Gör inte så här på Facebook

Läs gärna del ett innan du läser den här delen: Sociala medier i praktiken

När jag började blogga 2005 så var vi inte allt för många bloggare. Det fanns en hel del personer som ”skrev dagbok på nätet”, vilket i princip kan vara samma sak som att blogga, men i och med att bloggen som fenomen började ta form, så spreds konceptet stort och väldigt många bloggar startades. I sin linda måste jag säga att vi var många som inte riktigt insett vilken stor genomslagskraft bloggen skulle komma att få och tänkt igenom vad vi faktiskt skrev i våra bloggar. Följaktligen kunde man också se hur många av oss skrev inte bara amatörmässigt, men framför allt skrev saker och la upp, som vi kanske inte skulle ha gjort om vi hade insett vilken spridning en blogg kan få och hur många läsare som får möjlighet att läsa våra skrivna ord. Idag tycker jag mig se att de allra flesta bloggare både tänker igenom sina inlägg och publicerar dem med eftertanke, även om det finns ett och annat undantag.

På Facebook däremot tycker jag mig ofta se hur många gör publiceringar som jag direkt skulle avråda ifrån. På något vis har en del fått uppfattningen om att ”internet är jättefarligt, allt kan användas mot en, men på Facebook är allt skyddat, för där ser bara dina vänner vad du gör.” Ungefär som när man sitter i sitt vardagsrum med sina närmsta vänner och gör lite som man vill och ingen får någonsin reda på vad som sagts eller gjorts.

Konflikter avhandlas inför öppen ridå, en mobb startas mot en eller några enskilda personer och rena mobbningskonversationer uppstår. Direkta lagöverträdelser är uppenbara i många situationer. Här är mina tips på vad du inte bör göra på Facebook:

 • Avhandla ALDRIG konflikter på facebook. Jag menar ALDRIG. Det skrivna ordet kan lättare missförstås och konflikter har en förmåga att få en enorm spridning på Facebook, genom länkar i chatten, det hamnar på mångas flöde/väggar, när det blir många kommentarer och det är många som ”gottar sig” i andras konflikter. Konflikter har också en förmåga att blanda in andra, helt oskyldiga personer. Det du skriver i irritation eller i stundens hetta är dessutom ofta något du inte skulle ha skrivit om du haft tid att tänka efter och många använder print screen (skärmdumpar) för att spara det du skrivit.
 • Om du är inblandad i en konflikt, ta aldrig bort kommentarer. Ta i så fall hellre bort hela konversationen. Om någon svarat på en annans kommentar så kan en borttagen kommentar få någon annan att verka dum, då det man besvarat inte finns kvar. Att ta bort en kommentar ur en konversation bör bara ske om det är en kommentar som är olaglig. (Till exempel Hets mot folkgrupp eller liknande)
 • Var sparsam med versaler. DET SER UT SOM OM DU SKRIKER NÄR DU SKRIVER MED VERSALER!
 • Var sparsam med antydningar. När folk läser: ”Jag trodde aldrig att DU skulle svika mig sådär, du som sa att du var min vän…” kommer de flesta av de vänner du har att fundera på om just de har gjort något som du är besviken över eller börja spekulera i vad som har hänt och vem som gjort vad. Det kan skapa onödiga orosmoment i dina relationer. Det är alltid bäst att ta saker direkt med personen det gäller och då menar jag inte att det bör ske på Facebook.
 • Skriv inte negativa statusar om andra personer. Även om du inte har personen som vän på din Facebook. Att dissa personer som du tycker illa om kan ändå få en spridning du inte räknat med och nå fram till personen och då kan det bli jobbigt. Dessutom är det inte tillåtet att sprida negativa saker om andra människor, det kan rubriceras som ett förtalsbrott, även om det till och med är sant det du påstår om personen. Läs mer om förtal här!
 • Fundera ett par varv extra innan du kommenterar någons status negativt. Vad är syftet med att du vill skriva det negativa? Skulle du säga det till personen i fråga om h*n stod framför dig? Om du skulle det, så tänk på att en kommentar kan se ännu mer negativ ut i text, då man inte uppfattar nyanser i språket och tonläge. Vad vet du om mottagarens välbefinnande just nu? Kan det vara så att personen är extra skör eller sårbar just nu? Man måste inte säga allt man tänker och om det ändå är viktigt för dig, så kanske det är bättre att ta det med personen utanför nätet?
 • Mobbning är aldrig okej. Inte heller på nätet. Är det någon som skrivit något som många går in och kommenterar negativt? Vill du också skriva din åsikt? Fundera ett varv till. Hur ser de andra kommentarerna ut? Kan du skriva konstruktiv kritik till det personen har skrivit, utan att gå till personangrepp eller stötta upp en mobb som ger sig på en eller några enskilda personer specifikt? Det är lätt att säga att man är emot mobbning och att ”gilla” anti-mobbningsgrupper på Facebook, men det är svårare att leva som man lär. Tänk på hur mottagaren kan uppfatta det och mår och tänk efter på varför just du måste påtala något som redan många andra har påtalat. Om det börjar luta mot mobbning, fundera på vems parti du vill ta, oavsett sakfrågan.
 • Håll dig till sakfrågan. Undvik personangrepp. Att debattera är något som de flesta sociala medier inbjuder till. Det är roligt och lärorikt att föra en debatt. När det är ett ämne man brinner för, kan det dock vara svårt att hålla sig till sakfrågan och undvika personangrepp. Det är viktigt att människor får en chans att svara utan att bli påhoppad. Svara och förklara sig. Men ibland är det också så att vi har olika åsikter. Åsiktsfriheten och yttrandefriheten är grundlagsskyddade. Vi får ha olika åsikter och vi har (inom lagens ramar) rätt att uttrycka dem. Det är viktigt i en demokrati att man får ha olika åsikter och möjlighet att uttrycka dem. Det ger ingen människa rätt till påhopp och personangrepp. Försök hålla dig till sakfrågan, även när du är arg.

TIPS! Om du har väldigt svårt att debattera och inte tycker om det. Om du tycker det är väldigt jobbigt när du säger din mening och sedan upplever att du blir påhoppad och har svårt för att förklara hur du menar, så skriv gärna det. Var inte rädd för att skriva som det är. Om det blir väldigt, väldigt jobbigt, så finns det vissa debatter som man kan undvika, som ofta leder till starka känslor och som många debatterar med hårda ord. Några av dessa ämnen är: religion, invandrarpolitik, generell politik och sexualbrott. Det är ämnen som ofta kan vara svåra att diskutera sakligt men som framför allt ofta väcker väldigt starka känslor.

Konkreta live-exempel på när statusar på Facebook går riktigt snett, kommer i nästa del av den här lilla Facebookskolan. Nästa del heter: När det redan gått för långt på Facebook.

bloglovin

Follow mrsxanadus on Twitter

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

14 svar på ”Gör inte så här på Facebook

  • Hahaha… ja, av vad jag sett så får jag nog instämma! 😉 Med den humor du brukar lägga in i dina statusar, så tycker jag det blir extra intressant att läsa i vardagen. 🙂

 1. Man kan ju också faktiskt strunta i att öht skaffa Facebook. De har alldeles för mycket rättigheter till foton mm, som är helt sjukt, och som många säkert inte är medvetna om. Våga vägra facebook!!

  • Det kan man också göra och jag har många nära vänner som gjort just det. Jag har andra som tar bort den med jämna mellanrum också, för att de inte orkar med FB just då. Just nu har två av döttrarna (19 och 21) avaktiverat sina FB-konton. När det gäller rättigheterna på foton på FB, tror jag mest det handlar om att det blir svårt rent juridiskt att kunna ”tagga folk” i bilder och annat. Men jag är inte säker på anledningen där. Jag tycker det är helt okej med folk som inte vill ha Facebook, samtidigt som jag vet att jag själv inte skulle vilja vara utan det. Sedan tror jag inte Facebook i sig är problemet, på samma sätt som jag inte tror att internet i sig är ett problem, utan problemet blir hur folk använder dessa verktyg. Till det kommer jag i en senare del…! 🙂

 2. Mycket bra skrivet, och jag fick mig sannerligen en tankeställare. Jag har ju, som du säkert redan märkt, en tendens att uttrycka mina åsikter lite väl mycket på FB ibland. 😛
  Ska absolut tänka mig bättre för i fortsättningen. Tack för ett himla bra blogginlägg!

  • Tack! Nu hade jag varken dig i åtanke eller baktanke. Har aldrig reagerat på något du har skrivit! Åsikter tycker jag absolut att man ska uttrycka. Som sagt Facebook och andra sociala medier inbjuder särskilt till det. Men man kan ju tänka till om man tycker det är jobbigt att få ”mothugg”. Sedan tror jag i och för sig att det är bra för oss alla att ibland stanna upp och tänka till varför vi gör/skriver vissa saker publikt. Vad har det för syfte? Det brukar jag försöka göra själv och borde kanske göra det i ännu större utsträckning? Tack för beröm! Kram! 🙂

 3. Fantastiskt bra inlägg. Tack !!Jag är själv tonårsmorsa och följer din blogg i smyg sedan många år men har inte kommenterat något tidigare. Följer även mina tonåringar och deras kompisar på facebook. Jag skulle vilja dela ditt inlägg i min status för att sprida budskapet. Är det okej för dig?

 4. Pingback: Vem äger rätten till ditt foto | Tonårsmorsa – Fatou

 5. Pingback: Att välja bort Sociala medier | Tonårsmorsa – Fatou

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

 1. […] Gör inte så här på Facebook […]

 2. […] Gör inte så här på Facebook […]