hålla båten flytande.

Det jag är mest glatt överraskad över är att det verkar vara så många som inte varit i Gambia, eller har någon anknytning dit, som visat intresse och söker kunskap. Jag har även fått ett stort gensvar från den yngre generationen av ungdomar men även vuxna med en eller två föräldrar från Gambia och det känns jätteroligt!

Jag söker fortfarande fler skribenter. Eftersom projektet är helt ideellt, så vill jag ha så många skribenter som möjligt, så att arbetet med uppdateringar inte blir så tung för några få personer.

Tidningen ska uppdatera nyheter från Gambia och händelser i den gambiska gemenskapen i Sverige inom alla kategorier och utspridda över hela Sverige i den mån det är möjligt.

Krav: Att du är duktig på att skriva och att du har ett genuint intresse i den gambiska kulturen, politiken, modet, sporten, historien, som semesterort, samhälle, maten, eller musik eller dans. Om du har intresse för ett eller flera av ovanstående, så är det bara att höra av sig. (Du får gärna komma med fler förslag på ämnen). Tidningen skrivs på svenska, men om du eller någon du känner skulle passa som skribent och inte behärskar svenska helt i text, så finns det möjligheter med hjälp för att översätta.

Man kan både anmäla intresse för att sända in någon enstaka artikel när man själv vill, men om du vill bli en av de fasta skribenterna, så kommer du även att få en egen inloggning och presentation av dig själv på sajten. Du bestämmer då själv hur ofta du vill uppdatera (till exempel en eller två gånger i månaden) och i vilket/vilka ämnen du är intresserad av att skriva.

Jag söker även ett par duktiga fotografer som har möjlighet att avvara några timmar var i månaden för olika plåtningar och event.

Det finns massor av ideér, förslag och planer bakom sajten, så jag hoppas det kommer att rulla på… Tack till alla som hjälpt till att göra smygpremiären till en succé.

Tidningen hittar du här: Thegambia.nu

Gilla oss på Facebook, kan du göra HÄR!

bloglovin
Follow mrsxanadus on Twitter

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

7 svar på ”Vilken härlig succé

 1. Vore nice om nån kunde skriva om språkets betydelse för barns förmåga och möjligheter att ta till sig kulturen.

  Då menar jag mest 2: a generationens invandrare.

  Det är många 2:a generationens barn som kan lite eller inget av de gambianska språken.

 2. Mitt barns hemspråkslärare (vet att det heter modersmål ist. för hemspråk nu för tiden men whatever, alla använder det gamla ordet) har mycket intressant att säga om det jag skrev i min förra kommentar. H*n skulle kunna vara en intressant skribent på din sida.

 3. Fast din sida kanske är mer inriktad på det som händer i Gambia.
  Det finns ju andra forum att ta upp det med språket.

  • Nej, sidan är inte alls mer inriktad på det som händer i Gambia!! Tanken med sidan, eftersom den skrivs på svenska är att framför allt svenskspråkiga gambier, barn med en eller båda föräldrar från Gambia, men som kanske är uppväxta eller till och med födda här och även svenskar med intresse för Gambia, ska ha utbyte av den. Tanken är att rapportera både från Gambia, men också om den gambiska gemenskapen i Sverige. Jag gissar att det kan bli mer av det senare. Vi kommer alltså att rapportera om till exempel gambiska kulturveckan, gambiska musiker och dansare i Sverige, mode i Sverige bland gambier både i Sverige och i gambia, svenskar med olika engagemang för Gambia (musik, kultur, matlagning, dans etc.) Språket är också en viktig del, förstås!! Jag skulle nog säga att thegambia.nu är PRECIS rätt forum för diskussionen. Om du kollar så har vi även ett debattforum, där får du gärna ta upp egna funderingar och tankar till debatt och du får väldigt gärna kolla med hemspråksläraren/modersmålsläraren! 😉

  • Så här står det på facebookgruppen som beskrivning:
   Om
   Thegambia.nu är en webbtidning för alla med intresse för Gambia. Den ger nyheter från Gambia men även om den gambiska gemenskapen i Sverige.
   Vision
   Tanken med Thegambia.nu är att vi med intresse för Gambia i Sverige ska kunna samlas vid en sida och dela med oss av kunskap, informationsflöden, debatter, nyheter och annat som intresserar oss. Det är meningen att alla ska kunna komma med tips och förslag på vad man vill läsa om på sidan och det som skrivs där ska styras av läsarnas intressen.

   Det är alltså utgångspunkten, sedan vet jag att en hel del kommer att blandas upp med reportage om Senegal också, som ju är ett helt annat land, men ändå ligger väldigt nära Gambia i språk, kultur, traditioner, religion, stammar etc.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

No Trackbacks.