Läs gärna de tre första delarna i denna serie om Sociala medier innan du läser denna:
När det redan gått för långt på Facebook
Det här med rättigheter till foton man lägger upp i sociala medier och på nätet i allmänhet kan vara en ganska klurig fråga. Först och främst är det många som inte har Facebook som menar att en av anledningarna är att Facebook blir ägare till dina bilder och annat material som du laddar upp. Det godkänner man i avtalet när man registrerar ett Facebook-konto. Media har skrikit ut detta i tjocka, svarta rubriker och naturligtvis känns inte det bra. Men är det hela sanningen? Socialwebben skriver och förtydligar detta påstående. Bland annat tar man reportern Michael Jenselius till hjälp. Han säger bland annat:
”En vanlig missuppfattning hos många användare är att Facebook äger allt material som du laddar upp, såsom texter och bilder. Enligt Facebooks användaravtal ger du tjänsten delad äganderätt. Det är av praktiska skäl så att dina bilder och texter kan läsas och delas av de andra användarna på tjänsten. Rättigheten till ditt material överlåts aldrig till någon annan.
Du behöver aldrig oroa dig för att Facebook kommer att stjäla en bild eller en text som du har laddat upp. Du bör kanske vara mer orolig över att andra användare ”lånar” från ditt material.”
För att man ska kunna ”tagga” sina vänner i bilder och de ska kunna ”tagga” dig, så ligger helt enkelt ditt material i Facebook´s händer. Att Facebook skulle gå in och ladda ner dina bilder och sälja eller dela ut dem, är alltså inte särskilt troligt, då det säkerligen skulle vara rena dödsstöten för dem själva. Vem skulle ha kvar sitt Facebookkonto om det skedde?
Men om vi bortser från äganderätten av bilderna på Facebook, vem är det som äger en bild? En vanlig missuppfattning är att det är personen/personerna som avporträtteras på bilden som äger den. Så är det alltså inte. Den som äger bilden, är helt enkelt den som har tagit bilden. Många tror att de som är med på bilden måste tillfrågas innan man publicerar den, men det är alltså tvärt om. Det är den som tagit bilden som måste tillfrågas.
Idag är det många som tar bilder utan att fråga någon, men det är klart att om någon säger ifrån om att man publicerar bilder på den personen, så verkar det synnerligen korkat att ändå publicera den. Men man har alltså den lagliga rätten, om inte bilden anses kränkande och det krävs ganska starka skäl till det och räcker alltså inte med att man säger att ”jag vill inte vara med på bild. Jag känner mig kränkt av det.”
Det här klippet tycker jag är väldigt informativt när det gäller bildanvändning:
På 6:48 berättar de om en intressant händelse med en känd bloggare (Blondinbella), missa inte den delen av klippet.
Om du vill grotta dig lite djupare i detta med fotograferande och användande av bilder, så kolla in inlägget hos Genusfotografen som skapat stort rabalder. Så här blev jag censurerad och 15 000 kronor fattigare. Notera också inläggets i skrivandet stund 434 kommentarer, av mestadels stöttande karaktär!
För oss som bloggar kan det vara lite klurigt ibland. När vi skriver om nyheter vill vi naturligtvis ha med en bild som illustrerar det vi skriver om. Lagen är tydlig. Den som tagit bilden äger den också. Om en tidning köpt en bild av en fotograf, så äger tidningen rättigheterna till den. Samtidigt så vet jag att det finns många tidningar som inte bryr sig om man använder deras bilder, eftersom man då sprider deras nyhet och länk och på så sätt drar till tidningen fler läsare. Print screen är något vi bloggare ofta använder oss av. På så sätt framgår det att det inte är vår bild, utan man kan se att den är print screenad, men vi får ändå vår illustration till texten. Jag har trott att print screen är okej, men nu är jag mer tveksam efter målet med Genusfotografen, som jag skrivit om ovan.
Mer om bildanvändning i bloggar och på nätet i allmänhet går att finna genom Google.
Vill du dela med dig om viktig kunskap om bildanvändning? Var inte rädd att kommentera!! Vi är många som vill ha information.
Nästa del, som också är den sista i den här serien heter: Att välja bort Sociala medier. Missa inte den!!
Läs även andra bloggares åsikter om sociala medier, bloggar, facebook, bloggvärlden, bildanvändning, bilder,
Riktigt bra inlägg! Det cirkulerar så många missförstånd kring detta ämne, men det är samtidigt viktigt för speciellt unga att lära sig gränser. Man behöver inte lägga ut HELA livet på nätet, men det verkar som att en del inte begränsar det på något vis. Jag tycker att man ska behålla något privat iaf 🙂
Pingback: Att välja bort Sociala medier | Tonårsmorsa – Fatou